alehar Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lipca 2009 WitamNiebawem bedę używał osłonki białkowej karmelowej i tu pytanie:- Jak wygląda sprawa oceny uwędzenia w tak zabarwionej osłonce ?- Czy jest tak samo widoczny stopień uwędzenia (zabarwienia kiełbasy) jak w klasycznych jelitach naturalnych ? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lipca 2009 Jeżeli chodzi o ocenę „optyczną” musisz się nauczyć od nowa to oceniać, dlatego proponuje Tobie trzymać się technologii + ocena organoleptyczna w przewidywanym punkcie wędzenia. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Lipca 2009 No... to musze sie nauczyc czegoś nowego Dzięki... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lipca 2009 Wędziłem już w takiej osłonce kilka razy szynkową i po 3 godz. wędzenia w temp. 45- 55 stopni kolor zmienił się nieznacznie i doszedłem do wniosku że co dym miał zrobić to zrobił ,wyszło super więc śmiało!!!!! Cytuj miodek ....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lipca 2009 Też miałem problemy z wzrokową oceną uwędzenia w takiej osłonce. Musisz wędzić na czas. Przy wędzeniu gorącym (50-60°C) osłonka nabiera czerwonawego, połyskującego koloru. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Początkowa faza wędzenia przy otwartej wędzarni do dokładnego osuszenia batonów i wyrównania temperatur batonów, co zapobiega skraplaniu się wody na ich powierzchni. W praktyce gdy już zamknę wędzarnię to jeszcze po ok. 20 min. sprawdzam powierzchnię batonów, aby upewnić się czy na ich powierzchni nie występują skropliny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Lipca 2009 Panowie - dzięki za cenne uwagi :lol:Właśnie będę sie przymierzał do szynkowej !! Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Lipca 2009 alehar, nie obawiaj się - nie przewędzisz :lol: najwyżej będziesz krócej parzył :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lipca 2009 Jak wygląda sprawa oceny uwędzenia w tak zabarwionej osłonce ?Ktoś, kiedyś napisał, że patrzy na kolor sznurka(biały), jeśli sznurek jest uwędzony to, i zawartość w osłonce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lipca 2009 jeśli sznurek jest uwędzony Najlepszy biały, a do każdego sortu wędliny w sposobie wykonania jest podany czas i temperatura wędzenia - tego się 3-maj. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Lipca 2009 Ktoś, kiedyś napisał, że patrzy na kolor sznurka(biały), jeśli sznurek jest uwędzony to, i zawartość w osłonce. eeee.. ja tak chyba pisałem, a jak nie to tak robiłem ostatnio :grin: :grin: I pojutrze też tak będę robił, bo dziś około dwóch kg mięska na krakowską pokroiłem i zapeklowałem :grin: To znaczy .. będzie krakowska krojona bo nie chciało mi się do tej ilości mięsa maszynki brudzić więc .. kroiłem w dwóch wielkościach - 2 x 2 cm i bardzo drobno :grin: :grin: Zobaczymy co wyjdzie na oko, bo smak na 100 % bedzie super :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Maja 2010 Nie chcę otwierać nowego tematu.To pytanie tu chyba pasuje: Czy można użyć ( no na pewno można ale z jakim skutkiem) osłonki białkowej namoczonej.Namoczyłem za dużo, teraz ją suszę i czy można ją użyć później, czy nie straci na jakości.Czy już jest do wyrzucenia. :question: :sad: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Maja 2010 Wysusz osłonkę pamiętając aby włożyć coś do środka np. kawałek rurki PCV żeby i tam się wysuszyła.Po dokładnym wysuszeniu nic nie powinno jej się stać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Maja 2010 Miro dzięki . Na Ciebie można liczyć zawsze. :smile: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Maja 2010 Warto byłoby po wysuszeniu osłonki natrzeć ją jakimś środkiem antybakteryjnym ale nic mi do głowy nie przychodzi.Może coś takiego jest w aptece ?Środek antybakteryjny zabezpieczy osłonkę przed ewentualnym pleśnieniem.Można też do wody w której moczy się osłonka dodać Izo-askorbinian i dopiero potem wysuszyć ale nie wiem czy akurat masz w domu ? Dodam, że podczas produkcji osłonki nasączane są olejem z dodatkiem środka antybakteryjnego.Zwykły olej roślinny odpada ponieważ osłonka od razu spleśnieje. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Maja 2010 Niestety nie mam. Ale za długo ona nie poleży. Może z tydzień. I będzie napełniona. :wink: :smile: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Maja 2010 Po co, zabezpieczać środkiem antybakteryjnym. Wystarczy wysuszyć a następnie odwrócić na drugą stronę i znów wysuszyć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Maja 2010 Wędziłem już w takiej osłonce kilka razy szynkową i po 3 godz. wędzenia w temp. 45- 55 stopni kolor zmienił się nieznacznie i doszedłem do wniosku że co dym miał zrobić to zrobił ,wyszło super więc śmiało!!!!! Ja podobnie wedze na czas tz. srednice do 50 mm ok. 3 godz. a grubsze to pol godziny do tego.Wedlina ta jest parzona wiec ne trzeba sie martwic ze bedzie surowa,a dymkiem to bedzie pachniala.Co do koloru to z moich obserwacji raczej sie nie zmienia tylko troche od dolu jest ciemniejsza. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Maja 2010 Po co, zabezpieczać środkiem antybakteryjnym. Wystarczy wysuszyć a następnie odwrócić na drugą stronę i znów wysuszyć.Zgadza się ale trzeba pamiętać że nie dosuszona zacznie pleśnieć. Po drugie taka namoczona i wysuszona osłonka jest sztywna i podatna na uszkodzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Czerwca 2010 W temacie osłonek ogólnie chciałem zapytać.Jakie osłonki zakupić by bez szynkowarki czy praski mielonkę lub szynkową parzyć, tak po prostu nałożyć do osłonki, końce zawiązać, do garnka i parzyć? Sądzę, że powinna być termokurczliwa i o rozmiarze około 100mm. Jeszcze drugie pytanie, czy taka osłonka o którą pytałem tylko w małym rozmiarze, powiedzmy około 40mm może być używana do wątrobianki lub pasztetu? Czy może jednak muszą to być różne materiały? Chodzi mi o osłonki typu barierowe, poliamidowe, które się do czego lepiej nadają? Nie zamierzam kupować białkowych czy też tekstylnych, jakoś tak nie widzą mi się to tego o czym pisałem, no chyba żeby mi się wędzić pasztet lub wątrobiankę zachciało to chyba wtedy białkowe by trzeba? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-114681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Czerwca 2010 dietykon, Jakie osłonki zakupić by bez szynkowarki czy praski mielonkę lub szynkowątakie: http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-barierowe-c-44.html Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-114682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Rozumiem, że najlepsze będą te 95mm a do wątrobianki tylko parzonej też te mogą być? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-114684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Czerwca 2010 a do wątrobianki tylko parzonejNajlepsze naturalne. Wątrobianka ma wtedy swój smaczek. Z braku można poliamidowe zastosować. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-114698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Dopytam jeśli jeszcze można, żeby nie było, tak jak w przypadku parówek i kiełbasy parówkowej, gdzie wsad parówkowy wsadzony do kiełbaśnic zaczyna być zwany kiełbasą parówkową :devil: Czy nie będzie zbytnią profanacją jeżeli z powodu braku grubszych osłonek zapakuję wątrobiankę do zwykłych cienkich kiełbaśnic które mi zostały przy produkcji kiełbasy? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-114743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Czerwca 2010 dietykon, Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby jelito grube jak na kiszkę ziemniaczaną. Kupisz w każdym sklepie z mięsem. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-114745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.