Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niebawem bedę używał osłonki białkowej karmelowej i tu pytanie:

- Jak wygląda sprawa oceny uwędzenia w tak zabarwionej osłonce ?

- Czy jest tak samo widoczny stopień uwędzenia (zabarwienia kiełbasy) jak w klasycznych jelitach naturalnych ?

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o ocenę „optyczną” musisz się nauczyć od nowa to oceniać, dlatego proponuje Tobie trzymać się technologii + ocena organoleptyczna w przewidywanym punkcie wędzenia.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74011
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem już w takiej osłonce kilka razy szynkową i po 3 godz. wędzenia w temp. 45- 55

stopni kolor zmienił się nieznacznie i doszedłem do wniosku że co dym miał zrobić to zrobił ,wyszło super więc śmiało!!!!!

miodek

 

....grunt to myśl techniczna i dobre jedzenie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74013
Udostępnij na innych stronach

Też miałem problemy z wzrokową oceną uwędzenia w takiej osłonce. Musisz wędzić na czas. Przy wędzeniu gorącym (50-60°C) osłonka nabiera czerwonawego, połyskującego koloru. I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Początkowa faza wędzenia przy otwartej wędzarni do dokładnego osuszenia batonów i wyrównania temperatur batonów, co zapobiega skraplaniu się wody na ich powierzchni. W praktyce gdy już zamknę wędzarnię to jeszcze po ok. 20 min. sprawdzam powierzchnię batonów, aby upewnić się czy na ich powierzchni nie występują skropliny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74014
Udostępnij na innych stronach

Jak wygląda sprawa oceny uwędzenia w tak zabarwionej osłonce ?

Ktoś, kiedyś napisał, że patrzy na kolor sznurka(biały), jeśli sznurek jest uwędzony to, i zawartość w osłonce.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74033
Udostępnij na innych stronach

jeśli sznurek jest uwędzony

Najlepszy biały, a do każdego sortu wędliny w sposobie wykonania jest podany czas i temperatura wędzenia - tego się 3-maj. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74035
Udostępnij na innych stronach

Ktoś, kiedyś napisał, że patrzy na kolor sznurka(biały), jeśli sznurek jest uwędzony to, i zawartość w osłonce.

eeee.. ja tak chyba pisałem, a jak nie to tak robiłem ostatnio :grin: :grin:

I pojutrze też tak będę robił, bo dziś około dwóch kg mięska na krakowską

pokroiłem i zapeklowałem :grin:

To znaczy .. będzie krakowska krojona bo nie chciało mi się do tej ilości

mięsa maszynki brudzić więc .. kroiłem w dwóch wielkościach - 2 x 2 cm i

bardzo drobno :grin: :grin:

Zobaczymy co wyjdzie na oko, bo smak na 100 % bedzie super :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-74045
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Nie chcę otwierać nowego tematu.

To pytanie tu chyba pasuje:

 

Czy można użyć ( no na pewno można ale z jakim skutkiem) osłonki białkowej namoczonej.

Namoczyłem za dużo, teraz ją suszę i czy można ją użyć później, czy nie straci na jakości.

Czy już jest do wyrzucenia. :question: :sad:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111647
Udostępnij na innych stronach

Wysusz osłonkę pamiętając aby włożyć coś do środka np. kawałek rurki PCV żeby i tam się wysuszyła.

Po dokładnym wysuszeniu nic nie powinno jej się stać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111659
Udostępnij na innych stronach

Warto byłoby po wysuszeniu osłonki natrzeć ją jakimś środkiem antybakteryjnym ale nic mi do głowy nie przychodzi.

Może coś takiego jest w aptece ?

Środek antybakteryjny zabezpieczy osłonkę przed ewentualnym pleśnieniem.

Można też do wody w której moczy się osłonka dodać Izo-askorbinian i dopiero potem wysuszyć ale nie wiem czy akurat masz w domu ?

 

Dodam, że podczas produkcji osłonki nasączane są olejem z dodatkiem środka antybakteryjnego.

Zwykły olej roślinny odpada ponieważ osłonka od razu spleśnieje.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111661
Udostępnij na innych stronach

Po co, zabezpieczać środkiem antybakteryjnym. Wystarczy wysuszyć a następnie odwrócić na drugą stronę i znów wysuszyć.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111770
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem już w takiej osłonce kilka razy szynkową i po 3 godz. wędzenia w temp. 45- 55

stopni kolor zmienił się nieznacznie i doszedłem do wniosku że co dym miał zrobić to zrobił ,wyszło super więc śmiało!!!!!

Ja podobnie wedze na czas tz. srednice do 50 mm ok. 3 godz. a grubsze to pol godziny do tego.Wedlina ta jest parzona wiec ne trzeba sie martwic ze bedzie surowa,a dymkiem to bedzie pachniala.Co do koloru to z moich obserwacji raczej sie nie zmienia tylko troche od dolu jest ciemniejsza.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111773
Udostępnij na innych stronach

Po co, zabezpieczać środkiem antybakteryjnym. Wystarczy wysuszyć a następnie odwrócić na drugą stronę i znów wysuszyć.

Zgadza się ale trzeba pamiętać że nie dosuszona zacznie pleśnieć.

Po drugie taka namoczona i wysuszona osłonka jest sztywna i podatna na uszkodzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-111800
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

W temacie osłonek ogólnie chciałem zapytać.

Jakie osłonki zakupić by bez szynkowarki czy praski mielonkę lub szynkową parzyć, tak po prostu nałożyć do osłonki, końce zawiązać, do garnka i parzyć? Sądzę, że powinna być termokurczliwa i o rozmiarze około 100mm. Jeszcze drugie pytanie, czy taka osłonka o którą pytałem tylko w małym rozmiarze, powiedzmy około 40mm może być używana do wątrobianki lub pasztetu? Czy może jednak muszą to być różne materiały? Chodzi mi o osłonki typu barierowe, poliamidowe, które się do czego lepiej nadają? Nie zamierzam kupować białkowych czy też tekstylnych, jakoś tak nie widzą mi się to tego o czym pisałem, no chyba żeby mi się wędzić pasztet lub wątrobiankę zachciało to chyba wtedy białkowe by trzeba?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-114681
Udostępnij na innych stronach

Dopytam jeśli jeszcze można, żeby nie było, tak jak w przypadku parówek i kiełbasy parówkowej, gdzie wsad parówkowy wsadzony do kiełbaśnic zaczyna być zwany kiełbasą parówkową :devil: Czy nie będzie zbytnią profanacją jeżeli z powodu braku grubszych osłonek zapakuję wątrobiankę do zwykłych cienkich kiełbaśnic które mi zostały przy produkcji kiełbasy?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2726-os%C5%82onka-karmelowa/#findComment-114743
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.