pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Metka luksusowa Nazwałem ją tak gdyż do wyrobu używam najwyższej jakości mięsa, jest wyrobem stosunkowo chudym, lecz smarownym. Przepis zamieszczam dla kolegi Miro. Surowiec - wp.kl.I - 3kg - wp.kl.II - 6kg -wołowina kl.I - 1kg Przyprawy - sól peklująca - 230g - gałka muszkatołowa - 5g - pieprz ziołowy - 15g - papryka słodka - 10g - papryka ostra - 15g - cukier - 15g - rum lub whisky - 20 ml opcjonalnie Osłonki - celofanowe lub białkowe o średnicy 4 do 7 cm Na metkę mięso kl.I używam szynki lub karkówki, natomiast kl.II to brzuszne części boczku.Mięso całkowicie pozbawione ścięgien, błon,ukrwionych części mięsa i chrząstek peklujemy dwie doby z odmierzoną ilością peklosoli (23g/kg mięsa), oddzielnie wieprzowinę i wołowinę. Po zapeklowaniu wieprzowinę kl.I i kl.II mieszamy razem dodając wszystkie przyprawy. Wołowinę i wieprzowinę umieszczamy na godzinę w zamrażalniku.Wołowinę mielimy na sitku 6mm, dodajemy do wieprzowiny, mieszamy i całość mielimy na sitku 6mm. Zmieloną masę dokładnie zagniatamy i napełniamy ściśle osłonki. Osadzanie przez 24 godziny w temp. 10 stopni i wilgotności powyżej 80%. Dokładnie osuszamy, a następnie wędzimy zimnym dymem przez 24 do 48 godzin przy dużej wilgotności 85-90%.Studzimy do temperatury poniżej 10 stopni. Metkę można zrobić w wersji mielonej na sitku 8mm, nieco grubiej, kwestia gustu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Czy mam rozumieć ,że wołowina jast dwukrotne mielona na sitku 6mm? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Czy mam rozumieć ,że wołowina jast dwukrotne mielona na sitku 6mm?Zgadza się, najpierw mielimy samą wołowinę, potem po wymieszaniu razem z wieprzowiną. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Wsio poniał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 No szacun Piotrze, piękna metka. Biorąc pod uwagę skład surowcowy i przyprawy musi też extra smakować. Biorę urlop i postaram się zrobić coś takiego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Fajny przepis, wygląda jak niemieckie teewurst. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Gratuluję wyrobu. Mam pytanie co to jest Przyprawy - sól peklująca - 230gCzy to jakaś nowa sól - czy po prostu mieszanka peklująca azotynowa popularna ,,Peklosól '' Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 DziadekSól peklująca to taka peklosól :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Nazwałem ją tak gdyż do wyrobu używam najwyższej jakości mięsa, jest wyrobem stosunkowo chudym, lecz smarownym. Przepis zamieszczam dla kolegi Miro.Ale mnie zaszczy spotkał. :grin: Dziękuje. Fajny przepis, nie omieszkam spróbować. Bardzo lubię metkę. Osobiście do tej pory wykonywałem ją z mielonego, tłustego, peklowanego boczku + cebula i pieprz, bez wędzenia. No ale to jest metka luksusowa. :!: Ps. Czym sobie zasłużyłem na ten zaszczyt ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Biorę urlop i postaram się zrobić coś takiego Na metkę nie bierz urlopu,robi się ją szybko i prosto. Lepiej na zjazd się zapisz. :lol: po prostu mieszanka peklująca azotynowa popularna ,,Peklosól '' Sól peklująca to taka peklosól :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Miro,czy Twój przepis na metkę bez wędzenia jest gdzieś na stronce :question: A jeśli nie to byłbyś tak dobry podzielić się z innymi wiedzą? :smile: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Czym sobie zasłużyłem na ten zaszczyt ? Dlatego!!! :grin: . nalałem do garnka wody, dodałem wędzonkę, jak to będzie zupa.... odpowiedź ..... dupa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Jeszcze raz dziękuję Pis-u. :grin: Tak jak pisałem spróbuję. Małgoś "Mojego"przepisu nie ma na forum.Ja i moja żonka lubimy metkę, ale że w okresie letnim zakłady nie robią takowej więc zrobiłem ją sam.Kupiłem świeży, raczej tłusty boczek, zmieliłem na drobnym sitku 4 mm dodałem peklosól, doprawiłem pieprzem , zmieloną cebulą i po dwóch dniach peklowania podałem do stołu.Peklosoli dałem mało ( dla kolorku i zmiany smaku mięsa ) a resztę uzupełniłem zwykłą solą. Żonka stwierdziła że lepsze od sklepowej. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 A ja zadam (niesmiertelne już chyba) pytanie. Wp kl II to klasa IIa, czy IIb? Z opisu wnioskuję, że IIb. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 arkdom, http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=89 Wp kl II to klasa IIa, czy IIb? w skrócie to, jedno i drugie. Lecz różnią się zawartością tłuszczu-patrz drugi link. Natomiast wp kl II zawiera 40% tłuszczu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 A tak sobie pomyślałem, że metka mi się skończyła i naprędce zrobiłem trochę wieczorkiem według innego przepisu niż poprzedni. Metka to trwała wędlinka, uwędzę ją jutro zimnym dymkiem, ze dwa tygodnie może potem leżeć. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Sierpnia 2009 dwa tygodnie może potem leżeć.Czyli konsumpcja na zlocie. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Czyli konsumpcja na zlocie. Tyle rarytasów przygotowane, a Ty byś chciał, byśmy metkę wsuwali? Zrobiłem ją według innego przepisu i da się jeść bez chlebka i innych dodatków stosowanych nader często przez niektórych by zabić smak wyrobu. :grin: Jest coraz chłodniej, można już bez problemu wędzić zimnym dymem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Tyle rarytasów przygotowane, a Ty byś chciał, byśmy metkę wsuwali?rozumiemy że kolega nie ma ochoty podzielić się z nami smakiem tej metki :tongue: :tongue: :tongue: ... dla mnie metka to też "rarytas" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Pis67 może zrobimy wymianę? metka za łomżę? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 nie ma ochoty podzielić się z nami smakiem tej metki Możemy też metkę zrobić. Połowy już nie ma , a resztę żona zarekwirowała do własnej konsumpcji, no chyba że jeszcze zrobię. :grin: może zrobimy wymianę? Wszystko możliwe. :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 no chyba że jeszcze zrobię Jeszcze masz czas. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zrobiłem ją według innego przepisu A może podzielisz się tym przepisem, bardzo lubię metke. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 może podzielisz się tym przepisem W przyszłym tygodniu będzie, dziś nie mam siły zejść do archiwum. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Rozumiem, poczekam i dziękuję. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.