Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Metka luksusowa

 

Nazwałem ją tak gdyż do wyrobu używam najwyższej jakości mięsa, jest wyrobem stosunkowo chudym, lecz smarownym. Przepis zamieszczam dla kolegi Miro.

 

Surowiec

 

- wp.kl.I - 3kg

- wp.kl.II - 6kg

-wołowina kl.I - 1kg

 

Przyprawy

- sól peklująca - 230g

- gałka muszkatołowa - 5g

- pieprz ziołowy - 15g

- papryka słodka - 10g

- papryka ostra - 15g

- cukier - 15g

- rum lub whisky - 20 ml opcjonalnie

 

Osłonki - celofanowe lub białkowe o średnicy 4 do 7 cm

 

Na metkę mięso kl.I używam szynki lub karkówki, natomiast kl.II to brzuszne części boczku.Mięso całkowicie pozbawione ścięgien, błon,ukrwionych części mięsa i chrząstek peklujemy dwie doby z odmierzoną ilością peklosoli (23g/kg mięsa), oddzielnie wieprzowinę i wołowinę.

Po zapeklowaniu wieprzowinę kl.I i kl.II mieszamy razem dodając wszystkie przyprawy. Wołowinę i wieprzowinę umieszczamy na godzinę w zamrażalniku.Wołowinę mielimy na sitku 6mm, dodajemy do wieprzowiny, mieszamy i całość mielimy na sitku 6mm. Zmieloną masę dokładnie zagniatamy i napełniamy ściśle osłonki. Osadzanie przez 24 godziny w temp. 10 stopni i wilgotności powyżej 80%. Dokładnie osuszamy, a następnie wędzimy zimnym dymem przez 24 do 48 godzin przy dużej wilgotności 85-90%.Studzimy do temperatury poniżej 10 stopni.

Metkę można zrobić w wersji mielonej na sitku 8mm, nieco grubiej, kwestia gustu.

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czy mam rozumieć ,że wołowina jast dwukrotne mielona na sitku 6mm?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76022
Udostępnij na innych stronach

Czy mam rozumieć ,że wołowina jast dwukrotne mielona na sitku 6mm?

Zgadza się, najpierw mielimy samą wołowinę, potem po wymieszaniu razem z wieprzowiną. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76023
Udostępnij na innych stronach

Wsio poniał.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76025
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję wyrobu. Mam pytanie co to jest

Przyprawy

- sól peklująca - 230g

Czy to jakaś nowa sól - czy po prostu mieszanka peklująca azotynowa popularna ,,Peklosól ''

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76030
Udostępnij na innych stronach

Dziadek

Sól peklująca to taka peklosól

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76034
Udostępnij na innych stronach

Nazwałem ją tak gdyż do wyrobu używam najwyższej jakości mięsa, jest wyrobem stosunkowo chudym, lecz smarownym. Przepis zamieszczam dla kolegi Miro.

Ale mnie zaszczy spotkał. :grin:

Dziękuje.

 

Fajny przepis, nie omieszkam spróbować.

Bardzo lubię metkę.

Osobiście do tej pory wykonywałem ją z mielonego, tłustego, peklowanego boczku + cebula i pieprz, bez wędzenia.

No ale to jest metka luksusowa. :!:

 

Ps.

Czym sobie zasłużyłem na ten zaszczyt ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76040
Udostępnij na innych stronach

Biorę urlop i postaram się zrobić coś takiego

Na metkę nie bierz urlopu,robi się ją szybko i prosto. Lepiej na zjazd się zapisz. :lol:

 

po prostu mieszanka peklująca azotynowa popularna ,,Peklosól ''

Sól peklująca to taka peklosól

:grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76041
Udostępnij na innych stronach

Miro,czy Twój przepis na metkę bez wędzenia jest gdzieś na stronce :question: A jeśli nie to byłbyś tak dobry podzielić się z innymi wiedzą? :smile:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76044
Udostępnij na innych stronach

Czym sobie zasłużyłem na ten zaszczyt ?

Dlatego!!! :grin:

 

. nalałem do garnka wody, dodałem wędzonkę, jak to będzie zupa.... odpowiedź ..... dupa.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76045
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz dziękuję Pis-u. :grin:

Tak jak pisałem spróbuję.

 

Małgoś

 

"Mojego"przepisu nie ma na forum.

Ja i moja żonka lubimy metkę, ale że w okresie letnim zakłady nie robią takowej więc zrobiłem ją sam.

Kupiłem świeży, raczej tłusty boczek, zmieliłem na drobnym sitku 4 mm dodałem peklosól, doprawiłem pieprzem , zmieloną cebulą i po dwóch dniach peklowania podałem do stołu.

Peklosoli dałem mało ( dla kolorku i zmiany smaku mięsa ) a resztę uzupełniłem zwykłą solą.

 

Żonka stwierdziła że lepsze od sklepowej. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76055
Udostępnij na innych stronach

arkdom, http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=89

Wp kl II to klasa IIa, czy IIb?

w skrócie to, jedno i drugie. Lecz różnią się zawartością tłuszczu-patrz drugi link. Natomiast wp kl II zawiera 40% tłuszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-76154
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A tak sobie pomyślałem, że metka mi się skończyła i naprędce zrobiłem trochę wieczorkiem według innego przepisu niż poprzedni. Metka to trwała wędlinka, uwędzę ją jutro zimnym dymkiem, ze dwa tygodnie może potem leżeć. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77402
Udostępnij na innych stronach

Czyli konsumpcja na zlocie.

Tyle rarytasów przygotowane, a Ty byś chciał, byśmy metkę wsuwali?

 

Zrobiłem ją według innego przepisu i da się jeść bez chlebka i innych dodatków stosowanych nader często przez niektórych by zabić smak wyrobu. :grin:

Jest coraz chłodniej, można już bez problemu wędzić zimnym dymem. :grin:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77550
Udostępnij na innych stronach

Tyle rarytasów przygotowane, a Ty byś chciał, byśmy metkę wsuwali?

rozumiemy że kolega nie ma ochoty podzielić się z nami smakiem tej metki :tongue: :tongue: :tongue: ...

dla mnie metka to też "rarytas"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77551
Udostępnij na innych stronach

nie ma ochoty podzielić się z nami smakiem tej metki

 

Możemy też metkę zrobić. Połowy już nie ma , a resztę żona zarekwirowała do własnej konsumpcji, no chyba że jeszcze zrobię. :grin:

 

może zrobimy wymianę?

 

Wszystko możliwe. :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77556
Udostępnij na innych stronach

może podzielisz się tym przepisem

W przyszłym tygodniu będzie, dziś nie mam siły zejść do archiwum. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2802-metka-luksusowa/#findComment-77861
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.