Zbyh Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Września 2010 Tak, gąsior zamknij gazą i przez pierwsze dwa tyg zamieszaj gąsiorem codziennie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-125941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Września 2010 dzięki Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-125942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Września 2010 Ja uważam , że dobre wino to wino robione z samego soku jabłkowego ( dodatek wody minimalny w celu rozpuszczenia cukru potrzebnego do fermentacji) Takie wino ma zawartość alkoholu w granicach 14 - 16 % I tutaj moja uwaga : z takiego wina na pewno nie zrobisz octu, ponieważ zawartość alkoholu jest na tyle duża że zabezpiecza przed rozwojem bakterii w tym bakterii powodujących fermentację octową. Dlatego do wyrobu octu stosujemy wino , które zawiera nie więcej niż 8-9 % alkoholu.Oznacza to że wino o zawartości 17% które zostało otwarte i pozostawione bez korka na parę dni się nie popsuje?!?!? I nie będzie octem jechało. Wejdź na forum winiarzy i to napisz, zobaczymy co Ci odpowiedzą. ale nie przesadzajmy z tą sterylnością. Ważnym jest by druga faza fermentacji czyli fermentacja octowa przebiegała w dość niskiej temp.która zabezpiecza przed rozwojem bakterii gnilnych i aby był zapewniony dostęp powietrza do naczynia oraz aby w pobliżu naczynia nie było gnijących owoców itp. ponieważ mogło by to doprowadzić do przedostania się bakterii i zepsucia octuPróbuje znaleźć logiczny ciąg myślenia w Twoim poście, jednak jest to bardzo trudne. Wynika z niego, że dbanie o czystość narzędzi i pojemnika jest przesadą, natomiast gnijące owoce w pobliżu nastawu to już zagrożenie. Można to zrozumieć że bakteria potrafią tylko fruwać, bo pływać już nie. :shock: :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-125973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyh Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Września 2010 Oznacza to że wino o zawartości 17% które zostało otwarte i pozostawione bez korka na parę dni się nie popsuje?!?!? I nie będzie octem jechało Widzisz tak się składa, że teraz to u Ciebie nie mogę znaleźć logicznego myślenia, ponieważ jeśli pozostawisz wino o zawartości 17% to z niego najpierw odparuje alkohol a dopiero gdy jego zawartość odpowiednio się zmniejszy może dojść do fermentacji octowej I tu jest widoczny brak logiki, ponieważ jaki jest sens robienia mocnego wina i później obniżanie % To tak jak byś chciał pozyskiwać wodę destylowaną ze spirytusu :lol: I jeszcze jedno: w swoim poprzednim poście napisałem , że" trzeba stosować się do zasad higieny ale nie przesadzać z nadmierną sterylnością" więc nie rozumiem o co Ci chodzi. Powiem krótko powtarzając za Lindą "Nie chce mi się z Tobą gadać" :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-126369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jancet Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Października 2010 TOSHIBO, ja może nie mam zbyt dużego praktycznego doświadczenia w biotechnologii, ale wg tego, co wiem, to sterylność dla tego procesu jest katastrofą. On z definicji nie może być sterylny. Sterylne to może być robienie wina - mają być tam drożdże i nic więcej. W fermentacji octowej to najpierw drożdże mają zrobić swoje (czyli przerobić cukry na alkohol), potem do roboty zabrać się bakterie fermentacji octowej - przerobić alkohol na ocet. O ile drożdże to można kupić w paczkach, to bakterii octowych w takiej formie nie spotkałem. One są "wszędzie" i same się zjawią - o ile dasz im okazję. Stąd te rady o kamionkowym garnku, drewnianej łyżce i razowym chlebie - wszędzie tam, w kamionce, drewnie, chlebie - mieszkają Chcąc otrzymać dobry ocet, trzeba wpierw mieć dobre wino. ... Drugi proces jest NASTĘPSTWEM pierwszegoNo cóż - nieprawda. Procesy fermentacji alkoholowej i octowej mogą przebiegać równolegle, choć ten drugi zawsze jest o krok z tyłu. Bakterie rozmnażają się o wiele, wiele szybciej a jeżeli drożdże, więc każdy nastaw zrobiony w brudnym naczyniu, lub przy użyciu brudnych narzędzi ma prostą drogę do skiśnięcia.Tak, prawda. To skiśnięcie to właśnie fermentacja octowa. Ale zgodnie z zasadą że należy myć ręce po skorzystaniu z toalety, są osoby które twierdzą że po rękach nie sikali, więc nie trzeba ich myć. Możesz zrobić jak uważasz. Zrobiłem, jak uważałem. Oraz tak, jak podaje przepis, publikowany już chyba od ponad 100 lat, a wykorzystywany w Polsce pewnie od 500. Mam bardzo smaczny ocet. Parę razy próbowałem zrobić ocet z "dobrego wina" - czyli z takiego, które teoretycznie jest dobre, ale mi akurat nie leży. Wino wytrawne, więc góra 12%. Raz mi się udało, a wiele razy - nie. Po prostu zawartość flaszki gniła, zamiast kwaśnieć. Ta dyskusja uświadomiła mi, dlaczego. Bo gdybym przelał zawartość butelki do kamionki i zamieszał drewnianą łyżką, pewnie bym dostał dobry ocet :tongue: Zbyhu, dzięki za głos w dyskusji. TOSHIBO - chyba należysz do kategorii ludzi, którzy ZAWSZE mają rację. Ale to już Twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-128898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Listopada 2010 Wczoraj rozlewałam ocet do buteleczek ...pięknie pachnie .... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Listopada 2010 Małgoś, Twój ocet wygląda artystycznie :clap: :clap: :clap: Pięknie opisane butelki i te koronki!!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Listopada 2010 Dziękuję bardzo za słowa uznania... :blush: Lubię troszkę "poczarować" to ,co zwykłe ,aby poczuło się niezwykłe :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Listopada 2010 :clap: Bardzo ładne czepeczki. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Listopada 2010 Małgoś gratki :clap: .Opakowanie pierwsza klasa. Człowiek je oczami :wink: Mnie z zeszłorocznych zbiorów jabłek ocet średnio się udał :mellow: . W tym roku nie zrobiłem. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Listopada 2010 Małgoś od kilku dni myślę jak Twój ocet się ma, czy zrobiłaś na drożdżach winnych czy piekarniczych, z tego co widzę to na piekarniczych. Mój winny jeszcze chodzi, piekarniczy zlany. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Listopada 2010 Małgosiu ocet na pewno pięknie pachnie. A butelki ręcznie opisane , pięknie :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Listopada 2010 Biotit..masz rację ..ocet w tym roku robiony na drożdżach piekarniczych. Za rok na pewno zrobię na "Zamojskich" :smile: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Listopada 2010 Dwa lata temu zrobiłem ocet na resztkach pigwy i jabłek. Drożdże dostałem od kolegi z forum. Na dwa następne lata mam spokój ( co najmniej ). Ocet jest wspaniały do zimnych nóżek, wszystkie moje generacje za nim przepadają. A jakie wina na tych drożdżach uzyskałem. :grin: Mam jeszcze na dwa nastawy wina, pycha!!!. Namiaru na kolegę nie podam, chyba że sam powie, jakie drożdże mi dał razem z kutrem. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Listopada 2010 Małgoś ja trafiłem na jakieś mocne (Tokay Zamoyskie) cały czas chodzą, a minęły już dobre 3 miechy :rolleyes: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Listopada 2010 Małgoś ja trafiłem na jakieś mocne (Tokay Zamoyskie) cały czas chodzą, a minęły już dobre 3 miechy :rolleyes: No to życzę cierpliwości... :grin: Za to efekt będzie zapewne zniewalający. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Małgoś, nastawiłam dzisiaj ocet i mam pytanie jak po 10 dniach zleję to do innego naczynia, to czy powinnam to naczynie zakręcić czy tylko przykryć gazą? Trzymać w cieple czy raczej w piwnicy? Chodzi mi o przechowywanie przez 6 tygodni. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-169212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Madlinko.. Ja przelewałam do słoja i nakryłam gazą. Ocet stał w temp. pokojowej.Po 6 tygodniach do butelek i do piwnicy . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-169215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 dzięki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-169317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 ocet w tym roku robiony na drożdżach piekarniczych.Małgos, te drożdże to jakos najpierw rozpuścić ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-169437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 ale po kiego te drożdze,robiłem kilka razy ale bez drożdży i było ok Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-169449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyh Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Proponuję pominąć drożdże w nastawie i ograniczyć się tylko do udziału dzikich drożdży których jest mnóstwo w jabłkach. Wtedy mamy pewność, że fermentacja alkoholowa nie zdominuje octowej. W poprzednich postach pisałem o użyciu drożdży, jednak ostatnio pomijam ich używanie i efekt jest rewelacyjny.Jeśli owoce są nie pryskane i czyste to można ich nawet nie myć, tylko ocierać suchą ściereczką i wtedy nie usuwamy drożdży dzikich, które znajdują się na skórkach owoców. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-169512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Proponuję pominąć drożdże w nastawie i ograniczyć się tylko do udziału dzikich drożdży których jest mnóstwo w jabłkach. Wtedy mamy pewność, że fermentacja alkoholowa nie zdominuje octowej. W poprzednich postach pisałem o użyciu drożdży, jednak ostatnio pomijam ich używanie i efekt jest rewelacyjny.Jeśli owoce są nie pryskane i czyste to można ich nawet nie myć, tylko ocierać suchą ściereczką i wtedy nie usuwamy drożdży dzikich, które znajdują się na skórkach owoców. Nie zgadzam się z Tobą, ocet na szlachetnych drożdżach jest dużo lepszy w smaku, wiem co piszę bo porównywałem smaki. Mój nastawiony w zeszłym roku ma około 6%. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-170680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 ocet na szlachetnych drożdżach jest dużo lepszy w smaku, To kopsnij mi Twój przepis na pw. Już widza "szatański" uśmiech na twarzy PiS-a! :grin: Faktycznie musi to byc wyjątkowy ocet! :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-170702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz78 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 jak możesz daj recepte ja nie umiem sam zrobić oki Cytuj Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-170719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.