Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 269
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja uważam , że dobre wino to wino robione z samego soku jabłkowego ( dodatek wody minimalny w celu rozpuszczenia cukru potrzebnego do fermentacji) Takie wino ma zawartość alkoholu w granicach 14 - 16 % I tutaj moja uwaga : z takiego wina na pewno nie zrobisz octu, ponieważ zawartość alkoholu jest na tyle duża że zabezpiecza przed rozwojem bakterii w tym bakterii powodujących fermentację octową. Dlatego do wyrobu octu stosujemy wino , które zawiera nie więcej niż 8-9 % alkoholu.

Oznacza to że wino o zawartości 17% które zostało otwarte i pozostawione bez korka na parę dni się nie popsuje?!?!? I nie będzie octem jechało. Wejdź na forum winiarzy i to napisz, zobaczymy co Ci odpowiedzą.

ale nie przesadzajmy z tą sterylnością. Ważnym jest by druga faza fermentacji czyli fermentacja octowa przebiegała w dość niskiej temp.która zabezpiecza przed rozwojem bakterii gnilnych i aby był zapewniony dostęp powietrza do naczynia oraz aby w pobliżu naczynia nie było gnijących owoców itp. ponieważ mogło by to doprowadzić do przedostania się bakterii i zepsucia octu

Próbuje znaleźć logiczny ciąg myślenia w Twoim poście, jednak jest to bardzo trudne.

Wynika z niego, że dbanie o czystość narzędzi i pojemnika jest przesadą, natomiast gnijące owoce w pobliżu nastawu to już zagrożenie. Można to zrozumieć że bakteria potrafią tylko fruwać, bo pływać już nie. :shock: :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-125973
Udostępnij na innych stronach

Oznacza to że wino o zawartości 17% które zostało otwarte i pozostawione bez korka na parę dni się nie popsuje?!?!? I nie będzie octem jechało

Widzisz tak się składa, że teraz to u Ciebie nie mogę znaleźć logicznego myślenia, ponieważ jeśli pozostawisz wino o zawartości 17% to z niego najpierw odparuje alkohol a dopiero gdy jego zawartość odpowiednio się zmniejszy może dojść do fermentacji octowej I tu jest widoczny brak logiki, ponieważ jaki jest sens robienia mocnego wina i później obniżanie % To tak jak byś chciał pozyskiwać wodę destylowaną ze spirytusu :lol: I jeszcze jedno: w swoim poprzednim poście napisałem , że" trzeba stosować się do zasad higieny ale nie przesadzać z nadmierną sterylnością" więc nie rozumiem o co Ci chodzi. Powiem krótko powtarzając za Lindą "Nie chce mi się z Tobą gadać" :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-126369
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

TOSHIBO, ja może nie mam zbyt dużego praktycznego doświadczenia w biotechnologii, ale wg tego, co wiem, to sterylność dla tego procesu jest katastrofą. On z definicji nie może być sterylny. Sterylne to może być robienie wina - mają być tam drożdże i nic więcej.

 

W fermentacji octowej to najpierw drożdże mają zrobić swoje (czyli przerobić cukry na alkohol), potem do roboty zabrać się bakterie fermentacji octowej - przerobić alkohol na ocet. O ile drożdże to można kupić w paczkach, to bakterii octowych w takiej formie nie spotkałem. One są "wszędzie" i same się zjawią - o ile dasz im okazję. Stąd te rady o kamionkowym garnku, drewnianej łyżce i razowym chlebie - wszędzie tam, w kamionce, drewnie, chlebie - mieszkają

Chcąc otrzymać dobry ocet, trzeba wpierw mieć dobre wino. ... Drugi proces jest NASTĘPSTWEM pierwszego

No cóż - nieprawda. Procesy fermentacji alkoholowej i octowej mogą przebiegać równolegle, choć ten drugi zawsze jest o krok z tyłu.

 

Bakterie rozmnażają się o wiele, wiele szybciej a jeżeli drożdże, więc każdy nastaw zrobiony w brudnym naczyniu, lub przy użyciu brudnych narzędzi ma prostą drogę do skiśnięcia.

Tak, prawda. To skiśnięcie to właśnie fermentacja octowa.

 

Ale zgodnie z zasadą że należy myć ręce po skorzystaniu z toalety, są osoby które twierdzą że po rękach nie sikali, więc nie trzeba ich myć.

Możesz zrobić jak uważasz.

Zrobiłem, jak uważałem. Oraz tak, jak podaje przepis, publikowany już chyba od ponad 100 lat, a wykorzystywany w Polsce pewnie od 500. Mam bardzo smaczny ocet.

 

Parę razy próbowałem zrobić ocet z "dobrego wina" - czyli z takiego, które teoretycznie jest dobre, ale mi akurat nie leży. Wino wytrawne, więc góra 12%. Raz mi się udało, a wiele razy - nie. Po prostu zawartość flaszki gniła, zamiast kwaśnieć. Ta dyskusja uświadomiła mi, dlaczego. Bo gdybym przelał zawartość butelki do kamionki i zamieszał drewnianą łyżką, pewnie bym dostał dobry ocet :tongue:

 

Zbyhu, dzięki za głos w dyskusji. TOSHIBO - chyba należysz do kategorii ludzi, którzy ZAWSZE mają rację. Ale to już Twój problem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-128898
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Małgoś,

Twój ocet wygląda artystycznie :clap: :clap: :clap:

Pięknie opisane butelki i te koronki!!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132618
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za słowa uznania... :blush:

Lubię troszkę "poczarować" to ,co zwykłe ,aby poczuło się niezwykłe :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132619
Udostępnij na innych stronach

:clap:

Bardzo ładne czepeczki.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132620
Udostępnij na innych stronach

Małgoś gratki :clap: .Opakowanie pierwsza klasa. Człowiek je oczami :wink: Mnie z zeszłorocznych zbiorów jabłek ocet średnio się udał :mellow: . W tym roku nie zrobiłem.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132624
Udostępnij na innych stronach

Małgoś od kilku dni myślę jak Twój ocet się ma, czy zrobiłaś na drożdżach winnych czy piekarniczych, z tego co widzę to na piekarniczych. Mój winny jeszcze chodzi, piekarniczy zlany.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132625
Udostępnij na innych stronach

Małgosiu ocet na pewno pięknie pachnie.

A butelki ręcznie opisane , pięknie :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132628
Udostępnij na innych stronach

Biotit..masz rację ..ocet w tym roku robiony na drożdżach piekarniczych.

Za rok na pewno zrobię na "Zamojskich" :smile:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132643
Udostępnij na innych stronach

Dwa lata temu zrobiłem ocet na resztkach pigwy i jabłek.

Drożdże dostałem od kolegi z forum.

Na dwa następne lata mam spokój ( co najmniej ).

Ocet jest wspaniały do zimnych nóżek,

wszystkie moje generacje za nim przepadają.

A jakie wina na tych drożdżach uzyskałem. :grin:

Mam jeszcze na dwa nastawy wina, pycha!!!.

Namiaru na kolegę nie podam, chyba że sam powie,

jakie drożdże mi dał razem z kutrem. :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132646
Udostępnij na innych stronach

Małgoś ja trafiłem na jakieś mocne (Tokay Zamoyskie) cały czas chodzą, a minęły już dobre 3 miechy :rolleyes:

No to życzę cierpliwości... :grin:

Za to efekt będzie zapewne zniewalający.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-132648
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
Małgoś, nastawiłam dzisiaj ocet i mam pytanie jak po 10 dniach zleję to do innego naczynia, to czy powinnam to naczynie zakręcić czy tylko przykryć gazą? Trzymać w cieple czy raczej w piwnicy? Chodzi mi o przechowywanie przez 6 tygodni.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-169212
Udostępnij na innych stronach

Madlinko..

Ja przelewałam do słoja i nakryłam gazą. Ocet stał w temp. pokojowej.Po 6 tygodniach do butelek i do piwnicy .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-169215
Udostępnij na innych stronach

ocet w tym roku robiony na drożdżach piekarniczych.

Małgos, te drożdże to jakos najpierw rozpuścić ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-169437
Udostępnij na innych stronach

Proponuję pominąć drożdże w nastawie i ograniczyć się tylko do udziału dzikich drożdży których jest mnóstwo w jabłkach. Wtedy mamy pewność, że fermentacja alkoholowa nie zdominuje octowej. W poprzednich postach pisałem o użyciu drożdży, jednak ostatnio pomijam ich używanie i efekt jest rewelacyjny.Jeśli owoce są nie pryskane i czyste to można ich nawet nie myć, tylko ocierać suchą ściereczką i wtedy nie usuwamy drożdży dzikich, które znajdują się na skórkach owoców.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-169512
Udostępnij na innych stronach

Proponuję pominąć drożdże w nastawie i ograniczyć się tylko do udziału dzikich drożdży których jest mnóstwo w jabłkach. Wtedy mamy pewność, że fermentacja alkoholowa nie zdominuje octowej. W poprzednich postach pisałem o użyciu drożdży, jednak ostatnio pomijam ich używanie i efekt jest rewelacyjny.Jeśli owoce są nie pryskane i czyste to można ich nawet nie myć, tylko ocierać suchą ściereczką i wtedy nie usuwamy drożdży dzikich, które znajdują się na skórkach owoców.

Nie zgadzam się z Tobą, ocet na szlachetnych drożdżach jest dużo lepszy w smaku, wiem co piszę bo porównywałem smaki. Mój nastawiony w zeszłym roku ma około 6%.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-170680
Udostępnij na innych stronach

ocet na szlachetnych drożdżach jest dużo lepszy w smaku,

To kopsnij mi Twój przepis na pw. :cool:

Już widza "szatański" uśmiech na twarzy PiS-a! :grin:

 

Faktycznie musi to byc wyjątkowy ocet! :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/page/2/#findComment-170702
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.