jarekduch Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2151 Opublikowano 28 Września 2019 "Na ogrodzie takie grzyby mi się zalęgły co to za grzyb?" Pierwsze trzy zdjęcia to najprawdopodobniej krowiak podwinięty (olszówka), obecnie uważany za trujący. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2152 Opublikowano 28 Września 2019 (edytowane) Powiem tak.... w życiu nie zebrałem w przeciągu 5 dni i 5 wyjazdów na grzyby ponad 2 tys prawdziwków koźlaki, podgrzybki, i inne grzyby omijałem bo zdążę jeszcze ich nazbierać, prawdziwki rosną wszędzie i to grupami, malutkie, małe, średnie i duże, a te największe pozostawiałem z braku miejsca, a właściwie z braku wolnych mocy przerobowych Jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział że zbiorę tyle prawdziwków to uznałbym go za szarlatana Mały wycinek moich zbiorów, oraz jak sobie prawdziweczki rosną w naturze. [Dodano: 28 wrz 2019 - 21:15]Tutaj prawdziwki w naturze Edytowane 28 Września 2019 przez MariuszB Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2153 Opublikowano 28 Września 2019 O Jezu- jakie piękności U mnie jest też ogromny wysyp .Już się sama na siebie denerwuje ,że latam niepotrzebnie i zadaje sobie robote...Zaczęłam suszyć w moim nowym piekarniku ,ale jak otworzę dzwiczkki to mi się wyłącza termoobieg ,a jak zamknę to mam wrażenie ,ze się nie suszą ,tylko parują.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2154 Opublikowano 29 Września 2019 Wow !!! Ale zbiory Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2155 Opublikowano 29 Września 2019 w życiu nie zebrałem w przeciągu 5 dni i 5 wyjazdów na grzyby ponad 2 tys prawdziwków To chyba rekordowy rok Piękne zdjęcia Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2156 Opublikowano 29 Września 2019 Jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział że zbiorę tyle prawdziwków to uznałbym go za szarlatana Aleee . Piękne fotki. Jest co oglądać i powspominać zimą. Zaczęłam suszyć w moim nowym piekarniku ,ale jak otworzę dzwiczkki to mi się wyłącza termoobieg ,a jak zamknę to mam wrażenie ,ze się nie suszą ,tylko parują.... U nas jak elektryczne nie dają już rady, to raz na parę lat przydają się takie siatki. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2157 Opublikowano 29 Września 2019 w życiu nie zebrałem w przeciągu 5 dni i 5 wyjazdów na grzyby ponad 2 tys prawdziwków Zaszalałeś piękne okazy Zaczęłam suszyć w moim nowym piekarniku ,ale jak otworzę dzwiczkki to mi się wyłącza termoobieg ,a jak zamknę to mam wrażenie ,ze się nie suszą ,tylko parują.. Musisz co jakiś czas otwierać drzwiczki w celu uwolnienia pary z piekarnika. Wzięłam się na sposób i świeże grzyby suszę na początku w suszarce, a następnie przekładam je do piekarnika. Wtedy nie ma tego ''parowania''. Trochę może zabawy z tym jest, ale uważam, że warto. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polijerry Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2158 Opublikowano 29 Września 2019 Tez wczoraj byliśmy na grzybach w okolicach Włoszczowej , ogromne ilosci malutkich,zdrowych "słoikowych podgrzybkow', piekne prawdziwki .Ja susze wieksze pociete okazy na siatkach w piekarniku z termoobiegiem , tylko ,ze malutkim patyczkiem nie pozwalam sie zamknac piekarnikowi,przez co wilgoć ma ujście.Dawno takich zbiorow nie było, mimo niedzieli rodzina zaangazowana takze dzis,żeby wszystko zagospodarowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2159 Opublikowano 29 Września 2019 Mam podpytanie. Co to moze byc za grzyb. Mam swój typ, ale nie chcem sugerowac.Wiem grzybów których nie jesteśmy pewni nie zbieramy.. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2160 Opublikowano 29 Września 2019 Borowik ceglastopory Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2161 Opublikowano 29 Września 2019 U nas zakonczono zbior jak skonczyly sie sloiki ostatnie w 4 l sloju , teraz zbieram sloiki zeby przelozyc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2162 Opublikowano 29 Września 2019 Przepiekne grzybki :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2163 Opublikowano 29 Września 2019 Mam podpytanie. Co to moze byc za grzyb. Mam swój typ, ale nie chcem sugerowac.Wiem grzybów których nie jesteśmy pewni nie zbieramy.. Na pierwszym zdjeciu:- po prawej stronie może to być borowik ceglastopory, gdyż widać kolor kapelusza brązowy oraz trzon w kształcie maczugi,- po lewej stronie może być borowik ponury - kapelusz ma beżowy oraz trzon walcowaty.To oczywiście przypuszczenia, gdyż na zdjęciach nie widać wszystkich szczegółów. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2164 Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) Według mnie to ceglastopore - robiłam je w occie. Po potraktowaniu zalewą octową robią się z powrotem jasne i są przyjemnie twarde. Edytowane 29 Września 2019 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2165 Opublikowano 29 Września 2019 Powiem tak.... w życiu nie zebrałem w przeciągu 5 dni i 5 wyjazdów na grzyby ponad 2 tys prawdziwków koźlaki, podgrzybki, i inne grzyby omijałem bo zdążę jeszcze ich nazbierać, prawdziwki rosną wszędzie i to grupami, malutkie, małe, średnie i duże, a te największe pozostawiałem z braku miejsca, a właściwie z braku wolnych mocy przerobowych Jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział że zbiorę tyle prawdziwków to uznałbym go za szarlatana Mały wycinek moich zbiorów, oraz jak sobie prawdziweczki rosną w naturze. Piękne, z PB?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2166 Opublikowano 29 Września 2019 Piękne, z PB?.. Dzięki, nie rozumiem tylko tego PB Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2167 Opublikowano 29 Września 2019 Piękne, z PB?.. Dzięki, nie rozumiem tylko tego PB Puszcza Bukowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2168 Opublikowano 29 Września 2019 To i ja się pochwalę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2169 Opublikowano 29 Września 2019 To ja też sie chwale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2170 Opublikowano 29 Września 2019 Wersji z oliwkami jeszcze nie widziałam - a czym w takim razie to zalewasz? Tak na marginesie to doszłam do wniosku ,że jednak młode ,"mięsiste" kanie mi bardziej smakują niż rydze . A na drugim marginesie to z powodu nadmiaru kań w tym sezonie i braku pomysłów na zagospodarowanie to pierwszy raz właśnie smażone kanie potraktowałam zalewą octową - polecam ten sposób. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2171 Opublikowano 29 Września 2019 Rydze na maśle - pychota. Zbierałeś na Śląsku czy gdzieś dalej? Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2172 Opublikowano 29 Września 2019 a czym w takim razie to zalewasz 4cz. wody 1cz ocet ,pół cukier ... Zbierałeś na Śląsku czy gdzieś dalej? Murcki ,Czułów ,Kostuchna wszedzie są ,dzis w 3 godzinki 25 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2173 Opublikowano 29 Września 2019 Wersji z oliwkami jeszcze nie widziałam - a czym w takim razie to zalewasz? Tak na marginesie to doszłam do wniosku ,że jednak młode ,"mięsiste" kanie mi bardziej smakują niż rydze . A na drugim marginesie to z powodu nadmiaru kań w tym sezonie i braku pomysłów na zagospodarowanie to pierwszy raz właśnie smażone kanie potraktowałam zalewą octową - polecam ten sposób.Kanie są świetne do suszenia.Dają bardzo ładny aromat. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2174 Opublikowano 29 Września 2019 Zbierałeś na Śląsku czy gdzieś dalej? Murcki ,Czułów ,Kostuchna wszedzie są ,dzis w 3 godzinki 25 kgCzyli całkiem blisko. Ładny zbiór. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2175 Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) Kanie są świetne do suszenia.Dają bardzo ładny aromat. arkadiuszu -wiem i potwierdzam - ale ja mam już nasuszonych i sproszkowanych kań dwa jednolitrowe słoiki i stąd kolejna alternatywa na zagospodarowanie Edytowane 29 Września 2019 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.