Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

 

"Na ogrodzie takie grzyby mi się zalęgły co to za grzyb?

"

 

 

Pierwsze trzy zdjęcia to najprawdopodobniej krowiak podwinięty (olszówka), obecnie uważany za trujący.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Powiem tak.... w życiu nie zebrałem w przeciągu 5 dni i 5 wyjazdów na grzyby ponad 2 tys prawdziwków :rolleyes:  koźlaki, podgrzybki, i inne grzyby omijałem bo zdążę jeszcze ich nazbierać, prawdziwki rosną wszędzie i to grupami, malutkie, małe, średnie i duże, a te największe pozostawiałem z braku miejsca, a właściwie z braku wolnych mocy przerobowych :)

Jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział że zbiorę tyle prawdziwków to uznałbym go za szarlatana :D

Mały wycinek moich zbiorów, oraz jak sobie prawdziweczki rosną w naturze.

 

post-45882-0-72149400-1569696582_thumb.jpg post-45882-0-86866900-1569696602_thumb.jpg post-45882-0-62043200-1569696630_thumb.jpg post-45882-0-19692900-1569696674_thumb.jpg post-45882-0-15142400-1569696713_thumb.jpg post-45882-0-41392800-1569696744_thumb.jpg post-45882-0-06273400-1569696776_thumb.jpg post-45882-0-96382600-1569696800_thumb.jpg post-45882-0-87197800-1569696865_thumb.jpg post-45882-0-85794400-1569696891_thumb.jpg

 


[Dodano: 28 wrz 2019 - 21:15]

Tutaj prawdziwki w naturze :)

 

post-45882-0-11688300-1569697008_thumb.jpgpost-45882-0-72045900-1569697052_thumb.jpgpost-45882-0-58330000-1569697079_thumb.jpgpost-45882-0-76616500-1569697098_thumb.jpgpost-45882-0-47799900-1569697206_thumb.jpgpost-45882-0-24270900-1569697256_thumb.jpgpost-45882-0-57478700-1569697292_thumb.jpgpost-45882-0-07363100-1569697326_thumb.jpgpost-45882-0-18029900-1569697349_thumb.jpgpost-45882-0-90431500-1569697372_thumb.jpgpost-45882-0-75613400-1569697403_thumb.jpgpost-45882-0-64836000-1569697461_thumb.jpgpost-45882-0-45907900-1569697486_thumb.jpgpost-45882-0-11193500-1569697530_thumb.jpgpost-45882-0-80052300-1569697566_thumb.jpgpost-45882-0-51045200-1569697596_thumb.jpgpost-45882-0-90646500-1569697614_thumb.jpgpost-45882-0-70847800-1569697643_thumb.jpgpost-45882-0-23681700-1569697677_thumb.jpgpost-45882-0-38807600-1569697707_thumb.jpgpost-45882-0-32314700-1569697739_thumb.jpgpost-45882-0-01400400-1569697798_thumb.jpgpost-45882-0-99873300-1569697848_thumb.jpgpost-45882-0-53469500-1569697875_thumb.jpgpost-45882-0-71988000-1569697933_thumb.jpgpost-45882-0-77745800-1569697955_thumb.jpgpost-45882-0-54728300-1569697993_thumb.jpg

Edytowane przez MariuszB

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O Jezu- jakie piękności :)

U mnie jest też ogromny wysyp .Już się sama na siebie denerwuje ,że latam niepotrzebnie i zadaje sobie robote...

Zaczęłam suszyć w moim nowym piekarniku ,ale jak otworzę dzwiczkki to mi się wyłącza termoobieg ,a jak zamknę to mam wrażenie ,ze się nie suszą ,tylko parują....

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w życiu nie zebrałem w przeciągu 5 dni i 5 wyjazdów na grzyby ponad 2 tys prawdziwków

 

 

To chyba rekordowy rok :) Piękne zdjęcia

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział że zbiorę tyle prawdziwków to uznałbym go za szarlatana

 

Aleee :thumbsup::clap:. Piękne fotki. Jest co oglądać i powspominać zimą. 

 

 

Zaczęłam suszyć w moim nowym piekarniku ,ale jak otworzę dzwiczkki to mi się wyłącza termoobieg ,a jak zamknę to mam wrażenie ,ze się nie suszą ,tylko parują....

 

U nas jak elektryczne nie dają już rady, to raz na parę lat przydają się takie siatki.

post-42246-0-14684200-1569738867_thumb.jpg

post-42246-0-78096800-1569738897_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

w życiu nie zebrałem w przeciągu 5 dni i 5 wyjazdów na grzyby ponad 2 tys prawdziwków

Zaszalałeś :laugh: piękne okazy  :clap: 

 

 

Zaczęłam suszyć w moim nowym piekarniku ,ale jak otworzę dzwiczkki to mi się wyłącza termoobieg ,a jak zamknę to mam wrażenie ,ze się nie suszą ,tylko parują..

Musisz co jakiś czas otwierać drzwiczki w celu uwolnienia pary z piekarnika. Wzięłam się na sposób i świeże grzyby suszę na początku w suszarce, a następnie przekładam je do piekarnika. Wtedy nie ma tego ''parowania''. Trochę może zabawy z tym jest, ale uważam, że warto.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tez wczoraj byliśmy na grzybach w okolicach Włoszczowej , ogromne ilosci malutkich,zdrowych  "słoikowych podgrzybkow', piekne prawdziwki .

Ja susze wieksze pociete  okazy  na siatkach w piekarniku z termoobiegiem , tylko ,ze malutkim patyczkiem nie pozwalam sie zamknac piekarnikowi,przez co wilgoć ma ujście.

Dawno takich zbiorow nie było, mimo niedzieli rodzina zaangazowana takze dzis,żeby wszystko zagospodarowac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas zakonczono zbior jak skonczyly sie sloiki  :) ostatnie w 4 l sloju , teraz zbieram sloiki zeby przelozyc  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam podpytanie. Co to moze byc za grzyb. Mam swój typ, ale nie chcem sugerowac.

Wiem grzybów których nie jesteśmy pewni nie zbieramy..

 

 

Na pierwszym zdjeciu:

- po prawej stronie może to być borowik ceglastopory, gdyż widać kolor kapelusza brązowy oraz trzon w kształcie maczugi,

- po lewej stronie może być borowik ponury - kapelusz ma beżowy oraz trzon walcowaty.

To oczywiście przypuszczenia, gdyż na zdjęciach nie widać wszystkich szczegółów.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według mnie to ceglastopore - robiłam je w occie. Po potraktowaniu zalewą octową robią się z powrotem jasne i są przyjemnie twarde.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak.... w życiu nie zebrałem w przeciągu 5 dni i 5 wyjazdów na grzyby ponad 2 tys prawdziwków :rolleyes:  koźlaki, podgrzybki, i inne grzyby omijałem bo zdążę jeszcze ich nazbierać, prawdziwki rosną wszędzie i to grupami, malutkie, małe, średnie i duże, a te największe pozostawiałem z braku miejsca, a właściwie z braku wolnych mocy przerobowych :)

Jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział że zbiorę tyle prawdziwków to uznałbym go za szarlatana :D

Mały wycinek moich zbiorów, oraz jak sobie prawdziweczki rosną w naturze.

 

Piękne, z PB?.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja się pochwalę.

post-41296-0-25563400-1569779637_thumb.jpg

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wersji z oliwkami jeszcze nie widziałam :D  - a czym w takim razie to zalewasz?

 

 

Tak na marginesie to doszłam do wniosku ,że jednak  młode ,"mięsiste"  kanie mi bardziej smakują niż rydze .

 

A na drugim marginesie :rolleyes:  to z powodu nadmiaru kań w tym sezonie  i braku pomysłów na zagospodarowanie  to  pierwszy raz właśnie smażone kanie potraktowałam zalewą octową - polecam ten sposób.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wersji z oliwkami jeszcze nie widziałam :D  - a czym w takim razie to zalewasz?

 

 

Tak na marginesie to doszłam do wniosku ,że jednak  młode ,"mięsiste"  kanie mi bardziej smakują niż rydze .

 

A na drugim marginesie :rolleyes:  to z powodu nadmiaru kań w tym sezonie  i braku pomysłów na zagospodarowanie  to  pierwszy raz właśnie smażone kanie potraktowałam zalewą octową - polecam ten sposób.

Kanie są świetne do suszenia.Dają bardzo ładny aromat.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Zbierałeś na Śląsku czy gdzieś dalej?

 

 

 

Murcki ,Czułów ,Kostuchna wszedzie są ,dzis w 3 godzinki 25 kg

Czyli całkiem blisko. Ładny zbiór.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kanie są świetne do suszenia.Dają bardzo ładny aromat.

 

arkadiuszu -wiem i potwierdzam :D - ale ja mam już nasuszonych i sproszkowanych kań dwa jednolitrowe słoiki i stąd kolejna alternatywa na zagospodarowanie  :D

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.