SZCZEPAN Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Września 2009 ********** KIEŁBASA KRÓLEWSKA************ Przepis na 10kg SUROWIEC- 8 kg mięso wieprzowego z szynki- 2 kg mięso wieprzowe z golonek PRZYPRAWY- 0,18kg sól kuchenna lub peklosól-0,04kg pieprz-0,01kg cukier-1 średnia główka czosnku Kiełbaśnice 30-32SPOSÓB WYKONANIA1 mięso peklujemy i pozostawiamy na 72h w temperaturze 4-8stC po upływie wskazanego czasu chude mięso kroimy na kawałki o ośr. 1cm-2cm 2 mięso ścięgniste mielimy na sitku 3mm3 czosnek ugniatamy wraz z cukrem po tej czynności czosnek dodajemy do 1 litra wody i wszystko mieszamy ok. 15minutNAPEŁNIANIE JELIT- napełniamy ściśle w jelita i nie okręcamy parek tylko zawieszamy na kije wędzarnicze.Kiełbasy wieszamy o długości 45-50cmOSADZANIE-2h w przewiewnym miejscuWĘDZENIE- wędzimy dymem ciepłym ok. 4h do jasno brązowego koloru i podnosimy temp do85-90 stC na czas, 1h po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbasę na powietrze, aby się wychłodziła.Do wędzenia używamy tylko drewna olchowego!!!! Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Września 2009 Robiłem tą kiełbase jest dobra,tylko troche innym sposobem mięso peklowało się po zmieleniu i krojeniu razem z przyprawami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Września 2009 chude mięso kroimy na kawałkiCzy to oznacza że szynkowe klasyfikujemy jako I "do zera" zupełnie bez tłuszczu międzymięśniowego? Czy usuwamy tylko grubsze ścięgna, błony itp. i kroimy? Bo tak całkiem bez tłuszczyku to chyba będzie b.dobra szynkowa. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Września 2009 dodajemy do 1 litra wody i Dajcie foty tej kiełbasy z litrem wody, jakoś jestem sceptykiem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Września 2009 Kolego PiS - dla Ciebie wszystko jest nie tak... zawsze coś Ci się nie podoba...przy tej ilości ścięgnistego, 10 % wody to nie jakieś cuda... a dodatkowo mało tłuszczu (jeśli nawet nie chodziło o "chude z szynek") nie dalej jak wczoraj robiłem dodałem 0.6l wody na 9kg mięsa, a że ścięgnistego było sporo to jeszcze miało by chęć wchłonąć nieco płynu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2009 Dajcie foty tej kiełbasy z litrem wody, jakoś jestem sceptykiemZ przepisu wyraźnie wynika, ze dodatek wody wynosi 10 %, a do kiełbasy szynkowej wieprzowej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=13 dodajemy 0,75-09 l wody na 10 kg surowca. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2009 przy tej ilości ścięgnistego, 10 % wody to nie jakieś cuda.. Przy obecnych wadach mięsa nie cuda i foty dawać, a nie teorię pisać i mówić, że królewska. Jak zobaczę, to uwierzę. W szkole DM i na Zlocie parę niewypałów zobaczyłem, potwierdzających moją amatorską teorię o tym, że wiele przepisów bez pewnych dodatków, które jak się nieopatrznie dowiedziałem niektórzy dodają do swoich wyrobów, po prostu wyroby nie wyjdą tak elegancko, jak oczekujemy. Jak zobaczę uwierzę. Jak posmakuję ocenię, i nie będę na byle co mówił ekstra, bo sam zrobiłem. :grin: I jak mi coś nie pasuje to napiszę, a nie będę klaskał i mówił, że super wprowadzając autora w pospieszny zachwyt. Jak coś jest dobre, nigdy nie waham się tego napisać. :grin: Pozdrawiam wszystkich, a przede wszystkim tych, którym nie kadzę. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Września 2009 nie będę klaskał i mówił, że super wprowadzając autora w pospieszny zachwytWiesz, co jak co ale mnie także o kadzenie SZCZEPANOWI posądzić nie można, ale tym razem gdybyś nieco się zastanowił to nie podnosiłbyś larum że wody nie wiadomo jakimi wiadrami tu trzeba lać :???: "niewypały" jak je nazywasz niekoniecznie były winą receptury czy mięsa... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Września 2009 Przy obecnych wadach mięsa To niby każde mięso mamy teraz wadliwe ? dodajemy do 1 litra wody Kto Ci każe cały litr wlać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Września 2009 pis67, Ja też lubię sobie ponarzekać i wiele przepisów traktuje z przymrużeniem oka, szczególnie te pościągane z różnych dzikich stron, gdzie nikt tego nie sprawdził, ale chciał zaistnieć w Internecie i coś tam opublikował. Ale wciągnięcie 10%wody przez podane mięso, to żaden problem, szczególnie jak to będzie woda o tem. 0 stC lub jeszcze lepiej lód i to BEZ ŻADNYCH DODATKÓW!!!! Sam tyle dodawałem nie raz i wiem że to możliwe. Ale oczywiście jak będziesz miał mięso „trafione” to i 5 % nie wciągnie. Tak że nie czepiaj się już „tego litra” lepiej polej „litrem” :lol: :lol: :lol: :lol: :wink: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Września 2009 Ja do kolegi Szczepana nic nie mam, chcę tylko fotę, wtedy może... :grin: Pytam, po co tyle wody dla króla? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Września 2009 No to po woli dochodzisz do sednum sprawy, czyli to że tą wodę tam do środka i pomieszać to OK, a teraz PO CO! Czy dobrze zrozumiałem? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Września 2009 Pytam, po co tyle wodyżeby suche nie było :devil: - największym grzechem jest "przedobrzyć" wsad SZCZEPAN napisał/a: dodajemy do 1 litra wody Kto Ci każe cały litr wlać ?Miro źle zacytowałeś :wink: - tam stoi: ...czosnek dodajemy do 1 litra wody... PS PiS Przestudiuj dokładnie przepis na szynkową SZCZEPANA https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=6448#6448 -robiłem ten wyrób ściśle wg receptury - wyszedł idealnie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Września 2009 Czy dobrze zrozumiałem?Trzeba temat ruszyć, bo by zdechł po jednym poście. :grin: A tak chętni wytworzą kiełbaskę, nie ja. Golonkę zawsze zjadam w innej postaci, bardziej przyjaznej dla mego podniebienia. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Września 2009 pis67, Wykonujesz wiele różnych wyrobów z mięsa i zapewne zaczynasz poznawać w jaki sposób rozróżniać mięso wadliwe od mięsa normalnego, z którego wyroby wychodzą udane. W szkole DM i na Zlocie parę niewypałów zobaczyłemZasada na wielu forach o kuchni i żywności jest taka, że "o gustach i smakach nie dyskutuje się." Możemy rozmawiać o konsystencji, barwie itd. ale nie o smaku. Jeśli na SDM i zlocie trafiają się nie "wypały" to: - dajemy świadectwo, że nam też potrafi coś nie wyjść i nie jesteśmy "alfą i omegą" w zakresie przetwórstwa mięsa - wyraźnie widać, że nie podrzucamy dodatków funkcjonalnych - trzeba być na zlocie by pomylić czynności przygotowania kiełbasy parówkowej z pasztetową. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Września 2009 Golonkę zawsze zjadam w innej postaci, bardziej przyjaznej dla mego podniebienia. :grin: Załóż temat z tą golonką, bo mnie to zaciekawiło. Lepiej nie proś o fotki, bo kolega wstawi zdjęcie innego wyrobu, tudzież przeprosi za jakość, gdyż zdjęcie było zrobione telefonem komórkowym. _________________A Ty nigdy nie popełniłeś błędu?? Cytat z Pisma Świętego …. Niech żucie pierwszy kamień, Ten który sam jest bez grzechu …. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Września 2009 To robimy wódkę czosnkową czy kiełbasę królewską :question: :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Września 2009 Przyglądam się dyskusji. Receptura jak każda inna podobna do szynkowej gdzie zastosowano inne peklowanie bardziej nowoczesne. Czy kiełbasa będzie udana zależy jak czujemy mięso. Z wodą ostrożnie .Mięso zwłaszcza kl I z szynek jest różne jedne bardzo dobre kleiste przy wyrabianiu a z innego nie można wydobyć kleju przeciska się między palcami . I tutaj wyczucie wodochłonności takiego mięsa będzie podpowiedzią ile dodać wody. Ogólnie można powiedzieć że jakość mięsa wp. jest kiepska . Zdarza się że przy przerobach na 100kg mięsa na kiełbasę cienką dodaje się tylko 1-2 l wody. Dodatek większej ilości wody jest rzadkością. Po przeprowadzonej próbie na biało gdy kiełbasa jest niby dobra ale jakby sucha dodajemy jeszcze trochę wody. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 14 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Września 2009 Witam Bardzo mnie zadziwiły wasze wypowiedzi na temat ilości wody dodawanej przy wyrabianiu tej kiełbasy. Kiełbasa królewska jest pieczona i z bardzo bogatego surowca!!! Zaczym coś napiszecie na temat jakikolwiek związany z wędlinami proszę o troszkę wyobraźni i przemyślenia. Odnosząc się do nieudanych wędlin [mod]na zlotach czy rzekomej szkoły[/mod] to są przykłady wielu błędów prób itp. Pozdrawiam! [ Dodano: Pon Wrz 14, 2009 22:40 ] Mam takie bardzo łatwe pytanko. Jaką wydajność uzyskamy przy całkowitej obróbce??? Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Września 2009 WĘDZENIE - wędzimy dymem ciepłym ok. 4h do jasno brązowego koloru i podnosimy temp do85-90 stC na czas, 1hwitam wracając do kiełbasy królewskiej,jest to produkt z bardzo dobrego surowca,lecz mi pod podniebieniem nie siądzie ze względu, że jest za chudaaa i na dodatek długo wędzona 4 godz. i pieczona godzine.kiełbaska będzie dobra dwa dni potem zamieni się w pałke do bicia w lodówce ja nie przepadam za takimi wędlinami. Szczepanie nie mniej mi za złe,lecz to są moje wyłacznie odczucia i być może się mylę.wolę kiełbasy z dodatkiem tłuszczu. Dajcie foty tej kiełbasy z litrem wody, jakoś jestem sceptykiem.Pis67 wody to może ja nawet bym dał więcej w zależności od wchłaniania mięsa i tak odparuje i "wypiecze" się w wędzarni podczas 5 godzinnej obróbki,a najważniejsze co jest napisane w przepisie to proces studzenia: wyjmujemy kiełbasę na powietrze, aby się wychłodziłaktóry wg mnie powinien dać mocno pomarszczony baton kiełbasy,bez widocznego przez osłonke farszu,co daje piękny efekt. co do niewypałów zdarzają sie,będą się zdarzać nawet najlepszym,dlatego wyeliminować całkowicie można tylko w produkcji przemysłowej,ktoś kto robi sporadycznie nie będzie wiedział nawet że coś zrobił źle. w każdym bądź razie jest przepis,należy zrobić i wyciągnąć wnioski,w przeciwnym razie może powstać jakaś niezamierzona burza na forum. pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Września 2009 By zmienić temat grzecznie zapytam - po co tyle tej wody dodaje się do kiełbas?Proszę o poważne odpowiedzi, tylko poważne. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Września 2009 By zmienić temat grzecznie zapytam - po co tyle tej wody dodaje się do kiełbas? Proszę o poważne odpowiedzi, tylko poważne. :grin: Żeby przy pieczeniu miało co parować. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Września 2009 Żeby była wyższa wydajność.Podobno rok, albo dwa temu pierwsze miejsce na targach Polagra miały parówki mające 210% wydajności (cytat z forum nie pamiętam czyj). Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Września 2009 Mam bardzo miłą wiadomość od Szczepana. Dzwonił dzisiaj do mnie (w tej chwili leci juz do USA) i prosił by przekazać, byście uważali na temperatury wędzenia i pieczenia tej kiełbasy, oraz nie zapomnieli o dodatku wody. Ważne.Ta kiełbasa zdobyła puchar na ostatniej wystawie, w której Szczepan uczestniczył. Więcej informacji i zdjęcia podeśle po powrocie z USA (10.10.2009). gdzie wyjechał z ramienia Cechu w nagrodę zdobytą w Niemczech. Na miejscu maja wykonać nasze, polskie wyroby i oczarować nimi zapraszających. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-81185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Września 2009 Witam. Dziś kupuję surowiec na królewską, no i w sobotę zobaczymy co wyszło :rolleyes: Może też dostanę jakąś nagrodę, chociaż od Luizy :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: P.S.Gratuluję Szczepanowi Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-81400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.