Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

********** KIEŁBASA KRÓLEWSKA************

 

Przepis na 10kg

 

SUROWIEC

- 8 kg mięso wieprzowego z szynki

- 2 kg mięso wieprzowe z golonek

PRZYPRAWY

- 0,18kg sól kuchenna lub peklosól

-0,04kg pieprz

-0,01kg cukier

-1 średnia główka czosnku

Kiełbaśnice 30-32

SPOSÓB WYKONANIA

1 mięso peklujemy i pozostawiamy na 72h w temperaturze 4-8stC po upływie wskazanego czasu chude mięso kroimy na kawałki o ośr. 1cm-2cm

2 mięso ścięgniste mielimy na sitku 3mm

3 czosnek ugniatamy wraz z cukrem po tej czynności czosnek dodajemy do 1 litra wody i wszystko mieszamy ok. 15minut

NAPEŁNIANIE JELIT

- napełniamy ściśle w jelita i nie okręcamy parek tylko zawieszamy na kije wędzarnicze.

Kiełbasy wieszamy o długości 45-50cm

OSADZANIE

-2h w przewiewnym miejscu

WĘDZENIE

- wędzimy dymem ciepłym ok. 4h do jasno brązowego koloru i podnosimy temp do85-90 stC na czas, 1h po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbasę na powietrze, aby się wychłodziła.

Do wędzenia używamy tylko drewna olchowego!!!!

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

chude mięso kroimy na kawałki

Czy to oznacza że szynkowe klasyfikujemy jako I "do zera" zupełnie bez tłuszczu międzymięśniowego? Czy usuwamy tylko grubsze ścięgna, błony itp. i kroimy? Bo tak całkiem bez tłuszczyku to chyba będzie b.dobra szynkowa.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80037
Udostępnij na innych stronach

dodajemy do 1 litra wody i

Dajcie foty tej kiełbasy z litrem wody, jakoś jestem sceptykiem. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80113
Udostępnij na innych stronach

Kolego PiS - dla Ciebie wszystko jest nie tak... zawsze coś Ci się nie podoba...

przy tej ilości ścięgnistego, 10 % wody to nie jakieś cuda... a dodatkowo mało tłuszczu (jeśli nawet nie chodziło o "chude z szynek")

 

nie dalej jak wczoraj robiłem dodałem 0.6l wody na 9kg mięsa, a że ścięgnistego było sporo to jeszcze miało by chęć wchłonąć nieco płynu

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80121
Udostępnij na innych stronach

Dajcie foty tej kiełbasy z litrem wody, jakoś jestem sceptykiem

Z przepisu wyraźnie wynika, ze dodatek wody wynosi 10 %, a do kiełbasy szynkowej wieprzowej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=13 dodajemy 0,75-09 l wody na 10 kg surowca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80127
Udostępnij na innych stronach

przy tej ilości ścięgnistego, 10 % wody to nie jakieś cuda..

Przy obecnych wadach mięsa nie cuda i foty dawać, a nie teorię pisać i mówić, że królewska. Jak zobaczę, to uwierzę. W szkole DM i na Zlocie parę niewypałów zobaczyłem, potwierdzających moją amatorską teorię o tym, że wiele przepisów bez pewnych dodatków, które jak się nieopatrznie dowiedziałem niektórzy dodają do swoich wyrobów, po prostu wyroby nie wyjdą tak elegancko, jak oczekujemy. Jak zobaczę uwierzę. Jak posmakuję ocenię, i nie będę na byle co mówił ekstra, bo sam zrobiłem. :grin:

I jak mi coś nie pasuje to napiszę, a nie będę klaskał i mówił, że super wprowadzając autora w pospieszny zachwyt. Jak coś jest dobre, nigdy nie waham się tego napisać. :grin:

 

Pozdrawiam wszystkich, a przede wszystkim tych, którym nie kadzę. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80128
Udostępnij na innych stronach

nie będę klaskał i mówił, że super wprowadzając autora w pospieszny zachwyt

Wiesz, co jak co ale mnie także o kadzenie SZCZEPANOWI posądzić nie można, ale tym razem gdybyś nieco się zastanowił to nie podnosiłbyś larum że wody nie wiadomo jakimi wiadrami tu trzeba lać :???:

"niewypały" jak je nazywasz niekoniecznie były winą receptury czy mięsa...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80135
Udostępnij na innych stronach

Przy obecnych wadach mięsa

To niby każde mięso mamy teraz wadliwe ?

 

dodajemy do 1 litra wody

Kto Ci każe cały litr wlać ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80137
Udostępnij na innych stronach

pis67,

Ja też lubię sobie ponarzekać i wiele przepisów traktuje z przymrużeniem oka, szczególnie te pościągane z różnych dzikich stron, gdzie nikt tego nie sprawdził, ale chciał zaistnieć w Internecie i coś tam opublikował.

 

Ale wciągnięcie 10%wody przez podane mięso, to żaden problem, szczególnie jak to będzie woda o tem. 0 stC lub jeszcze lepiej lód i to BEZ ŻADNYCH DODATKÓW!!!!

Sam tyle dodawałem nie raz i wiem że to możliwe. Ale oczywiście jak będziesz miał mięso „trafione” to i 5 % nie wciągnie.

 

Tak że nie czepiaj się już „tego litra” lepiej polej „litrem” :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80138
Udostępnij na innych stronach

Ja do kolegi Szczepana nic nie mam, chcę tylko fotę, wtedy może... :grin:

Pytam, po co tyle wody dla króla? :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80141
Udostępnij na innych stronach

No to po woli dochodzisz do sednum sprawy, czyli to że tą wodę tam do środka i pomieszać to OK, a teraz PO CO!

Czy dobrze zrozumiałem?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80144
Udostępnij na innych stronach

Pytam, po co tyle wody

żeby suche nie było :devil: - największym grzechem jest "przedobrzyć" wsad

SZCZEPAN napisał/a:

dodajemy do 1 litra wody

 

 

Kto Ci każe cały litr wlać ?

Miro źle zacytowałeś :wink: - tam stoi:

...czosnek dodajemy do 1 litra wody...

PS

PiS Przestudiuj dokładnie przepis na szynkową SZCZEPANA https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=6448#6448

-robiłem ten wyrób ściśle wg receptury - wyszedł idealnie

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80145
Udostępnij na innych stronach

Czy dobrze zrozumiałem?

Trzeba temat ruszyć, bo by zdechł po jednym poście. :grin:

A tak chętni wytworzą kiełbaskę, nie ja. Golonkę zawsze zjadam w innej postaci, bardziej przyjaznej dla mego podniebienia. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80149
Udostępnij na innych stronach

pis67, Wykonujesz wiele różnych wyrobów z mięsa i zapewne zaczynasz poznawać w jaki sposób rozróżniać mięso wadliwe od mięsa normalnego, z którego wyroby wychodzą udane.

W szkole DM i na Zlocie parę niewypałów zobaczyłem

Zasada na wielu forach o kuchni i żywności jest taka, że "o gustach i smakach nie dyskutuje się."

Możemy rozmawiać o konsystencji, barwie itd. ale nie o smaku.

Jeśli na SDM i zlocie trafiają się nie "wypały" to:

- dajemy świadectwo, że nam też potrafi coś nie wyjść i nie jesteśmy "alfą i omegą" w zakresie przetwórstwa mięsa

- wyraźnie widać, że nie podrzucamy dodatków funkcjonalnych

- trzeba być na zlocie by pomylić czynności przygotowania kiełbasy parówkowej z pasztetową.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80151
Udostępnij na innych stronach

Golonkę zawsze zjadam w innej postaci, bardziej przyjaznej dla mego podniebienia. :grin:

Załóż temat z tą golonką, bo mnie to zaciekawiło.

 

Lepiej nie proś o fotki, bo kolega wstawi zdjęcie innego wyrobu, tudzież przeprosi za jakość, gdyż zdjęcie było zrobione telefonem komórkowym.

_________________

A Ty nigdy nie popełniłeś błędu??

 

Cytat z Pisma Świętego

…. Niech żucie pierwszy kamień, Ten który sam jest bez grzechu ….

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80152
Udostępnij na innych stronach

To robimy wódkę czosnkową czy kiełbasę królewską :question: :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80154
Udostępnij na innych stronach

Przyglądam się dyskusji. Receptura jak każda inna podobna do szynkowej gdzie zastosowano inne peklowanie bardziej nowoczesne. Czy kiełbasa będzie udana zależy jak czujemy mięso. Z wodą ostrożnie .Mięso zwłaszcza kl I z szynek jest różne jedne bardzo dobre kleiste przy wyrabianiu a z innego nie można wydobyć kleju przeciska się między palcami . I tutaj wyczucie wodochłonności takiego mięsa będzie podpowiedzią ile dodać wody. Ogólnie można powiedzieć że jakość mięsa wp. jest kiepska . Zdarza się że przy przerobach na 100kg mięsa na kiełbasę cienką dodaje się tylko 1-2 l wody. Dodatek większej ilości wody jest rzadkością. Po przeprowadzonej próbie na biało gdy kiełbasa jest niby dobra ale jakby sucha dodajemy jeszcze trochę wody.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80182
Udostępnij na innych stronach

Witam

Bardzo mnie zadziwiły wasze wypowiedzi na temat ilości wody dodawanej przy wyrabianiu tej kiełbasy. Kiełbasa królewska jest pieczona i z bardzo bogatego surowca!!! Zaczym coś napiszecie na temat jakikolwiek związany z wędlinami proszę o troszkę wyobraźni i przemyślenia.

Odnosząc się do nieudanych wędlin [mod]na zlotach czy rzekomej szkoły[/mod] to są przykłady wielu błędów prób itp. Pozdrawiam!

 

[ Dodano: Pon Wrz 14, 2009 22:40 ]

Mam takie bardzo łatwe pytanko.

Jaką wydajność uzyskamy przy całkowitej obróbce???

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80186
Udostępnij na innych stronach

WĘDZENIE

- wędzimy dymem ciepłym ok. 4h do jasno brązowego koloru i podnosimy temp do85-90 stC na czas, 1h

witam

wracając do kiełbasy królewskiej,jest to produkt z bardzo dobrego surowca,lecz

mi pod podniebieniem nie siądzie ze względu, że jest za chudaaa i na dodatek

długo wędzona 4 godz. i pieczona godzine.kiełbaska będzie dobra dwa dni potem

zamieni się w pałke do bicia w lodówce ja nie przepadam za takimi wędlinami.

 

Szczepanie nie mniej mi za złe,lecz to są moje wyłacznie odczucia i być może się

mylę.wolę kiełbasy z dodatkiem tłuszczu.

Dajcie foty tej kiełbasy z litrem wody, jakoś jestem sceptykiem.

Pis67 wody to może ja nawet bym dał więcej w zależności od wchłaniania mięsa

i tak odparuje i "wypiecze" się w wędzarni podczas 5 godzinnej obróbki,a najważniejsze

co jest napisane w przepisie to proces studzenia:

wyjmujemy kiełbasę na powietrze, aby się wychłodziła

który wg mnie powinien dać mocno

pomarszczony baton kiełbasy,bez widocznego przez osłonke farszu,co daje piękny efekt.

co do niewypałów zdarzają sie,będą się zdarzać nawet najlepszym,dlatego

wyeliminować całkowicie można tylko w produkcji przemysłowej,ktoś kto

robi sporadycznie nie będzie wiedział nawet że coś zrobił źle.

w każdym bądź razie jest przepis,należy zrobić i wyciągnąć wnioski,w przeciwnym

razie może powstać jakaś niezamierzona burza na forum.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80232
Udostępnij na innych stronach

By zmienić temat grzecznie zapytam - po co tyle tej wody dodaje się do kiełbas?

Proszę o poważne odpowiedzi, tylko poważne. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80284
Udostępnij na innych stronach

By zmienić temat grzecznie zapytam - po co tyle tej wody dodaje się do kiełbas?

Proszę o poważne odpowiedzi, tylko poważne. :grin:

Żeby przy pieczeniu miało co parować. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80285
Udostępnij na innych stronach

Żeby była wyższa wydajność.

Podobno rok, albo dwa temu pierwsze miejsce na targach Polagra miały parówki mające 210% wydajności (cytat z forum nie pamiętam czyj).

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-80286
Udostępnij na innych stronach

Mam bardzo miłą wiadomość od Szczepana. Dzwonił dzisiaj do mnie (w tej chwili leci juz do USA) i prosił by przekazać, byście uważali na temperatury wędzenia i pieczenia tej kiełbasy, oraz nie zapomnieli o dodatku wody. Ważne.

Ta kiełbasa zdobyła puchar na ostatniej wystawie, w której Szczepan uczestniczył. Więcej informacji i zdjęcia podeśle po powrocie z USA (10.10.2009). gdzie wyjechał z ramienia Cechu w nagrodę zdobytą w Niemczech. Na miejscu maja wykonać nasze, polskie wyroby i oczarować nimi zapraszających.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-81185
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Dziś kupuję surowiec na królewską, no i w sobotę zobaczymy co wyszło :rolleyes: :cool:

Może też dostanę jakąś nagrodę, chociaż od Luizy :grin: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S.Gratuluję Szczepanowi :cool:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2933-kie%C5%82basa-kr%C3%B3lewska/#findComment-81400
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.