Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A wędliny podrobowe Zbóju to co , nie smakują :grin:

Smakują :grin: ale galareta łatwiejsza do zrobienia :cool: chociaż galareta to nie moja "działka" w domu :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129212
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nóżki, głowa, kości mięsne oprócz żeberek i skórki, będzie jakaś galareta do słoików

To aż się prosi jakiś salcesonik. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129213
Udostępnij na innych stronach

ale galareta łatwiejsza do zrobienia

Jakiś salcesonik to jest to :thumbsup:

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129328
Udostępnij na innych stronach

No to ja na jutro już przygotowany :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129603
Udostępnij na innych stronach

No to ja na jutro już przygotowany :cool:

Biedny, znowu się dzisiaj nadreptałeś :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129607
Udostępnij na innych stronach

Brawo Zbóju już się cieszę na Twoje wędzonki :thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129608
Udostępnij na innych stronach

Biedny, znowu się dzisiaj nadreptałeś :grin:

:grin: :grin: dziś jakoś nie było zbyt dużo dreptania :rolleyes: :cool:

 

[ Dodano: Sro 27 Paź, 2010 21:47 ]

już się cieszę na Twoje wędzonki :thumbsup:

A jak ja się cieszęęęęęęęę :rolleyes: :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129609
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie, pierwsza tura. Osuszałem dębem, wędziłem bukiem, troszkę gruszki i 2 kawałki olchy.

 

 

Druga tura. Osuszanie dębem, wędzenie bukiem i gruszką prze połowę czasu wędzenia, a następnie śliwka. Ostatnie 15-20 min. gęsty dym i temp. 65-70st.C :cool:

 

 

Za chwil kilka biorę się za kiełbasę :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129675
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

 

Zbóju , Tobie zima już nic nie zrobi . Kapuchę Masz zapewne ukiszoną już . :thumbsup: :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129678
Udostępnij na innych stronach

Świetne wędzonki, bardzo ładne i napewno smaczne.. :clap:
Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129680
Udostępnij na innych stronach

Zbóju , Tobie zima już nic nie zrobi . Kapuchę Masz zapewne ukiszoną już . :thumbsup: :clap:

O nalewkach zapomniałeś Andrzejku :grin:

Zbóju nic dodać , nic ująć. Pięknie uwędzone szyneczki i boczusie :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129683
Udostępnij na innych stronach

Zbóju , Tobie zima już nic nie zrobi .

:grin: :grin:

Kapuchę Masz zapewne ukiszoną już . :thumbsup: :clap:

Niestety jeszcze nie, mam dopiero zamówione 30kg, będzie w przyszłym tygodniu. Wcześniej nie miałem jak zrobić :grin:

Świetne wędzonki,

"Nasi" mnie nauczyli i jakoś wychodzą :cool:

 

[ Dodano: Czw 28 Paź, 2010 19:09 ]

O nalewkach zapomniałeś Andrzejku :grin:

:grin: Tego nie brakuje, jedna się jeszcze robi, a będą następne :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129684
Udostępnij na innych stronach

"Nasi" mnie nauczyli i jakoś wychodzą :cool:

Ja też się pilnie uczę od "Naszych" :lol:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129686
Udostępnij na innych stronach

Ja też się pilnie uczę od "Naszych" :lol:

I tak trzymaj :!: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129688
Udostępnij na innych stronach

O nalewkach zapomniałeś Andrzejku :grin:

Qrcze zapomniałem :blush:

 

 

Niestety jeszcze nie, mam dopiero zamówione 30kg, będzie w przyszłym tygodniu.

To będziemy kisić osobno ale razem , ja też w przyszły tydzień .

 

Tego nie brakuje, jedna się jeszcze robi, a będą następne :cool:

I to jest dobre bo się nie psuje :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129690
Udostępnij na innych stronach

To widzę ,że paczka doszła :grin: :clap: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129699
Udostępnij na innych stronach

To będziemy kisić osobno ale razem

Większa część kiszonej pójdzie do bigosu na wędzonkach, głównie na golonce i nóżkach i do słoików :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129701
Udostępnij na innych stronach

Większa część kiszonej pójdzie do bigosu

 

A do obiadu kapustę na smalcu i ze skwarkami też robisz

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129706
Udostępnij na innych stronach

A do obiadu kapustę na smalcu i ze skwarkami też robisz

Nie robiłem, nie wiem jak :sad:

 

[ Dodano: Czw 28 Paź, 2010 22:15 ]

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156805#156805

 

Zapomniałem dodać, że maluśki boczuś i kawałek wędzonki z dwugłowego sparzę, a reszta nieparzona, wychłodzona pójdzie do zamrażarki, jest to dobry sposób andrzejak :cool: Parzenie po rozmrożeniu :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129714
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie, pierwsza tura.

Druga tura.

Zbóju jesteś mistrzem :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129726
Udostępnij na innych stronach

Zbóju jesteś mistrzem :clap:

o tak, nic dodać nic ująć :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129747
Udostępnij na innych stronach

Sparzyłem 4 małe kawałki.

 

Dla siostry z Wrocka plus jeszcze jakaś kiełbaska. Kawałek mięśnia dwugłowego ze skórą i tłuszczem bez półścięgnistego :cool:

 

 

Do bieżącego :thumbsup: :thumbsup: spożycia :cool:

 

 

Mięso było schłodzone więc mięso włożyłem do gotującej wody i gotowałem 20 min. temp. wody obniżyłem dolewając zimnej wody i parzyłem w temp. wody 80-83st.C do temp. 70* wewnątrz mięsa(dwugłowy) samo parzenie trwało 52 min. boczki 10 min. dłużej :cool:

 

Cała reszta wędzonek nieparzona w zamrażarce.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129894
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

 

To i ja coś dorzucę w ramach mojego mięsnego debiutu - pierwszy boczek i polędwiczki.

Prawie była to droga przez mękę, ale na szczęście prawie robi dużą różnicę :lol:

Otóż wędzenie zaplanowane miałem na sobotę. Ponieważ lało non stop od piątku peklowałem dzień dłużej (7 zamiast 6dni) Solanka: 230g peklosoli na 2l wody. Przyprawy: ziele ang., pieprz czarny, liść laurowy, cukier - 1,5% w stos. do ilości solanki). Udało się podejrzeć w necie, że w niedzielę do popołudnia nie będzie padać więc w sobotę wieczorem na biegu wyjąłem mięsko z solanki do osadzania - zapomniałem jednak opłukać pod bieżącą wodą :blush:

Osadzanie trwało aż do rana w niedzielę, czyli ok. 12godz. w temp. 16-18C, wilgotność poniżej 50% (w pomieszczeniu gdzie mam piec c.o.)

Wstałem z bólem gardła :sad: i rozpocząłem rozgrzewanie wędzarni (murowana). Wilgoć była nieziemska - rozgrzewanie trwało 2godz. i zacząłem osuszanie mięska przez ok. 0,5godz.

 

 

Wędzenie w temp. 55-60C

Polędwiczki wyjąłem po 3 godz.

 

 

Pierwszy boczek po kolejnej godzinie - ten z przeznaczeniem do parzenia, a drugi przytrzymałem jeszcze godzinę dłużej - pozostawię bez parzenia.

 

 

Razem wędzonki prezentują się tak: po lewej boczek dopieczony, po prawej parzony, w środku polędwiczka.

 

 

Smak rewelacyjny choć dla mnie trochę za słone, albo przez 1 dzień dłuższego peklowania, albo przez brak opłukania przed osadzaniem :question: Fakt, że próbowałem jeszcze na ciepło (zawsze jest wtedy za słone), zobaczymy jutro po wyjęciu z lodóweczki :smile:

 

Ponieważ wędzenie ryb i kurczaka poszło mi nawet sprawnie przed wędzeniem mięsa miałem jednak jakieś obawy - ale grunt to wykonać pierwszy krok :lol:

 

Pozdrawiam i do następnego :grin:

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-131122
Udostępnij na innych stronach

To i ja coś dorzucę w ramach mojego mięsnego debiutu - pierwszy boczek i polędwiczki.

:clap: berni Gratuluję pięknych wyrobów.

Wszystko wygląda bardzo apetycznie :thumbsup: , oby tak dalej .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-131124
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.