Zbój Madej Opublikowano 24 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 24 Października 2010 A wędliny podrobowe Zbóju to co , nie smakują :grin:Smakują :grin: ale galareta łatwiejsza do zrobienia chociaż galareta to nie moja "działka" w domu :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 24 Października 2010 Nóżki, głowa, kości mięsne oprócz żeberek i skórki, będzie jakaś galareta do słoików To aż się prosi jakiś salcesonik. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 25 Października 2010 ale galareta łatwiejsza do zrobieniaJakiś salcesonik to jest to :thumbsup: :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 27 Października 2010 No to ja na jutro już przygotowany Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 27 Października 2010 No to ja na jutro już przygotowany Biedny, znowu się dzisiaj nadreptałeś :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 27 Października 2010 Brawo Zbóju już się cieszę na Twoje wędzonki :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 27 Października 2010 Biedny, znowu się dzisiaj nadreptałeś :grin: :grin: :grin: dziś jakoś nie było zbyt dużo dreptania :rolleyes: [ Dodano: Sro 27 Paź, 2010 21:47 ] już się cieszę na Twoje wędzonki :thumbsup:A jak ja się cieszęęęęęęęę :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 28 Października 2010 Wędzenie, pierwsza tura. Osuszałem dębem, wędziłem bukiem, troszkę gruszki i 2 kawałki olchy. Druga tura. Osuszanie dębem, wędzenie bukiem i gruszką prze połowę czasu wędzenia, a następnie śliwka. Ostatnie 15-20 min. gęsty dym i temp. 65-70st.C Za chwil kilka biorę się za kiełbasę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 28 Października 2010 Witam . Zbóju , Tobie zima już nic nie zrobi . Kapuchę Masz zapewne ukiszoną już . :thumbsup: :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 28 Października 2010 Świetne wędzonki, bardzo ładne i napewno smaczne.. :clap: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 28 Października 2010 Zbóju , Tobie zima już nic nie zrobi . Kapuchę Masz zapewne ukiszoną już . :thumbsup: :clap: O nalewkach zapomniałeś Andrzejku :grin: Zbóju nic dodać , nic ująć. Pięknie uwędzone szyneczki i boczusie :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 28 Października 2010 Zbóju , Tobie zima już nic nie zrobi . :grin: :grin: Kapuchę Masz zapewne ukiszoną już . :thumbsup: :clap:Niestety jeszcze nie, mam dopiero zamówione 30kg, będzie w przyszłym tygodniu. Wcześniej nie miałem jak zrobić :grin: Świetne wędzonki,"Nasi" mnie nauczyli i jakoś wychodzą [ Dodano: Czw 28 Paź, 2010 19:09 ] O nalewkach zapomniałeś Andrzejku :grin: :grin: Tego nie brakuje, jedna się jeszcze robi, a będą następne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 28 Października 2010 "Nasi" mnie nauczyli i jakoś wychodzą Ja też się pilnie uczę od "Naszych" :lol: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 28 Października 2010 Ja też się pilnie uczę od "Naszych" :lol:I tak trzymaj :!: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 28 Października 2010 O nalewkach zapomniałeś Andrzejku :grin: Qrcze zapomniałem :blush: Niestety jeszcze nie, mam dopiero zamówione 30kg, będzie w przyszłym tygodniu. To będziemy kisić osobno ale razem , ja też w przyszły tydzień . Tego nie brakuje, jedna się jeszcze robi, a będą następne I to jest dobre bo się nie psuje :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 28 Października 2010 To widzę ,że paczka doszła :grin: :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 28 Października 2010 To będziemy kisić osobno ale razemWiększa część kiszonej pójdzie do bigosu na wędzonkach, głównie na golonce i nóżkach i do słoików :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 28 Października 2010 Większa część kiszonej pójdzie do bigosu A do obiadu kapustę na smalcu i ze skwarkami też robisz Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 28 Października 2010 A do obiadu kapustę na smalcu i ze skwarkami też robiszNie robiłem, nie wiem jak :sad: [ Dodano: Czw 28 Paź, 2010 22:15 ] https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=156805#156805 Zapomniałem dodać, że maluśki boczuś i kawałek wędzonki z dwugłowego sparzę, a reszta nieparzona, wychłodzona pójdzie do zamrażarki, jest to dobry sposób andrzejak Parzenie po rozmrożeniu :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 28 Października 2010 Wędzenie, pierwsza tura.Druga tura.Zbóju jesteś mistrzem :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 29 Października 2010 Zbóju jesteś mistrzem :clap:o tak, nic dodać nic ująć Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 30 Października 2010 Sparzyłem 4 małe kawałki. Dla siostry z Wrocka plus jeszcze jakaś kiełbaska. Kawałek mięśnia dwugłowego ze skórą i tłuszczem bez półścięgnistego Do bieżącego :thumbsup: :thumbsup: spożycia Mięso było schłodzone więc mięso włożyłem do gotującej wody i gotowałem 20 min. temp. wody obniżyłem dolewając zimnej wody i parzyłem w temp. wody 80-83st.C do temp. 70* wewnątrz mięsa(dwugłowy) samo parzenie trwało 52 min. boczki 10 min. dłużej Cała reszta wędzonek nieparzona w zamrażarce. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-129894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam To i ja coś dorzucę w ramach mojego mięsnego debiutu - pierwszy boczek i polędwiczki. Prawie była to droga przez mękę, ale na szczęście prawie robi dużą różnicę :lol: Otóż wędzenie zaplanowane miałem na sobotę. Ponieważ lało non stop od piątku peklowałem dzień dłużej (7 zamiast 6dni) Solanka: 230g peklosoli na 2l wody. Przyprawy: ziele ang., pieprz czarny, liść laurowy, cukier - 1,5% w stos. do ilości solanki). Udało się podejrzeć w necie, że w niedzielę do popołudnia nie będzie padać więc w sobotę wieczorem na biegu wyjąłem mięsko z solanki do osadzania - zapomniałem jednak opłukać pod bieżącą wodą :blush: Osadzanie trwało aż do rana w niedzielę, czyli ok. 12godz. w temp. 16-18C, wilgotność poniżej 50% (w pomieszczeniu gdzie mam piec c.o.) Wstałem z bólem gardła :sad: i rozpocząłem rozgrzewanie wędzarni (murowana). Wilgoć była nieziemska - rozgrzewanie trwało 2godz. i zacząłem osuszanie mięska przez ok. 0,5godz. Wędzenie w temp. 55-60C Polędwiczki wyjąłem po 3 godz. Pierwszy boczek po kolejnej godzinie - ten z przeznaczeniem do parzenia, a drugi przytrzymałem jeszcze godzinę dłużej - pozostawię bez parzenia. Razem wędzonki prezentują się tak: po lewej boczek dopieczony, po prawej parzony, w środku polędwiczka. Smak rewelacyjny choć dla mnie trochę za słone, albo przez 1 dzień dłuższego peklowania, albo przez brak opłukania przed osadzaniem :question: Fakt, że próbowałem jeszcze na ciepło (zawsze jest wtedy za słone), zobaczymy jutro po wyjęciu z lodóweczki :smile: Ponieważ wędzenie ryb i kurczaka poszło mi nawet sprawnie przed wędzeniem mięsa miałem jednak jakieś obawy - ale grunt to wykonać pierwszy krok :lol: Pozdrawiam i do następnego :grin: Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-131122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 7 Listopada 2010 To i ja coś dorzucę w ramach mojego mięsnego debiutu - pierwszy boczek i polędwiczki. :clap: berni Gratuluję pięknych wyrobów. Wszystko wygląda bardzo apetycznie :thumbsup: , oby tak dalej . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-131124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 7 Listopada 2010 A ja myślałem , że tylko Henio Scyzoryk ma taki scyzoryk :grin: a wyroby :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/9/#findComment-131126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.