Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka PePe :D

 

Tak, zawsze starm się mięso mrozić przed peklowaniem, wychładza ładnie solankę :D Nieraz jest tak, ze mam tylko ze dwa jakieś kawałki zamrożone, a reszta świeża, ale i tak solanka będzie zimniuchna :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-351201
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Hmmm, ciekawy sposób peklowania, czy odliczasz jeden dzień od kalendarza tabeli peklowań Dziadka?, czy peklujesz wg. jakiegoś innego systemu?

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-351206
Udostępnij na innych stronach

czy peklujesz wg. jakiegoś innego systemu?

 

Tak jak pisałem dwa posty wyżej, solanka po mojemu znaczy się na 1 kg mięsa daję 1 literek wody i 8 dag p-soli :D

 

czy odliczasz jeden dzień od kalendarza

 

Nie odliczam, mięso rozmrażając się zaciąga już solankę :D

 

tabeli peklowań Dziadka?

 

Jakoś tak mi wyszło na tym naszym forum, ze jeszcze nigdy nie peklowałem wg tabeli Dziadka. Od początku peklowałem wg Szczepana, tak było ze trzy lata, aż do momentu jak w Napoleonowie Andrzej k wybił mi z głowy krótkie peklowanie z nastrzykiem, Gonzo też  mi chyba coś tłumaczył, a teraz pekluję po mojemu i jest dla mnie oki. Andrzej juz spożywał u mnie wyroby wg mego peklowania i nie grymasił, że coś nie teges :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-351215
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wojtku za wyjaśnienia, ja pekluję wg. tabeli Dziadka, ale coraz częściej myślę nad zmianą systemu, bo jak pekluję małe ilości mięsa to mam kłopot z jego całkowitym przykryciem solanką.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-351255
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak pekluję małe ilości mięsa to mam kłopot z jego całkowitym przykryciem solanką.

Dając literek solanki na kg mięsa kłopot ten znika. Ja daję 8 dag p-soli, ale jestem małosolny, jak lubisz więcej soli to daj 8.5-9 dag :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-351299
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Małe peklowanko nastawiłem, za 11 dni dymienie :D

 

post-41817-0-68197900-1405861693_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-362421
Udostępnij na innych stronach

 

 

Małe peklowanko nastawiłem, za 11 dni dymienie
 

 A ja Tobie tego gara emaliowanego zazdroszcze. Takich w sprzedazy tojuz dawno nie widzialam

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-362524
Udostępnij na innych stronach

Właśnie, Annam, u nas kiedyś te polskie garnki były we wszystkich sklepach.  Teraz też ich niema.  Tylko te za$rane chińczyki.http://www.sherv.net/cm/emo/sad/depressed-smiley-emoticon.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-362526
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takich w sprzedazy tojuz dawno nie widzialam

 

ANNAM  u nas jeszcze trafisz . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-362531
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja Tobie tego gara emaliowanego zazdroszcze. Takich w sprzedazy tojuz dawno nie widzialam

Aniu, moja mama mówi, że ten garnek ma lat 40, ale dokładnie nie pamięta, może mieć więcej :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-362659
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakoś mi tak wychodzi że na dniach będziesz wędził ? Zapodaj fotki.

Witanko :D

Jakoś tak wychodzi, że w Środę, ale będę wędził w Czwartek. W Środę przed pracą wyjmę z solanki i do lodówki, na jakieś sitka czy kratki. Fotki jak nie zapomnę to będą :D można mi przypomnieć :facepalm:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-363725
Udostępnij na innych stronach

Dziś dymienie było, peklowanie 11 dni. Wędziłem dość krótko 6.5 godz. w tym trzy godz. osuszania, bardzo ciężko dziś się osuszało, teraz leci parzenie :D

 

Po wędzeniu.

 

post-41817-0-70745200-1406836647_thumb.jpgpost-41817-0-05043200-1406836684_thumb.jpgpost-41817-0-85248300-1406836699_thumb.jpg

 

 

Przy okazji wypróbowałem nowy zapasowy dymnik do Borniaka, jutro go wyczyszczę i do pudła :D

 


Jutro kolejne peklowanie. Goloneczki, baleronik i boczki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364189
Udostępnij na innych stronach

Jedzonko jak się patrzy - no Zbójaszku pysznie :)  :clap:

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364197
Udostępnij na innych stronach

Towar po parzeniuu :D

 

post-41817-0-03771100-1406868524_thumb.jpgpost-41817-0-90923100-1406868538_thumb.jpg

 

I po nocnym spiżarnianym studzeniu. Już w lodówce wychładza się :D

 

post-41817-0-52775100-1406868604_thumb.jpgpost-41817-0-23353900-1406868615_thumb.jpgpost-41817-0-86711000-1406868626_thumb.jpg

 

 

Dziś kolejne peklowanie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364207
Udostępnij na innych stronach

Zrobi taki coś takowego zapoda fotę i cały hapy a człowieka ssie w do dołku, że też o ślinotoku nie wspomnę i jak tu zachować proporcję długości do szerokości?  :facepalm:  :cool:  :thumbsup:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364208
Udostępnij na innych stronach

Kolejne peklowanko, boczki i golonki, popołudniu dorzucę karkówkę. Boczki i karkówka 10 dni, golonki 11 dni w solance :D

Będzie na zbliżającą sie wielkimi krokami gościnę i może na zlocik zostanie :cool:

 

post-41817-0-27772000-1406874399_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364211
Udostępnij na innych stronach

 

 

Towar po parzeniuu :D

 

Wybieram na ten czas po parzeniu .  Jak urosną zembole to wolę na surowo . :thumbsup::clap::)

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak urosną zembole to wolę na surowo

Na razie to tarty boczuś i mielona słoninka w menu pozostaje :tongue:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364227
Udostępnij na innych stronach

No no :clap: Jesteś niezawodny. Pierwsza klasa.

BTW golonek. Peklujesz tak samo jak wszystko inne? A jak wędzisz?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364228
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na razie to tarty boczuś i mielona słoninka w menu pozostaje :tongue:

Ja tam każdemu gościowi staram się dogodzić. Zajdzie potrzeba to się zmieli boczek na sitku 2.5mm, słoniny nie mam, ale jak mus to zakupię i też drobno zmielę :D :D

 

 

BTW golonek. Peklujesz tak samo jak wszystko inne? A jak wędzisz?

Kiedyś peklowałem inaczej, teraz coby się nie bawić to pekluję razem, z tym, że trochę je nastrzyknę koło kości tak po 50-60 ml. Co do wędzenia golonek to różnie, ja lubię mięsa dymić długo, 8-9 godz, ale to zależy ile mam czasu, wczoraj np. dymiłem tylko 6.5 godz. Jak będzie czas to teraz zadymię 9 godz. :D

 

 

jakim drzewem wedzisz?

Wędzę zrębkami olchowymi, nieraz też zrębkami bukowymi :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364236
Udostępnij na innych stronach

słoniny nie mam, ale jak mus to zakupię i też drobno zmielę :D :D

  Eee tam... Dobra sloninka - jak masełko :tongue:  to i zębów nie potrzeba :D;)  Zbójaszku :clap:  Wyroby '' cycuś - malina'' :D:thumbsup::cool:

Edytowane przez Einshell
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364247
Udostępnij na innych stronach

 

 

goloneczka będzie wędzona z kością?

Wędzę tylko z kością, w "starych czasach" ze dwa, trzy razy wędziłem bez kości w siatkach. Kości jak za bardzo nie obgryzione to mam do jakiejś zupki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364255
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.