Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 10 Maja 2014 Siemka PePe Tak, zawsze starm się mięso mrozić przed peklowaniem, wychładza ładnie solankę Nieraz jest tak, ze mam tylko ze dwa jakieś kawałki zamrożone, a reszta świeża, ale i tak solanka będzie zimniuchna Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-351201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 10 Maja 2014 Hmmm, ciekawy sposób peklowania, czy odliczasz jeden dzień od kalendarza tabeli peklowań Dziadka?, czy peklujesz wg. jakiegoś innego systemu? Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-351206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 10 Maja 2014 czy peklujesz wg. jakiegoś innego systemu? Tak jak pisałem dwa posty wyżej, solanka po mojemu znaczy się na 1 kg mięsa daję 1 literek wody i 8 dag p-soli czy odliczasz jeden dzień od kalendarza Nie odliczam, mięso rozmrażając się zaciąga już solankę tabeli peklowań Dziadka? Jakoś tak mi wyszło na tym naszym forum, ze jeszcze nigdy nie peklowałem wg tabeli Dziadka. Od początku peklowałem wg Szczepana, tak było ze trzy lata, aż do momentu jak w Napoleonowie Andrzej k wybił mi z głowy krótkie peklowanie z nastrzykiem, Gonzo też mi chyba coś tłumaczył, a teraz pekluję po mojemu i jest dla mnie oki. Andrzej juz spożywał u mnie wyroby wg mego peklowania i nie grymasił, że coś nie teges :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-351215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 11 Maja 2014 Dzięki Wojtku za wyjaśnienia, ja pekluję wg. tabeli Dziadka, ale coraz częściej myślę nad zmianą systemu, bo jak pekluję małe ilości mięsa to mam kłopot z jego całkowitym przykryciem solanką. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-351255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 11 Maja 2014 jak pekluję małe ilości mięsa to mam kłopot z jego całkowitym przykryciem solanką. Dając literek solanki na kg mięsa kłopot ten znika. Ja daję 8 dag p-soli, ale jestem małosolny, jak lubisz więcej soli to daj 8.5-9 dag Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-351299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 20 Lipca 2014 Małe peklowanko nastawiłem, za 11 dni dymienie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-362421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 20 Lipca 2014 Małe peklowanko nastawiłem, za 11 dni dymienie A ja Tobie tego gara emaliowanego zazdroszcze. Takich w sprzedazy tojuz dawno nie widzialam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-362524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 21 Lipca 2014 Właśnie, Annam, u nas kiedyś te polskie garnki były we wszystkich sklepach. Teraz też ich niema. Tylko te za$rane chińczyki.http://www.sherv.net/cm/emo/sad/depressed-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-362526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 21 Lipca 2014 Takich w sprzedazy tojuz dawno nie widzialam ANNAM u nas jeszcze trafisz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-362531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 21 Lipca 2014 A ja Tobie tego gara emaliowanego zazdroszcze. Takich w sprzedazy tojuz dawno nie widzialam Aniu, moja mama mówi, że ten garnek ma lat 40, ale dokładnie nie pamięta, może mieć więcej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-362659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 28 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 28 Lipca 2014 Witaj ZbójaszkuJakoś mi tak wychodzi że na dniach będziesz wędził ? Zapodaj fotki. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-363722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 28 Lipca 2014 Jakoś mi tak wychodzi że na dniach będziesz wędził ? Zapodaj fotki. Witanko Jakoś tak wychodzi, że w Środę, ale będę wędził w Czwartek. W Środę przed pracą wyjmę z solanki i do lodówki, na jakieś sitka czy kratki. Fotki jak nie zapomnę to będą można mi przypomnieć Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-363725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 31 Lipca 2014 Dziś dymienie było, peklowanie 11 dni. Wędziłem dość krótko 6.5 godz. w tym trzy godz. osuszania, bardzo ciężko dziś się osuszało, teraz leci parzenie Po wędzeniu. Przy okazji wypróbowałem nowy zapasowy dymnik do Borniaka, jutro go wyczyszczę i do pudła Jutro kolejne peklowanie. Goloneczki, baleronik i boczki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 31 Lipca 2014 Jedzonko jak się patrzy - no Zbójaszku pysznie Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Towar po parzeniuu I po nocnym spiżarnianym studzeniu. Już w lodówce wychładza się Dziś kolejne peklowanie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zrobi taki coś takowego zapoda fotę i cały hapy a człowieka ssie w do dołku, że też o ślinotoku nie wspomnę i jak tu zachować proporcję długości do szerokości? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Kolejne peklowanko, boczki i golonki, popołudniu dorzucę karkówkę. Boczki i karkówka 10 dni, golonki 11 dni w solance Będzie na zbliżającą sie wielkimi krokami gościnę i może na zlocik zostanie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Towar po parzeniuu Wybieram na ten czas po parzeniu . Jak urosną zembole to wolę na surowo . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zbojaszku jak malowane sa te Twoje wyroby :clap: , jakim drzewem wedzisz?ja mam jeszcze wiekszy garnek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Jak urosną zembole to wolę na surowo Na razie to tarty boczuś i mielona słoninka w menu pozostaje Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 No no Jesteś niezawodny. Pierwsza klasa.BTW golonek. Peklujesz tak samo jak wszystko inne? A jak wędzisz? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Na razie to tarty boczuś i mielona słoninka w menu pozostaje Ja tam każdemu gościowi staram się dogodzić. Zajdzie potrzeba to się zmieli boczek na sitku 2.5mm, słoniny nie mam, ale jak mus to zakupię i też drobno zmielę :D BTW golonek. Peklujesz tak samo jak wszystko inne? A jak wędzisz? Kiedyś peklowałem inaczej, teraz coby się nie bawić to pekluję razem, z tym, że trochę je nastrzyknę koło kości tak po 50-60 ml. Co do wędzenia golonek to różnie, ja lubię mięsa dymić długo, 8-9 godz, ale to zależy ile mam czasu, wczoraj np. dymiłem tylko 6.5 godz. Jak będzie czas to teraz zadymię 9 godz. jakim drzewem wedzisz? Wędzę zrębkami olchowymi, nieraz też zrębkami bukowymi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) słoniny nie mam, ale jak mus to zakupię i też drobno zmielę :D Eee tam... Dobra sloninka - jak masełko to i zębów nie potrzeba Zbójaszku Wyroby '' cycuś - malina'' Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 goloneczka będzie wędzona z kością? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 goloneczka będzie wędzona z kością? Wędzę tylko z kością, w "starych czasach" ze dwa, trzy razy wędziłem bez kości w siatkach. Kości jak za bardzo nie obgryzione to mam do jakiejś zupki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/31/#findComment-364255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.