paweljack Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1026 Opublikowano 28 Lutego 2015 Ty mi tu nie śmieszkuj, bo sam na losowaniu z premedytacją tak ustawiłeś światła, żeby pozostać w cieniu Bo nie ja byłem ważny Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-408128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1027 Opublikowano 14 Marca 2015 W końcu przyszedł czas GN-ka przetestować. Towar różny o wadze 8.35 kg, peklowanie oczywiście wg mojej tabeli 10 dni, część pewnie będzie dymiona po 9 dniach. Mięsko było zamrożone i postoi w spiżarni do Poniedziałku i do lodówki Polędwice i boczek z/s i z/k 4.04 kg, peklowanie 5 dni, boczek jak się odmrozi to go deczko nastrzyknę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1028 Opublikowano 15 Marca 2015 Zbóju czyli odmrażanie mięska do peklowania i późniejszego wędzenia ma odbywać się wolno w niskich temperaturach ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1029 Opublikowano 15 Marca 2015 Zbóju czyli odmrażanie mięska do peklowania i późniejszego wędzenia ma odbywać się wolno w niskich temperaturach ? Ja do solanki daję mięso prosto z zamrażarki, robię tak od kilku lat, mam wtedy bardzo ładnie wychłodzoną solankę wędzenia ma odbywać się wolno w niskich temperaturach ? W niższych temp. wędzę mięsa tylko te, które później długo wiszą w spiżarni, tzn. niby dojrzewają, pozostałe mięsa, które będą parzone zadymiam w gorącym dymie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1030 Opublikowano 15 Marca 2015 a to pomysłowy Dobromir z Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1031 Opublikowano 15 Marca 2015 Jakoś zapomniałem,że w spiżarni niby dojrzewanie się odbywa Sprawdziłem na macanego i jeszcze powisieć musi. Skórka już twardawa, ale w środku "miętkie" jeszcze. Na pierwszej fotce.Karkóweczki po prawej w siatce zasolone i przyprawione 21 Lutego, siedem dni póżniej dymione na ciepło. Do dziś jeszcze dwa razy dymiłem na ciepło.Karkówki z lewej i boczek zasolone i w przyprawy poszło cztery dni póżniej. Na razie dymiłem dwa razy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1032 Opublikowano 15 Marca 2015 Zboju a ja cały dzień myślę o tym peklowaniu mrozonego mięsiwa i mam pytanie : robiłam jedno peklowanie świeżego mięsa zgodnie z peklowaniem Mira na 8 dni i teraz chciałabym powtórzyć te gramatury soli ale jak zacznę mrozonym to też 8 dni ? Bo wiesz jak ono jest zamrozone i postawię w chłodzie ( 4-8 stopni ) to jednak rozmrazanie trochę potrwa w tej solance . Qurna nie umiem profesjonalnie wyłożyć chyba o co mi biega Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1033 Opublikowano 15 Marca 2015 Bo wiesz jak ono jest zamrozone i postawię w chłodzie ( Na jeden dzień daj tam gdzie jest wyższa temp. tak z 10st.C, ale z drugiej strony 8 dni to dość krótkie peklowanie. Czy robisz nastrzyk mięsa ? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1034 Opublikowano 15 Marca 2015 kupiłam taką mała połowę (40kg bez głowy ) więc te kawałki do wędzenia były niewielkie , zastosowałam ten przepis : http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.htmli nie było nastrzyku tylko 8 dni peklowania - myślisz że przykrótko ? . Po świętach chciałabym znowu zakupić połowę blondi stąd moje upierdliwe pytania , z góry przepraszam i dziękuję za poświęcony czas . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1035 Opublikowano 15 Marca 2015 8 dni peklowania - myślisz że przykrótko ? Dla mnie krótko, ale też zależy jak mocną solankę robisz. Co do takich tabel to z nich nie korzystam, pekluję po swojemu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1036 Opublikowano 16 Marca 2015 no dobra , to będę uczyła się powolutku i ja podziwiam Twoje wyroby i gratuluję zdolności Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1037 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Małe wędzenie przed świętami, dwa balerony i szyneczka dla siostry, reszta moja Wędzonki niby dojrzewające, zasolone i przyprawione w Lutym, kilka razy podwędzane na ciepło. Popakowane próżniowo i w lodówce czekają na święta BN, no może jak dojadę to kawałek na grzybowy zlot wezmę Końcówka niby dojrzewających robionych w Październiku 2014, jadalne bardzo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1038 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zbujaszku, nie meldowałeś nic jak siostrze chlebek Twojego wypieku smakował ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1039 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Chleb wszyskim smakował, na święta zrobiłem 4 mniejsze z 40-tu dag mąki i dwa większe z 60-ciu dag mąki + pozostałe dodatki. Po świętach zostało pół większego, ten większy z dodatkiem siemienia lnianego. Ludzi do chleba było 12 osób. Teraz wyrastają dwa kolejne małe. W końcu zamówiłem koszyki podłużne do wyrastania, wielkość 60 dag ciasta, dziś kurier powinien dostarczyć Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1040 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1041 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Małe wędzenie przed świętami, Wojtuś , chyba prędzej przyjadę niż grzybo-zlot się odbędzie . . Nie napiszę że wyglądają jak malowane bo jeszcze ktoś podchwyci że to prawda . :frantics: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1042 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Nie malowane po prostu - powrót do przeszłości Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1043 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Nie malowane po prostu - powrót do przeszłości Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1044 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 chyba prędzej przyjadę niż grzybo-zlot się odbędzie No Sierpień mam zaznaczony w kalendarzu na festiwał, tak gadaliśmy, jak festiwał odwołają to i tak na Sierpień czynię przygotowania więc nie wiem jak zrobisz, ALE Ty też na Sierpień się szykuj :D po prostu - powrót do przeszłości Piotruś, zanim napiszesz o powrotach to najpierw dokładniej poczytaj jaki to rodzaj wędzonek Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1045 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Wojtuś, a może przy kilku krotnym wędzeniu dobrze by było owinąć mięska folią celulozową. Wędzonki będą bardziej soczyste no i syf z dymu pozostanie na foli. Foli nie zjadamy. Tak myślę . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1046 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Nie chodzi o soczysztość. Pisałem, wędliny niby dojrzewające, peklowane na sucho, dymione kilka razy na ciepło, podsuszane dość długo jak na warunki w mojej spiżarni. Soczystość w przypadku tych wędzonek jest niepożądana :DTe wędzonki nie były parzone. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1047 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Hmmm, wg mnie, co innego wędliny dojrzewające, które powinny zachować wilgotność np szynka z Parmy, a co innego wędlina podsuszana np Kiełbasa Krakowska Sucha gdzie soczystość jest niewskazana. Ale każdy robi jak uważa - byle smakowało . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1048 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Pisałem, wędliny niby dojrzewające, peklowane na sucho, dymione kilka razy na ciepło, podsuszane dość długo jak na warunki w mojej spiżarni. Soczystość w przypadku tych wędzonek jest niepożądana Wojtuś PePe ma troszkę racji wędliny dojrzewające wcale nie są suche myślę, że w tym przypadku podstawowym problemem było wielokrotne ciepłe wędzenie ... przy podsuszaniu/ dojrzewaniu możemy zmniejszyć "ubytki" stosując np pomadę ze smalcu z mąką czy rajstopy jak w a'la parma Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1049 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 wędliny dojrzewające Moje są niby dojrzewające czyli nijakie Dymienie nie było problemem, takie założenie było od początku, miał być posmak dymu i jest posmak dymu Smarowanie czym kolwiek też nie wchodzi w grę. Zobiłem po swojemu i jest oki. Zapakowane próżniowo, smarowania nie trza Ale co ja Tobie bedę pisał, wsio się dobrze ułoży posmakujesz na zlocie i ocenisz :DAha, jeszcze jedno. Do prawidłowego dojrzewania mięsa warunków u mnie w domu niet, niestety. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1050 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 No Sierpień mam zaznaczony w kalendarzu na festiwał, tak gadaliśmy, jak festiwał odwołają to i tak na Sierpień czynię przygotowania więc nie wiem jak zrobisz, ALE Ty też na Sierpień się szykuj :D Wojtek , ja się szykuję już od zeszłego roku na festiwal . Pifko było smaczne Wspominałem jednak że w terminie lipiec sierpień powinienem mieć sanatorium . Tego nie przeskoczę no i innych spraw o których się nawet nie myśli . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.