Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ty mi tu nie śmieszkuj, bo sam na losowaniu z premedytacją tak ustawiłeś światła, żeby pozostać w cieniu :tongue:

Bo nie ja byłem ważny  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-408128
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W końcu przyszedł czas GN-ka przetestować. Towar różny o wadze 8.35 kg, peklowanie oczywiście wg mojej :cool: tabeli 10 dni, część pewnie będzie dymiona po 9 dniach. Mięsko było zamrożone i postoi w spiżarni do Poniedziałku i do lodówki :D

 

post-41817-0-55247200-1426345269_thumb.jpg

 

Polędwice i boczek z/s i z/k 4.04 kg, peklowanie 5 dni, boczek jak się odmrozi to go deczko nastrzyknę :D

 

post-41817-0-27130000-1426345384_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412279
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbóju czyli odmrażanie mięska do peklowania i późniejszego wędzenia ma odbywać się wolno w niskich temperaturach ?

Ja do solanki daję mięso prosto z zamrażarki, robię tak od kilku lat, mam wtedy bardzo ładnie wychłodzoną solankę :D


 

 

wędzenia ma odbywać się wolno w niskich temperaturach ?

W niższych temp. wędzę mięsa tylko te, które później długo wiszą w spiżarni, tzn. niby dojrzewają, pozostałe mięsa, które będą parzone zadymiam w gorącym dymie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412549
Udostępnij na innych stronach

Jakoś zapomniałem,że w spiżarni niby dojrzewanie się odbywa :D

Sprawdziłem na macanego i jeszcze powisieć musi. Skórka już twardawa, ale w środku "miętkie" jeszcze.

 

Na pierwszej fotce.

Karkóweczki po prawej w siatce zasolone i przyprawione 21 Lutego, siedem dni póżniej dymione na ciepło. Do dziś jeszcze dwa razy dymiłem na ciepło.

Karkówki z lewej i boczek zasolone i w przyprawy poszło cztery dni póżniej. Na razie dymiłem dwa razy :D

 

post-41817-0-85100400-1426428359_thumb.jpg

post-41817-0-71397300-1426428369_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412570
Udostępnij na innych stronach

Zboju a ja cały dzień myślę o tym peklowaniu mrozonego mięsiwa i mam pytanie : robiłam jedno peklowanie świeżego mięsa zgodnie z peklowaniem Mira na 8 dni i teraz chciałabym powtórzyć te gramatury soli ale jak zacznę mrozonym to też 8 dni ? Bo wiesz jak ono jest zamrozone i postawię w chłodzie ( 4-8 stopni ) to jednak rozmrazanie trochę potrwa w tej solance . Qurna nie umiem profesjonalnie wyłożyć chyba o co mi biega :(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412734
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo wiesz jak ono jest zamrozone i postawię w chłodzie (

Na jeden dzień daj tam gdzie jest wyższa temp. tak z 10st.C, ale z drugiej strony 8 dni to dość krótkie peklowanie. Czy robisz nastrzyk mięsa ? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412750
Udostępnij na innych stronach

kupiłam taką mała połowę (40kg bez głowy ) więc te kawałki do wędzenia były niewielkie , zastosowałam ten przepis : http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.htmli nie było nastrzyku tylko 8 dni peklowania - myślisz że przykrótko ? . Po świętach chciałabym znowu zakupić połowę blondi stąd moje upierdliwe pytania , z góry przepraszam i dziękuję za poświęcony czas . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412759
Udostępnij na innych stronach

 

 

8 dni peklowania - myślisz że przykrótko ?

Dla mnie krótko, ale też zależy jak mocną solankę robisz. Co do takich tabel to z nich nie korzystam, pekluję po swojemu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-412779
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Małe wędzenie przed świętami, dwa balerony i szyneczka dla siostry, reszta moja :D

 

post-41817-0-85545300-1428557942_thumb.jpgpost-41817-0-47459900-1428557947_thumb.jpg

 

Wędzonki niby dojrzewające, zasolone i przyprawione w Lutym, kilka razy podwędzane na ciepło. Popakowane próżniowo i w lodówce czekają na święta BN, no może jak dojadę to kawałek na grzybowy zlot wezmę :D

 

post-41817-0-03703600-1428558155_thumb.jpgpost-41817-0-31770800-1428558159_thumb.jpgpost-41817-0-73757000-1428558163_thumb.jpgpost-41817-0-86027900-1428558167_thumb.jpgpost-41817-0-75077700-1428558171_thumb.jpg

 

Końcówka niby dojrzewających robionych w Październiku 2014, jadalne bardzo :D

 

post-41817-0-83914500-1428558246_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419005
Udostępnij na innych stronach

Chleb wszyskim smakował, na święta zrobiłem 4 mniejsze z 40-tu dag mąki i dwa większe z 60-ciu dag mąki + pozostałe dodatki. Po świętach zostało pół większego, ten większy z dodatkiem siemienia lnianego. Ludzi do chleba było 12 osób. Teraz wyrastają dwa kolejne małe. W końcu zamówiłem koszyki podłużne do wyrastania, wielkość 60 dag ciasta, dziś kurier powinien dostarczyć :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419011
Udostępnij na innych stronach

 

 

Małe wędzenie przed świętami,

 

 

 Wojtuś  , chyba prędzej przyjadę niż grzybo-zlot się odbędzie  . :D:thumbsup:   . Nie napiszę że wyglądają jak malowane bo jeszcze ktoś podchwyci że to prawda . :frantics: :frantics: :)

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419018
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie malowane po prostu - powrót do przeszłości :tongue::)

 

 

 Gorąco pozdrawiam :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419021
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba prędzej przyjadę niż grzybo-zlot się odbędzie

No Sierpień mam zaznaczony w kalendarzu na festiwał, tak gadaliśmy, jak festiwał odwołają to i tak na Sierpień czynię przygotowania :D więc nie wiem jak zrobisz, ALE Ty też na Sierpień się szykuj :D :D

 

 

po prostu - powrót do przeszłości :tongue::)

Piotruś, zanim napiszesz o powrotach to najpierw dokładniej poczytaj jaki to rodzaj wędzonek :tongue::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419026
Udostępnij na innych stronach

Wojtuś, a może przy kilku krotnym wędzeniu dobrze by było owinąć mięska folią celulozową. Wędzonki będą bardziej soczyste no i syf z dymu pozostanie na foli. Foli nie zjadamy. Tak myślę :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419065
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o soczysztość. Pisałem, wędliny niby dojrzewające, peklowane na sucho, dymione kilka razy na ciepło, podsuszane dość długo jak na warunki w mojej spiżarni. Soczystość w przypadku tych wędzonek jest niepożądana :D :D


Te wędzonki nie były parzone.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419082
Udostępnij na innych stronach

Hmmm, wg mnie, co innego wędliny dojrzewające, które powinny zachować wilgotność np szynka z Parmy, a co innego wędlina podsuszana np Kiełbasa Krakowska Sucha gdzie soczystość jest niewskazana. Ale każdy robi jak uważa - byle smakowało :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419098
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pisałem, wędliny niby dojrzewające, peklowane na sucho, dymione kilka razy na ciepło, podsuszane dość długo jak na warunki w mojej spiżarni. Soczystość w przypadku tych wędzonek jest niepożądana

 

Wojtuś PePe ma troszkę racji wędliny dojrzewające wcale nie są suche myślę, że w tym przypadku podstawowym problemem było wielokrotne ciepłe wędzenie ... przy podsuszaniu/ dojrzewaniu możemy zmniejszyć "ubytki" stosując np pomadę ze smalcu z mąką czy rajstopy jak w a'la parma ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419109
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędliny dojrzewające

Moje są niby dojrzewające czyli nijakie :D

Dymienie nie było problemem, takie założenie było od początku, miał być posmak dymu i jest posmak dymu :D

Smarowanie czym kolwiek też nie wchodzi w grę. Zobiłem po swojemu i jest oki. Zapakowane próżniowo, smarowania nie trza :D

Ale co ja Tobie bedę pisał, wsio się dobrze ułoży posmakujesz na zlocie i ocenisz :D :D


Aha, jeszcze jedno. Do prawidłowego dojrzewania mięsa warunków u mnie w domu niet, niestety.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419127
Udostępnij na innych stronach

 

 

No Sierpień mam zaznaczony w kalendarzu na festiwał, tak gadaliśmy, jak festiwał odwołają to i tak na Sierpień czynię przygotowania :D więc nie wiem jak zrobisz, ALE Ty też na Sierpień się szykuj :D :D

 

Wojtek , ja się szykuję już od zeszłego roku na festiwal . Pifko było smaczne :D   Wspominałem jednak że w terminie lipiec sierpień powinienem mieć sanatorium . Tego nie przeskoczę no i innych spraw o których się nawet nie myśli .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/42/#findComment-419254
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.