Pontiak Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #1626 Opublikowano 25 Lutego 2021 ,,pakowanie i mrożenie,, ??? Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-697994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1627 Opublikowano 25 Lutego 2021 ,,pakowanie i mrożenie,, ??? :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-698041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1628 Opublikowano 22 Maja 2021 Po kilku mies. przerwy przeprosiłem się z Borniakiem i wczoraj w nim trochę podymiłem. Mus był zapasy w zamrażarce uzupełnić bo tam był tylko szron, uszy wp i trochę skórek wp Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1629 Opublikowano 22 Maja 2021 Mus był zapasy w zamrażarce uzupełnić Zapasik na jakiś czas wystarczy. Ładnie pomalowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1630 Opublikowano 22 Maja 2021 Ładnie pomalowane Dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1631 Opublikowano 23 Maja 2021 Wojtku aż milo poparezeć. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1632 Opublikowano 23 Maja 2021 Z wczorajszego dymienia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1633 Opublikowano 23 Maja 2021 Mistrzowskie wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1634 Opublikowano 23 Maja 2021 boczus bym przytulil :)pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1635 Opublikowano 23 Maja 2021 Madej, toż to poezja dla oczu. Jetem ciekaw co na to podniebienie?Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1636 Opublikowano 23 Maja 2021 Wczesny Zbój Madej toto nie jest. Kolor elegancki. Aż miło popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1637 Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) Z wczorajszego dymieniaSuper kolorek Wojtku. Kiedy Ty to wszystko robisz? Serdeczne pozdrowienia Edytowane 23 Maja 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1638 Opublikowano 23 Maja 2021 Klasyka gatunku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1639 Opublikowano 23 Maja 2021 Kiedy Ty to wszystko robisz? Wędzonek nie robiłem kilka mies. ale musiałem się sprężyć i zrobić zapasy bo głupio było do zamrażarki zaglądać. Trzy dni wolnego po nocce to zadymiłem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1640 Opublikowano 23 Maja 2021 Wczesny Zbój Madej toto nie jest. Kolor elegancki. Aż miło popatrzeć Daj już spokój z wczesnym Zbójem Madejem. Zarejestrowałeś się w 2018 to co możesz o tym wiedzieć poza kilkoma fotkami. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1641 Opublikowano 10 Lipca 2021 Było dymione Udka kurczaka wędzone wg Zbója Udka kurczaka – 1 kgWoda zimna – 1LPeklosól – 120g Wędzone w Borniaku. Udka po oczyszczeniu z resztek piór wkładam do uprzednio przygotowanej zimnej zalewy i wkładam do lodówki na 24 godz. temp. w lodówce około 5st.C. Udka wyjmuję z zalewy i w tym czasie nastawiam wodę w garze do sparzenia tych udek, a na udka zawiązuję pętelki do zawieszania na kiju w wędzarni. Powiązane udka wkładam do wody o temp. 90st.C po niedługim czasie temp spada i staram się tak regulować palnikiem pod garnkiem, aby temp. wody w garnku miała temp. 75st.C. W takiej temp. udka parzę 70 min. jeżeli temp. wody ma 72st.C udka parzę 80-85 min. Czasy parzenia zależą też od wielkości udek.UDKA PO TYCH CZASACH NIE SĄ UGOTOWANE TYLKO ŁADNIE SPARZONE. Po wyjęciu udek wieszam je w temp. pokojowej i idę grzać wędzarnię Borniak, trwa to około 30 - 40 min. W między czasie do udek przykładam LEKKO ręcznik papierowy celem ich wstępnego osuszenia. UDEK NIE WYCIERAM RĘCZNIKIEM, ŻEBY SKÓRY NIE POODRYWAĆ. Jak się wędzarnia nagrzeje to wkładam do niej jeszcze lekko ciepłe udeczka i zaczynam osuszanie. Udek nie osuszam na czas tylko do obeschnięcia powierzchni skóry i wtedy puszczam dym. Osuszanie może trwać 1.5 – 2 godz. Czas samego dymienia to około 3 godz. w czasie dymienia, mniej więcej po 1,5 godzinie, przekładam kije w wędzarni w celu równiejszego ich odymienia. Udka obecnie wędzę w temp. 55-60st.C. Po wędzeniu udka wieszam w chłodnym pomieszczeniu do wystudzenia, a następnie wkładam do miski i do lodówki.Jeżeli ktoś chce wędzić ćwierci z kurczaka to czas parzenia trzeba wydłużyć 10-15 min, a czas wędzenia o około 30-40 min.Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-714213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1642 Opublikowano 24 Lipca 2021 W Czwartek kilka smakoszków zadymiłem i parzyłem.Tylnych golonek nie wędziłem z półtorej roku. Zapakowane i do zamrażarki Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1643 Opublikowano 24 Lipca 2021 Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy Goloneczka sam miód nawet najbardziej wybredny wegetarianin się nie oprze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1644 Opublikowano 24 Lipca 2021 nawet najbardziej wybredny wegetarianin się nie oprze Co prawda to prawda. Wędzono/parzona tylna goloncia to przedni smakołyk Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1645 Opublikowano 25 Lipca 2021 Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy 20210724_161117_wm.jpg20210724_162241_wm.jpgJak będzie miało się zmarnować, to daj cynk i przytulę to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1646 Opublikowano 25 Lipca 2021 Zapakowane i do zamrażarki Dobrze mieć taki zapasik Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1647 Opublikowano 25 Lipca 2021 Dobrze mieć taki zapasik Dokładnie tak Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1648 Opublikowano 28 Października 2021 Po wyjęciu z garów.Jakieś wolne w pracy się trafiło i jest okazja przedświątecznie trochę przy wyrobach podreptać ???? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1649 Opublikowano 28 Października 2021 Ładny kolor i jak się elegancko błyszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekfin Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1650 Opublikowano 29 Października 2021 witam, Jak długo trzeba parzyć po wędzeniu (na kolor) golonkę?Jak zrobiłem na 75stopni w środku to była surowa i twarda. z góry dziekuje za odpowiedź. zpirekfin W Czwartek kilka smakoszków zadymiłem i parzyłem.Tylnych golonek nie wędziłem z półtorej roku. Zapakowane i do zamrażarki Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy 20210724_161117_wm.jpg20210724_162241_wm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.