Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

,,pakowanie i mrożenie,, ??? :facepalm:

:rolleyes: :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-698041
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po kilku mies. przerwy przeprosiłem się z Borniakiem i wczoraj w nim trochę podymiłem. Mus był zapasy w zamrażarce uzupełnić bo tam był tylko szron, uszy wp i trochę skórek wp :cool:

 

post-41817-0-84476900-1621674216_thumb.jpgpost-41817-0-22728400-1621674234_thumb.jpgpost-41817-0-78149500-1621674242_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708519
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ładnie pomalowane

Dzięki :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708544
Udostępnij na innych stronach

Z wczorajszego dymienia :D

 

post-41817-0-65316500-1621745133_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708601
Udostępnij na innych stronach

Z wczorajszego dymienia

Super kolorek Wojtku. Kiedy Ty to wszystko robisz? :D  :D

Serdeczne pozdrowienia 

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708650
Udostępnij na innych stronach

Klasyka gatunku. :clap:  :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708658
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedy Ty to wszystko robisz?

Wędzonek nie robiłem kilka mies. ale musiałem się sprężyć i zrobić zapasy bo głupio było do zamrażarki zaglądać. Trzy dni wolnego po nocce to zadymiłem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708663
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczesny Zbój Madej toto nie jest. Kolor elegancki. Aż miło popatrzeć
 

Daj już spokój z wczesnym Zbójem Madejem. Zarejestrowałeś się w 2018 to co możesz o tym wiedzieć poza kilkoma fotkami.

WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708665
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Było dymione :cool:
 
Udka kurczaka wędzone wg Zbója
 
Udka kurczaka – 1 kg
Woda zimna – 1L
Peklosól – 120g
 
Wędzone w Borniaku.
 
Udka po oczyszczeniu z resztek piór wkładam do uprzednio przygotowanej zimnej zalewy i wkładam do lodówki na 24 godz. temp. w lodówce około 5st.C. Udka wyjmuję z zalewy i w tym czasie nastawiam wodę w garze do sparzenia tych udek, a na udka zawiązuję pętelki do zawieszania na kiju w wędzarni. Powiązane udka wkładam do wody o temp. 90st.C po niedługim czasie temp spada i staram się tak regulować palnikiem pod garnkiem, aby temp. wody w garnku miała temp. 75st.C. W takiej temp. udka parzę 70 min. jeżeli temp. wody ma 72st.C udka parzę 80-85 min.
Czasy parzenia zależą też od wielkości udek.
UDKA PO TYCH CZASACH NIE SĄ UGOTOWANE TYLKO ŁADNIE SPARZONE. Po wyjęciu udek wieszam je w temp. pokojowej i idę grzać wędzarnię Borniak, trwa to około 30 - 40 min. W między czasie do udek przykładam LEKKO ręcznik papierowy celem ich wstępnego osuszenia. UDEK NIE WYCIERAM RĘCZNIKIEM, ŻEBY SKÓRY NIE POODRYWAĆ. Jak się wędzarnia nagrzeje to wkładam do niej jeszcze lekko ciepłe udeczka i zaczynam osuszanie. Udek nie osuszam na czas tylko do obeschnięcia powierzchni skóry i wtedy puszczam dym. Osuszanie może trwać 1.5 – 2 godz. Czas samego dymienia to około 3 godz. w czasie dymienia, mniej więcej po 1,5 godzinie, przekładam kije w wędzarni w celu równiejszego ich odymienia. Udka obecnie wędzę w temp. 55-60st.C. Po wędzeniu udka wieszam w chłodnym pomieszczeniu do wystudzenia, a następnie wkładam do miski i do lodówki.
Jeżeli ktoś chce wędzić ćwierci z kurczaka to czas parzenia trzeba wydłużyć 10-15 min, a czas wędzenia o około 30-40 min.
Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów.
 
post-41817-0-91340900-1625904099_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-714213
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W Czwartek kilka smakoszków zadymiłem i parzyłem.
Tylnych golonek nie wędziłem z półtorej roku. Zapakowane i do zamrażarki :cool:
Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy :rolleyes: :D
 
post-41817-0-81298000-1627137506_thumb.jpgpost-41817-0-22266700-1627137517_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715763
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy :rolleyes::D

Goloneczka sam miód nawet najbardziej wybredny wegetarianin się nie oprze :thumbsup::D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715770
Udostępnij na innych stronach

 

 

nawet najbardziej wybredny wegetarianin się nie oprze

Co prawda to prawda. Wędzono/parzona tylna goloncia to przedni smakołyk :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715774
Udostępnij na innych stronach

Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy :rolleyes::D

Jak będzie miało się zmarnować, to daj cynk i przytulę to.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715798
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapakowane i do zamrażarki

Dobrze mieć taki zapasik :tongue:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715828
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze mieć taki zapasik

Dokładnie tak :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715900
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Po wyjęciu z garów.
Jakieś wolne w pracy się trafiło i jest okazja przedświątecznie trochę przy wyrobach podreptać ????
 
post-41817-0-26371600-1635436856_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729048
Udostępnij na innych stronach

witam,

 

Jak długo trzeba parzyć po wędzeniu (na kolor) golonkę?

Jak zrobiłem na 75stopni w środku to była surowa i twarda.

 

z góry dziekuje za odpowiedź.

 

zp

irekfin

 

W Czwartek kilka smakoszków zadymiłem i parzyłem.
Tylnych golonek nie wędziłem z półtorej roku. Zapakowane i do zamrażarki :cool:
Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy :rolleyes::D
 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729173
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.