Zbój Madej Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1626 Opublikowano 23 Maja 2021 Z wczorajszego dymienia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1627 Opublikowano 23 Maja 2021 Mistrzowskie wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1628 Opublikowano 23 Maja 2021 boczus bym przytulil :)pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1629 Opublikowano 23 Maja 2021 Madej, toż to poezja dla oczu. Jetem ciekaw co na to podniebienie?Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1630 Opublikowano 23 Maja 2021 Wczesny Zbój Madej toto nie jest. Kolor elegancki. Aż miło popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1631 Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) Z wczorajszego dymieniaSuper kolorek Wojtku. Kiedy Ty to wszystko robisz? Serdeczne pozdrowienia Edytowane 23 Maja 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1632 Opublikowano 23 Maja 2021 Klasyka gatunku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1633 Opublikowano 23 Maja 2021 Kiedy Ty to wszystko robisz? Wędzonek nie robiłem kilka mies. ale musiałem się sprężyć i zrobić zapasy bo głupio było do zamrażarki zaglądać. Trzy dni wolnego po nocce to zadymiłem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #1634 Opublikowano 23 Maja 2021 Wczesny Zbój Madej toto nie jest. Kolor elegancki. Aż miło popatrzeć Daj już spokój z wczesnym Zbójem Madejem. Zarejestrowałeś się w 2018 to co możesz o tym wiedzieć poza kilkoma fotkami. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-708665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1635 Opublikowano 10 Lipca 2021 Było dymione Udka kurczaka wędzone wg Zbója Udka kurczaka – 1 kgWoda zimna – 1LPeklosól – 120g Wędzone w Borniaku. Udka po oczyszczeniu z resztek piór wkładam do uprzednio przygotowanej zimnej zalewy i wkładam do lodówki na 24 godz. temp. w lodówce około 5st.C. Udka wyjmuję z zalewy i w tym czasie nastawiam wodę w garze do sparzenia tych udek, a na udka zawiązuję pętelki do zawieszania na kiju w wędzarni. Powiązane udka wkładam do wody o temp. 90st.C po niedługim czasie temp spada i staram się tak regulować palnikiem pod garnkiem, aby temp. wody w garnku miała temp. 75st.C. W takiej temp. udka parzę 70 min. jeżeli temp. wody ma 72st.C udka parzę 80-85 min. Czasy parzenia zależą też od wielkości udek.UDKA PO TYCH CZASACH NIE SĄ UGOTOWANE TYLKO ŁADNIE SPARZONE. Po wyjęciu udek wieszam je w temp. pokojowej i idę grzać wędzarnię Borniak, trwa to około 30 - 40 min. W między czasie do udek przykładam LEKKO ręcznik papierowy celem ich wstępnego osuszenia. UDEK NIE WYCIERAM RĘCZNIKIEM, ŻEBY SKÓRY NIE POODRYWAĆ. Jak się wędzarnia nagrzeje to wkładam do niej jeszcze lekko ciepłe udeczka i zaczynam osuszanie. Udek nie osuszam na czas tylko do obeschnięcia powierzchni skóry i wtedy puszczam dym. Osuszanie może trwać 1.5 – 2 godz. Czas samego dymienia to około 3 godz. w czasie dymienia, mniej więcej po 1,5 godzinie, przekładam kije w wędzarni w celu równiejszego ich odymienia. Udka obecnie wędzę w temp. 55-60st.C. Po wędzeniu udka wieszam w chłodnym pomieszczeniu do wystudzenia, a następnie wkładam do miski i do lodówki.Jeżeli ktoś chce wędzić ćwierci z kurczaka to czas parzenia trzeba wydłużyć 10-15 min, a czas wędzenia o około 30-40 min.Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-714213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1636 Opublikowano 24 Lipca 2021 W Czwartek kilka smakoszków zadymiłem i parzyłem.Tylnych golonek nie wędziłem z półtorej roku. Zapakowane i do zamrażarki Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1637 Opublikowano 24 Lipca 2021 Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy Goloneczka sam miód nawet najbardziej wybredny wegetarianin się nie oprze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1638 Opublikowano 24 Lipca 2021 nawet najbardziej wybredny wegetarianin się nie oprze Co prawda to prawda. Wędzono/parzona tylna goloncia to przedni smakołyk Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1639 Opublikowano 25 Lipca 2021 Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy 20210724_161117_wm.jpg20210724_162241_wm.jpgJak będzie miało się zmarnować, to daj cynk i przytulę to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #1640 Opublikowano 25 Lipca 2021 Zapakowane i do zamrażarki Dobrze mieć taki zapasik Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1641 Opublikowano 25 Lipca 2021 Dobrze mieć taki zapasik Dokładnie tak Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-715900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1642 Opublikowano 28 Października 2021 Po wyjęciu z garów.Jakieś wolne w pracy się trafiło i jest okazja przedświątecznie trochę przy wyrobach podreptać ???? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1643 Opublikowano 28 Października 2021 Ładny kolor i jak się elegancko błyszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekfin Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1644 Opublikowano 29 Października 2021 witam, Jak długo trzeba parzyć po wędzeniu (na kolor) golonkę?Jak zrobiłem na 75stopni w środku to była surowa i twarda. z góry dziekuje za odpowiedź. zpirekfin W Czwartek kilka smakoszków zadymiłem i parzyłem.Tylnych golonek nie wędziłem z półtorej roku. Zapakowane i do zamrażarki Tylko kto to będzie jadł, jak ja prawie niewieprzowinowy 20210724_161117_wm.jpg20210724_162241_wm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1645 Opublikowano 29 Października 2021 Jak zrobiłem na 75stopni Golonki wędzę dość długo w temp. +/- 60st.C.Parzę w temp. wody 80-85st.C, czasami ciut większej.Do jakiej temp w środku? Nie pamiętam, ale też jakoś tak chyba 75-78st.C.Czas jakieś 3.5-4 godz, w zależności od wielkości.Temp. w środku sprawdzam pirometrem laserowym. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1646 Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) Czy możesz napisać jak dokonujesz pomiaru temp. wewnątrz wędliny pirometrem laserowym? Edytowane 29 Października 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1647 Opublikowano 29 Października 2021 jak dokonujesz pomiaru W zasadzie to "normalnie" Laser kieruję w golonkę w grubsze miejsce, tak mniej więcej poniżej połowy golonki. Tak samo jak wczoraj kulki parzyłem to też tak poniżej połowy szynki w grube miejsce kierowałem laser. Kiełbasy parzone czy podpiekane, baleroniki i boczki też laserem.Pirometru nie używam przy wędzeniu udek drobiowych i jak robię konserwy prasowane. Przy tych wyrobach "lecę" na czas, prasowanki liczę 10 min. na 1 cm średnicy praski, temp. wody +/- 75st.C.Dla mnie pirometr bardzo przydatne urządzonko. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1648 Opublikowano 29 Października 2021 Nie mów że zmierzysz tym temperaturę wewnątrz wędliny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1649 Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) Nie mówNie mówię, tylko piszę tak, pirometrem laserowym mierzę temperatury wewnątrz wyrobów wyżej opisanych.tytan, naprawdę przydatne urządzenie."Parę" groszy za niego dałem. Nie jest to urządzenie lidlowe, biedronkowe czy z innego taniego marketu. Edytowane 29 Października 2021 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1650 Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) W zasadzie to "normalnie" Laser kieruję w golonkę w grubsze miejsce,Dziękuję za informację Nie mów że zmierzysz tym temperaturę wewnątrz wędliny.Nigdy nie mówię nigdy lecz nie ukrywam, że trochę sceptycznie do tak wykonanego pomiaru podchodzę ponieważ jest to pomiar zewnętrzny ale w związku z tym, że posiadam pirometr laserowy w momencie kiedy będę parzył wędzonki zrobię pomiar klasycznie z wbitą sondą oraz laserem. Jak się okaże, że pomiary są zbliżone to takie rozwiązanie może ułatwić i przyspieszyć pracę ponadto nie będzie odcieku . Edytowane 29 Października 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/66/#findComment-729227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.