cedro Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Października 2009 Byłem dziś w delikatesach malma, gdzie rodowity Włoch robił pokaz przyrządzania spagetti, w przerwie pokazu trochę sobie pogadaliśmy na temat szynek parmeńskich, ale co najbardziej mnie zaciekawiło Włoch mówił iż w Hiszpanii produkowane są szynki dojrzewające gdzie proces produkcji trwa PIĘTNAŚCIE LAT :!: :!: Wiecie coś na ten temat :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Października 2009 Google się kłaniają. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-84588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Października 2009 Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-84589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Października 2009 Google się kłaniają. Pozdrawiam Z pełnym szacunem , ale jeśli piszesz cztery wersy, napisz od razu gdzie szukać, może jestem mało googlowy :lol: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-84590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Października 2009 http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-84591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Października 2009 Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin: Co to znaczy że coś nie posiada cholesterolu :!: :question: :smile: :sad: [ Dodano: Sob Paź 17, 2009 22:39 ] http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html i tak dalej :grin: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-84592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Października 2009 No tak - świnia i tego złego choresterolu nie zawiera, ale świnia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-84593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Października 2009 Np. Szynka Andyandy był szybszy :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-84594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Października 2009 Cholesterol i to tak zwany zły, bo są i dobre, nie zależą od spożywania konkretnego mieska tylko od 1] genetyki, 2] diety 3] aktywności fizycznej 4] czort wie jeszcze od czego :wink: [ Dodano: Sob Paź 17, 2009 22:55 ] Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin:K___wa :!: jutro się go zapytam , facet mówił o 15 latach jako o ciekawostce wędliniarskiej, jeśli kłamał to już jest po nim [ Dodano: Sob Paź 17, 2009 23:24 ] http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html No właśnie 200 e za kilogram, za co :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-84596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Witam!Niedawno oglądałem film na ten temat i tam mówili, że te świnie żywią się żołędziami, i w zależności od tego ile tych żołędzi było w diecie tym droższa szynka. Jeżeli świnka biegała cały czas po lesie i zajadała się tylko żołędziami to wtedy taka szynka jest najlepsza i co za tym idzie najdroższa. Jak była trochę dokarmiana to tańsza, a jeśli żołędzie były tylko dodatkiem do jej diety to jest najtańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-95962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Witam No właśnie 200 e za kilogram, za co :question: Potwierdzam to prawda. Akurat trochę szynek Hiszpańskich spożyłem i powiem, że ceny wahają się od 18 do ok 200 Euro za kilogram w zależności od jakości wyrobu. Tak twierdzą Hiszpanie. Na cenę tez ma wpływ proces produkcji, te tańsze szynki są dość szybko produkowane (kilka miesięcy), a dojrzewanie tych droższych trwa kilkanaście miesięcy. Prawdą też jest, że są karmione żołędziami. Nie mówią tylko, że produkty dojrzewając produkowane przemysłowo w Hiszpanii zawierają konserwanty! Na metce opakowania zbiorczego to jest napisane. Trochę E w takim wyrobie jest. Nie mogę jednak porównać jakości szynek w zależności od ceny bo spożywałem te szynki w granicach do 40 Euro za kg. Właśnie niedawno wyrzuciłem kawałek kiełbasy dojrzewającej coś jak nasz kińdziuk, która leżał u mnie w lodówce 1,5roku i była zdatna do jedzenia. Niestety zawierała też konserwanty :!: Ciekawostką jest, że w ich klubach (pubach) taka szynka z nogą wisi sobie przy barze, i można sobie zamówić plaster do piwa. Muchy latają, papierosy palą, a im to nie przeszkadza. Co kraj to obyczaj. Pytałem też o wędzenie. Powiedziano mi, że na wsi czasem starsi coś tam sobie wędzą, lecz nie jest to popularny sposób wytwarzania wyrobów. Dojrzewające wędliny są u nich podstawą jak u nas wędzonki. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-95966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgadza się, ale muszą być zapewnione: odpowiednie mięso,tamtejszy klimat,odpowiednia sól morska,odpowiednia wilgotnośc i temperatura,odpowiedni pieprz i dodatki do pasty zabezpieczającej kości i otwory w szynce,odpowiednie miejsce przechowywania (dojrzewania) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-95968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Czyli na czas produkcji przenosimy się do Hiszpanii :shock: Ach - marzenie :grin:P.S. - Może kurs SDM :wink: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-95969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Stycznia 2010 odpowiednie miejsce przechowywania (dojrzewania)Z tego co się dowiedziałem obecnie szynki są produkowane przemysłowo w dojrzewalniach, czyli klimat chyba nie ma wpływu, wszystkim pewnie steruje elektronika :wink: Powiem też, że dużo wędlin suszonych w tym szynki z noga można spotkać w prawie wszystkich marketach na Litwie, jednak smak szynki jest zupełnie inny w stosunku do wyrobów Hiszpańskich. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-95971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Stycznia 2010 No właśnie. U nas też, w sklepach mięsnych, można kupić "salami", które "dojrzewało" 6-7 dni. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-95972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Temat produkcji szynek w Hiszpani zapewne jest tak złożony jak i u nas... jest produkcja przemysłowa ale jest i ta tradycyjna masz rację Beiot.. nawet nie próbuj porównywać produktów ze skrajnych widełek cenowych, to są po prostu dwie ligi a różnice zaczynają sie już od samego surowca czyli świnki - najdroższe wyroby pochodzą ze charakterystycznej rasy świnek o czarnym umaszczeniu i jest to tzw. Pata negra (w wolnym tł. "czarne kopytko") nieprawda że żywią sie w lasach.. :lol: jedzą one żołędzie, o takie: a te żołędzie pochodzą z drzewa które jest tamtejszym odpowiednikiem naszego dębu (ENCINA) - jednak jest to taka wersja karłowata i lasem to trudno nazwać :lol: słówko na ten temat pewnie mógłby wrzucić niejaki dzidzius który odwiedza to forum :lol: , ale to człek nieśmiały i nie wiem czy da sie namówić :grin: - jak go namierzę i sam nie zapomnę to mu zasugeruję Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-95980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Stycznia 2010 U nas też, w sklepach mięsnych, można kupić "salami", które "dojrzewało" 6-7 dni. :grin: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :lol: to i tak długo, no chyba że się nie sprzedało to dojrzewało dłużej :lol: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-95984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Stycznia 2010 odpowiednia sól morskaWitam :smile: Jaka jest wogóle różnica między solą morską a kamienną :question: Może zapytam inaczej> Co to jest sól kamienna, a po przeróbce warzona itd :question: Mogę sobie wyobrazić że sól kamienna też pochodzi z morza lub słonej wody. Krystalizowała kiedyś, wtedy może nie było tyle zenieczyszczenia środowiska. Fakt jest że sól morska jest droga, ale to nie musi znaczyć że lepsza... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-95989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Sól morska zawiera w sobie azotyny i nie tylko , dlatego szynka dojrzewająca nacierana solą morską ma piękny różowy kolor.Jak chcesz zrobić kiełbasę bez peklosoli , to wystarczy zrobić ją na soli morskiej , i kiełbasa będzie różowa.Morza i oceany to w tej chwili jedno wielkie Smietnisko.Dlatego sól kamienna jest zdrowszą solą bo powstawała w czasie kiedy jeszcze było na świecie czysto. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-95993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Kontynuując: sól kamienna wydobywana jest bezpośrednio z kopalni głębinowych w formie duzych brył i bloków, a następnie kruszona. Zawiera sporo zanieczyszczeń.Sól warzona, inaczej warzonka powstaje poprzez wpompowanie do podziemnego pokładu soli, wody (która rozpuszcza pokład solny) pod dużym ciśnieniem i wypompowaniu solanki. Następnie solanka poddana zostaje odparowaniu z jednoczesnym oczyszczaniem. Tym sposobem otrzymujemy sól warzoną, która jest jedną z najbardziej czystych chemicznie soli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-96000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Stycznia 2010 O soli morskiejhttp://www.gartendernatur.at/pl/s_l_morska/Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-96003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Dziadku, dzięki za linka :smile:idzie tam i nie tylko tam wyczytać ile to sól morska zawiera składników.Ale nie wszystkie są w peklowaniu wędlin dojrzewających pożądane,jak np. chlorek magnezu, potasu lub wapna.Wie może ktoś więcej na ten temat? Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-96019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Lutego 2010 Witam,Zwracam jeszcze uwagę, że w dostepnej w sklepach soli morskiej mamy jeszcze substancje przeciwzbrylające i jakieś przeciwutleniacze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3091-hiszpa%C5%84ska-szynka-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-100476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.