Skocz do zawartości

Jak zrobić salceson z tego co mam ?


Rekomendowane odpowiedzi

:smile: Pedro I cóż mogę rzec na to? Ani dodać ani ująć, jest super. :tongue: :smile: Taką, jaką dostałeś lekcję krytyki - może zbyt ostrą? :???: Jak sam widzisz udało się i to się ceni u Ciebie, że nie poddałeś się? A człowiek zdobywa umiejętności na błędach i dobrej krytyki wraz z doradztwem, tak wspaniałych zadymiaczy! :smile: I tu można dodać jak pisałem wcześnie: „w 80%+ 15 % własnego wkładu, a 5% zadymiaczy wkładu, i musi się udać”. I tak powinno większość postępować a zgrzytów i idealistycznych słów, gdzie można sobie i innym zaszkodzić, nie jest chyba nam wskazane? Kolejny sukces uwieńczy dzieło.

:smile: :smile: :smile:

Derex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-3451
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Kolor to kolor :rolleyes: balon balonem :blush: a do salcesonu dodałem serce, ozorek i może za dużo mięsa z obgotawanych kości, golonki i co wyszło? :question: Dobrze, że okazało się że trzeba wlać wszystko do torebki do pieczenia (było już bardzo późno). Wyszła smaczna galaretka :!: ale salceson to robiłem ponad 20 lat temu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-3872
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

czy do salcesonu można dodać nerki wieprzowe

Można dodać, tylko należy je odpowiednio przygotować. Postępowanie z nerkami powinno takie (jeśli chodzi o wstępne czynności), jak przy produkcji cynaderek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-6868
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Skład :

1.1/4 głowy wieprzowej

2.3szt ozorków wieprzowych

3.2szt serc cielęcych

4.jedna duże tylna golonka.

5.jedna nóżka przednia.

Przyprawy:

1.czosnek 6g

2.pieprz 2g

3.kminek4g

 

Całość zapeklowana na mokro przez 5dni wg. tabeli Dziadka.

Po obraniu z kości i odrzuceniu tłustych kawałków/takie zamówienie rodzinki/ pozostało 2kg mięsa.Jeżeli ktoś nie lubi zbyt słonego to może zmniejszyć ilość soli do solanki.

 

A tak wygląda i smakuje wyśmienicie.

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-95909
Udostępnij na innych stronach

tak wygląda i smakuje wyśmienicie.

Przy takim składzie, trudno się dziwić.

Gratuluję pięknego i smakowitego wyrobu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-95938
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, -

No cóż,wykonałeś masę roboty.

każdy z asortymentów surowca,

w innym stopniu reaguje na proces

termiczny. Opanowałeś to i brawo.

To był trudny wyrób,dlatego odpuszczam Ci to "krwawe"

Pewnie też,jak przy moim{w koszu}świnka została za życia żle potraktowana.

Tak trzymaj.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-95959
Udostępnij na innych stronach

Opanowałeś to i brawo.

technik,

nie traktuj proszę arkadiusza, jak nowicjusza :blush: .

Obróbka termiczna wymienionych gatunków mięs nie jest jakąś wielką filozofią.

Również nie jestem przekonana do tego "krwawego". Na zdjęciach to wychodzą różne rzeczy :grin: i w obie strony :lol: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-95979
Udostępnij na innych stronach

W orginale ten krwawy kawałek nie istnieje.Uwidocznił się na zdjęciu.Sądzę, że to wina zdjęcia.Mięso było specjalnie dobierane,żeby przekonać moją lepszą połowę do zjedzenia choć plasterka salcesonu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-95992
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz - to się zdarza, mimo że wydawało się nam że przeprowadziliśmy dokładną selekcję. Ale zdjęcie nie kłamie. Dolny plaster na to wskazuje, salceson pierwsza klasa . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-95994
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz - to się zdarza, mimo że wydawało się nam że przeprowadziliśmy dokładną selekcję. Ale zdjęcie nie kłamie. Dolny plaster na to wskazuje, salceson pierwsza klasa . Pozdrawiam

Ła... :blush: zabieram sie tym razem do salcesonu... teoretycznie chyba jestem przygotowany (głowa wieprzowa-rozbiór), a tu DZIADEK o dokładnej selekcjii - można wiedzieć o co chodzi ?

Jeśli zaśmiciłem temat to proszę o info na PW ...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-95997
Udostępnij na innych stronach

Selekcja polega właśnie na tym ,żeby nie przegapić mięs krwawych co mnie niestety się przytrafiło mimo ,że tak się starałem :sad: .Ale jak Technik i Dziadek napisali,że to się może zdarzyć nawet najlepszym to jestem spokojniejszy :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-96020
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Jeżeli do przyprawiania salcesonu dodamy sól peklującą / peklosól / zamiast soli spożywczej i poddamy to obróbce termicznej do ok 70 stopni C w środku batonu to farsz na pewno będzie miał ładny różowy kolor mimo braku wcześniejszego procesu peklowania. Brak peklowania absolutnie nie wpływa na pogorszenie jakości wyrobu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-113910
Udostępnij na innych stronach

To ja proponuję wrzucić do gotowania składników łyżkę peksoli i kolorek będzie w sam raz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/311-jak-zrobi%C4%87-salceson-z-tego-co-mam/page/2/#findComment-113921
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.