Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Uwielbiam. Ale przepraszam, o czym mowa? :grin: :grin: :grin:

Mowa o sparzonej białej kiełbasie :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120214
Udostępnij na innych stronach

Rozmrażam od wczoraj białą surową, dziś pójdzie na grilla, białej jeszcze nie grillowałem i nie wiem czy mam ją wpierwej sparzyć, czy surową pd razu na ruszt i czy jakimiś innymi przyprawami posypywać, czy nie, przyprawy "na białą" były dodawane podczas produkcji? :rolleyes: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120883
Udostępnij na innych stronach

białej jeszcze nie grillowałem i nie wiem czy mam ją wpierwej sparzyć, czy surową pd razu na ruszt

Ja też nie grillowałem , jednak parę razy jadłem u brata polską surową ze sklepu :sad: . O smaku nie będę dyskutował , jednak nie była parzona . Co do przypraw to możesz popróbować - może znajdziesz coś do siebie , myślę że będzie tak najlepiej . :smile:

 

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sob 21 Sie, 2010 08:54 ]

Ja osobiście parzę przed zamrożeniem.

Zbójowi chodzi o kiełbaskę na grilla : grillować surową czy parzoną . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120885
Udostępnij na innych stronach

jednak nie była parzona

Dzięki, no i ja też tak zrobię, a co mi tam do czytania "zejdzie" każdy produkt :cool:

 

[ Dodano: Sob 21 Sie, 2010 08:58 ]

Ja osobiście parzę przed zamrożeniem.

Mi jak zostanie biała parzona nie zjedzona to też taką mrożę, ale lepiej zamrozić nie parzoną, później świeżą zjeść :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120886
Udostępnij na innych stronach

zamrażam surową i wolno rozmrożona

WYBORNA

Potwierdzam, ale zaznaczyć trzeba, że parzona rozmrożona też jest bardzo dobra i na ciepło i na zimno :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120888
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, Ja dość często griluję białą surową /jeśli już kiełbasę/, jest ok. Jeśli chodzi o przyprawy, to rzecz względna, jak chcesz.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120900
Udostępnij na innych stronach

I ja też tak zrobię :cool: (znaczy się mój szwagier grilluje, bo dziś ja tylko czytam, swoje porobiłem :grin: )

 

[ Dodano: Sob 21 Sie, 2010 11:20 ]

A przyprawy na grilla zrobiłem własną kompozycję z tego co miałem oprócz soli :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120907
Udostępnij na innych stronach

Proponuję,kilka położyć spażonych,surowych i posypać kilka,jakie wolisz przyprawy.Po takim grylowaniu,Będziesz już wiedział co CI najlepięj smakowało :grin: Ja tak zawsze robię :grin: Pozdrawiam.Dziś na obiad piekę szynkę ,golonkę , dodam jeszcze indyka i warzywa,ciekawe jaki będzie smak,tego nie wiem :question: :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120915
Udostępnij na innych stronach

Dziś na obiad piekę szynkę ,golonkę

O golonce to już nie musiałeś mi pisać :grin: :thumbsup: dawno nie jadłem i już jakiś czas łazi za mną, :rolleyes: może po niedzieli kupię ze dwie na małą przegryzkę :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120917
Udostępnij na innych stronach

Henio Witaj .

 

Nam szef kuchni nie potrzebny . Sami potrafimy zrobić . :grin: :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120920
Udostępnij na innych stronach

:devil: I jeszcze Heniutek drażni moje podniebienie :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120921
Udostępnij na innych stronach

białej jeszcze nie grillowałem i nie wiem czy mam ją wpierwej sparzyć,

Jeśli do grilowania to na samej soli.Ja nie parzę przed grilowaniem. Nie daję żadnych dodatkowych przypraw.Przecież to ma być biała z grila a nie jakaś inna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120923
Udostępnij na innych stronach

Nie ma lepszej golonki jak:

1.peklowana (kilka dni)

2.wędzona (2 godz)

3.obgotowana(króciutko)

4.pieczona (40min)

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120925
Udostępnij na innych stronach

Jeśli do grilowania to na samej soli

A kto robi białą na peklosoli?? :smile:

Posypywana nie będzie, tak tylko myślałem, ale po tym co piszecie to będzie bez przypraw :smile:

Nie ma lepszej golonki jak:

1.peklowana (kilka dni)

2.wędzona (2 godz)

3.obgotowana(króciutko)

4.pieczona (40min)

Ciekawy sposób, będzie zapamiętany :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120931
Udostępnij na innych stronach

A kto robi białą na peklosoli??

Są tacy co lubią mieć różowy kolorek .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120937
Udostępnij na innych stronach

Są tacy co lubią mieć różowy kolorek .

Aruś, takiemu to od razu ban za niszczenie masarskiego rzemiosła :devil:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120939
Udostępnij na innych stronach

Nie ma lepszej golonki jak:

1.peklowana (kilka dni)

2.wędzona (2 godz)

3.obgotowana(króciutko)

4.pieczona (40min)

Czy używałeś peklosoli i w czym pieczona :question: Naczytałam się już tutaj o tym, że mięso peklowane peklosolą nie powinno być pieczone a sama tak kiedyś zrobiłam i choć było bardzo smaczne to teraz tego unikam. Wiem,że nie jesteśmy w stanie uciec przed chemią zupełnie ale tam gdzie to jest możliwe to lepiej...
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-120944
Udostępnij na innych stronach

Aruś, takiemu to od razu ban za niszczenie masarskiego rzemiosła

To mnie pierwszej :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-121061
Udostępnij na innych stronach

To mnie pierwszej :blush:

Fju fju uhu hu :rolleyes: to komu teraz naskarżyć za błędy w sztuce masarskiej :grin:

 

A może za szybko się wychyliłem przed szereg z tym banem :rolleyes: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/4/#findComment-121064
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.