@halusia@ Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zaległe fotki przedświąteczne Dobrze że chociaż fotki zostały :grin: Zbójaszku bardzo fajnie wyglądają Twoje wędliny.. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-213064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Super Zbujaszku :clap: podaj mi przyprawy na 1 kg do jałowcowej proszę. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-213067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Dobrze że chociaż fotki zostały :grin:Zostały i fotki i kiełbaski jeszcze też są. Co do fotek nie zrobiłem po wędzeniu na ciepło i po podsuszeniu, już zdrowie na to nie pozwoliło, ale smaczniaste są bardzo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-213069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Kiełbaska drobiowa a'la kabanos(wersja próbna) "jedynka" z uda indyka - 0.72 kg, p-sól 16g/kg "dwójka" z uda kurczaka - 0.94 kg, sól niejodowana 16g/kg pieprz czarny czosnek Mięso z indyka zmieliłem przez sitko 8mm, a z kurczaka przez 6mm. Peklowałem chyba z 18godz. Nadziałem w osłonkę białkową i powiesiłem do osadzania w temp pok. na jakieś 2.5godz. W Borniaku osuszałem 40min. wędziłem 90min. z przekładaniem kijów, podpiekałem "na macanego" było to jakieś 40min. może więcej, nie pamiętam. W smaku wyszły bardzo dobre :thumbsup: :thumbsup: , ale dla mnie ciut chude, brakuje tego smaku tłuszczyku co w kabanosach wp. Na fotkach została połowa tego co zrobiłem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 W smaku wyszły bardzo dobre :thumbsup: :pycha: , ale dla mnie ciut chude, brakuje tego smaku tłuszczyku co w kabanosach wpZbójaszku a nie są '' gumowate'' , ja jestem po doświadczeniach Kabanosów drobiowych i więcej już nie zrobię. Nie ma to jak tradycyjne Kabanosy. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 "dwójka" z uda kurczakaCo to za mięso? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Kiełbaska drobiowa a'la kabanos(wersja próbna)Ciekawie wygląda... może coś do Zachełmia zostanie, co by spróbować... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zbójaszku a nie są '' gumowate''Jest dobrze podpieczona i nie czuję gumowatości Zbój Madej napisał/a: "dwójka" z uda kurczaka Co to za mięso?Aniu, nie wiedziałem jak to nazwać i nazwałem "dwójka", czyli udko z kurczaka b/k i b/s mięsko z tłuszczem który do niego przylegał W cudzysłowie to chyba takie umowne. :grin:No właśnie [ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 08:34 ]może coś do Zachełmia zostanieRaczej nie dostoi :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Na fotkach została połowa tego co zrobiłem No dobra ... A gdzie jest druga połowa :wink: :grin: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zbójaszku a nie są '' gumowate''Wczoraj jadłem po trzech dniach od wędzenia i są, ale tylko trochę jakieś takie gumowate. Przed chwilką byłem u siostry i pytałem jak kabanosy to też mówiła, że lekko "inna" konsystencja od wieprzowych, ale nie jest źle i mam polecenie większą ilość na wesele robić Na świeżo na drugi dzień po wędzeniu były oki, jak poleżały w lodówce to już się zmieniło Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Wczoraj jadłem po trzech dniach od wędzenia i są, ale tylko trochę jakieś takie gumowate. A jednak... ale nie przejmuj się Zbójaszku, moje szybko sie rozeszły, zięciowi bardzo przypadły bo mógł sobie porzuć :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zbójaszku :grin: . Gdyby nawet dało się je zawiazać na supeł, to i tak będą milion razy lepsze, od tych ze sklepu :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 ale nie przejmuj się Zbójaszku, moje szybko sie rozeszłyJa się nie przejmuję u mnie i siostry zostało po jednym kawałku kiełbaski i smakowały jej bardzo będą milion razy lepsze, od tych ze sklepu :grin: :thumbsup: :clap:Co prawda to prawda Radziu :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 zięciowi bardzo przypadły bo mógł sobie porzućZbój Madej, ja własnie uwielbiam twarde jak kamień lub gumowate kabanosy drobiowe ^^ co to za przyjemność jak są "miętkie" i szybko sie jje.. można sobie possać, porzuć.. długiego kabanosa i z pół godziny mozna obgryzać ^^ :thumbsup: kolejna rzecz, przez którą nie będe mógł spać :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 jak są "miętkie"W kabanosach idzie bardziej o to coby były takie jakby kruche , nie "miętkie" Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Jakoś nie było czasu wcześniej wstawić i nie pamiętam już co i jak robiłem :blush: :lol: Wędzono-parzone szynkowa z 16-ki i "szynkowa" drobiowa z piersi kurczaka jako masa wiążąca pierś z kurczaka solona/peklowana 80/20 mielona dwa razy przez sitko 2.5mm, 5min. za długo parzyłem, ale farsz "związany" bardzo dobrze i smak bardzo dobry :thumbsup: :grin: Z lewej Żywiecka ze zwiększoną ilością przypraw, z prawej kiełbasa taka domowa, rozdrobnienie jak na myśliwską, przyprawy do "domowej" to moja uniwersalna mieszanka przypraw https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=206972#206972 i czosnek. Domową wędziłem i piekłem w wędzarni, podsuszanie lodówkowo/spiżarniane, znaczy się na noc do spiżarni przy otwartym oknie, na dzień do lodówki i tak było chyba 7 dni, wyszły :thumbsup: Pod spodem wisi kiełbasa a'la kabanos, farsz i przyprawy taki jak na kabanosy z duża ilością kminku, nadziałem w jelito 26/28mm, wędzono podpiekana, wyszła taka kminkowa :thumbsup: :thumbsup: Co do "szynkowej" drobiowej to korzystałem z tel. porad Bagno, za co mu bardzo wielkie dzięki :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Co do "szynkowej" drobiowej to korzystałem z tel. porad Bagno Ładniutki te wyroby.To może zdradzisz nam maluczkim te rady :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Rada była taka, coby dać 20% p-soli do peklowania, będzie dobra masa wiążąca i zabije ewentualne bakterie w mięsie, mięso tak peklowane/solone w lodówce powinno leżeć 3-4 dni w temp 4-6 st.C, ja trzymałem w temp 7st.C przez dwa dni, zmieliłem dwa razy i żadnego kutrowania nie trzeba, bardzo ładnie skleiło pierś kurczaka. Pytałem Andrzeja o kleistość z mięsa z uda indyka, mówił, że i nie zawsze może skleić i z fiszbinami dużo roboty, pierś z indyka też może nie skleić. Nie wiem czy wsio zapamiętałem co Andrzej mówił, jak się pojawi to lepiej wytłumaczy, a "szynkową" drobiową polecam :grin: :grin:20% p-soli dałem też do piersi krojonej w kostkę. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Pytałem Andrzeja o kleistość z mięsa z uda indyka Może się nie dogadaliście ? z fiszbinami dużo roboty Mogłeś wziąć udziec z indyka to nie masz firzbin i klej jest wspaniały. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Mogłeś wziąć udziec z indykaTrafisz na mięso wadliwe i kleju niet, to samo się tyczy piersi z indyka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Robiłem parzonkę wg twojej receptury z udźców indyka z golonką. Wyszło twardawe i się rozpada. Wędlina ciemna i nie ładnie wygląda. Jakoś nie wychodzi mi wędlina z indyka Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Robiłem parzonkę wg twojej receptury z udźców indyka z golonkąPrzeleciałem cały temat i nie mogę :rolleyes: :rolleyes: znaleźć, ze taką kiełbasę robiłem, zapodaj linka z tym przepisem. Wyszło twardawe i się rozpadaZa krótko parzone, rozpada się źle wymieszane lub masa wiążąca nie związała Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 13 Czerwca 2012 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4206&start=180 Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 13 Czerwca 2012 http://www.wedlinydomowe....=4206&start=180Nie znalazłem bo nie w tym temacie napisałeś co trzeba Spróbuj jeszcze raz zrobić, mięso dobrze schłodzone, wpIII bez grama tłuszczu też dobrze schłodzone, z mięsa indyka usuń błony Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 13 Czerwca 2012 wpIII bez grama tłuszczu t :rolleyes: Yyyy... Zbójaszku , a nie wp I... :question: Chyba ,że o ''ścięgniste chodzi... :blush: Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.