Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zaległe fotki przedświąteczne :D

Dobrze że chociaż fotki zostały :grin:

Zbójaszku bardzo fajnie wyglądają Twoje wędliny.. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-213064
Udostępnij na innych stronach

Super Zbujaszku :clap: podaj mi przyprawy na 1 kg do jałowcowej proszę.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-213067
Udostępnij na innych stronach

Dobrze że chociaż fotki zostały :grin:

Zostały i fotki i kiełbaski jeszcze też są. Co do fotek nie zrobiłem po wędzeniu na ciepło i po podsuszeniu, już zdrowie na to nie pozwoliło, ale smaczniaste są bardzo :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-213069
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiełbaska drobiowa a'la kabanos(wersja próbna) :D

 

"jedynka" z uda indyka - 0.72 kg, p-sól 16g/kg

"dwójka" z uda kurczaka - 0.94 kg, sól niejodowana 16g/kg

pieprz czarny

czosnek

 

Mięso z indyka zmieliłem przez sitko 8mm, a z kurczaka przez 6mm. Peklowałem chyba z 18godz. Nadziałem w osłonkę białkową i powiesiłem do osadzania w temp pok. na jakieś 2.5godz. W Borniaku osuszałem 40min. wędziłem 90min. z przekładaniem kijów, podpiekałem "na macanego" było to jakieś 40min. może więcej, nie pamiętam. W smaku wyszły bardzo dobre :thumbsup: :thumbsup: , ale dla mnie ciut chude, brakuje tego smaku tłuszczyku co w kabanosach wp.

Na fotkach została połowa tego co zrobiłem :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215564
Udostępnij na innych stronach

W smaku wyszły bardzo dobre :thumbsup: :pycha: , ale dla mnie ciut chude, brakuje tego smaku tłuszczyku co w kabanosach wp

Zbójaszku a nie są '' gumowate'' , ja jestem po doświadczeniach Kabanosów drobiowych i więcej już nie zrobię.

Nie ma to jak tradycyjne Kabanosy. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215575
Udostępnij na innych stronach

"dwójka" z uda kurczaka

Co to za mięso?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215609
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska drobiowa a'la kabanos(wersja próbna)

Ciekawie wygląda... może coś do Zachełmia zostanie, co by spróbować...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215610
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku a nie są '' gumowate''

Jest dobrze podpieczona i nie czuję gumowatości :D

Zbój Madej napisał/a:

"dwójka" z uda kurczaka

 

Co to za mięso?

Aniu, nie wiedziałem jak to nazwać i nazwałem "dwójka", czyli udko z kurczaka b/k i b/s mięsko z tłuszczem który do niego przylegał :D

W cudzysłowie to chyba takie umowne. :grin:

No właśnie :D

 

[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 08:34 ]

może coś do Zachełmia zostanie

Raczej nie dostoi :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215623
Udostępnij na innych stronach

Na fotkach została połowa tego co zrobiłem :cool:

No dobra ... A gdzie jest druga połowa :wink: :grin: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215638
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku a nie są '' gumowate''

Wczoraj jadłem po trzech dniach od wędzenia i są, ale tylko trochę jakieś takie gumowate. Przed chwilką byłem u siostry i pytałem jak kabanosy to też mówiła, że lekko "inna" konsystencja od wieprzowych, ale nie jest źle i mam polecenie większą ilość na wesele robić :D

 

Na świeżo na drugi dzień po wędzeniu były oki, jak poleżały w lodówce to już się zmieniło :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215737
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj jadłem po trzech dniach od wędzenia i są, ale tylko trochę jakieś takie gumowate.

A jednak... ale nie przejmuj się Zbójaszku, moje szybko sie rozeszły, zięciowi bardzo przypadły bo mógł sobie porzuć :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215738
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku :grin: . Gdyby nawet dało się je zawiazać na supeł, to i tak będą milion razy lepsze, od tych ze sklepu :grin: :thumbsup: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215739
Udostępnij na innych stronach

ale nie przejmuj się Zbójaszku, moje szybko sie rozeszły

Ja się nie przejmuję :D u mnie i siostry zostało po jednym kawałku kiełbaski i smakowały jej bardzo :D

będą milion razy lepsze, od tych ze sklepu :grin: :thumbsup: :clap:

Co prawda to prawda Radziu :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215741
Udostępnij na innych stronach

zięciowi bardzo przypadły bo mógł sobie porzuć

Zbój Madej, ja własnie uwielbiam twarde jak kamień lub gumowate kabanosy drobiowe ^^ co to za przyjemność jak są "miętkie" i szybko sie jje..

można sobie possać, porzuć.. długiego kabanosa i z pół godziny mozna obgryzać ^^

:thumbsup: kolejna rzecz, przez którą nie będe mógł spać :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215751
Udostępnij na innych stronach

jak są "miętkie"

W kabanosach idzie bardziej o to coby były takie jakby kruche , nie "miętkie" :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-215754
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jakoś nie było czasu wcześniej wstawić i nie pamiętam już co i jak robiłem :blush: :lol:

 

Wędzono-parzone szynkowa z 16-ki i "szynkowa" drobiowa z piersi kurczaka jako masa wiążąca pierś z kurczaka solona/peklowana 80/20 mielona dwa razy przez sitko 2.5mm, 5min. za długo parzyłem, ale farsz "związany" bardzo dobrze i smak bardzo dobry :thumbsup: :grin:

 

Z lewej Żywiecka ze zwiększoną ilością przypraw, z prawej kiełbasa taka domowa, rozdrobnienie jak na myśliwską, przyprawy do "domowej" to moja uniwersalna mieszanka przypraw https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=206972#206972 i czosnek. Domową wędziłem i piekłem w wędzarni, podsuszanie lodówkowo/spiżarniane, znaczy się na noc do spiżarni przy otwartym oknie, na dzień do lodówki i tak było chyba 7 dni, wyszły :thumbsup:

Pod spodem wisi kiełbasa a'la kabanos, farsz i przyprawy taki jak na kabanosy z duża ilością kminku, nadziałem w jelito 26/28mm, wędzono podpiekana, wyszła taka kminkowa :thumbsup: :thumbsup:

 

 

Co do "szynkowej" drobiowej to korzystałem z tel. porad Bagno, za co mu bardzo wielkie dzięki :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222363
Udostępnij na innych stronach

Co do "szynkowej" drobiowej to korzystałem z tel. porad Bagno

Ładniutki te wyroby.To może zdradzisz nam maluczkim te rady :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222375
Udostępnij na innych stronach

Rada była taka, coby dać 20% p-soli do peklowania, będzie dobra masa wiążąca i zabije ewentualne bakterie w mięsie, mięso tak peklowane/solone w lodówce powinno leżeć 3-4 dni w temp 4-6 st.C, ja trzymałem w temp 7st.C przez dwa dni, zmieliłem dwa razy i żadnego kutrowania nie trzeba, bardzo ładnie skleiło pierś kurczaka. Pytałem Andrzeja o kleistość z mięsa z uda indyka, mówił, że i nie zawsze może skleić i z fiszbinami dużo roboty, pierś z indyka też może nie skleić. Nie wiem czy wsio zapamiętałem co Andrzej mówił, jak się pojawi to lepiej wytłumaczy, a "szynkową" drobiową polecam :grin: :grin:

20% p-soli dałem też do piersi krojonej w kostkę.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222381
Udostępnij na innych stronach

Pytałem Andrzeja o kleistość z mięsa z uda indyka

Może się nie dogadaliście ?

 

z fiszbinami dużo roboty

Mogłeś wziąć udziec z indyka to nie masz firzbin i klej jest wspaniały.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222386
Udostępnij na innych stronach

Mogłeś wziąć udziec z indyka

Trafisz na mięso wadliwe i kleju niet, to samo się tyczy piersi z indyka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222479
Udostępnij na innych stronach

Robiłem parzonkę wg twojej receptury z udźców indyka z golonką. Wyszło twardawe i się rozpada. Wędlina ciemna i nie ładnie wygląda. Jakoś nie wychodzi mi wędlina z indyka :(

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222498
Udostępnij na innych stronach

Robiłem parzonkę wg twojej receptury z udźców indyka z golonką

Przeleciałem cały temat i nie mogę :rolleyes: :rolleyes: znaleźć, ze taką kiełbasę robiłem, zapodaj linka z tym przepisem.

Wyszło twardawe i się rozpada

Za krótko parzone, rozpada się źle wymieszane lub masa wiążąca nie związała :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222501
Udostępnij na innych stronach

Nie znalazłem bo nie w tym temacie napisałeś co trzeba :cool:

 

Spróbuj jeszcze raz zrobić, mięso dobrze schłodzone, wpIII bez grama tłuszczu też dobrze schłodzone, z mięsa indyka usuń błony :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222506
Udostępnij na innych stronach

wpIII bez grama tłuszczu t

:rolleyes: Yyyy... Zbójaszku , a nie wp I... :question: Chyba ,że o ''ścięgniste chodzi... :blush: Pozdrawiam
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/12/#findComment-222507
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.