Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tą mieszałkę 12 l z motoreduktorem i silnikiem jednofazowym ,spisuje się bardzo dobrze .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page-6?do=findComment&comment=572955

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-578421
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam tą mieszałkę 12

Dzięki :D podstawę i podstawkę sam robiłeś czy kupiłeś jako całość?

Ja bym chciał zakupić takie coś, że będzie można wymieszać farsz i będę też mógł do silnika podłączyć moją Alfę 22.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-578427
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sam zrobiłem bo gotowiec fajny z nierdzewki ale cena potrafi zabić

Dzięki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-578444
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa "na winie" całkowicie nieplanowana, musiałem w zamrażarce miejsce zrobić (wędzonki, pierogi i przyszłe karpie itp. :cool: )

Kiełbasa a'la biała. Odważyłem tylko sól niejodowaną 18g/kg, a czosnek, pieprz świeżo kręcony i majeranek "na oko", wody dałem około 0.5L. Jelita wp 28/30 mm.

 

Miałem obrzynki wp różnej "maści", jakieś podgardełko, kawałek karkówki, dokupiłem tylko woł kl I jakieś 90 parę deko.

Mięsa, ale nie wszystkie zmieliłem na sitku 10mm. woł. sitko 4mm, miałem też jakieś lekko mięsne kawałki mizdry, zmielone zostały na sitku 6mm.

Wszystkie z wodą było może 6.2 może 6.5 kg, jakoś tak mniej więcej.

 

Niestety robotę muszę sobie ułatwiać.

Mięsa podzieliłem na 3 części, przyprawy także no i wodę. Mieszałem w robocie, najpierw mieszadłem hakowym, ale lepiej szło mieszanie mieszadłem do ciast niegęstych. Po wymieszaniu 3 części farszu, wsio dałem do miski i przemieszałem przez chwilę ręką. Wsio postało w misce z godzinkę i nadziewanie. Mniej więcej drugie tyle co na ostatniej fotce wisi w spiżarni :D

 

Większą część wiozę za tydzień w Piątek do Wrocka :cool:

 

 

 

post-41817-0-98621500-1512486477_thumb.jpgpost-41817-0-22503300-1512486479_thumb.jpgpost-41817-0-36603000-1512486480_thumb.jpgpost-41817-0-23721900-1512486481_thumb.jpgpost-41817-0-20152100-1512486482_thumb.jpgpost-41817-0-32722300-1512486483_thumb.jpgpost-41817-0-61612700-1512486484_thumb.jpgpost-41817-0-85259900-1512486485_thumb.jpgpost-41817-0-04408700-1512486487_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-578471
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszystkie z wodą było może 6.2 może 6.5 kg, jakoś tak mniej więcej.

 

 

Wojtek ..... jak zawsze jesteś precyzyjny w odczytywaniu wagi :D  

 

Qrcze dzisiaj kupiłem pęczek jelit wp 26-28  płaciłem 80 zł ....... chyba  . :D   Nawet w jelitach :D ......... 500+ działa  :yawn::)

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-578494
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek

Jędruś, pamiętasz jak w Sierpniu u mnie rozmawialiśmy o podgardlu mielonym na sitku 10mm do białej kiełbasy? , tak też teraz zrobiłem za twoją radą:D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-578498
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jędruś, pamiętasz jak w Sierpniu u mnie rozmawialiśmy o podgardlu mielonym na sitku 10mm do białej kiełbasy?

 

Nie pamiętałem ale teraz już wiem :D   No to będzie super kiełbacha  ....... chyba  :thumbsup:  :D :D 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-578527
Udostępnij na innych stronach

porozmawiaj z Mariuszem ;)

 

:thumbsup: :thumbsup: :)

 

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-578549
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja mam coś takiego i od 15 lat działa bezawaryjnie.

 

post-75722-0-83144800-1512546678_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-578587
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kabanosów trochę wydreptałem kilka dni temu :D

 

post-41817-0-17604700-1521658471_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-592927
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kabanosów trochę wydreptałem kilka dni temu :D
 

 

Wojtuś idziesz jak burza :D:thumbsup::clap: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-592980
Udostępnij na innych stronach

W sumie to chyba mogę napisać, że jeden rodzaj farszu, a cztery różne w smaku wyroby :D

 

post-41817-0-87452500-1522348532_thumb.jpgpost-41817-0-01603600-1522348534_thumb.jpgpost-41817-0-14368300-1522348535_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-593976
Udostępnij na innych stronach

 

 

W sumie to chyba mogę napisać, że jeden rodzaj farszu, a cztery różne w smaku wyroby :D

 

 

Wojtuś ,  jak byś zostawił trochę do chlebka na surowo to by było pięć smaków . :thumbsup::clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-593982
Udostępnij na innych stronach

na surowo to by było pięć smaków

He he he, ja siermięga :D piąty smak to były przecież trzy małe smażone mielone z farszu, którego trochę zostało w lejku i kolanku nadziewarki :D a z surowym na chlebku to było by już 6 smaczków :D

 

 

Wystarczy zmienić opakowanie i już są inne smaki

No dokładnie :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-593989
Udostępnij na innych stronach

jeden rodzaj farszu, a cztery różne w smaku wyroby

to lubie czasem też tak robie - fakt to tak trochę na leniuszka ( nie do Ciebie Wojtku) a trochę na poszukiwacza smaku ;)  :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-593995
Udostępnij na innych stronach

 

jeden rodzaj farszu, a cztery różne w smaku wyroby

I to jest piękne w naszym rzemiośle - Świnia też jedna a ile cudów z niej można zrobić ;):)

PS> Ten "bloczek" mnie się bardzo podoba :thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-594063
Udostępnij na innych stronach

Walduś, wyroby wspaniałe......wszystkie na pewno smakowite.

 

Wielkanocne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-594067
Udostępnij na innych stronach

W sumie to chyba mogę napisać, że jeden rodzaj farszu, a cztery różne w smaku wyroby :D

 

attachicon.gifDSC_0047_wm.JPGattachicon.gifDSC_0048_wm.JPGattachicon.gifDSC_0049_wm(1).JPG

Witam.A przepis  mozna na ten farsz ?Zdrowych Świąt życze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-594194
Udostępnij na innych stronach

A przepis mozna na ten farsz ?Zdrowych Świąt życze.

Przepisu brak jako takiego.

Jakoś tak:

wp I - 3.41kg ("jedynka z dzika")(kark, szynka, boczek, łopatka)

wp II - 3.8kg (kark, boczek, szynka)

wp III - 1.37kg (goloncia)

Powyższe pisałem z pamięci :cool:

 

p-sól - 19g/kg

"na oko" pieprz, czosnek, majeranek.

 

Peklowanie półtorej dnia, mielenie siatka 8mm, a wp III zmrożone siatka 4mm, nadziewanie, osadzanie, osuszanie, dymienie, parzenie studzenie. Czyli mniej więcej tak jak Dziadek w akademii zapodaje :D

Zdrowych, spokojnych świąt :D

Edytowane przez Bee Gees
wg.zgłoszenia

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/31/#findComment-594196
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.