Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem jakiego zapachu nie powinno mieć mięsko gdyż w środę wywaliłem kilka kilogramów.

 

No to teraz powiedzcie jak się miało mięso , zasolone w beczce które było kilka miesięcy przechowywane nie zawsze w temperaturach od 4-6stopni . mówię o latach gdzie lodówka się nikomu nie śniła nawet . Na takim mięsie się wychowałem . Takie mięso się czuło kilka metrów od beczki .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212013
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Miro, na kiełbachy to akurat mięsa się raczej nie myje.... :rolleyes:

A niby czemu mam nie myć ?

 

Zawsze po zakupie myję/płuczę mięso pod bieżącą wodą i nie ważne czy będzie na kiełbachę czy na wędzonki czy na przysłowiowego schabowszczaka.

Jak kiedyś będziesz miał okazję zobaczyć na rozbiorze, a potem w drodze do sklepu co można z mięsem zrobić, to sam zaczniesz myć. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212027
Udostępnij na innych stronach

A niby czemu mam nie myć ?

2. PEKLOWANIE:

Mięsko, po dostarczeniu do domu, kontrolujemy pod katem temperatury. Nie może być ciepłe. W sklepie na pewno było przechowywane w chłodni lub szafie chłodniczej lecz po drodze, zwłaszcza jeśli wiezione było ogrzanym samochodem, mogło się nieco zagrzać. Wkładamy je do lodówki (temp. 4-6 st.C). Pamiętajcie o tym, aby mięsa przeznaczonego do peklowania lub innego wykorzystania masarskiego, absolutnie nie myć. Powinno być czyste i świeże – innego nie kupujcie. Będzie i tak poddawane obróbce termicznej przynajmniej jeden raz.

 

a teraz zgaduj zgadula - kto to napisał?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212045
Udostępnij na innych stronach

Dziadek :wink:

pudło

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212049
Udostępnij na innych stronach

To cytat z artykułu ze strony głównej "Poradnik początkującego, domowego masarza. Część II"

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212056
Udostępnij na innych stronach

...kto to napisał?...

Ale to i tak nie jest "wiążące" - zawsze można się "wypierać",

z tytułu np., wyznaje zasady typu "róbta co chceta",

jak mnie się zachce. :wink:

 

BTW

Moim zdaniem ważne jest aby mieć 100% pewność

co do mięsa, sklep w tym aspekcie to porażka. :cry:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212060
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem ważne jest aby mieć 100% pewność

co do mięsa, sklep w tym aspekcie to porażka. :cry:

 

Zależy o jakim sklepie myślisz . Oprócz ubojni mam sklep na którym mogę polegać w 1000% .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212066
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem ważne jest aby mieć 100% pewność

co do mięsa, sklep w tym aspekcie to porażka.

Marku są tzw. sklepy firmowe, np. zaraz przy ubojni... nie dramatyzuj zbytnio bo ci misiu padnie ;) Wesołego ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212069
Udostępnij na innych stronach

Chcesz mi powiedzieć Maad, że jak Ci niechcącą mięsko spadnie na ziemię, to nie opłuczesz ? :grin:

 

witaj Grzegorz

prawdopodobnie wywaliłeś dobre mięso z typowym zapachem "pekli"

Marku Świadziu trzymał mięso w 10% roztworze soli z wodą, tam peklosoli nie było.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212079
Udostępnij na innych stronach

Chcesz mi powiedzieć Maad, że jak Ci niechcącą mięsko spadnie na ziemię, to nie opłuczesz ? :grin:

Powyższe traktuję jako dowcip z Twojej strony, bo na rzeczowy argument w dyskusji to raczej nie wygląda.

 

Zacytowałem Maxella aby pokazać pewną niekonsekwencję w stosowaniu zaleceń z najbardziej chyba podstawowego poradnika z naszej strony. Nie ukrywam, że piszę to w kontekście dyskusji o proporcji 0,4:1 ;)

 

Zlecenie Maxella wydawałoby się że jest słuszne, szczególnie konkluzja o nie kupowaniu mięsa wymagającego mycia. Ale niestety jest bardzo nieżyciowe. Szczególnie jak chcemy kupić dobre i smaczne mięso.

Niestety jest tak, że jakość surowca jest odwrotnie proporcjonalna do stopnia wdrożenia systemu HACCP.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212144
Udostępnij na innych stronach

Dowcip ? Raczej samo życie.

 

Autor cytatu założył, że

Powinno być czyste i świeże – innego nie kupujcie.

jednak nie przewidział piątego życia kurczaka. :grin:

 

Niestety jest tak, że jakość surowca jest odwrotnie proporcjonalna do stopnia wdrożenia systemu HACCP.

Znajomy pracuje w hurtowni drobiu i lepiej nie wiedzieć co tam się dzieje. :shock:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212167
Udostępnij na innych stronach

Jest już środek, który redukuje "nieprzyjemny" zapach i smak starego mięsa do stopnia niewyczuwalnego dla człowieka.

Tak że wypowiedz: Miro

jednak nie przewidział piątego życia kurczaka.

 

Jest juz nie aktualna, kurczaki stały się NIEŚMIERTELNE :lol:

Proponuje zakup psa i wyszkolenie go w kierunku rozróżniania mięs :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212170
Udostępnij na innych stronach

...kurczaki stały się NIEŚMIERTELNE :lol:

Proponuje zakup psa i wyszkolenie go w kierunku rozróżniania mięs :lol:...

Dowcipne, ........ ale JAKIE PRAWDZIWE!!! :clap: :grin:

 

W dobie "inwigilacji internetowej" to jaki problem

kontrolować od przysłowiowego "prosiaka do schaboszczaka"? :tongue:

 

Hodowla Świni, ubój itp. to nie są błahostki.

Kto chce wygrać z systemem "67"

MUSI DZIAŁAĆ w tym kierunku! :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212174
Udostępnij na innych stronach

(...) Szkoda tylko, że to okres świąteczny ... hmmm... a nie masz gdzieś pod ręką jakiegoś rzeźnika, możesz jeszcze coś wyczarować na Niedzielę ;)

ano szkoda... rzeźnika to bym pewnie znalazł... ale argon w sobotę mi się skończył i nie miałem już czym dokończyć spawania drzwiczek do wędzarni :( a TIG bez argonu nie jedzie...

 

Sorry za offtopa, ale cz avatar JaFuzz'a kogoś Wam nie przypomina :question: :grin:

sam miałem spory ubaw przeglądając fantazje kulinarne kolegi Pokemona ;) chyba sobowtóra znalazłem ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212466
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

 

Peklowałem mięso na mokro, sól według tabeli. Peklowane 4 dni w lodówce. W jednym naczyniu karkówka i schab a w drugim boczek i piersi z kurczaka.

 

W naczyniu z kurczakiem i boczkiem jest dziwny zapach ( jak by zgniłe jaja ) po umyciu mięso dalej lekko "pachnie". Zalewa lekko śluzowata ale bez bąbelków.

Nie wyparzyłem naczynia przed peklowaniem i może to dlatego.

 

Czy takie mięso nadaje się do uwędzenia?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-226858
Udostępnij na innych stronach

Jak masz psa i Ci nie szkoda mięsa, to niech się czworonóg nacieszy ;) To będzie najlepsze rozwiązanie.

 

W przeciwnym razie spróbuj zrezygnować z wędzenia, tylko od razu sparzyć, i to raczej do wyższej niż normalnie temperatury. Procesy ociekania, osuszania i samego wędzenia są niestety długotrwałe i prowadzone w zakresie temperatur przyśpieszających proces psucia.

Jednak zawsze jest pewne ryzyko zdrowotne. Dodatek przypraw pomoże zamaskować zły smak, ale bakterie już niestety zrobiły swoje :(

 

P.S. Czy boczek był z kością? Jaka była temperatura w lodówce?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-226860
Udostępnij na innych stronach

Masz dwie możliwości . Wyrzucić od razu lub ratować . Wypłukać w nowo zrobionej solance może być z samej soli , następnie w zimnej wodzie i włożyć do nowo zrobionej solanki z mieszanki peklującej . Parzyć w osobnej wodzie , po dokładnej obróbce termicznej wychłodzić i przeprowadzić degustację. Jak nie ma obcych zapachów , konsumować jak są bardzo mało wyczuwalne przeznaczyć ten produkt na inne cele np zakrapiane spotkania - pod koniec imprezy .

Jak mocno pachnie oddać sąsiadowi on będzie wiedział co z tym zrobić szczególnie jak ma psy.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-226863
Udostępnij na innych stronach

Premier, Jeżeli nie jesteś pewny naczyń lub jakości wody, możesz usunąć z pojemnika bakterie czy resztki białka - termicznie lub chemicznie. Wygotować lub użyć wodorotlenku sodu. Co do wody zawsze można użyć wody mineralnej 5 l za 2 zł.

Pekluję w różnych warunkach i różnych temperaturach zachowując podstawy czystości przy wykorzystaniu tych dwóch metod, nie miałem nigdy problemu. Jednak nigdy nie pekluję drobiu razem z innym mięsem tylko osobno. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-227102
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

 

Wg mnie dobrze upeklowane - dobre proporcje soli, wody, przypraw, i brak intensywnych zapachów z zewnątrz sprawią że nasz produkt przed wędzeniem będzie pachniał po prostu neutralnie - względnie ziołowo.

---------------

 

Pozdrawiam

Marek Borkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-229435
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.