andrzej k Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Wiem jakiego zapachu nie powinno mieć mięsko gdyż w środę wywaliłem kilka kilogramów. No to teraz powiedzcie jak się miało mięso , zasolone w beczce które było kilka miesięcy przechowywane nie zawsze w temperaturach od 4-6stopni . mówię o latach gdzie lodówka się nikomu nie śniła nawet . Na takim mięsie się wychowałem . Takie mięso się czuło kilka metrów od beczki . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Miro, na kiełbachy to akurat mięsa się raczej nie myje.... :rolleyes:A niby czemu mam nie myć ? Zawsze po zakupie myję/płuczę mięso pod bieżącą wodą i nie ważne czy będzie na kiełbachę czy na wędzonki czy na przysłowiowego schabowszczaka. Jak kiedyś będziesz miał okazję zobaczyć na rozbiorze, a potem w drodze do sklepu co można z mięsem zrobić, to sam zaczniesz myć. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Sorry za offtopa, ale cz avatar JaFuzz'a kogoś Wam nie przypomina :question: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 A niby czemu mam nie myć ? 2. PEKLOWANIE: Mięsko, po dostarczeniu do domu, kontrolujemy pod katem temperatury. Nie może być ciepłe. W sklepie na pewno było przechowywane w chłodni lub szafie chłodniczej lecz po drodze, zwłaszcza jeśli wiezione było ogrzanym samochodem, mogło się nieco zagrzać. Wkładamy je do lodówki (temp. 4-6 st.C). Pamiętajcie o tym, aby mięsa przeznaczonego do peklowania lub innego wykorzystania masarskiego, absolutnie nie myć. Powinno być czyste i świeże – innego nie kupujcie. Będzie i tak poddawane obróbce termicznej przynajmniej jeden raz. a teraz zgaduj zgadula - kto to napisał? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Dziadek :wink: pudło Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 pudło Teraz trafię - Maxell :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 To cytat z artykułu ze strony głównej "Poradnik początkującego, domowego masarza. Część II" Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 ...kto to napisał?...Ale to i tak nie jest "wiążące" - zawsze można się "wypierać", z tytułu np., wyznaje zasady typu "róbta co chceta", jak mnie się zachce. :wink: BTW Moim zdaniem ważne jest aby mieć 100% pewność co do mięsa, sklep w tym aspekcie to porażka. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Moim zdaniem ważne jest aby mieć 100% pewność co do mięsa, sklep w tym aspekcie to porażka. Zależy o jakim sklepie myślisz . Oprócz ubojni mam sklep na którym mogę polegać w 1000% . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Moim zdaniem ważne jest aby mieć 100% pewność co do mięsa, sklep w tym aspekcie to porażka. Marku są tzw. sklepy firmowe, np. zaraz przy ubojni... nie dramatyzuj zbytnio bo ci misiu padnie Wesołego Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Chcesz mi powiedzieć Maad, że jak Ci niechcącą mięsko spadnie na ziemię, to nie opłuczesz ? :grin: witaj Grzegorz prawdopodobnie wywaliłeś dobre mięso z typowym zapachem "pekli" Marku Świadziu trzymał mięso w 10% roztworze soli z wodą, tam peklosoli nie było. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Chcesz mi powiedzieć Maad, że jak Ci niechcącą mięsko spadnie na ziemię, to nie opłuczesz ? :grin: Powyższe traktuję jako dowcip z Twojej strony, bo na rzeczowy argument w dyskusji to raczej nie wygląda. Zacytowałem Maxella aby pokazać pewną niekonsekwencję w stosowaniu zaleceń z najbardziej chyba podstawowego poradnika z naszej strony. Nie ukrywam, że piszę to w kontekście dyskusji o proporcji 0,4:1 Zlecenie Maxella wydawałoby się że jest słuszne, szczególnie konkluzja o nie kupowaniu mięsa wymagającego mycia. Ale niestety jest bardzo nieżyciowe. Szczególnie jak chcemy kupić dobre i smaczne mięso. Niestety jest tak, że jakość surowca jest odwrotnie proporcjonalna do stopnia wdrożenia systemu HACCP. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Dowcip ? Raczej samo życie. Autor cytatu założył, że Powinno być czyste i świeże – innego nie kupujcie.jednak nie przewidział piątego życia kurczaka. :grin: Niestety jest tak, że jakość surowca jest odwrotnie proporcjonalna do stopnia wdrożenia systemu HACCP.Znajomy pracuje w hurtowni drobiu i lepiej nie wiedzieć co tam się dzieje. :shock: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Jest już środek, który redukuje "nieprzyjemny" zapach i smak starego mięsa do stopnia niewyczuwalnego dla człowieka. Tak że wypowiedz: Miro jednak nie przewidział piątego życia kurczaka. Jest juz nie aktualna, kurczaki stały się NIEŚMIERTELNE :lol: Proponuje zakup psa i wyszkolenie go w kierunku rozróżniania mięs :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 ...kurczaki stały się NIEŚMIERTELNE :lol: Proponuje zakup psa i wyszkolenie go w kierunku rozróżniania mięs :lol:...Dowcipne, ........ ale JAKIE PRAWDZIWE!!! :clap: :grin: W dobie "inwigilacji internetowej" to jaki problem kontrolować od przysłowiowego "prosiaka do schaboszczaka"? :tongue: Hodowla Świni, ubój itp. to nie są błahostki. Kto chce wygrać z systemem "67" MUSI DZIAŁAĆ w tym kierunku! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaFuzz Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (...) Szkoda tylko, że to okres świąteczny ... hmmm... a nie masz gdzieś pod ręką jakiegoś rzeźnika, możesz jeszcze coś wyczarować na Niedzielę ano szkoda... rzeźnika to bym pewnie znalazł... ale argon w sobotę mi się skończył i nie miałem już czym dokończyć spawania drzwiczek do wędzarni a TIG bez argonu nie jedzie... Sorry za offtopa, ale cz avatar JaFuzz'a kogoś Wam nie przypomina :question: :grin: sam miałem spory ubaw przeglądając fantazje kulinarne kolegi Pokemona chyba sobowtóra znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-212466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premier Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 8 Lipca 2012 Witam Peklowałem mięso na mokro, sól według tabeli. Peklowane 4 dni w lodówce. W jednym naczyniu karkówka i schab a w drugim boczek i piersi z kurczaka. W naczyniu z kurczakiem i boczkiem jest dziwny zapach ( jak by zgniłe jaja ) po umyciu mięso dalej lekko "pachnie". Zalewa lekko śluzowata ale bez bąbelków.Nie wyparzyłem naczynia przed peklowaniem i może to dlatego. Czy takie mięso nadaje się do uwędzenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-226858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 8 Lipca 2012 Jak masz psa i Ci nie szkoda mięsa, to niech się czworonóg nacieszy To będzie najlepsze rozwiązanie. W przeciwnym razie spróbuj zrezygnować z wędzenia, tylko od razu sparzyć, i to raczej do wyższej niż normalnie temperatury. Procesy ociekania, osuszania i samego wędzenia są niestety długotrwałe i prowadzone w zakresie temperatur przyśpieszających proces psucia.Jednak zawsze jest pewne ryzyko zdrowotne. Dodatek przypraw pomoże zamaskować zły smak, ale bakterie już niestety zrobiły swoje P.S. Czy boczek był z kością? Jaka była temperatura w lodówce? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-226860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premier Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Lipca 2012 Temperatura przy Peklowaniu około 5 stopni. Boczek bez kości. Jeszcze raz umyłem i prawie nie czuć. Sam nie wiem chyba lepiej wyrzuce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-226862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Lipca 2012 Masz dwie możliwości . Wyrzucić od razu lub ratować . Wypłukać w nowo zrobionej solance może być z samej soli , następnie w zimnej wodzie i włożyć do nowo zrobionej solanki z mieszanki peklującej . Parzyć w osobnej wodzie , po dokładnej obróbce termicznej wychłodzić i przeprowadzić degustację. Jak nie ma obcych zapachów , konsumować jak są bardzo mało wyczuwalne przeznaczyć ten produkt na inne cele np zakrapiane spotkania - pod koniec imprezy .Jak mocno pachnie oddać sąsiadowi on będzie wiedział co z tym zrobić szczególnie jak ma psy. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-226863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Premier Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 10 Lipca 2012 Jednak zdecydowałem się wedzic. Po wędzeniu i parzeniu nie wyczułem żadnych obcych zapachów i smaków. Zjadłem i narazie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-227100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 10 Lipca 2012 Premier, Jeżeli nie jesteś pewny naczyń lub jakości wody, możesz usunąć z pojemnika bakterie czy resztki białka - termicznie lub chemicznie. Wygotować lub użyć wodorotlenku sodu. Co do wody zawsze można użyć wody mineralnej 5 l za 2 zł. Pekluję w różnych warunkach i różnych temperaturach zachowując podstawy czystości przy wykorzystaniu tych dwóch metod, nie miałem nigdy problemu. Jednak nigdy nie pekluję drobiu razem z innym mięsem tylko osobno. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-227102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bormarek Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 25 Lipca 2012 Witam Wg mnie dobrze upeklowane - dobre proporcje soli, wody, przypraw, i brak intensywnych zapachów z zewnątrz sprawią że nasz produkt przed wędzeniem będzie pachniał po prostu neutralnie - względnie ziołowo. Cytuj --------------- PozdrawiamMarek Borkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3253-jaki-zapach-powinno-mie%C4%87-zapeklowane-mi%C4%99so/page/3/#findComment-229435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.