Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję Ci poczytać co nie co ze strony głównej na temat klasyfikacji mięsa wieprzowego.

Potem zastosować się do podanych receptur zwłaszcza mając na uwadze proporcje poszczegolnych klas mięsa, reżimy temperaturowe wędzenia i parzenia (twmp. wody i wew. produktu

 

) piszę tak bo receptury podawane przez doświadczonych kolegów są sprawdzone i wychodzą, po nabraniu doświadczenia można eksperymentować

 

pozdrawiam i życzę sukcesów

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-105135
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak próba kiełbasy na biało wyszła. Podaj jakie rozdrobnienie i jak ją robiłeś . Wielu chce zrobić kruchą kiełbasę a wychodzi ścisła.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-105163
Udostępnij na innych stronach

Panowie, myśle że jest to kewstia miesa także.

Te świnki które kupujemy wcinają minimalne ilości sztucznych pasz.

 

Te które kupujemy mają 100-110 kg.

 

Niepamiętam jakim oczkami mieliłem.

Kiełbaskę peklowałem na sucho, dzień wcześniej przed wędzeniem zmieliłem i doprawiłem.

 

Zróbmy tak. Jutro znów jedziemy po świniaka. wiec w przyszłym tygodniu będziemy wędzić.

Spróbuje kupić termometry i jak się uda to pomierzę i opiszę.

Zrobie troszeczkę kiełbasy na próbe.

Ale stawiam na szyneczkę i schabik bo wychodzi Extra(peklowanie wg tabli Dziadka)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-105529
Udostępnij na innych stronach

abratek napisał/a:

To że z mięsa sklepowego "związała" to zapewne wynik "wstępnego przygotowania" czyli krótko mówiąc mięso było już nastrzyknięte fosforanami - ten zabieg stosowany jest aby klientowi wcisnąć przy okazji sprzedaży mięsa trochę wody....

 

 

Pytałem kiedyś kolegów pracujących w okolicznych masarniach i dostarczających mięso do sklepów, twierdzą, że nie ma u nich takich praktyk w stosunku do mięsa. Co innego wędzonki i kiełbasy.

U nas się praktykuje nastrzykiwanie zwłaszcza drogich elementów mięsnych,nie strzykają tylko gulaszowego :grin:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-105531
Udostępnij na innych stronach

Panowie jest problem.

Zapeklowałem miesko na kiełbasę w niedzielę.

Niestety Wędzenie odbędzie się dopiero w sobotę.

Czytałem w przepisach że mięso pekluje sie do 48H.

Czy zostawić mięsko w lodówce czy może je zamrozić ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106119
Udostępnij na innych stronach

lukasF, jest to trochę ryzykowne ale powinna dotrzymać jeśli podczas przygotowania nic się nie "zaszczepiło", a i dodatek soli jest przyzwoity (nie jakieś tam "kiełbasy małosolne ")

jeśli możesz to "zorganizuj" temperaturę koło 0

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106122
Udostępnij na innych stronach

Tak jak napisał abratek - jeśli uda Ci się obniżyc temperaturę do powiedzmy +1°C, +2°C, to powinno wytrzymać do soboty.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106127
Udostępnij na innych stronach

kontroluj mięsko, warunki sa możliwe i o ile wcześniej coś się nie wdało to będzie ok.

 

 

PS. a co Ty tak "Błonie/Pruszków" - trzeba by na piwko kiedyś sie ustawić :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106148
Udostępnij na innych stronach

Tak. Będę kontrolował.

Jak coś zacznie śmierdzieć :) dam znaka.

 

PS. No tak, bo pochodzę z Błonia ale chwilowo mieszkam w Pruszkowie.

Lecz gdzieś za 2 lata chcę znów wrócić do rodzinnego miasta.

Hmm. A browarek jak najbardziej wskazany. Tylko gdzie i kiedy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106173
Udostępnij na innych stronach

(nie jakieś tam "kiełbasy małosolne ")

 

czy chodzi o solenie ponizej 20 gram na kilo

 

ja solę 18 gram a i tak narzekają że za słone a co dopiero 21 gr.

jak to jest ???

hopek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106261
Udostępnij na innych stronach

czy chodzi o solenie ponizej 20 gram na kilo

miałem na myśli takie po 14g/kg - wtedy mięso nie jest dostatecznie zabezpieczone

o

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106280
Udostępnij na innych stronach

Czosnek sprawa dyskusyjna u mnie w domu z tą ilością to by mnie pognali, wiec bardzo delikatnie dodaję czosnek 1-1,5 dkg na 10 kg a nie raz jeszcze mniej

zgadzam sie ze czosnek to w/g uznania w mojej miejscowości robią kiełbasy10-15 gram na kilogram i to dopiero jest odpał, tak więc chyba kto więcej czosnku je coraz wiecej potrzebuje aby poczuć smak czosnkowy, a co do pieprzu to 2 gramy na kg

Preferowany na wsi 2-3g

Pozdrawiam

hopek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106659
Udostępnij na innych stronach

Miesko wytrzymało.

Mysle że spokojnie jeszcze moglo poleżeć :).

 

Dobra Panowie jutro wędzenie.

Mam termometry.

Z tego co wyczytałem.

Wędzonki wędzimy ok 70 st. max.80

Kiełbasę 45-60 st

A w jekiej temperaturze wedzimy kurę.

Bo nie wiem do czego dorzucić, myśle że w ok.70 bo widziałem na zdjęciach jak parę osób wędziło kurę z wędzonkami.

Proszę napiszcie czy ok będzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106724
Udostępnij na innych stronach

Wit6ammi też zapytam o moją pierwsza kiełbasę wieprzową parzoną

Do produkcji mojej kiełbasy wykorzystam

1 kg szynki

2 kg boczku wieprzowego

1,5 mięso gulaszowe łopatka

jedna golonka 1kg z kością wieprzowa

0,5 pręga wołowa tak mi się wydaje ,że to najbardziej klejąca cześć

 

Czy ten skład zagwarantuje mi dobrą kleistość kiełbasy ??

Drugie pytanko to czy peklować na sucho mięso mam w kawałkach czy może już zmielone ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106812
Udostępnij na innych stronach

Czy ten skład zagwarantuje mi dobrą kleistość kiełbasy ??

 

Ja tak się zastanawiam , dlaczego nie wybierasz konkretnej receptury na wybraną przez siebie kiełbasę .Wtedy zakupujesz odpowiednie mięso i wykonujesz . Dla nowicjusza jest to o wiele łatwiej wykonać a nam o wiele łatwiej podpowiedzieć .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106814
Udostępnij na innych stronach

Pewnie już za późo... trudno...

Wędzonki wędzimy ok 70 st. max.80

nie kolego... gdzieś Ty to wyczytał? :shock: - normalnie dym ciepły 45-55,

potem jeśli chcesz tylko w wędzarni to podnosisz temperaturę i "dopiekasz" (w 85stopniach)

ale zazwyczaj się parzy w wodzie

A w jekiej temperaturze wedzimy kurę.

Bo nie wiem do czego dorzucić, myśle że w ok.70

też nie!.... poczytaj o "kurczaku aromatycznym DZIADKA" - jest to wyrób gdzie polecana jest najpierw obróbka termiczna a dopiero wędzenie (wtchodzi miękka skóra)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106819
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wyczytałem.

Wędzonki wędzimy ok 70 st. max.80

Coś Ty "czytał" jak to czytałeś :question: :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106828
Udostępnij na innych stronach

Czy ten skład zagwarantuje mi dobrą kleistość kiełbasy ??

Przy takiej ilości pręgi i golonki wyjdzie Ci kiełbasa typu pancerna guma :devil:

Zrób wg jakiejś konkretnej, sprawdzonej receptury tak, jak radzi andrzej k.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106830
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej ilości pręgi i golonki wyjdzie Ci kiełbasa typu pancerna guma :devil:

Zrób wg jakiejś konkretnej, sprawdzonej receptury tak, jak radzi andrzej k

naczytałem się tyle receptur że chyba aż za dużo .Prosiłbym o podlinkowanie sprawdzonej receptur na wieprzową parzoną na 5 kilo mięsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106837
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wyczytałem.

Wędzonki wędzimy ok 70 st. max.80

 

Coś Ty "czytał" jak to czytałeś

Proces wędzenia przy wędzeniu wędzonek, później parzonych odbywa się trochę w wyższych temperaturach jak przy wędzonkach tylko wędzonych. Podane temperatury są do przyjęcia w wędzarniach skrzyniowych z paleniskiem z przodu przykrywanych różnego rodzaju materiałami -cienki koc, stare nakrycie z wersalki, sztory z okien itd. Warunek jest jeden duża cyrkulacja powietrza w wędzarni i w czasie osuszania boki wędzarni odkryte ok. 15 cm od krawędzi wędzarni.

Dane z schematów.

Osuszanie w temp. 40-60 st C, Wędzenie dymem gorącym o temp. 45-80 st C.

Odnośnie kiełbasy ten skład nie jest taki zły ponieważ na 4,5 kg użyjesz 1kg mięsa ścięgnistego . Receptury przewidują 15- 25 % mięsa ścięgnistego Pozdrawiam.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106841
Udostępnij na innych stronach

.Prosiłbym o podlinkowanie sprawdzonej receptur na wieprzową parzoną na 5 kilo mięsa

 

Akurat na Wielkanoc kiełbasa biała .

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106844
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa śląska

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=66

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106847
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam Dziadku że się wcinam , ale jaki ma sens parzenie kiełbasy wędzonej w temp. 40 - 80 st, przecież ona jest już upieczona.

Chyba że chodzi o wydajność?

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106848
Udostępnij na innych stronach

Prosiłbym o podlinkowanie sprawdzonej receptur na wieprzową parzoną na 5 kilo mięsa

Polecam kiełbasę DZIADKA :cool:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=541&start=0

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3363-kie%C5%82basa-pierwsza-w-%C5%BCyciu/page/2/#findComment-106852
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.