andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 22 Grudnia 2009 tak właśnie pachnie długo peklowane na mokro, Dawno temu dorabiałem za listonosza , jak tylko wchodziłem na wsi na korytarz z dworu to po tym specyficznym zapachu peklowanego mięsa zaraz wiedziałem , że za zasłoną stoi beczka z peklowanym mięsiwem :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Witam , Ja również wykonałem co nieco na Święta. Świnkę "zakupiłem drogą kupna" we wtorek po południu, z kaszanką walczyłem do 5 rano w środę , następnie zapeklowanie wędzonek , w sobotę wędzenie ( brrrrrr ) , w niedzielę wyrób salcesonu , a dopiero dziś kilka zdjęć , gdyż nie miałem wcześniej czasu. Kaszanka i salceson to mój pierwszy raz lecz zapewniam ,że nie ostatni. Kaszanka wg. Rodzinki przepyszna , salceson lekko niedosolony ( nie mogłem się zdecydować ile przesolić ) Myślę ,że następny już bardziej odważnie przesolę i będzie w sam raz. Pragnę podziękować moim tel. konsultantom ( Papli , Andrzejowi Bagno, Tomusiowi i Andrzejowi k za udzieloną pomoc. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Witam, skoro wszyscy prezentują swoje wyroby to i ja wtrącę swoje trzy słowa W sobotę wędziłem kiełbasę bursztynową według przepisu p. Szczepana, wyszła super, tylko wędzenie w 15 stopniowym mrozie jest dosyć ciężkie mimo ocieplonej wędzarni. Ale flaszka nalewki z pigwy pomogła mi nie zmarznąć :grin: Po wyjęciu kiełbas wziąłem się za wędzenie oscypków własnego wyrobu. Natomiast w poniedziałek wędziłem szynki, boczki i słoninę. Wszystko peklowane na mokro przez 12 dni według tabeli ze strony. Wędzonki nie parzone, pod koniec wędzenia podniosłem temperaturę. Poniżej moje wyroby. Ricotta: http://img96.imageshack.us/img96/9804/dsc04506.jpg Oscypki, było jakieś 8-9 kawałków ale rodzina tak się rzuciła na nie że zostały tylko trzy :tongue: http://img197.imageshack.us/img197/2563/dsc04517j.jpg Kiełbasa bursztynowa wg. przepisu Szczepana: http://img683.imageshack.us/img683/5914/dsc04514.jpg Szynka i boczek: http://img163.imageshack.us/img163/1232/dsc04515.jpg A tutaj kiełbasa słoikowa, brakło mi jelit dlatego wrzuciłem resztę wsadu do słoika, wyszła super, smalczyk na górze i extra galaretka na dole: http://img683.imageshack.us/img683/6384/dsc04516.jpg Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt wszystkim! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 22 Grudnia 2009 salceson lekko niedosolony ( nie mogłem się zdecydować ile przesolić )No i świetnie. A salcesonik zawsze możesz popruszyć solą , W drugą stronę , to już problem. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 22 Grudnia 2009 No i świetnie. A salcesonik zawsze możesz popruszyć solą , W drugą stronę , to już problem. Pozdrawiam .Tak właśnie będzie ... do salcesonu dołączę instrukcję użytkowania wraz z solniczką :lol: Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 22 Grudnia 2009 lux, pieknie wyglądają te wędzonki zawiszone na gwożdziach pod sufitem,mam rozumieć ,że z lodówki nie korzystasz,przypominają mi sie czasy, kiedy na wsiach tak przechowywano wędzonki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lux Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Przy temperaturach jakie panują teraz na dworze lodówka jest zbędną, ba nawet zamrażarka. Jak jeszcze byłem szkrabem to pamiętam jak dziadek w piwnicy w specjalnej komórce wieszał z namaszczeniem mięsiwo, zostało mi to chyba po nim :wink: Swoją droga długo nie powiszą :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ja również wykonałem co nieco na Święta. No i pogratulować , jak Tobie i rodzinie smakuje to przecież o to chodzi . Tak jak rozmawialiśmy: salcesonik lepiej trochę posolić jak moczyć :grin: Pozdrawiam Ps A tak na przyszłość to staraj się fotek nie robić pod światło :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ja również wykonałem co nieco na Święta.Pięknie :smile: Jeszcze tylko kieliszek chleba i można zasiadać :smile: [ Dodano: Wto Gru 22, 2009 15:46 ] Witam, skoro wszyscy prezentują swoje wyroby to i ja wtrącę swoje trzy słowa To samo co u jpionka :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Może nie pierwsze wyroby , ale na pewno świąteczne. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek12 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Witam Jak przystało na absolwenta ostatniego kursu w Zrębicach ,postanowiłem również pochwalić swoimi wyrobami świątecznymi. Spróbowałem po raz pierwszy chleb na zakwasie i udało się, chlebek jest pyszny. [ Dodano: Wto Gru 22, 2009 19:57 ] jeszcze dodam przekrój chleba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Witaj jędrek 12! Wędzonki jak marzenie, kiełbasa również, w chlebusiu zastanawiają mnie te zielone plamy - co to jest? Salceson nieczytelny! Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Gratulacje . I nasuwa się jedno spostrzeżenie - jak tu nie jechać na kurs w tej szkole - Zapisywać się . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 22 Grudnia 2009 No i ja się pochwalę.Dzisiaj zrobiłem kiełbaskę i na próbę sparzyłem kawałek ,część wisi na kijach i czeka na jutrzejsze wędzenie (w pożyczonej beczce pierwszy raz)Troszkę te kawałki nie równe ,ale tym sie nie przejmuję następny raz będą lepsze Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 22 Grudnia 2009 One nie muszą być równe , one muszą być smaczne :grin: Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ja już jestem gotowy na święta :grin: :grin: :tongue: http://monki.us/~tier/wd/swietaa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Oj rodzinka będzie zadowolona gratulacje piekne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek12 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Wędzonki jak marzenie, kiełbasa również, w chlebusiu zastanawiają mnie te zielone plamy - co to jest? Salceson nieczytelny!wchlebie nie byłozadnych plam jest to zapewne odbicie swiatła zielonego halogenu co do salcesonu to trochę się miesko rozgotowało, ale pozatym jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Nic dodać nic ująć.Można tylko napisać, że bardzo smacznie zrobiło się na naszym forum.Gratuluję udanych wyrobów.Wesołych Świąt. A szewc jak zwykle bez butów chodzi. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 22 Grudnia 2009 tier, witam milutko ,wyroby super ,ale musiałeś teraz ,można było jutro raniutko ,a co ja teraz biedny zgłodniały żuczek mam zrobić , jak pora spania ,tak się nie godzi :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 22 Grudnia 2009 W tym słoju rozumiem, że jest bejca do smarowania tych wyrobów aby były takie ciemne? :grin: Cytuj Milicki Browar Rynkowy grupa STYRIAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 22 Grudnia 2009 To nalewka z wiśni ok 3l do smarowania gardła :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Witam Pomimo trudnych warunków wczoraj upiekłem w piekarniku i uwędziłem wyroby na najbliższe Święta BN. Na grudniowym kursie wykonywaliśmy Zylc i jak co niektórzy twierdzili tylko raz w życiu ze względu na potrzebę posiadania półtyszy. Postanowiłem wykonać Zylc trochę kombinując jak koń pod górę, tzn. wykonałem go z kawałka polędwicy i takiej samej długości kawałka boczku. Wyszło coś takiego: Smak rewelacja, wykonanie według przepisu z kursu w SDM. Danie zagości na stałe w menu. Następnie wykonałem polędwicę sopocką, szynkę, baleron w osłonce z pęcherza, kiełbasę chudą Dziadka w jelicie cienkim i grubym oraz kiełbasę szlachty w kątnicy wieprzowej. Pomimo dosyć trudnych warunków wyroby wyszły super. Problem polegał na wygrzaniu wędzarni - 3 godziny, osuszaniu - 3 godziny, a dalej to bezproblemowo. Dzieki Bagno i Papla za bezcenne uwagi na kursie. Serdeczne Dzięki. :grin: Chleb żytni na zakwasie w trakcie produkcji, do tych smakowitości inny to nie przystoi. :wink: Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzius Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 23 Grudnia 2009 świąteczne wyroby dzidziusa szynki i polędwice według dzidziusia kiełbasa wiejska według "szpica" kiełbasa według DZIADKA szynkowa według SZCZEPANA stojak własnej konstrukcji pierwotne zastosowanie przechowywanie skrzydeł do modeli latających Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Dzisiaj odbyło się pierwsze świąteczne wędzenie kiełbaski, jedna parka nie doczekała parzenia i skonsumowaliśmy ją na surowo(to ta po prawej stronie)natomiast (po lewej)jest sparzona. Następnym razem zabiorę się za szyneczki. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/5/#findComment-93539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.