lukasF Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Grudnia 2009 WitamPytanko: Czy mogę dziś wieczorem zmielić mięsko na kiełbasę i przyprawić, a jutro od rana wędzić?? Niestety będę zmuszony dać mięso teściowi do wędzenia, bo ja muszę gnać do roboty. I jeszcze jedno: Szyneczkę obwiązujemy przed samym wędzeniem czy 24h przed tak jak wyjmujemy z pekli i obsuszamy?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam.Rozumiem, że nie tylko zemleć mięsko ale i nadziać w jelita.To spokojnie możesz to zrobić wieczorem i na noc rozwiesić w chłodnym pomieszczeniu (piwnica nieogrzewana, garaż). Szynkę wyjmujemy z zalewy peklującej, sznurujemy i wieszamy też w chłodnym miejscu. Przed samym wędzeniem za póżno na sznurowanie. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Pytanko: Czy mogę dziś wieczorem zmielić mięsko na kiełbasę i przyprawić, a jutro od rana wędzić?? Niestety będę zmuszony dać mięso teściowi do wędzenia, bo ja muszę gnać do roboty.nie widze problemu,farsz fajnie przejdzie przyprawami,szybciej się przepekluje. pamiętaj tylko przed nadziewaniem jeszcze go krótko przemieszać Szyneczkę obwiązujemy przed samym wędzeniem czy 24h przed tak jak wyjmujemy z pekli i obsuszamy??ja obwiązuje,lub wkładam w siatke przed samym wędzeniem,następnie obsuszam w wędzarni po czym wędze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ja zawsze mielę dzień wczesniej dodaję sól i do lodówki a na drugi dzien doprawiam nabijam i wędzę.Wychodzi pychota. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Rozumiem, że nie tylko zemleć mięsko ale i nadziać w jelita.To spokojnie możesz to zrobić wieczorem i na noc rozwiesić w chłodnym pomieszczeniu (piwnica nieogrzewana, garaż).nie zalecam nadziewania farszu wieczorem,a rano wędzenia,no chyba że robisz wędlinke dojrzewającą lub metke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ja robię jak Gonzo.Wydaje mi się ,że szynka wymaga ociekania i częściowego osuszenia przed wędzeniem.Kiełbasę mielę pekluję i po 24-48h doprawiam , potem nabijam i osadzam przez 12h w temp. 8C i potem wędzę.Pozdrawiam [ Dodano: Sro Gru 09, 2009 12:42 ] Ja zawsze mielę dzień wczesniej dodaję sól i do lodówki a na drugi dzien doprawiam nabijam i wędzę.Wychodzi pychota..Ja bym radził trochę osadzić.Lepiej przejdzie przyprawami.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Panowie tylko zmielić bo nabijać we flak będzie teściu przed samym wędzeniem To jak w końcy z szyneczką pakować ją w siatkę przed osuszaniem czy wędzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Grudnia 2009 LukasF ja robię tak najpiew wyciągam z solanki płócze w zimnej wodzie i do lodówki na kilka godzin żeby obciekała ,apózniej dopiero w siatki i najlepiej w przewiewne miejsce zeby jeszcze sie osuszyła ,a póżniej wędzarnia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Grudnia 2009 To jak w końcu z szyneczką pakować ją w siatkę przed osuszaniem czy wędzeniemnie mylić ociekania z osuszaniem ociekanie po przepłukaniu bądź moczeniu bez siatki lub sznurowania, osuszanie - w siatce, sznurowana, nadmuch powietrza lub w wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Grudnia 2009 nie zalecam nadziewania farszu wieczorem,a rano wędzenia,no chyba że robisz wędlinke dojrzewającą lub metke Zawsze tak robię w zimne miesiące.Nadziewanie kończę 22-24 (zależy kiedy się wyrobię) i całą noc sobie wisi kiełbaska w piwnicy. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Dobrze ,ze są tacy panowie jak Kempes od nich sie własnie uczymy. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Nie kadzić mnie tutaj :grin: a by było w temacie to czytać, czytać i jeszcze raz czytać przepisy, stronę główną i nie wahać się pójść do szkoły SDM choćby na jeden kurs :lol: A za pytanie nikt nikogo nie będzie gonił - pytać i jeszcze raz pytać /po czytaniu ze zrozumieniem/ :lol: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Grudnia 2009 osuszanie - w siatce, sznurowana, nadmuch powietrza lub w wędzarni. Cobyś Kempes nie popadł w samouwielbienie :grin: Cytat z Akademii Dziadka Wszystkie wędzonki wieszam na kije, tak by się nie stykały. Tak sobie będą wisiały całą noc, do rana, w temp 10 - 12 st.C. przechodząc dalszy proces ociekania, osuszania i peklowania. Po raz pierwszy, kiedy zasznurowałem wędzonki, zadano mi pytanie - dlaczego nie włożyłem ich w gazę? Odpowiedziałem - dlaczego? Gdyż będą czarne i usmolone Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Grudnia 2009 lukasF Są dwie szkoły wyrobu wędlin: domowa i wg. procedur. Przed tym jak zacząłem korzystać z procedur kiełbasy robiłem zawsze w takiej kolejności, że jednego dnia mieliłem mięso, dodawałem peklosól i przyprawy, mieszałem i wstawiałem do lodówki. Następnego dnia mieszałem i nadziewałem w jelita, a potem wędziłem. Wg. procedur mięsko się najpierw pekluje przez odpowiednią ilość dni potem mieli, doprawia i od razu nadziewa jelita i wędzi. W chwili obecnej zaczynam ponownie robić pierwszą metodą. Kiełbasy są jakby inne. Bardziej aromatyczne. Takie jest moje odczucie. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam.Wszystko ładnie Beiot gdy wystarczy 2-3h osadania w temp.pokojowej, a jak w przepisie jest 12h osadzania w temperaturze do 8*CCzy ten okres po zmieleniu dodaniu soli peklującej, przypraw, wymieszaniu i lodówka tarktujemy jako osadzanie inaczej :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Grudnia 2009 lukasF, nie podał jaką robi kiełbasę. Przypuszczam, że taką która będzie krótko osadzana. Wszystko ładnie Beiot gdy wystarczy 2-3h osadania w temp.pokojowej, a jak w przepisie jest 12h osadzania w temperaturze do 8*CWg. metody "domowej" robię kiełbasy, które są osadzane krótko do 3h max - tego nie dopisałem. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Grudnia 2009 lukasF, nie podał jaką robi kiełbasę. Przypuszczam, że taką która będzie krótko osadzana. Ale nie podał również, czy teść będzie nadziewał i wędził czy tylko wędził :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Wiem że mnie zabijecie ale mam pytanie jeszcze. Nie mogę sie połapać w tych rodzajach mięs Na jakich oczkach to zmielić: Największę mam 8mm i dwa mniejsze rozmiary. Maszyna zelmera elektryczna, "sitka" standardowe. Boczek 2 kg- 50% mięsa, 50% tłuszczu Łopatka 2.9 kg- ok 90% mięsa Szynka 1,8 kg- ok 95% mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Boczek i mieso tluste - kl2 na 8mmMieso chude bez sciegien kl1 na 8mmMieso chude sciegniste kl3 na 2mm ewentualnie 3mm i najlepiej 2 razyNie wiem jaka kielbase chcesz zrobic, ale ze nie masz sitek np. 10mm albo 12mm, to proponowalbym zmielic jak pow.Pozdrawiam Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam,jak nie masz szarpaka to kl. 1 proponowałbym pokroić nożem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Grudnia 2009 lukasF, Proponuję zainwestować parę złotych w sitka 10, 12 i szarpak. Przydadzą się w przyszłości. Do zelmerka kupisz w każdym AGD. Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Rozumiem, że nie tylko zemleć mięsko ale i nadziać w jelita.To spokojnie możesz to zrobić wieczorem i na noc rozwiesić w chłodnym pomieszczeniu (piwnica nieogrzewana, garaż).nie zalecam nadziewania farszu wieczorem,a rano wędzenia,no chyba że robisz wędlinke dojrzewającą lub metkeA co z osadzaniem? W niektórych przepisach wymagane nawet 12 godzin. No i generalnie czas osadzania w przepisach jest odwrotnie proporcjonalny do temperatury. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zwróć jeszcze uwagę na czas osadzania poszczególnych rodzajów wędlin.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4476 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2009 A co z osadzaniem? W niektórych przepisach wymagane nawet 12 godzin.witam chcesz robić wg przepisów możesz osadzać 12 godz w zależności jaką kiełbase robisz :question: lecz jak robisz cienką to od procesu nadziewania do osuszania jest jakieś 40-60min ktore w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2009 ecz jak robisz cienką to od procesu nadziewania do osuszania jest jakieś 40-60min ktore w zupełności wystarczy.Niekoniecznie, np. tutaj: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1034 dla mojej rodziny jest to podstawowy produkt :wink: więc regularnie go ćwiczę. Poza tym pytanie było czy można. Moim zdaniem jak najbardziej. Ja mam taki schemat: piątek wieczorem nadziewam, albo wyjmuję z peklowania, w nocy się osadza lub ocieka i sobota spokojnie na wędzenie. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3383-wcze%C5%9Bniejsze-zmielenie-mi%C4%99ska-na-kie%C5%82bas%C4%99/#findComment-91458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.