gawer26 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 14 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź.Jak rozumiem mięso po zapeklowaniu nie musi leżakować może być nabijane we flaki od razu a potem dosychać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 14 Marca 2011 a potem dosychać? Te dosychanie nazywa się osadzanie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 14 Marca 2011 nabijane we flaki...brrrr. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 14 Marca 2011 Jak rozumiem mięso po zapeklowaniu nie musi leżakować może być nabijane we flaki od razu Wszystko można,ale peklowanie mięsa na sucho w zależności od rozdrobnienia /wilk,ręcznie/ powinno trwać od 36-72h. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 14 Marca 2011 To ja w weekend wykonam chłopską bo przepis jest znakomity. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 14 Marca 2011 Jak rozumiem mięso po zapeklowaniu nie musi leżakować może być nabijane we flaki od razu Wszystko można,ale peklowanie mięsa na sucho w zależności od rozdrobnienia /wilk,ręcznie/ powinno trwać od 36-72h. jednak w tym przepisie SZCZEPAN, podaje " zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h " to źle ? Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 14 Marca 2011 Ponieważ teraz peklujemy peksolą a nie solą i saletrą ten czas można skrócić,ale nie w takim stopniu jak pisałeś.Możesz zapeklować 12 h.Ja jednak preferuję peklowanie nieco dłuższe.Poczytaj o peklowaniu mięsa drobnego:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=166 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 16 Marca 2011 witam,przymierzam sie do zrobienia tej kielbaski w weekend :grin: tylko zastanawiam sie czy zamiast karczku moglbym uzyc lopatki :question: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 16 Marca 2011 Możesz.Tylko to już nie będzie chłopska tylko a'la chłopska. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 16 Marca 2011 no tak rozumiem :grin: chodzilo mi bardziej czy dodatkowo nie trzeba dodac golonki-\eby bylo wiecej kleju :question: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 16 Marca 2011 Możesz dodać,ale możesz też zrobić masę wiążącą z łopatki.Weż błony, ,trochę mięsa od strony golonki i będzie klej.Możesz też nie robić masy wiążącej tylko dobrze wymieszać i będzie ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 16 Marca 2011 przymierzam sie do zrobienia tej kielbaski w weekend :grin: tylko zastanawiam sie czy zamiast karczku moglbym uzyc lopatkiJak chcesz uzyskać efekt orginalnej kiełbasy z podanej receptury to rób jak tam napisane i nie kombinuj z podmianami mięs . Mięso z łopatki a z karkówki różnią się między sobą jakością. W recepturze nie doczytałem się o mięsach na masę wiążącą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 16 Marca 2011 no tak wiem tylko ze mam lopatke akurat :grin: no tak chyba zrobie ze troche tych blonek i mala goloneczke i zrobie troszke kleju a reszte fi10 przepuszcze :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 16 Marca 2011 tak chyba zrobie ze troche tych blonek i mala goloneczke i zrobie troszke kleju a reszte fi10 przepuszczeKombinuj i nazwij tę kiełbasę po swojemu, np. a'la ... ,bo to już będzie wykonanie wg. Twojej receptury.Pochwal się, jak będzie gotowa. Powodzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 16 Marca 2011 tak chyba zrobie ze troche tych blonek i mala goloneczke i zrobie troszke kleju a reszte fi10 przepuszczeKombinuj i nazwij tę kiełbasę po swojemu, np. a'la ... ,bo to już będzie wykonanie wg. Twojej receptury.Pochwal się, jak będzie gotowa. Powodzenia. nie no tak :lol: nie zamierzam sie podszywac pod przepis szczepana-fajny przepis i chce go wyprobowac-mam takie miesko i stad me pytania :grin: za odpowiedzi szczerze dziekuje, postaram sie podzielic foto z wedzenia;-] pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 27 Marca 2011 witam, muszę przyznać ze chyba zostanę fanem tego przepisu :grin: kiełbasa wyszła rewelacyjna a biała z tego przepisu jest naprawdę extra :lol: osobiście zmniejszyłbym ilość soli a dodał więcej pieprzu no ale wiadomo każdy wedle swojego smaku doprawia;-] w załączeniu przesyłam zdjęcie surowej oraz parzonej mojej prawie chłopskiej :grin: delikatnie podsuszonej bardzo dziękuje za przepis i pozdrawiam R. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 27 Marca 2011 Powiem tak ŁADNA. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 27 Marca 2011 witam, muszę przyznać ze chyba zostanę fanem tego przepisu :grin: kiełbasa wyszła rewelacyjna a biała z tego przepisu jest naprawdę extra :lol: ja te kiełbasę zrobiłem jako pierwszą w życiu , teraz nabieram doświadczenia i robię modyfikacje na podstawie tej Kiełbasy i zawsze wychodzi super jednak taka ciemna jak Twoja mi nie wychodziła Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 27 Marca 2011 witam, muszę przyznać ze chyba zostanę fanem tego przepisu :grin: kiełbasa wyszła rewelacyjna a biała z tego przepisu jest naprawdę extra :lol: ja te kiełbasę zrobiłem jako pierwszą w życiu , teraz nabieram doświadczenia i robię modyfikacje na podstawie tej Kiełbasy i zawsze wychodzi super jednak taka ciemna jak Twoja mi nie wychodziła jest to kielbasa wedzona surowa i stad ten kolor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 27 Marca 2011 jest to kielbasa wedzona surowa i stad ten kolorNo... jakość zdjęcia pozostawia wiele do życzenia i prawdopodobnie kolory są przekłamane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 27 Marca 2011 Wszystkie moje kiełbasy które dostatecznie długo wiszą w celu ususzenia mają podobny kolor, jedynym ich mankamentem (wytykanym przez starszych degustatorów, co to swoich zębów już nie mają) jest twardość. Kiełbasa wygląda smakowicie, aż ślinka cieknie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 27 Marca 2011 jest to kielbasa wedzona surowa i stad ten kolorNo... jakość zdjęcia pozostawia wiele do życzenia i prawdopodobnie kolory są przekłamane.myślę ze kompresja zabrała kilka pixeli :grin: gwarantuje jednak ze kolory są rzeczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 27 Marca 2011 Zdjecie nie jest wcale przeklamane moje posuszone identycznie wygladaly a samokowaly o niebo lepiej jak zaraz po wedzeniu fajnie sie przegryzla i do piwka jak znalazl (oczywiscie pokrojone w cieniutkie plastereczki) Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 27 Marca 2011 Wszystkie moje kiełbasy które dostatecznie długo wiszą w celu ususzenia mają podobny kolor, jedynym ich mankamentem (wytykanym przez starszych degustatorów, co to swoich zębów już nie mają) jest twardość. Kiełbasa wygląda smakowicie, aż ślinka cieknie :-)hehe :lol: kiełbasa sobie leżała tydzień w komorze lodówki która zwyczajowo przeznaczam do suszenia wędlin jeszcze z 7dni tam spędzi, ja na szczęście mam jeszcze swoje zęby wiec twardość nie stanowi problemu, a smak jest najważniejszy :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 27 Marca 2011 Zdecydowanie, smak takiej kiełbaski jest rewelacyjny, cieniutko pokrojona zastępuje "chipisy" i inne przekąski podczas oglądania filmów w domowych pieleszach :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.