Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nabijane we flaki

...brrrr. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152027
Udostępnij na innych stronach

Jak rozumiem mięso po zapeklowaniu nie musi leżakować może być nabijane we flaki od razu

Wszystko można,ale peklowanie mięsa na sucho w zależności od rozdrobnienia /wilk,ręcznie/ powinno trwać od 36-72h.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152037
Udostępnij na innych stronach

Jak rozumiem mięso po zapeklowaniu nie musi leżakować może być nabijane we flaki od razu

Wszystko można,ale peklowanie mięsa na sucho w zależności od rozdrobnienia /wilk,ręcznie/ powinno trwać od 36-72h.

jednak w tym przepisie SZCZEPAN, podaje " zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h "

to źle ?

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152046
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ teraz peklujemy peksolą a nie solą i saletrą ten czas można skrócić,ale nie w takim stopniu jak pisałeś.Możesz zapeklować 12 h.Ja jednak preferuję peklowanie nieco dłuższe.

Poczytaj o peklowaniu mięsa drobnego:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=166

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152047
Udostępnij na innych stronach

Możesz.Tylko to już nie będzie chłopska tylko a'la chłopska.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152239
Udostępnij na innych stronach

Możesz dodać,ale możesz też zrobić masę wiążącą z łopatki.Weż błony, ,trochę mięsa od strony golonki i będzie klej.Możesz też nie robić masy wiążącej tylko dobrze wymieszać i będzie ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152247
Udostępnij na innych stronach

przymierzam sie do zrobienia tej kielbaski w weekend :grin: tylko zastanawiam sie czy zamiast karczku moglbym uzyc lopatki

Jak chcesz uzyskać efekt orginalnej kiełbasy z podanej receptury to rób jak tam napisane i nie kombinuj z podmianami mięs . Mięso z łopatki a z karkówki różnią się między sobą jakością. W recepturze nie doczytałem się o mięsach na masę wiążącą. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152252
Udostępnij na innych stronach

tak chyba zrobie ze troche tych blonek i mala goloneczke i zrobie troszke kleju a reszte fi10 przepuszcze

Kombinuj i nazwij tę kiełbasę po swojemu, np. a'la ... ,bo to już będzie wykonanie wg. Twojej receptury.Pochwal się, jak będzie gotowa. Powodzenia.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152258
Udostępnij na innych stronach

tak chyba zrobie ze troche tych blonek i mala goloneczke i zrobie troszke kleju a reszte fi10 przepuszcze

Kombinuj i nazwij tę kiełbasę po swojemu, np. a'la ... ,bo to już będzie wykonanie wg. Twojej receptury.Pochwal się, jak będzie gotowa. Powodzenia.

nie no tak :lol: nie zamierzam sie podszywac pod przepis szczepana-fajny przepis i chce go wyprobowac-mam takie miesko i stad me pytania :grin: za odpowiedzi szczerze dziekuje, postaram sie podzielic foto z wedzenia;-]

pozdrawiam serdecznie :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-152282
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witam,

muszę przyznać ze chyba zostanę fanem tego przepisu :grin: kiełbasa wyszła rewelacyjna a biała z tego przepisu jest naprawdę extra :lol: osobiście zmniejszyłbym ilość soli a dodał więcej pieprzu no ale wiadomo każdy wedle swojego smaku doprawia;-]

w załączeniu przesyłam zdjęcie surowej oraz parzonej mojej prawie chłopskiej :grin: delikatnie podsuszonej bardzo dziękuje za przepis i pozdrawiam

R.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154293
Udostępnij na innych stronach

witam,

muszę przyznać ze chyba zostanę fanem tego przepisu :grin: kiełbasa wyszła rewelacyjna a biała z tego przepisu jest naprawdę extra :lol:

ja te kiełbasę zrobiłem jako pierwszą w życiu , teraz nabieram doświadczenia i robię modyfikacje na podstawie tej Kiełbasy i zawsze wychodzi super :)

jednak taka ciemna jak Twoja mi nie wychodziła :(

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154327
Udostępnij na innych stronach

witam,

muszę przyznać ze chyba zostanę fanem tego przepisu :grin: kiełbasa wyszła rewelacyjna a biała z tego przepisu jest naprawdę extra :lol:

ja te kiełbasę zrobiłem jako pierwszą w życiu , teraz nabieram doświadczenia i robię modyfikacje na podstawie tej Kiełbasy i zawsze wychodzi super :)

jednak taka ciemna jak Twoja mi nie wychodziła :(

jest to kielbasa wedzona surowa i stad ten kolor :cool:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154361
Udostępnij na innych stronach

jest to kielbasa wedzona surowa i stad ten kolor

No... jakość zdjęcia pozostawia wiele do życzenia i prawdopodobnie kolory są przekłamane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154364
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie moje kiełbasy które dostatecznie długo wiszą w celu ususzenia mają podobny kolor, jedynym ich mankamentem (wytykanym przez starszych degustatorów, co to swoich zębów już nie mają) jest twardość. Kiełbasa wygląda smakowicie, aż ślinka cieknie :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154369
Udostępnij na innych stronach

jest to kielbasa wedzona surowa i stad ten kolor

No... jakość zdjęcia pozostawia wiele do życzenia i prawdopodobnie kolory są przekłamane.
myślę ze kompresja zabrała kilka pixeli :grin: gwarantuje jednak ze kolory są rzeczywiste.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154374
Udostępnij na innych stronach

Zdjecie nie jest wcale przeklamane moje posuszone identycznie wygladaly a samokowaly o niebo lepiej jak zaraz po wedzeniu fajnie sie przegryzla i do piwka jak znalazl (oczywiscie pokrojone w cieniutkie plastereczki)

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154377
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie moje kiełbasy które dostatecznie długo wiszą w celu ususzenia mają podobny kolor, jedynym ich mankamentem (wytykanym przez starszych degustatorów, co to swoich zębów już nie mają) jest twardość. Kiełbasa wygląda smakowicie, aż ślinka cieknie :-)

hehe :lol: kiełbasa sobie leżała tydzień w komorze lodówki która zwyczajowo przeznaczam do suszenia wędlin :cool: jeszcze z 7dni tam spędzi, ja na szczęście mam jeszcze swoje zęby wiec twardość nie stanowi problemu, a smak jest najważniejszy :grin:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/7/#findComment-154378
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.