Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji braku możliwości wędzenia, a chęci by zrobić ta kiełbasę ogromne. Postanowiłem że wykonam ją ale po nabiciu sparzę.Moje pytanie jest następujące jaki czas parzenia zastosować? Czy jak na biała z głównej strony?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-183223
Udostępnij na innych stronach

Z racji braku możliwości wędzenia,

Tomaj, popytaj po sąsiadach może kto ma wędzarnie i Ci użyczy :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-183237
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem dzisiaj kiełbasę chłopską zgodnie z przepisem

powiem tak że da się ją zjeść

ale jak dla mnie jest mało wyrazista w smaku

mimo to zrobię jeszcze jedną tylko zwiększe ilość przypraw

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-183293
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem dzisiaj kiełbasę chłopską zgodnie z przepisem

powiem tak że da się ją zjeść

ale jak dla mnie jest mało wyrazista w smaku

mimo to zrobię jeszcze jedną tylko zwiększe ilość przypraw

Może spróbuj mój przepis. Być może to jest smak, którego szukasz.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7920

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-183298
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

Podziękowania dla Szczepana za przepis!

 

Zrobiłem wg. tego przepisu i wyszło super!

 

Foto relacja:

 

Peklowana karkówka:

Obrazek

 

Peklowany boczek:

Obrazek

 

Mielenie karkówki fi8:

Obrazek

 

Mielenie boczku fi8:

Obrazek

 

Wymieszany farsz:

Obrazek

 

Napełnione osłonki i osadzanie:

Obrazek

 

Chłopska po wędzeniu i parzeniu:

Obrazek

 

 

Mniam :grin:

Obrazek

 

Pozdrawiam

Robert

 

Proszę o pomoc,już miałem zacząć robić to kiełbasę chłopską Szczepana kiedy natrafiłem na ten post,i zobaczyłem peklowaną karkówkę i boczek!!! a w przepisie nie ma nic o peklowaniu mięsa przed mieleniem? jestem nowy więc proszę o pomoc!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193525
Udostępnij na innych stronach

Mariusz29,

Mięsa na kiełbasy peklujesz przynajmniej dobę przed mieleniem,a w czasie mieszania dodajesz przyprawy następnie nadziewasz w osłonki i osadzasz.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193532
Udostępnij na innych stronach

Wosiu, przeanalizuj recepturę :tongue:

 

Mariusz29, nie panikuj - jak dasz peklosoli to wstrzymaj się ze dwa - trzy dni z jedzeniem kiełbaski.... a jak na soli to po parzeniu można wcinać (choć ja zwolennikiem jestem wychłodzenia aby się PH nieco ustabilizowało :lol: )

Nie dalej jak w Sylwestra wędziłem właśnie tę chłopską i wyszła bardzo dobrze :cool: - dałem pól na pół soli morskiej i warzonki...

przekrój cały wybarwiony, smak może nawet za delikatny - teraz już wiem ile to będzie tych "łyżeczek" :tongue:

ogólnie kiełbaska szybka i bezproblemowa - może ciut "za bogata" ze względu na karkówkę, ale z drugiej strony jak dla siebie to czemu nie?.... :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193535
Udostępnij na innych stronach

Mariusz29, zrób zgodnie z przepisem z na pewno wyjdzie.Ja zawsze tak robię i wychodzi.Spokojnie i powodzenia!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193537
Udostępnij na innych stronach

Nigdy w ten sposób nie robiłem kiełbasy,jeśli mi się spieszyło to zasalałem większe kawałki mięsa i wtedy zaraz mieliłem na odpowiednim sitku......

Zwróćże acan uwagę że mięso owe lepiej się nasala będąc uprzednio siekaniem czy inną nowoczesną maszyneryją potraktowane :cool: - ot taką metodyję stosując, we 20 godzin kiełbasę Chłopską otrzymasz i we wieczór biesiadny możesz kompanom swym na stole podać uprzednio oczywiście napełniwszy kielichy odpowiednim napitkiem ...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193539
Udostępnij na innych stronach

Teraz to już się zakręciłem całkowicie!

 

[ Dodano: Pon 02 Sty, 2012 17:55 ]

Przepis na 10 kg

mięso z karkówki 8kg

boczek 2kg

0,18kg soli (peklosoli)

3 łyżeczek pieprzu

10-15 ząbków czosnku

6 łyżek majeranku

2 łyżeczki cukru

jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie

mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odmowiednim kolorze parzymy kiełbase 20min w 75stC po tych czynnościach

kiełbasa jest gotowa

Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.

Gwarantuję dobry smak .

 

 

 

Czyli ma rozumieć że w tym przepisie nie pekluje się mięsa!!! tylko dodaje się tej peklosoli bezpośrednio do zmielonego mięsa?

 

Cytuję ,,Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193549
Udostępnij na innych stronach

Mariusz29, Ty chłopie nie słoik żeby sie zakręcać :tongue: :grin:

- rozdrobnienie i natychmiastowe mieszanie farszu było, jest i będzie stosowane i grzech to wielki nie jest :wink: - tak postępować można z kiełbasami " na szybko" ale jako że peklosól potrzebuje czasu to raczej do takich kiełbas tylko sól :cool:

co powoduje rozdrobnienie i peklowanie/solenie "na gotowo"? ano daje nam szybką penetrację soli w mięsie i kiełbaska może powstać w kilka godzin(pomijamy już ten nieszczęsny czas na przereagowanie azotyny - przecież może sobie "poreagować" później :lol: ).... ale nie ma róży bez kolców :cool: - jesli chcemy to zmielone mięso potrzymać dłużej z peklosolą to narażamy je na zakażenie bo uszkadzamy zdecydowanie większą powierzchnię....

 

jest jeszcze inny aspekt - w zakładach pekluje się klasami i dopiero wtedy "dobiera" odpowiednią ilość danego mięsa do receptury... to w tym momencie następuje decyzja na jakim sicie mielimy mięsko :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193553
Udostępnij na innych stronach

Czyli mam użyć tej peklosoli czy też nie? mam dość dużo bo nie dawno kupiłem 3kg,więc przydało by ją zużyć.

 

Szczepan pisał jeszcze:Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h

 

Czyli jeśli zapekluję wcześniej powiedzmy 2dni te mięso to potem mam jeszcze to wszystko już po zmieleniu znowu odstawić na 12h? czy też się nie bawić i zrobić tak jak w przepisie czyli mięso wcześniej nie peklować?!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193555
Udostępnij na innych stronach

Zmiel,dodaj soli lub peklosoli,lub dodaj mieszanki pół na pół soli z peklosolą,dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 12h.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193558
Udostępnij na innych stronach

Mariusz29,napisałem Tobie żebyś zrobił zgodnie z przepisem a Ty zaczynasz kombinować .Przepis jest bardzo prosty i czytelny.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193559
Udostępnij na innych stronach

tak... zrób jak uważsz pod warunkiem że będzie jak w przepisie :grin: - przynajmniej ten pierwszy raz :cool:

ja dziś dostałem pochwałę za tę kiełbaskę od swej rodzicielki, z tym że jeśli bedzie następny raz dodam wiecej pieprzu i chyba majeranku :cool:

 

co do soli to ja użyłem soli morskiej i soli warzonki mieszanej pół na pół... - wybarwienie dobre

gdybym użył peklosoli nie jadłbym jej przez trzy dni od zrobienia :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193642
Udostępnij na innych stronach

Chlopska z tego przepisu robilem juz 3 razy i moje spostrzezenia; pieprz i majeranek ok, soli zmniejszyc do 14-15 g/kg, czosnku natomiast uzylem sproszkowanego w ilosci 2 lyzki na 5kg miesa (wg mnie sproszkowany nie daje goryczy przy dluzszym lezakowaniu miesa ).

Miele wszystko razem dodaje sama peklosol, zamykam w pojemniku w ktorym wyrabiam i zawsze na 2 dni do lodowki, pozniej wyjmuje mieszam wraz z boksowaniem napelniam jelita i gotowe.

w swieta cala rodzina wlasnie taka kielbaska sie zajadala i wreszcie powiedzieli ze cos mi naprawde dobrze wyszlo :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193643
Udostępnij na innych stronach

gdybym użył peklosoli nie jadłbym jej przez trzy dni od zrobienia

?? to nowa świecka tradycja, czy coś przeoczyłem? ;) :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193649
Udostępnij na innych stronach

czy coś przeoczyłem?

wygląda na to że tak :tongue:

te kilka godzin to niewiele dla peklowania i jest duża szansa że będziemy zajadać się nierozłożonym do końca azotynem... ja już wolę odczekać, a jak się śpieszy to sama sól wystarczy

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193657
Udostępnij na innych stronach

Jakiś czas temu robiłem tylko kiełbasę typu CDNP - Cienka Domowa NiePowtarzalna. Za każdym razem inna, ale zawsze smaczna. Jak zrobiłem chłopską to rodzinka oświadczyła, że tylko taką mam robić. Przyprawy dodaję dokładnie co do grama, a czosnek nabiera mocy w wodzie przynajmniej ze 12 godzin. Peklowanie - 48 godzin, skład: 60% peklosól, 40% sól morska.
My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193660
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście robiłem ją już z hmmm x razy i za każdym razem jest idealna. Do przypraw przy tej kiełbasy nie używam wagi. Robię tak jak autor nakazał :) Łyżeczkuję, łyżkuję, ząbkuję i zawsze wychodzi super a moim skromnym zdaniem najlepsza jest tak po ok 3-4 dniowym podsuszaniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193720
Udostępnij na innych stronach

przy tej kiełbasy nie używam wagi. Robię tak jak autor nakazał :) Łyżeczkuję, łyżkuję, ząbkuję i zawsze wychodzi super

Koszu, w ten sposób nie możesz wiedzieć jak powinna ta kiełbasa smakować wg autora bo łyżeczki to jest miara tylko przybliżona....

 

Czy szanowni i szanowne zastanowili się choć odrobinkę dlaczego autor każe "łyżkować" pieprz, majeranek.. a sól waży? :rolleyes: skoro mam wagę żeby przygotować sól to dlaczego mam nie zważyć pieprzu??? :cool:

dlaczego SZCZEPAN nie napisał "...dodać x łyżek soli..."?

 

ciekawe nie? :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/12/#findComment-193847
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.