Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy możesz napisać coś więcej o produkcji tej kiełbasy i o samym procesie wędzenia?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244820
Udostępnij na innych stronach

Maciek1958, moje zdanie jest takie że miałeś kolego za chude mięsko i za wysoką temperaturę w wędzarni ale może się mylę
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244821
Udostępnij na innych stronach

Maciek1958, Ryby "dostały" zbyt wysoka temperaturę. Pstrąg wędzony gotowany i podpieczony, łosoś zdecydowanie podpieczony. Napisz jak wędziłeś kiełbaski i pokaż w czym wędziłeś.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244822
Udostępnij na innych stronach

Na drugim zdjęciu widać chrząstki, co miom zdaniem świadczy o tym, że nie klasyfikowałeś zbyt dokładnie mięsa, i użyłeś zbyt dużo mięsa ścięgnistego.

Poczekajmy jednak na dokładniejszy opis.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244825
Udostępnij na innych stronach

Smak zbyt intensywny jakby przewędzona (wędziłem 4 godziny i nie uzyskałem złocistej barwy)

W/g mnie to zbyt długo wędziłeś.

Wędlinę którą zamierzam parzyć, wędzę góra do 3 godz.. do uzyskania koloru. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244827
Udostępnij na innych stronach

i użyłeś zbyt dużo mięsa ścięgnistego.

postanowiłem zrobić kiełbasę wg. zamieszczonego przepisu

Jeśli robił wg.przepisu to gdzie w karkówce mięso ścięgniste ?.Co do małej ilości tłuszczu to zgoda ,ale moim zdaniem kolor i konsystencja świadczą o błędach w wędzeniu co zresztą widać po rybkach.Podejrzewam, że kolega ją upiekł a potem jeszcze sparzył.

Zrobiłem tą kiełbasę jeden raz i już nigdy więcej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244829
Udostępnij na innych stronach

Piszę, co widzę. ;) Jak napisze, że robił z czystej karkówki. Zgoda. Popatrz na przekrój.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244830
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się zdaje, że robiąc dla siebie, dałeś zbyt dobre mięso, a zbyt mało tłuszczu.

Na początku też tak myślałem że im chudsza tym lepiej. Niestety nie.

Twoja wygląda na wyjątkowo chudą i drobno zmielona. Jakie sitko użyłeś.

Temperatura za wysoka, kiełbaska była upieczona od początku a później ją dobiłeś jeszcze parzeniem.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244833
Udostępnij na innych stronach

Popatrz na przekrój.

Patrzę i widzę suchy wiór.Nie mam podstaw żeby koledze nie wierzyć co do surowca.Nie jest to kiełbasa składająca się z kilku klas i jest prosta w wykonaniu więc znajomość klasyfikacji jest tu zbędna.Idziesz do sklepu kupujesz karkówkę i boczek i hulaj dusza.Jak już pisałem nigdy więcej tej kiełbasy nie zrobię ,ale trochę z innych powodów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244834
Udostępnij na innych stronach

To, że jest przewędzona i podpieczona, to jasne. Sam opisany smak i podany czas wędzenia. Kolega robi pierwszy raz, dlatego czepiam się szczegółów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244836
Udostępnij na innych stronach

dlatego czepiam się szczegółów.

Czepiasz się to prawda :grin:, ale robił z karkówki to co tu klasyfikować. Chyba wie jak wygląda karkówka?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244838
Udostępnij na innych stronach

- skład ściśle wg. przepisu 2kg karówki i 1/2 kg boczku, mielone sitkiem 8

- temperatura wędzenia (chyba) 40 stopni wg. takiego termometru:

http://www.kriotechmed.com.pl/images/phocagallery/wedzarnia/102112_10.jpg

 

- wędzenie w czymś takim:

 

http://www.kriotechmed.com.pl/images/phocagallery/wedzarnia/050912.jpg

 

 

 

http://www.kriotechmed.com.pl/images/phocagallery/wedzarnia/102112_9.jpg

 

mój porzedni post

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244843
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź ten termometr.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244846
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź ten termometr.

sprawdzony, z tym że komora ma 65cm gł. a długość kapilary w termometrze to 16 cm

 

i tu jest pies pogrzebany .Mam w tym samym miejscu termometr ,drugi w środku i różnica temperatur waha +- 20stopni czyli jak na zewnątrz wskazuje 55stopni to w srodku masz już około 75 stopni.

 

Pozdrawiam

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244938
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam Wszystkim za piąkowe porady i zaangażowanie.

Właśnie zakończyłem "maraton wędzarniczy" :grin: .

Przepraszam, ale nie wysłuchałem zaleceń większości z Was, nie miałem szans zmienić swego kalendarza. Zmieliłem i zapeklowałem 20 kg w piątek, włozyłem do chłodni, 4C, po przeczytaniu porad dostosowałem się do tego co napisał Maxell, obniżyłem temp., lecz nie do zera, poniewaz nie mam takiej opcji a zamrażalnik za mały na wiadro z 20 kg wsadu lecz do 1C, po dwóch dobach, czyli wczoraj napełniłem jelta ( to moja trzecia kiełbasa i zarazem ostatnia napełniana maszynką elektryczną :devil: , mam małego kenwooda, kupuję nadziewarkę :grin: ), razem z pasztetem ( w moim wydaniu typowa śląska "wątrobianka") skończyłem o drugiej nad ranem dzisiaj. Fakt, że zacząłem póżno, bo ważniejszy był połów karpia na Murray River :grin:.

Zadymiałem od 8 rano, efekt dla mnie wspaniały(samochwała gdzieś tam stała :grin: ).

Myślę, że dla znajomych też, bo część zrobiłem na zamówieni, już odebrane i już jestem po telefonach, że ok i też dzięki Wam odzyskali smaki dzieciństwa ( sam jestem tylko narzędziem w Waszych rękach :clap: )..

Kurczaki "weekendowo-aromatyczne" dziadka i wędzone, a wpierw trzymane 24 godziny w solance sery mozarella, które na razie robią za oscypki to już klasyka.

 

Życie jest piękne. :grin: :grin: :grin:

Pozdrawiam i dziękuję :clap:

 

Nie zamieszczam na razie żadnych fotek, bo jescze dwa wpisy i może dzięki uprzejmości moderatorów uda mi się założyć własny temat :grin:.

Za tydzień podejście do bardziej wymagających wyrobów.

 

El Gregor za hasło "Wędzenie jest jak seks, tylko, że dłużej" zostaje nominowany przeze mnie do nagrody copywritera roku! :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-244958
Udostępnij na innych stronach

pytanie z serii: świeżak zapytuje :)

 

wędzę te 4 godzinki w ciepłym dymie (zakładam 55C).

zgodnie z przepisem powinienem kiełbasę parzyć w wodzie w temp 75

 

czy etap parzenia mogę zamienić na podpiekanie w wędzarni w wyższej, powiedzmy tej 75-80C temperaturze?

będzie to miało jakiś ujemny wpływ na jej walory smakowo-wzrokowe?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-245543
Udostępnij na innych stronach

Jasne, że możesz. Poczytaj sobie na stronie głównej o sposobach wędzenia i przeglądnij przepisy na kiełbasy wędzone pieczone.

Smak i kolor lepszy od parzonych. Mogą wystąpić ubytki wagowe.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-245548
Udostępnij na innych stronach

Mogą wystąpić ubytki wagowe.

Kiedyś zważyłem kiełbasę przed wędzeniem, połowę upiekłem, a drugą sparzyłem. Kiełbasa pieczona miała ubytek około 20-25% wagi, a parzona tylko 10%. Oczywiście nie chodziło mi tu o wydajność, tylko ilość soli dodanej do mięsa. Ja do kiełbasy, która ma być pieczona, dodaję o 2g soli mniej na kg mięsa, bo parę razy kiełbasa pieczona wyszła mi trochę przesolona. Kiełbasa parzona oddaje część soli do wody, w której jest parzona, i ma mniejszy ubytek wagi, a pieczona zachowuje całą sól w sobie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-246309
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
w weekend mam zamiar zrobić tą kiełbaskę jako mój pierwszy raz w domowych wyrobach :) mam nadzieję że nie popełnię wielu błędów i będzie dało się zjeść :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-247994
Udostępnij na innych stronach

w weekend mam zamiar zrobić tą kiełbaskę jako mój pierwszy raz w domowych wyrobach :) mam nadzieję że nie popełnię wielu błędów i będzie dało się zjeść :grin:

Przeczytaj dokładnie temat i będzie dobrze.Powodzenia

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-247995
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie Wy mi jedno. Jam z klasyfikowaniem mięsa jestem na bakier, nawet takie super poradniki obrazkowe jak robił DZIADEK niewiele mi mówią niestety. Do meritum: nawet jak kupię "czyściutką" karkówkę i tylko zmielę na 8 to te "błony" nie będą włazić między zęby? Czy lepiej jednak postarać się je wykroić? Wyrzucić czy zmielić na drobnym sitku i dodać jako klej?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-248347
Udostępnij na innych stronach

quartz, rób jak jest w przepisie.... jak chcesz bez błon między zębami, to z innego przepisu skorzystaj :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-248348
Udostępnij na innych stronach

zmielić na drobnym sitku i dodać jako klej?

Tak zrób :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/18/#findComment-248349
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.