Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zbyt rozdrobnione. Pamiętaj, konstruktywna krytyka dodaje skrzydeł

W ramach konstruktywnej krytyki pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższą opinią.

Kiełbaska jest rozdrobniona tak, jak nakazuje przepis, czyli na "8".

Widać to wyraźnie po oczkach tłuszczu.

miru,

na Twoim miejscu popracowałabym nad zwiększeniem wilgotnosci dymu bo skórka wydaje się być wrośnięta do farszu. Ale mogę się mylić bo trudno ocenić na podstawie jednego zdjęcia.

Kiełbasa jest dobrze wybarwiona (dodawałeś peklosoli?) i dobrze związana. Wygląda apetycznie

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-274531
Udostępnij na innych stronach

Zbyt rozdrobnione. Pamiętaj, konstruktywna krytyka dodaje skrzydeł

W ramach konstruktywnej krytyki pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższą opinią.

Kiełbaka jest rozdrobniona tak, jak nakazuje przepis, czyli na "8".

Widać to wyraźnie po oczkach tłuszczu.

miru,

na Twoim miejscu popracowałabym nad zwiększeniem wilgotnosci dymu bo skórka wydaje się być wrośnięta do farszu. Ale mogę się mylić bo trudno ocenić na podstawie jednego zdjęcia.

Kiełbasa jest dobrze wybarwiona (dodawałeś peklosoli?) i dobrze związana. Wygląda apetycznie

Witam, jeżeli mozesz "EAnna" to rozwiń wątek cytuję "na Twoim miejscu popracowałabym

nad zwiększeniem wilgotności dymu bo skórka wydaje się być wrośnięta do farszu ",lub

podaj gdzie takie info można poczytać.

pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-274585
Udostępnij na innych stronach

Wybacz ale do pięknych to one nie należą. Zbyt rozdrobnione.

Nie napisalem ze mam piekna kielbaske tylko ze cyt-"Szkoda bo mam piekne zdjecia z przekroju kiekbaski "

 

Pisalem wyzej ze z braku innych rozmiarow sitek nie mam mozliwosci wyprobowania innych przepisow.Jestem poczatkujacym zadymiarzem i czas na samowolke moze kiedys przyjdzie,na dzis robie scisle wedlug przepisu.Sczepan napisal konkretnie ze 8mm,to miele na 8mm. :cool:

Wedzenie rozpoczolem od osuszania,okolo 40 min w temp 40 stopni,wedzenie okolo 3,5 godziny w tem 45-50 stopni i ostanie pieczenie w wedzarni jakies 30 min w temp 80 stopni.

Peklosoli dalem 40%.Skorka moze wyglada na wrosnieta ale to moze dlatego ze kielbasa byla pieczona choc niewiem.Skorka wcale zle nie schodzi ale i tak sie poprawie :grin: :wink:

 

 

Nigdy idealem nie bede,ale zawsze moge sie poprawic :wink:

Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-274602
Udostępnij na innych stronach

witam

obowiązkiem moim jest podzielic sie efektami.

robiłem kiełbasę z tego przepisu 3 razy

pierwszy raz zgodnie z przepisem

drugi raz zastąpiłem karkówkę łopatką

trzeci raz miałem ścinki z szynek wiec użyłem karkówki i szynki ( 1:1)

za kazdym razem wyszła super

za kazdym razem robie w dwóch wersjach tzn. jedną część wyciągam i parzę wg przepisu, drugą część dopiekam ok 1h w wędzarni a potem podsuszam 1-2 dni

 

kiełbasa parzona wychodzi delikatna, suszona jest bardizej wyrazista

 

ostatnio część kiełbasy surowej usmażyłęm na patelni i tez wyszła rewelacyjna

 

w przyszłym tyg zmniejszę ilosc czosnku i zrobię na próbe kabanosy stosując ten przepis. podziele sie efektami

Wędzić jest rzeczą ludzką
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-274746
Udostępnij na innych stronach

w przyszłym tyg zmniejszę ilosc czosnku i zrobię na próbe kabanosy stosując ten przepis. podziele sie efektami

Dobrze że sobie kombinujesz ,ale na kabanosy są przepisy na stronie i lepiej je zastosować,bo jak tak dalej pójdzie to z przepisu na chłopską będziesz chciał zrobić salami :wink: .Pozdrawiam.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-274747
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy z karkówki :shock: .Tego jeszcze nie grali.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-274749
Udostępnij na innych stronach

"Chłopskie cienkie" mogą wyjść "chłopskie nie do pogryzienia", karkówka jest za twarda i ma za mało tłuszczu na kabanosy, do kabanosów bardziej nadaje się wp I z szynki + wp II (60-70%) też najlepiej z okrawków szynek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-274765
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zwiększ ilość majeranku do 10 łyżek na 10 kg mięsa.Wychodzi troszeczkę lepsza.

powodzenia

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-284376
Udostępnij na innych stronach

Zwiększ ilość majeranku do 10 łyżek na 10 kg mięsa.Wychodzi troszeczkę lepsza

Dla majerankowielbicieli :rolleyes: .

Taka ilość majeranku zabija wszelkie smaki i inne aromaty :mad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-284384
Udostępnij na innych stronach

Taka ilość majeranku zabija wszelkie smaki i inne aromaty

wg mnie jest tak akurat, ale to moja opinia.

Ostatnio eksperymentowalem : 15 lyzek na 5 kg i poszlo ostatecznie wszystko w bigos :grin:

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-284388
Udostępnij na innych stronach

Robiłem ostatnio chłopską według przepisu Szczepana i dałem na 5kg farszu podwójną ilość majeranku, czyli ok.6łyżek. I wyszła super smakowita, majeranek nie zabił aromatu pozostałych przypraw. Zamiast soli/peklosoli użyłem soli morskiej, tej z kolei w mniejszej ilości bo dałem 80g/5kg. Kiełbasa jest odpowiednio słona, wydaje mi się, że sól morska jakby była bardziej słona. Czy to możliwe, zawiera więcej chlorku sodu niż zwykła sól/peklosól?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-284421
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Witam, chciałbym zrobić kiełbasę chłopską jako swoją pierwszą ale mam pytanie. Czy mogę zastąpić peklosól zwykłą solą? nie zależy mi na kolorku, może być szara w środku. Ale czy nie straci na trwałości.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-287128
Udostępnij na innych stronach

50/50 czyli na 1kg 9g soli i 9g peklosoli?

Dokładnie tak , ja tak robię za każdym razem i rodzinka zadowolona.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-287134
Udostępnij na innych stronach

Bo jest zdrowiej na samej soli o ile to możliwe. 50/50 czyli na 1kg 9g soli i 9g peklosoli?

Powiem ci tak sam ocenisz ile dawac soli zeby wam pasowało ja daje 16 g na kg miesa i dla wszystkich jest ok.Pozdawiam i zycze powodzenia wstaw fotki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-287136
Udostępnij na innych stronach

...Czy mogę zastąpić peklosól zwykłą solą?....

Jeśli to ma Ciebie "podtrzymać na ciele", :grin:

to ja używam tylko niejodowanej soli prosto z kopalni. :cool:

 

Wszelkie związki "azotowe" zostawiam, dla "innych", :lol:

aby podtrzymać ich "na duchu". :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-287141
Udostępnij na innych stronach

Witam, chciałbym zrobić kiełbasę chłopską jako swoją pierwszą ale mam pytanie. Czy mogę zastąpić peklosól zwykłą solą? nie zależy mi na kolorku, może być szara w środku. Ale czy nie straci na trwałości.

Jak zaglądasz w temat to warto go najpierw przeczytać. Jeden post przed Twoim napisałem, że ja użyłem soli morskiej. Na 5kg farszu dałem 50g. Zresztą tylko soli morskiej używam a jak potrzebuję ładny kolor wyrobu to czasem daję 30-40% peklosoli i 60-70% soli morskiej. Tak małe ilości azotynu nie zaszkodzą Ci, bardziej trujesz się oddychając miejskim powietrzem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-287147
Udostępnij na innych stronach

Słoność to kwestia gustu a o nim się nie dyskutuje. Jedni lubią 20g/kg inni (jak ja) 15g/kg.

Azotyny zawarte są troszkę w soli morskiej, ale nie pozwala ona dobrze wybarwić mięsa. Osobiście stosuję proporcje różne, ale przewaznie to 70-30, lub 80-20 stosunku soli do peklosoli i wszystko zależy od gatunku mięsa który pekluję.

Zrobienie kiełbasy chłopskiej to dobry wybór dla kogoś kto chce pierwszy raz zrobić, gdyż ona zawsze się udaje.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/22/#findComment-287172
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.