Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No więc właśnie przygotowałem przyprawy i wsypałem do słoiczka. Teraz zaleję je gorącą wodą aby napar dobrze naciągnął a wieczorkiem wykonam peklowanie. Przyprawy dałem w następujących proporcjach:

 

1. Sól + peklosól 50-50 20g. na 1kg.

2. Pieprz świeży średnio mielony 3g. na 1kg.

3. Czosnek niedźwiedzi miałki 4 g. na 1kg.

4. majeranek 2g. na 1 kg.

 

Mięso to szynka, przerośnięty boczek i pozbawiona błon łopatka, wszystko w równych proporcjach.

Edytowane przez vtec
uzupełniono "majeranek" zgodnie z prośbą autora
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359948
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sól + peklosól 50-50 2g. na 1kg.
Na mój gust tak z 9-10 razy za mało   :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359950
Udostępnij na innych stronach

No więc właśnie przygotowałem przyprawy i wsypałem do słoiczka. Teraz zaleję je gorącą wodą aby napar dobrze naciągnął a wieczorkiem wykonam peklowanie. Przyprawy dałem w następujących proporcjach:

 

1. Sól + peklosól 50-50 2g. na 1kg.

 A może miało być 20g na 1 kg  ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359951
Udostępnij na innych stronach

Oj Dyziu Cieciu drogi, co ja bym biedny bez Ciebie począł, jasne że ma być jak piszesz, już zmieniam i solennie obiecuję poprawę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359952
Udostępnij na innych stronach

ja robilam mielonke z czosnkiem niedzweidzim ,niestety nie pamietam ile dalam napewno do smaku ,ale ja uwazam ze niedzwiedzi rozni sie od normalnego czosnku nie tylko moca ale i smakiem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359956
Udostępnij na innych stronach

No właśnie zdaję sobie z tego sprawę i właśnie dla tego chcę spróbować co z tego wyjdzie. Dla tego też nie robię tej kiełbaski za dużo, raptem próbne 5 kg. wszystkiego, więc nawet gdyby coś było nie tak, to na grilla przy "piffku" na pewno się się będzie kwalifikować.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359958
Udostępnij na innych stronach

do sera a'la korycinski dodatek niedzwiedziego czosnku dal rewelacyjny smak /na 4 l mleka 1 lyzeczka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359959
Udostępnij na innych stronach

Kardamon daje taki orientalny lekko lemonkowo-korzenny posmak, dobrze się komponuje z szynkową, rzeszowską czy podsuszaną kiełabaską ale ostrożnie bo szybko dominuje inne smaki ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360132
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,

Jaki smak daje kardamon w kielbasie?

Zastanawiam się czy dodać ale z drugiej strony nie chcę popsuć smaku kiełbasy (nie każdemu może odpowiadać)

Nie popsujesz ale daj nie więcej niż 0,2 g/kg.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360134
Udostępnij na innych stronach

Jednak nie wytrzymałem i dokonałem małej degustacji na świeżo. Po sparzeniu, schłodzeniu i ponownym podwędzeniu ok.1.5 godz. Wygląd znakomity, smak że tak powiem niezły, lecz całkowicie różny niż z normalnym czosnkiem. Zupełny brak tej charakterystycznej czosnkowej nuty która jest właściwie podstawowa i obowiązkowa w kiełbasie tzw. wiejskiej czy chłopskiej. W sumie jak piszę kiełbaska niezła i smaczna, ale jednak "to nie to". Następnym razem spróbuję ten sam zestaw przypraw plus jednak ok. myślę 1.5 g. normalnego czosnku na kilogram. Nie mniej zobaczymy jutro jak się smaki zrównoważą i zmacerują, a kiełbaska dobrze wystygnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360148
Udostępnij na innych stronach

sverige2 pokaż jak wygląda kiełbasa w przekroju.  Spróbuj ją usmażyć lub na grillu bo ja właśnie grilowaną ją jadłem i była super. Byc może jak sugerujesz miała tez dodatek zwykłego czosnku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360169
Udostępnij na innych stronach

Jojo w przekroju ładna i ogólnie fajna jest jak piszę, na pewno na grillu też będzie OK i żonce będzie smakować bo ona nie taka czosnkowa kobitka. Nie mniej ja lubię tą tradycyjną nutę czosnkową w kiełbasce szczególnie tego typu, kruchej typu wiejskiego, a czosnek niedźwiedzi zupełnie tego posmaku i charakteru nie daje. Nie mniej jak pisałem kiełbaska OK. a jutro jak nieco dojrzeje, będzie na pewno jeszcze nieco inna w smaku i zapewne lepsza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360176
Udostępnij na innych stronach

Bo niedzwiedzi do kiełbady razy dwa w funkcji zwykłego ; )

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360198
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy robią chłopską to i kombiii nie będzie gorszy  :)

Jedyne odstępstwo od receptury to mięso. Do karkówki i boczku dodałem podgardla, bo ostatnio wyszła mi zbyt sucha.

 

post-54059-0-59831700-1404536836_thumb.jpg

 

Batony z dołu zdjęcia zostały podpieczone w wędzarni w temp 90 stopni przez 50 minut.

Chłopska rządzi, pycha!  :thumbsup:

 

 

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360203
Udostępnij na innych stronach

Roger masz rację, ale właśnie dla tego dodałem przeca całe 4g. niedźwiedziego. Nie mniej kiełbaska po nocnym odpoczynku i ponownej porannej degustacji to już zupełnie inna kiełbaska, i muszę tu złożyć "uczciwą samokrytykę". Kiełbasa jest teraz naprawdę pyszna. Czosnek który wczoraj na świeżo nie był właściwie wyczuwalny, dzisiaj jest skomponowany na odpowiednim poziomie i jest wyczuwalny na tyle na ile trzeba aby nie dominował w smaku, i nie robił z "chłopskiej" tzw. "czosnkowej" Jest znacznie mniej ostry niż czosnek zwykły, i np. dla osób dla których dominacja ostrego zwyczajnego czosnku nie jest cacy, jest to doskonała alternatywa, a dzisiaj kiełbaska jest autentycznie pyszna, nadająca się idealnie na grilla, jak też do tzw. "łapy" z pajdą świeżego chlebka własnego wypieku. To naprawdę rarytas, i tak jak już kiedyś pisałem. "Chłopska" wg. Szczepana, ma pod sobą wszystkie kiełbasy i jest nie do pobicia najzwyczajniej, wersja z czosnkiem niedźwiedzim okazuje się autentycznym rarytasem. Na prośbę Jojo przesyłam również fotkę tego rarytasu.

post-49725-0-22754400-1404541262_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360210
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszyscy robią chłopską to i kombiii nie będzie gorszy 

No i nie jest :clap:  :thumbsup: 

 

 

Na prośbę Jojo przesyłam również fotkę tego rarytasu.

Szkoda, że tylko fotkę  :D  :tongue:  :thumbsup:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360229
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się Baco że Ci się podoba, co do smaku to musisz mi wierzyć na słowo niestety :D , ale jest naprawdę super w tym wariancie z czosnkiem niedźwiedzim. Już teraz na stałe zagości w mym kiełbasianym menu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360231
Udostępnij na innych stronach

Sverige2 , a jak trwalosc tej kielbasy ? chodzi mi o przechowywanie, w koncu dodales swiezy czosnek niedzwiedzi-liscie( nie suszone) . 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360235
Udostępnij na innych stronach

 

 

, a jak trwalosc tej kielbasy ? chodzi mi o przechowywanie, w koncu dodales swiezy czosnek niedzwiedzi-liscie( nie suszone) . 
 

Aniu witam Cię, sadząc po wpisie naszego kolegi testu na trwałość kiełbasy jak na razie nie będzie z powodu braku teje [ zostanie pożarta]  :facepalm: Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360239
Udostępnij na innych stronach

Anno nie zwróciłaś  uwagi że pisałem nieco wcześniej że suche liście czosnku niedźwiedziego zmełłem najpierw w młynku do kawy, do konsystencji mniej więcej suszonego roztartego w dłoniach majeranku, więc z trwałością nie powinno być problemu, poza tym jak słusznie pisze Baca, takie drobne 5kg. zostanie pożarte w tempie błyskawicy :D . Nie mniej uważam że świetnie nadaje się do podsuszenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360245
Udostępnij na innych stronach

baca48 - dziękuję za uznanie, chłopska rządzi! :thumbsup:

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360250
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy robią chłopską to i kombiii nie będzie gorszy  :)

Jedyne odstępstwo od receptury to mięso. Do karkówki i boczku dodałem podgardla, bo ostatnio wyszła mi zbyt sucha.

 

attachicon.gifkiełbasa 001.JPG

 

Batony z dołu zdjęcia zostały podpieczone w wędzarni w temp 90 stopni przez 50 minut.

Chłopska rządzi, pycha!  :thumbsup:

 

Witaj Kombii

dawno nie widziałem tak pięknie uwędzonej kiełbasy,te dwie laseczki kiełbasy obok talerza mistrzostwo,zaopiekowałbym się nimi hehe

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360310
Udostępnij na innych stronach

Sverige2, wychodzi na to, ze nie zrobiłeś kiełbasie chłopskiej niedzwiedziej przysługi dodając inny czosnek. Gratulacje. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360379
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.