sverige2 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) No więc właśnie przygotowałem przyprawy i wsypałem do słoiczka. Teraz zaleję je gorącą wodą aby napar dobrze naciągnął a wieczorkiem wykonam peklowanie. Przyprawy dałem w następujących proporcjach: 1. Sól + peklosól 50-50 20g. na 1kg.2. Pieprz świeży średnio mielony 3g. na 1kg.3. Czosnek niedźwiedzi miałki 4 g. na 1kg.4. majeranek 2g. na 1 kg. Mięso to szynka, przerośnięty boczek i pozbawiona błon łopatka, wszystko w równych proporcjach. Edytowane 6 Lipca 2014 przez vtec uzupełniono "majeranek" zgodnie z prośbą autora Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 3 Lipca 2014 Sól + peklosól 50-50 2g. na 1kg. Na mój gust tak z 9-10 razy za mało Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 3 Lipca 2014 No więc właśnie przygotowałem przyprawy i wsypałem do słoiczka. Teraz zaleję je gorącą wodą aby napar dobrze naciągnął a wieczorkiem wykonam peklowanie. Przyprawy dałem w następujących proporcjach: 1. Sól + peklosól 50-50 2g. na 1kg. A może miało być 20g na 1 kg Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 3 Lipca 2014 Oj Dyziu Cieciu drogi, co ja bym biedny bez Ciebie począł, jasne że ma być jak piszesz, już zmieniam i solennie obiecuję poprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 3 Lipca 2014 ja robilam mielonke z czosnkiem niedzweidzim ,niestety nie pamietam ile dalam napewno do smaku ,ale ja uwazam ze niedzwiedzi rozni sie od normalnego czosnku nie tylko moca ale i smakiem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) No właśnie zdaję sobie z tego sprawę i właśnie dla tego chcę spróbować co z tego wyjdzie. Dla tego też nie robię tej kiełbaski za dużo, raptem próbne 5 kg. wszystkiego, więc nawet gdyby coś było nie tak, to na grilla przy "piffku" na pewno się się będzie kwalifikować. Edytowane 3 Lipca 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 3 Lipca 2014 do sera a'la korycinski dodatek niedzwiedziego czosnku dal rewelacyjny smak /na 4 l mleka 1 lyzeczka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 4 Lipca 2014 Witam wszystkich, Jaki smak daje kardamon w kielbasie? Zastanawiam się czy dodać ale z drugiej strony nie chcę popsuć smaku kiełbasy (nie każdemu może odpowiadać) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 4 Lipca 2014 Kardamon daje taki orientalny lekko lemonkowo-korzenny posmak, dobrze się komponuje z szynkową, rzeszowską czy podsuszaną kiełabaską ale ostrożnie bo szybko dominuje inne smaki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 4 Lipca 2014 Witam wszystkich,Jaki smak daje kardamon w kielbasie?Zastanawiam się czy dodać ale z drugiej strony nie chcę popsuć smaku kiełbasy (nie każdemu może odpowiadać)Nie popsujesz ale daj nie więcej niż 0,2 g/kg. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 4 Lipca 2014 Kiełbaska już się parzy, jutro ocena jakie walory smakowe dała zamiana czosnku zwykłego na niedźwiedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 4 Lipca 2014 Jednak nie wytrzymałem i dokonałem małej degustacji na świeżo. Po sparzeniu, schłodzeniu i ponownym podwędzeniu ok.1.5 godz. Wygląd znakomity, smak że tak powiem niezły, lecz całkowicie różny niż z normalnym czosnkiem. Zupełny brak tej charakterystycznej czosnkowej nuty która jest właściwie podstawowa i obowiązkowa w kiełbasie tzw. wiejskiej czy chłopskiej. W sumie jak piszę kiełbaska niezła i smaczna, ale jednak "to nie to". Następnym razem spróbuję ten sam zestaw przypraw plus jednak ok. myślę 1.5 g. normalnego czosnku na kilogram. Nie mniej zobaczymy jutro jak się smaki zrównoważą i zmacerują, a kiełbaska dobrze wystygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 4 Lipca 2014 sverige2 pokaż jak wygląda kiełbasa w przekroju. Spróbuj ją usmażyć lub na grillu bo ja właśnie grilowaną ją jadłem i była super. Byc może jak sugerujesz miała tez dodatek zwykłego czosnku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 4 Lipca 2014 Jojo w przekroju ładna i ogólnie fajna jest jak piszę, na pewno na grillu też będzie OK i żonce będzie smakować bo ona nie taka czosnkowa kobitka. Nie mniej ja lubię tą tradycyjną nutę czosnkową w kiełbasce szczególnie tego typu, kruchej typu wiejskiego, a czosnek niedźwiedzi zupełnie tego posmaku i charakteru nie daje. Nie mniej jak pisałem kiełbaska OK. a jutro jak nieco dojrzeje, będzie na pewno jeszcze nieco inna w smaku i zapewne lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 4 Lipca 2014 Bo niedzwiedzi do kiełbady razy dwa w funkcji zwykłego ; ) Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kombiii Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 5 Lipca 2014 Wszyscy robią chłopską to i kombiii nie będzie gorszy Jedyne odstępstwo od receptury to mięso. Do karkówki i boczku dodałem podgardla, bo ostatnio wyszła mi zbyt sucha. Batony z dołu zdjęcia zostały podpieczone w wędzarni w temp 90 stopni przez 50 minut.Chłopska rządzi, pycha! Cytuj Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi. przysłowie chińskie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 5 Lipca 2014 Roger masz rację, ale właśnie dla tego dodałem przeca całe 4g. niedźwiedziego. Nie mniej kiełbaska po nocnym odpoczynku i ponownej porannej degustacji to już zupełnie inna kiełbaska, i muszę tu złożyć "uczciwą samokrytykę". Kiełbasa jest teraz naprawdę pyszna. Czosnek który wczoraj na świeżo nie był właściwie wyczuwalny, dzisiaj jest skomponowany na odpowiednim poziomie i jest wyczuwalny na tyle na ile trzeba aby nie dominował w smaku, i nie robił z "chłopskiej" tzw. "czosnkowej" Jest znacznie mniej ostry niż czosnek zwykły, i np. dla osób dla których dominacja ostrego zwyczajnego czosnku nie jest cacy, jest to doskonała alternatywa, a dzisiaj kiełbaska jest autentycznie pyszna, nadająca się idealnie na grilla, jak też do tzw. "łapy" z pajdą świeżego chlebka własnego wypieku. To naprawdę rarytas, i tak jak już kiedyś pisałem. "Chłopska" wg. Szczepana, ma pod sobą wszystkie kiełbasy i jest nie do pobicia najzwyczajniej, wersja z czosnkiem niedźwiedzim okazuje się autentycznym rarytasem. Na prośbę Jojo przesyłam również fotkę tego rarytasu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 5 Lipca 2014 Wszyscy robią chłopską to i kombiii nie będzie gorszy No i nie jest Na prośbę Jojo przesyłam również fotkę tego rarytasu. Szkoda, że tylko fotkę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 5 Lipca 2014 Cieszę się Baco że Ci się podoba, co do smaku to musisz mi wierzyć na słowo niestety , ale jest naprawdę super w tym wariancie z czosnkiem niedźwiedzim. Już teraz na stałe zagości w mym kiełbasianym menu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 5 Lipca 2014 Sverige2 , a jak trwalosc tej kielbasy ? chodzi mi o przechowywanie, w koncu dodales swiezy czosnek niedzwiedzi-liscie( nie suszone) . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 5 Lipca 2014 , a jak trwalosc tej kielbasy ? chodzi mi o przechowywanie, w koncu dodales swiezy czosnek niedzwiedzi-liscie( nie suszone) . Aniu witam Cię, sadząc po wpisie naszego kolegi testu na trwałość kiełbasy jak na razie nie będzie z powodu braku teje [ zostanie pożarta] Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 5 Lipca 2014 Anno nie zwróciłaś uwagi że pisałem nieco wcześniej że suche liście czosnku niedźwiedziego zmełłem najpierw w młynku do kawy, do konsystencji mniej więcej suszonego roztartego w dłoniach majeranku, więc z trwałością nie powinno być problemu, poza tym jak słusznie pisze Baca, takie drobne 5kg. zostanie pożarte w tempie błyskawicy . Nie mniej uważam że świetnie nadaje się do podsuszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kombiii Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 5 Lipca 2014 baca48 - dziękuję za uznanie, chłopska rządzi! Cytuj Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi. przysłowie chińskie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 5 Lipca 2014 Wszyscy robią chłopską to i kombiii nie będzie gorszy Jedyne odstępstwo od receptury to mięso. Do karkówki i boczku dodałem podgardla, bo ostatnio wyszła mi zbyt sucha. kiełbasa 001.JPG Batony z dołu zdjęcia zostały podpieczone w wędzarni w temp 90 stopni przez 50 minut.Chłopska rządzi, pycha! Witaj Kombiidawno nie widziałem tak pięknie uwędzonej kiełbasy,te dwie laseczki kiełbasy obok talerza mistrzostwo,zaopiekowałbym się nimi hehesłonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 6 Lipca 2014 Sverige2, wychodzi na to, ze nie zrobiłeś kiełbasie chłopskiej niedzwiedziej przysługi dodając inny czosnek. Gratulacje. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.