Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Kombii

 

dawno nie widziałem tak pięknie uwędzonej kiełbasy,te dwie laseczki kiełbasy obok talerza mistrzostwo,zaopiekowałbym się nimi hehe

słonecznie pozdrawiam

Marek

 

Bardzo dziękuję za miłe słowo. Tym bardziej mi miło, że słyszę je z ust prawdziwego fachowca.

 

Wiele osób jest mi nieprzychylnych na tym forum jak wiesz (lub nie wiesz) li tylko dlatego, że wędzę moje wyroby w znienawidzonym przez nich pomniku a nie w kibelku. Tym bardziej Twoja opinia jest dla mnie budująca.

Edytowane przez kombiii

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-360477
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzień dobry a może też dobry wieczór. Obserwatorem forum jestem od lat a dzisiaj postanowiłem napisać pierwszy post. W sumie to na prośbę kolegi z Niemiec i jego kolegów  :)  Sprawa oczywiście dotyczy kiełbasy chłopskiej a mianowicie ilości przypraw. Dla potomnych , gustujących w średnio przyprawionych wędlinach polecam przyprawy które zastosował Dziadek w przepisie http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy;  ale nie stosuję gorczycy kolendry i kminku a czosnek w ilości x 3. Peklosól 18 g/kg. Kiełbaskę robiłem  już z 4-5 razy i za każdym razem ma wadę polegająca na tym że szybciej się rozchodzi niż się ją robi. Nie parzę tylko zapiekam 50 minut w 85-90 stopni. Łączne dymienie 3 godz. Drewno na początek olcha w połowie jabłoń z niewielką ilością wiśni ( po wiśni albo czereśni ciemnieje) zapiekanie na buku lub olsze. W przekroju wychodzi to co u kolegi  sverige 2 więc nie będę zaśmiecał serwera. Byłbym zapominał , jako że często wędzę polędwice zostają mi z niej warkocze które dorzucam do karkówki (10%) podobnie skrawki w  tylnych szynek, dorzucam ich około 10 procent i są niewyczuwalne w kiełbasce. Wszystko mielone na "oczku" 8 mm. Pozdrawiam. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-371884
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam Szanowną brać .Jako że to mój pierwszy post chciałem się przywitać.Zrobiłem wg przepisu Szczepana ,czyli zmieliłem 4kg karczku ,1kg boczku,dodałem pekle ,przyprawy do wody i do lodówki na 12h bez wcześniejszego peklowania 2-dni!Potem wędzenie 4h ,kiełbasa jest rewelacyjna ! Rodzina stwierdziła że najlepsza jaką zrobiłem więc polecam ten przepis .Na pewno będzie często powielany.Dzięki Szczepan że udostępniłeś nam ten przepis na prostą kiełbasę!! :clap: :clap: :clap:

 

http://s10.ifotos.pl/img/CAM00398j_eqwqhax.jpg

Edytowane przez jeryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375776
Udostępnij na innych stronach

dodałem pekle

 

Witamy..

Kogo dodales..?!?  :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375778
Udostępnij na innych stronach

Literówka .

Dodał piekle - ciągle pieklącą się sie kobitę.

Teraz ma spokój ale po kiełbasie mu się czka . :tongue::devil:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375806
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kogo dodales..?!?

Chodzi chyba o peklosól. Jeśli tak to nie wiem tylko po co? Skoro kolega jeryk zrezygnował z peklowania to można było tylko na samej soli.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375881
Udostępnij na innych stronach

Kombii i Svenge2 struktura waszych kiełbas, jest całkiem odmienna niż moja mielona na sitku 8. Jakiej wielkości macie maszynki? Przepuszczenie mięsa na kiełbasę przez mojego zelmera i sitko 8 powoduje praktycznie równomierną strukturę, nie ma widocznych żadnych kawałków mięsa!. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375912
Udostępnij na innych stronach

Przyczyną tego jest maszynka Zelmer, gdyż miażdży ona mięso i powinieneś spróbować użyć sitka 10. to powinno poprawić sytuację. Osobiście będąc w kraju mielę na sprzęcie Bauknecht-Mesko KU-2  i do tego maszynka  W60N . Jest to sprzęt używany w małej gastronomii, wilk można powiedzieć,  jakość mielonego tą maszynką mięsa jest zupełnie inna niż w domowym Zelmerze. W Szwecji zaś używam robota kuchennego Kenwood Chef i tam tez jest maszynka do mielenia  o zupełnie innych rozmiarach i innym skoku wałka.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375914
Udostępnij na innych stronach

Przepuszczenie mięsa na kiełbasę przez mojego zelmera i sitko 8 powoduje praktycznie równomierną strukturę, nie ma widocznych żadnych kawałków mięsa!. 

Bo masz słabo dokręcone, oprócz tego tępy nóż i sitko!

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375915
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kombii i Svenge2 struktura waszych kiełbas, jest całkiem odmienna niż moja mielona na sitku 8. J

Chopie to nie tylko maszynka 8, żeby mieć taką strukturę to trzeba jeszcze wiedzieć to coś a co w ich przypadku to niech powiedzą sami, Jarku nie bądź taki skromny  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375916
Udostępnij na innych stronach

jeryk  - pisze w pierwszym poście że kiełbasa robiona jest na samej soli , ale można opcjonalnie użyć peklosoli

 

ja osobiście robię chłopską z podprogowym dodatkiem saletry

 

Chory to możesz być od wspomagaczy kondycyjno- towarzyskich....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375936
Udostępnij na innych stronach

 

 

eryk  - pisze w pierwszym poście że kiełbasa robiona jest na samej soli , ale można opcjonalnie użyć peklosoli   ja osobiście robię chłopską z podprogowym dodatkiem saletry   Chory to możesz być od wspomagaczy kondycyjno- towarzyskich....

Należy tylko zwrócić uwage koledze jeryk, że kiełbasa na samej soli jest kiełbasą nietrwałą w przeciwieństwie do peklowanej. Wyrób oczywiście bardzo smaczny ale do szybkiego spożycia. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375994
Udostępnij na innych stronach

4h w ciepłym dymie.Przy odmowiednim kolorze parzymy kiełbase 20min w 75stC po tych czynnościach

 

 

więc wrzucam do garnka z wodą i mam gotować ? w 75 stC ? bo tego do końca nie rozumię 

 

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376020
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam gotować ? w 75 stC ?

 

Masz parzyć w 75st i taka temperaturę (75-80st) utrzymywać, gotowanie to troszkę wyższe temperatury ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376023
Udostępnij na innych stronach

Dzięki .Właśnie myślałem że jak dodam peklosoli to trochę trwalsza będzie i fajny kolor będzie miała.Następnym razem dodam w proporcji 40/60 z solą,tak czy inaczej kiełbaska jest wyśmienita.Zostało parę kawałków ,rozeszła się jak ciepłe bułeczki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376044
Udostępnij na innych stronach

 

mam gotować ? w 75 stC ?

 

Masz parzyć w 75st i taka temperaturę (75-80st) utrzymywać, gotowanie to troszkę wyższe temperatury ;)

 

 

może kolega mieszka na jakimś ziemskim Olympus Monts...?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376061
Udostępnij na innych stronach

Przyczyną tego jest maszynka Zelmer, gdyż miażdży ona mięso i powinieneś spróbować użyć sitka 10. to powinno poprawić sytuację. Osobiście będąc w kraju mielę na sprzęcie Bauknecht-Mesko KU-2  i do tego maszynka  W60N . Jest to sprzęt używany w małej gastronomii, wilk można powiedzieć,  jakość mielonego tą maszynką mięsa jest zupełnie inna niż w domowym Zelmerze. W Szwecji zaś używam robota kuchennego Kenwood Chef i tam tez jest maszynka do mielenia  o zupełnie innych rozmiarach i innym skoku wałka.

 

Ja swoją też mielę Zelmerem 5 i nie mam takich problemów .

 

post-56051-0-67172800-1412882931_thumb.jpg

 

Część  mielona 4mm , część  8 mm , część szarpak , a część ręcznie w kostkę

 

post-56051-0-37710300-1412883053_thumb.jpg

 

Nie jest to konkretnie chłopska ale tak sobie radzę, żeby nie była zmiażdżona .

Edytowane przez Mirekr134a
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376133
Udostępnij na innych stronach

Chyba przeoczyłeś co pisałem tam  o większym sitku  :D . Mięso z szarpaka i krojone ręcznie, widać wyraźnie na fotkach, jest jednak jedno małe ale. To co pokazuje przekrój Twojej kiełbaski, to nie jest kiełbasa chłopska, a szkoda, bo na pewno też jest pyszna :) .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376138
Udostępnij na innych stronach

Po przekroju widać, że ta część krojona w kostkę i przez szarpak się jakoś ostała. A reszta to miazga. Miałem podobny problem. Zmieniłem maszynkę i jakoś dziwnie lepiej.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376139
Udostępnij na innych stronach

:) kiełbasa prosto od chłopa :D też mielona na 5 zelmer (ma chyba ze 20lat a może i dłużej) na razie nie mam zamiaru zmieniać :)

 

Marku a kiełbasa wygląda dobrze (drugi raz zastosuj tylko krojenie,szarpak , 5 lub 6 jak masz) :)

 

post-41869-0-46827200-1412921032_thumb.jpgpost-41869-0-75986700-1412921042_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376220
Udostępnij na innych stronach

Marku a kiełbasa wygląda dobrze (drugi raz zastosuj tylko krojenie,szarpak , 5 lub 6 jak masz)

I owszem jest lub będzie ok, tylko chłopska wg Szczepana jest robiona jednym sitkiem prawda?, od zawsze miałem kontakt ze wsią i wyrobami robionymi przez rodzinkę i jak mnie pamięć nie myli to widziałem tam tylko jedno sitka do wędlin i drugie do maku. Mięsko mielone na kiełbasy było sitkiem 8, później taki ówczesny merc sitko z otworami różnymi, do dzisiaj pamiętam smak kiełbasy o.czym już kiedyś wspominałem krojonej nożem i nabijanej palcami  :hmm::tongue:, co nie zmienia faktu, że po obejrzeniu Twojej mam ślinotok  :clap:  :rolleyes:

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376244
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.