sverige2 Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 6 Lipca 2014 No niby racja lecz tylko połowiczna, bo toć to przeca tyż czosnek, tyla że dla misiów . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-360390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kombiii Opublikowano 6 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) Witaj Kombii dawno nie widziałem tak pięknie uwędzonej kiełbasy,te dwie laseczki kiełbasy obok talerza mistrzostwo,zaopiekowałbym się nimi hehesłonecznie pozdrawiamMarek Bardzo dziękuję za miłe słowo. Tym bardziej mi miło, że słyszę je z ust prawdziwego fachowca. Wiele osób jest mi nieprzychylnych na tym forum jak wiesz (lub nie wiesz) li tylko dlatego, że wędzę moje wyroby w znienawidzonym przez nich pomniku a nie w kibelku. Tym bardziej Twoja opinia jest dla mnie budująca. Edytowane 6 Lipca 2014 przez kombiii Cytuj Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi. przysłowie chińskie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-360477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanfan72 Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 19 Września 2014 Dzień dobry a może też dobry wieczór. Obserwatorem forum jestem od lat a dzisiaj postanowiłem napisać pierwszy post. W sumie to na prośbę kolegi z Niemiec i jego kolegów Sprawa oczywiście dotyczy kiełbasy chłopskiej a mianowicie ilości przypraw. Dla potomnych , gustujących w średnio przyprawionych wędlinach polecam przyprawy które zastosował Dziadek w przepisie http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy; ale nie stosuję gorczycy kolendry i kminku a czosnek w ilości x 3. Peklosól 18 g/kg. Kiełbaskę robiłem już z 4-5 razy i za każdym razem ma wadę polegająca na tym że szybciej się rozchodzi niż się ją robi. Nie parzę tylko zapiekam 50 minut w 85-90 stopni. Łączne dymienie 3 godz. Drewno na początek olcha w połowie jabłoń z niewielką ilością wiśni ( po wiśni albo czereśni ciemnieje) zapiekanie na buku lub olsze. W przekroju wychodzi to co u kolegi sverige 2 więc nie będę zaśmiecał serwera. Byłbym zapominał , jako że często wędzę polędwice zostają mi z niej warkocze które dorzucam do karkówki (10%) podobnie skrawki w tylnych szynek, dorzucam ich około 10 procent i są niewyczuwalne w kiełbasce. Wszystko mielone na "oczku" 8 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-371884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 19 Września 2014 Chłopska to najzwyczajniej i po prostu kwintesencja prawdziwej kiełbasy, brawo Fanfan . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-371886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeryk Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Witam Szanowną brać .Jako że to mój pierwszy post chciałem się przywitać.Zrobiłem wg przepisu Szczepana ,czyli zmieliłem 4kg karczku ,1kg boczku,dodałem pekle ,przyprawy do wody i do lodówki na 12h bez wcześniejszego peklowania 2-dni!Potem wędzenie 4h ,kiełbasa jest rewelacyjna ! Rodzina stwierdziła że najlepsza jaką zrobiłem więc polecam ten przepis .Na pewno będzie często powielany.Dzięki Szczepan że udostępniłeś nam ten przepis na prostą kiełbasę!! :clap: http://s10.ifotos.pl/img/CAM00398j_eqwqhax.jpg Edytowane 7 Października 2014 przez jeryk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) dodałem pekle Witamy..Kogo dodales..?!? Edytowane 7 Października 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 7 Października 2014 Literówka .Dodał piekle - ciągle pieklącą się sie kobitę.Teraz ma spokój ale po kiełbasie mu się czka . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 8 Października 2014 Kogo dodales..?!? Chodzi chyba o peklosól. Jeśli tak to nie wiem tylko po co? Skoro kolega jeryk zrezygnował z peklowania to można było tylko na samej soli. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemi5 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 8 Października 2014 Kombii i Svenge2 struktura waszych kiełbas, jest całkiem odmienna niż moja mielona na sitku 8. Jakiej wielkości macie maszynki? Przepuszczenie mięsa na kiełbasę przez mojego zelmera i sitko 8 powoduje praktycznie równomierną strukturę, nie ma widocznych żadnych kawałków mięsa!. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Przyczyną tego jest maszynka Zelmer, gdyż miażdży ona mięso i powinieneś spróbować użyć sitka 10. to powinno poprawić sytuację. Osobiście będąc w kraju mielę na sprzęcie Bauknecht-Mesko KU-2 i do tego maszynka W60N . Jest to sprzęt używany w małej gastronomii, wilk można powiedzieć, jakość mielonego tą maszynką mięsa jest zupełnie inna niż w domowym Zelmerze. W Szwecji zaś używam robota kuchennego Kenwood Chef i tam tez jest maszynka do mielenia o zupełnie innych rozmiarach i innym skoku wałka. Edytowane 8 Października 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 8 Października 2014 Przepuszczenie mięsa na kiełbasę przez mojego zelmera i sitko 8 powoduje praktycznie równomierną strukturę, nie ma widocznych żadnych kawałków mięsa!. Bo masz słabo dokręcone, oprócz tego tępy nóż i sitko! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 8 Października 2014 Kombii i Svenge2 struktura waszych kiełbas, jest całkiem odmienna niż moja mielona na sitku 8. J Chopie to nie tylko maszynka 8, żeby mieć taką strukturę to trzeba jeszcze wiedzieć to coś a co w ich przypadku to niech powiedzą sami, Jarku nie bądź taki skromny Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeryk Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 8 Października 2014 Przepraszam za przekręcenie ,oczywiście chodziło o peklosól.Może można na samej soli ,dopiero się uczę, chyba nie będziemy chorzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 8 Października 2014 jeryk - pisze w pierwszym poście że kiełbasa robiona jest na samej soli , ale można opcjonalnie użyć peklosoli ja osobiście robię chłopską z podprogowym dodatkiem saletry Chory to możesz być od wspomagaczy kondycyjno- towarzyskich.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 9 Października 2014 eryk - pisze w pierwszym poście że kiełbasa robiona jest na samej soli , ale można opcjonalnie użyć peklosoli ja osobiście robię chłopską z podprogowym dodatkiem saletry Chory to możesz być od wspomagaczy kondycyjno- towarzyskich.... Należy tylko zwrócić uwage koledze jeryk, że kiełbasa na samej soli jest kiełbasą nietrwałą w przeciwieństwie do peklowanej. Wyrób oczywiście bardzo smaczny ale do szybkiego spożycia. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-375994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirarturo Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 9 Października 2014 4h w ciepłym dymie.Przy odmowiednim kolorze parzymy kiełbase 20min w 75stC po tych czynnościach więc wrzucam do garnka z wodą i mam gotować ? w 75 stC ? bo tego do końca nie rozumię pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 9 Października 2014 mam gotować ? w 75 stC ? Masz parzyć w 75st i taka temperaturę (75-80st) utrzymywać, gotowanie to troszkę wyższe temperatury Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeryk Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 9 Października 2014 Dzięki .Właśnie myślałem że jak dodam peklosoli to trochę trwalsza będzie i fajny kolor będzie miała.Następnym razem dodam w proporcji 40/60 z solą,tak czy inaczej kiełbaska jest wyśmienita.Zostało parę kawałków ,rozeszła się jak ciepłe bułeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 9 Października 2014 mam gotować ? w 75 stC ? Masz parzyć w 75st i taka temperaturę (75-80st) utrzymywać, gotowanie to troszkę wyższe temperatury może kolega mieszka na jakimś ziemskim Olympus Monts...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes80 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 9 Października 2014 50-60 stopni 40min osuszanie i 3godz wędzenia i jest ok,pzdrawiam t-800 p/s niedługo t-5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Przyczyną tego jest maszynka Zelmer, gdyż miażdży ona mięso i powinieneś spróbować użyć sitka 10. to powinno poprawić sytuację. Osobiście będąc w kraju mielę na sprzęcie Bauknecht-Mesko KU-2 i do tego maszynka W60N . Jest to sprzęt używany w małej gastronomii, wilk można powiedzieć, jakość mielonego tą maszynką mięsa jest zupełnie inna niż w domowym Zelmerze. W Szwecji zaś używam robota kuchennego Kenwood Chef i tam tez jest maszynka do mielenia o zupełnie innych rozmiarach i innym skoku wałka. Ja swoją też mielę Zelmerem 5 i nie mam takich problemów . Część mielona 4mm , część 8 mm , część szarpak , a część ręcznie w kostkę Nie jest to konkretnie chłopska ale tak sobie radzę, żeby nie była zmiażdżona . Edytowane 9 Października 2014 przez Mirekr134a Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Chyba przeoczyłeś co pisałem tam o większym sitku . Mięso z szarpaka i krojone ręcznie, widać wyraźnie na fotkach, jest jednak jedno małe ale. To co pokazuje przekrój Twojej kiełbaski, to nie jest kiełbasa chłopska, a szkoda, bo na pewno też jest pyszna . Edytowane 9 Października 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 9 Października 2014 Po przekroju widać, że ta część krojona w kostkę i przez szarpak się jakoś ostała. A reszta to miazga. Miałem podobny problem. Zmieniłem maszynkę i jakoś dziwnie lepiej. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 10 Października 2014 kiełbasa prosto od chłopa też mielona na 5 zelmer (ma chyba ze 20lat a może i dłużej) na razie nie mam zamiaru zmieniać Marku a kiełbasa wygląda dobrze (drugi raz zastosuj tylko krojenie,szarpak , 5 lub 6 jak masz) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Marku a kiełbasa wygląda dobrze (drugi raz zastosuj tylko krojenie,szarpak , 5 lub 6 jak masz)I owszem jest lub będzie ok, tylko chłopska wg Szczepana jest robiona jednym sitkiem prawda?, od zawsze miałem kontakt ze wsią i wyrobami robionymi przez rodzinkę i jak mnie pamięć nie myli to widziałem tam tylko jedno sitka do wędlin i drugie do maku. Mięsko mielone na kiełbasy było sitkiem 8, później taki ówczesny merc sitko z otworami różnymi, do dzisiaj pamiętam smak kiełbasy o.czym już kiedyś wspominałem krojonej nożem i nabijanej palcami , co nie zmienia faktu, że po obejrzeniu Twojej mam ślinotok Edytowane 10 Października 2014 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/31/#findComment-376244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.