chudziak Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 26 Maja 2016 taki jasny to on do konca nie jest 49 stron.bedzie to pierwsza kielbasa ktora zrobie wlasnorecznie.czytalem od poczatku do dzis!a kiedy zrobie to wrzuce fotki paszeko - tak jak pisała ANNAM przepis masz w pierwszym poście i jest on jasny a reszta to opinie, wrażenia itd . Powodzenia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 26 Maja 2016 I miłej lektury. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 26 Maja 2016 postepuj krok po kroku wedlog przepisu i wszystko pojdzie lekko ,dasz rade. ja tez zaczynalam od tej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 26 Maja 2016 dzieki wszystkim za otuche Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajtaler Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Zrób tak jak w poście #1 tzn:-mielenie-przyprawy do wody (sól/peklosól ja dałem w proporcji 70/30)-mieszanie-na 12h do lodówki-nabijanie + 2 godz osadzanie-osuszanie i wędzenie +parzenie/pieczenie Musi wyjść(mi wyszła a to moje pierwsze kroki w temacie zadymiania i pierwsza kiełbasa)Powodzenia Edytowane 26 Maja 2016 przez Hajtaler Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 26 Maja 2016 Zrób tak jak w poście #1 tzn:-mielenie-przyprawy do wody (sól/peklosól ja dałem w proporcji 70/30)-mieszanie-na 12h do lodówki-nabijanie + 2 godz osadzanie-osuszanie i wędzenie +parzenie/pieczenie Musi wyjść(mi wyszła a to moje pierwsze kroki w temacie zadymiania i pierwsza kiełbasa)Powodzeniadziekuje bardzo za podpowiedz.my nowi zadymiacze lepiej sie rozumiemy.starzy forumowicze tez pomagaja (niektorzy)ale jakos niechetnie.ale tak to jest na wszystkich forach w polsce ot ...taki kraj.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 26 Maja 2016 Kolego a co Ci nowego poza tym co jest w przepisie źródłowym dodał wpis kolegi ? Jeśli oczywiście możesz zaspokoić moją ciekawość ... bo prostszego patentu na kiełbasę nie znam Przeważnie to polecamy na "pierwszą kiełachę" w życiu Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) Kolego a co Ci nowego poza tym co jest w przepisie źródłowym dodał wpis kolegi ? Że według kolegi można pominąć ponowne mieszanie po wyjęciu z lodówki ".Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasiemieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste" Edytowane 27 Maja 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 27 Maja 2016 Kolego a co Ci nowego poza tym co jest w przepisie źródłowym dodał wpis kolegi ? Że według kolegi można pominąć ponowne mieszanie po wyjęciu z lodówki ".Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasiemieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste" No to teraz już wszystko wiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajtaler Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 27 Maja 2016 Kolego a co Ci nowego poza tym co jest w przepisie źródłowym dodał wpis kolegi ? Że według kolegi można pominąć ponowne mieszanie po wyjęciu z lodówki ".Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasiemieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste" Oczywiście przypadkiem pominąłem tę czynność ale to drugie mieszanie nasuwa się samo bo po wyjęciu po 12 godz bym w takim stanie nie nadziewał farszu. Ja chyba nawet dodałem trochę wody jeszcze. Główny problem w tym przepisie to chyba czy dawać peklosól czy samą sól. Niektórzy mówią że to przepis na samą sól jednak w pierwszym poście jest sól/peklosól i wydaje mi się że z tego te wszystkie pytania i problemy. Tak jak mówię - ja dałem soli 70% a te 30% peklosoli to niewiele aby mogło zaszkodzić.Moim zdaniem też jest to bardzo prosty przepis jednak 50 stron tematu mówi że jaednak nie do końca i nie dla wszystkich... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 27 Maja 2016 (edytowane) Moim zdaniem też jest to bardzo prosty przepis jednak 50 stron tematu mówi że jaednak nie do końca i nie dla wszystkich... Według mnie 50 stron dotyczy nie przepisu a różnych jego "wariacji". A to czy dać 70% soli czy 50%, a to czy dać słoniny czy boczku i czy na 3 kg karkówki starczy 0,5 kg boczku czy nie i jak go mielimy, również na 8mm ? A to czy czosnek chiński czy polski i czy dajemy do wody, czy farszu, czy 5 łyżeczek pieprzu czy 3 itp.itd. Przepis jest prosty jak budowa cepa a dyskusja jak dyskusja, zawsze będzie.No i przez 9 lat te 50 stron to nie tak dużo A czy dawać samą sól/peklosól czy mieszankę, to taki problem występuje przy każdej kiełbasie - zdrowiej/mniej zdrowo. Edytowane 27 Maja 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-498223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruliczekvip Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Witam mam pytanie do Gonzo czemu piszesz że peklosól jest mniej zdrowa od soli ? Chodzi mi o to że pelosól w 99% składa się z soli i niecały procent nitryt który w małych dawkach jest stosowany jako lek ? Jeśli się mylę to mnie popraw. Pytam z ciekawości bo ja robię na samej peklosoli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-499185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Pytam z ciekawości bo ja robię na samej peklosoli Na grilla też ? Ja pekluję w wersji "zdrowszej" 50s/50p , 60s/40p , zależy od chwili. Wykształcenia chemicznego nie posiadam więc stosuję się do rad innych i do tego co wyczytam w necie, np: "- Sól peklująca to nic innego jak mieszanka soli oraz innych konserwantów, z których najbardziej niebezpiecznym, ale i najpowszechniej używanym jest azotyn sodu (E250). Powszechnie wiadomo, że jest on rakotwórczy, jednakże jego wykluczenie może z kolei spowodować zatrucie bakteriami chorobotwórczymi.Czy nie wpadamy przypadkiem w błędne koło?- Natknąłem się kiedyś na istotny fakt. Dzienne "dozwolone" spożycie azotanu sodu (E251) jest 50-krotnie większe niż wspomnianego wyżej azotynu sodu (E250). Może więc warto wybierać wędliny z E251 skoro wydaje się on być 50-krotnie mniej szkodliwy? Nie jest to takie proste, gdyż wędliny konserwowane azotanem sodu (E251) to rzadkość." Ja składu peklosoli, którą kupuję nie znam, dlatego staram się ją ograniczać w swoich produktach. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-499283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 2 Czerwca 2016 (edytowane) stosuję się do rad innych i do tego co wyczytam w necie, np: "- Sól peklująca to nic innego jak mieszanka soli oraz innych konserwantów, z których najbardziej niebezpiecznym, ale i najpowszechniej używanym jest azotyn sodu (E250). Powszechnie wiadomo, że jest on rakotwórczy, jednakże jego wykluczenie może z kolei spowodować zatrucie bakteriami chorobotwórczymi.Czy nie wpadamy przypadkiem w błędne koło? - Natknąłem się kiedyś na istotny fakt. Dzienne "dozwolone" spożycie azotanu sodu (E251) jest 50-krotnie większe niż wspomnianego wyżej azotynu sodu (E250). Może więc warto wybierać wędliny z E251 skoro wydaje się on być 50-krotnie mniej szkodliwy? Nie jest to takie proste, gdyż wędliny konserwowane azotanem sodu (E251) to rzadkość." Zacytowany przez Gonza fragment świadczy o braku znajomości rzeczy autora. Nawet zastosowanie do konserwacji azotanu sodu skutkuje jego przemianą (na skutek działania bakterii denitryfikacyjnych) do azotynu sodu.W efekcie to ten ostatni związek chemiczny konserwuje kolor w mięsie i działa bakteriobójczo na botulinę.Ze względu na niestabilny poziom bakterii we współczesnym środowisku, efekt przemiany azotanów w azotyny jest również niestabilny.Dlatego stosuje się znormalizowaną sól peklową, która gwarantuje założony poziom azotynu.Współcześnie stosuje się nadal azotany do wyrobu wędlin dojrzewających, w których czasy peklowania trwają do czasu wyczerpania się składników i występują doskonałe warunki do namnożenia się bakterii niezbędnych do przemiany azotanowo/azotynowej. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-499327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoky 58 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Hello,ok, I'll still write English better. so is the understanding of my posts better for you. Very nice sausage, I like. For the good garlic flavor I want you going to tell my kind.The amount of water which is in the recipe a few days earlier with crushed garlic in a bottle type. The bottle then cold and wait. There are wild a white milky liquid that is to be so. Then freeze the water or use very cold in sausage production.The taste is good. I hope that it is better for you to understand. Cytuj Gruß Smoky 58wenn du den wahren Karakter eines Menschen kennen willst, gebe ihm Macht! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-499346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2601 Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 11 Listopada 2016 Kielbasa wyszla super przy okazji 2 sery na próbę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-526107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 12 Listopada 2016 misiek2601, to jest właśnie uwędzony wyrób, a nie tylko przestraszony dymem Też tak często wędzę, lecz nie wszyscy lubują się w mocno pachnących dymem wędzonkach. Kiełbaska wygląda smakowicie, a sery zapewne już skonsumowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-526284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 12 Listopada 2016 Kielbasa wyszla super To też , ale mała uwaga techniczna.Zwróć uwagę na stykające się batony.Masz dużo takich miejsc gdzie batony są niedowędzone. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-526292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2601 Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 12 Listopada 2016 Trochę się nie dowedzilo ale mysle następnym razem bedzie lepiej kolejna próba za dwa tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-526306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 12 Listopada 2016 Co to za serki.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-526312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2601 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 13 Listopada 2016 Twaróg tłusty kostka moczony w solance ok 25 godzin i wedzony ok 4 godz w temperaturze do 50-55 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-526334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 13 Listopada 2016 Twaróg tłusty kostka moczony w solance ok 25 godzin i wedzony ok 4 godz w temperaturze do 50-55 stopniA jakiej firmy?Jadłeś/Dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-526335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 13 Listopada 2016 Twaróg tłusty kostka moczony w solance ok 25 godzin A jakie stężenie solanki bo stosunkowo długo moczyłeś.Ja co prawda zarzuciłam wędzenie serów twarogowych na rzecz serów typu włoskiego ale nigdy tak długo nie trzymam w solance. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-526340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek2601 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Starzenie 80 gram na litr wody a ser byl kupiony w markecie tłusty w kosce Nastepny wlasnie chcę spróbować typu wloskiego Edytowane 15 Listopada 2016 przez misiek2601 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-526540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Pierwsza wędzona kiełbasa ją zrobiłem z tatą. Świetny smak jak na tak prosty przepis. Dodatkowo pierwsza szynka z tym że robiona na szybko. Smak jeszcze nie znany ponieważ stygnie po parzeniu. http://obrazki.elektroda.pl/2580430600_1482090557_thumb.jpg http://obrazki.elektroda.pl/3538674400_1482090559_thumb.jpg Edytowane 18 Grudnia 2016 przez Silton Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/40/#findComment-532010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.