Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie zdaję sobie z tego sprawę i właśnie dla tego chcę spróbować co z tego wyjdzie. Dla tego też nie robię tej kiełbaski za dużo, raptem próbne 5 kg. wszystkiego, więc nawet gdyby coś było nie tak, to na grilla przy "piffku" na pewno się się będzie kwalifikować.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359958
Udostępnij na innych stronach

do sera a'la korycinski dodatek niedzwiedziego czosnku dal rewelacyjny smak /na 4 l mleka 1 lyzeczka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-359959
Udostępnij na innych stronach

Kardamon daje taki orientalny lekko lemonkowo-korzenny posmak, dobrze się komponuje z szynkową, rzeszowską czy podsuszaną kiełabaską ale ostrożnie bo szybko dominuje inne smaki ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360132
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,

Jaki smak daje kardamon w kielbasie?

Zastanawiam się czy dodać ale z drugiej strony nie chcę popsuć smaku kiełbasy (nie każdemu może odpowiadać)

Nie popsujesz ale daj nie więcej niż 0,2 g/kg.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360134
Udostępnij na innych stronach

Jednak nie wytrzymałem i dokonałem małej degustacji na świeżo. Po sparzeniu, schłodzeniu i ponownym podwędzeniu ok.1.5 godz. Wygląd znakomity, smak że tak powiem niezły, lecz całkowicie różny niż z normalnym czosnkiem. Zupełny brak tej charakterystycznej czosnkowej nuty która jest właściwie podstawowa i obowiązkowa w kiełbasie tzw. wiejskiej czy chłopskiej. W sumie jak piszę kiełbaska niezła i smaczna, ale jednak "to nie to". Następnym razem spróbuję ten sam zestaw przypraw plus jednak ok. myślę 1.5 g. normalnego czosnku na kilogram. Nie mniej zobaczymy jutro jak się smaki zrównoważą i zmacerują, a kiełbaska dobrze wystygnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360148
Udostępnij na innych stronach

sverige2 pokaż jak wygląda kiełbasa w przekroju.  Spróbuj ją usmażyć lub na grillu bo ja właśnie grilowaną ją jadłem i była super. Byc może jak sugerujesz miała tez dodatek zwykłego czosnku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360169
Udostępnij na innych stronach

Jojo w przekroju ładna i ogólnie fajna jest jak piszę, na pewno na grillu też będzie OK i żonce będzie smakować bo ona nie taka czosnkowa kobitka. Nie mniej ja lubię tą tradycyjną nutę czosnkową w kiełbasce szczególnie tego typu, kruchej typu wiejskiego, a czosnek niedźwiedzi zupełnie tego posmaku i charakteru nie daje. Nie mniej jak pisałem kiełbaska OK. a jutro jak nieco dojrzeje, będzie na pewno jeszcze nieco inna w smaku i zapewne lepsza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360176
Udostępnij na innych stronach

Bo niedzwiedzi do kiełbady razy dwa w funkcji zwykłego ; )

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360198
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy robią chłopską to i kombiii nie będzie gorszy  :)

Jedyne odstępstwo od receptury to mięso. Do karkówki i boczku dodałem podgardla, bo ostatnio wyszła mi zbyt sucha.

 

post-54059-0-59831700-1404536836_thumb.jpg

 

Batony z dołu zdjęcia zostały podpieczone w wędzarni w temp 90 stopni przez 50 minut.

Chłopska rządzi, pycha!  :thumbsup:

 

 

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360203
Udostępnij na innych stronach

Roger masz rację, ale właśnie dla tego dodałem przeca całe 4g. niedźwiedziego. Nie mniej kiełbaska po nocnym odpoczynku i ponownej porannej degustacji to już zupełnie inna kiełbaska, i muszę tu złożyć "uczciwą samokrytykę". Kiełbasa jest teraz naprawdę pyszna. Czosnek który wczoraj na świeżo nie był właściwie wyczuwalny, dzisiaj jest skomponowany na odpowiednim poziomie i jest wyczuwalny na tyle na ile trzeba aby nie dominował w smaku, i nie robił z "chłopskiej" tzw. "czosnkowej" Jest znacznie mniej ostry niż czosnek zwykły, i np. dla osób dla których dominacja ostrego zwyczajnego czosnku nie jest cacy, jest to doskonała alternatywa, a dzisiaj kiełbaska jest autentycznie pyszna, nadająca się idealnie na grilla, jak też do tzw. "łapy" z pajdą świeżego chlebka własnego wypieku. To naprawdę rarytas, i tak jak już kiedyś pisałem. "Chłopska" wg. Szczepana, ma pod sobą wszystkie kiełbasy i jest nie do pobicia najzwyczajniej, wersja z czosnkiem niedźwiedzim okazuje się autentycznym rarytasem. Na prośbę Jojo przesyłam również fotkę tego rarytasu.

post-49725-0-22754400-1404541262_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360210
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszyscy robią chłopską to i kombiii nie będzie gorszy 

No i nie jest :clap:  :thumbsup: 

 

 

Na prośbę Jojo przesyłam również fotkę tego rarytasu.

Szkoda, że tylko fotkę  :D  :tongue:  :thumbsup:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360229
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się Baco że Ci się podoba, co do smaku to musisz mi wierzyć na słowo niestety :D , ale jest naprawdę super w tym wariancie z czosnkiem niedźwiedzim. Już teraz na stałe zagości w mym kiełbasianym menu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360231
Udostępnij na innych stronach

Sverige2 , a jak trwalosc tej kielbasy ? chodzi mi o przechowywanie, w koncu dodales swiezy czosnek niedzwiedzi-liscie( nie suszone) . 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360235
Udostępnij na innych stronach

 

 

, a jak trwalosc tej kielbasy ? chodzi mi o przechowywanie, w koncu dodales swiezy czosnek niedzwiedzi-liscie( nie suszone) . 
 

Aniu witam Cię, sadząc po wpisie naszego kolegi testu na trwałość kiełbasy jak na razie nie będzie z powodu braku teje [ zostanie pożarta]  :facepalm: Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360239
Udostępnij na innych stronach

Anno nie zwróciłaś  uwagi że pisałem nieco wcześniej że suche liście czosnku niedźwiedziego zmełłem najpierw w młynku do kawy, do konsystencji mniej więcej suszonego roztartego w dłoniach majeranku, więc z trwałością nie powinno być problemu, poza tym jak słusznie pisze Baca, takie drobne 5kg. zostanie pożarte w tempie błyskawicy :D . Nie mniej uważam że świetnie nadaje się do podsuszenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360245
Udostępnij na innych stronach

baca48 - dziękuję za uznanie, chłopska rządzi! :thumbsup:

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360250
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy robią chłopską to i kombiii nie będzie gorszy  :)

Jedyne odstępstwo od receptury to mięso. Do karkówki i boczku dodałem podgardla, bo ostatnio wyszła mi zbyt sucha.

 

attachicon.gifkiełbasa 001.JPG

 

Batony z dołu zdjęcia zostały podpieczone w wędzarni w temp 90 stopni przez 50 minut.

Chłopska rządzi, pycha!  :thumbsup:

 

Witaj Kombii

dawno nie widziałem tak pięknie uwędzonej kiełbasy,te dwie laseczki kiełbasy obok talerza mistrzostwo,zaopiekowałbym się nimi hehe

słonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360310
Udostępnij na innych stronach

Sverige2, wychodzi na to, ze nie zrobiłeś kiełbasie chłopskiej niedzwiedziej przysługi dodając inny czosnek. Gratulacje. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360379
Udostępnij na innych stronach

Witaj Kombii

 

dawno nie widziałem tak pięknie uwędzonej kiełbasy,te dwie laseczki kiełbasy obok talerza mistrzostwo,zaopiekowałbym się nimi hehe

słonecznie pozdrawiam

Marek

 

Bardzo dziękuję za miłe słowo. Tym bardziej mi miło, że słyszę je z ust prawdziwego fachowca.

 

Wiele osób jest mi nieprzychylnych na tym forum jak wiesz (lub nie wiesz) li tylko dlatego, że wędzę moje wyroby w znienawidzonym przez nich pomniku a nie w kibelku. Tym bardziej Twoja opinia jest dla mnie budująca.

Edytowane przez kombiii

Człowiek, który mówi: tego się nie da zrobić, nie powinien przeszkadzać TEMU, który TO robi.

 

                                                                     przysłowie chińskie

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9363-lokomotywa-inspirowana-projektem-pana-wojtka-minora-etapy-budowy/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-360477
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzień dobry a może też dobry wieczór. Obserwatorem forum jestem od lat a dzisiaj postanowiłem napisać pierwszy post. W sumie to na prośbę kolegi z Niemiec i jego kolegów  :)  Sprawa oczywiście dotyczy kiełbasy chłopskiej a mianowicie ilości przypraw. Dla potomnych , gustujących w średnio przyprawionych wędlinach polecam przyprawy które zastosował Dziadek w przepisie http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy;  ale nie stosuję gorczycy kolendry i kminku a czosnek w ilości x 3. Peklosól 18 g/kg. Kiełbaskę robiłem  już z 4-5 razy i za każdym razem ma wadę polegająca na tym że szybciej się rozchodzi niż się ją robi. Nie parzę tylko zapiekam 50 minut w 85-90 stopni. Łączne dymienie 3 godz. Drewno na początek olcha w połowie jabłoń z niewielką ilością wiśni ( po wiśni albo czereśni ciemnieje) zapiekanie na buku lub olsze. W przekroju wychodzi to co u kolegi  sverige 2 więc nie będę zaśmiecał serwera. Byłbym zapominał , jako że często wędzę polędwice zostają mi z niej warkocze które dorzucam do karkówki (10%) podobnie skrawki w  tylnych szynek, dorzucam ich około 10 procent i są niewyczuwalne w kiełbasce. Wszystko mielone na "oczku" 8 mm. Pozdrawiam. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-371884
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam Szanowną brać .Jako że to mój pierwszy post chciałem się przywitać.Zrobiłem wg przepisu Szczepana ,czyli zmieliłem 4kg karczku ,1kg boczku,dodałem pekle ,przyprawy do wody i do lodówki na 12h bez wcześniejszego peklowania 2-dni!Potem wędzenie 4h ,kiełbasa jest rewelacyjna ! Rodzina stwierdziła że najlepsza jaką zrobiłem więc polecam ten przepis .Na pewno będzie często powielany.Dzięki Szczepan że udostępniłeś nam ten przepis na prostą kiełbasę!! :clap: :clap: :clap:

 

http://s10.ifotos.pl/img/CAM00398j_eqwqhax.jpg

Edytowane przez jeryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/30/#findComment-375776
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.