Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Na jelita każdy ma inny patent,

 

 

 Zgadza się :D  Teraz to mam tak suche i pomarszczone kiełbaśnice  że moczenie nawet 24 godziny by nic nie pomogło .  Ciężko nakładać na lejek a przy nadziewaniu również ciężko z lejka schodzą :D   Były w I gatunku  , pewnie taka technika czyszczenia jelit .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-478361
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nie wiem, czy pisze w dobrym wątku. Jeżeli nie, to z góry proszę o wybaczenie...

 

Przymierzam się właśnie do zrobienia już po raz trzeci kiełbasy chłopskiej wg w/w przepisu.

Za pierwszym razem "nieco" przesadziłem z wędzeniem (i doborem drewna) i wyszła smaczna, ale twarda skórka.

Za drugim razem (dzięki Waszym radom) wyeliminowałem te błędy i wyszła niemal super. Smaczna z łatwo

oddzielającą się skórką (jelitem).

Dlaczego niemal? Pojawił się inny problem. Do nadziewania używałem elektrycznej maszynki do mięsa z lejkiem.

Za pierwszym razem trochę miałem z tym problemu, długo mi zeszło. Za drugim razem nabrałem już wprawy,

ale pojawił się pewien feler. Dziura w środku kiełbasy. Dziura o nieregularnych kształtach, ale jednak dziura.

Na smak wpływu nie ma, ale psuje tzw. wrażenia estetyczne.

 

Pytanie: co zrobiłem źle? Dlaczego za pierwszym razem "dziury" nie było, a za drugim jest mimo

raczej podobnej "techniki" nadziewania?

 

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-486078
Udostępnij na innych stronach

co zrobiłem źle?

 

Gdybyś miał nadziewarkę to bym napisał, że źle ją nabiłeś.W Twoim przypadku w trakcie jak wkładałeś mięso do maszynki powstała bańka powietrzna i stąd  ta dziura. Zwróć uwage na to jak nakładasz mięso do maszynki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-486084
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mniejsze ryzyko popełnienia takiego błędu?

 

Ja bym powiedział, że takie samo. Nadziewarkę też trzeba umiejętnie nabijać.




 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-486411
Udostępnij na innych stronach

Czy w przypadku tej kielbasy mieso zmielone moze polezec 24h a nastepnie osadzanie po nadzianiu przez 12h? Wygodniej by mi bylo czasowo sie wyrobic... ????

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-487305
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy w przypadku tej kielbasy mieso zmielone moze polezec 24h a

 

Może ,ale w chłodzie  4 - 6 C. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-487318
Udostępnij na innych stronach

Wyrzezbiłem z 3,40 kg łopatki 2,5 kg jedynki . Do czego sie nadaje to co pozostało ?  A więc , błony ,  tłuszcze . Czy to się wykorzystuje  do kiełbasy  ?  Dotyczy to również błon ze schabu .Czy dla psa ? Mewy mam .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-487641
Udostępnij na innych stronach

A więc , błony ,  tłuszcze . Czy to się wykorzystuje  do kiełbasy  ?  Dotyczy to również błon ze schabu

 

 

Błony, mizdra to III wp nadająca się po odpowiednim zmieleniu na klej do kiełbasy a tłuszcz a nie chude mięso jest nośnikiem smaku.Mew i psa bym tym nie karmił bo to marnotrawstwo.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-487679
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

 

Jestem  tutaj nowy :) dlatego chciałem się przywitać.

 

Moje pytanie jest takie,chcę zrobić ww kiełbaskę,mam 3 kg karkówki podzielonej na 2 gatunki,do tego 600g boczku zmieszanego ze słoniną.

Karkówka pokrojona w kostkę i jutro bedzie peklowana sól + peklosól 50/50 na 12 h.

 

Głównie chodzi mi o to czy boczku + słoniny jest odpowiednia ilość na 3 kg mięsa.

 

Oraz chciał bym żeby kiełbasa była pikantna w czosnek i pieprz,dlatego pytanko o ile zwiększyć gramature na 1 kg. 

Edytowane przez leonARL4x4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490284
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jestem  tutaj nowy :) dlatego chciałem się przywitać.

 

Moje pytanie jest takie,chcę zrobić ww kiełbaskę,mam 3 kg karkówki podzielonej na 2 gatunki,do tego 600g boczku zmieszanego ze słoniną.

Karkówka pokrojona w kostkę i jutro bedzie peklowana sól + peklosól 50/50 na 12 h.

 

Głównie chodzi mi o to czy boczku + słoniny jest odpowiednia ilość na 3 kg mięsa.

 

Oraz chciał bym żeby kiełbasa była pikantna w czosnek i pieprz,dlatego pytanko o ile zwiększyć gramature na 1 kg. 

Witaj, jeśli chcesz zrobić według w/w receptury to zrób jak napisane, słoniny nie ma w składzie. Ilość przypraw podana.  

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490326
Udostępnij na innych stronach

Wiem że ilość przypraw jest podana,lecz dużo osób pisało że za łagodna wyszła,a teżlubie bardziej pikantne.

 

Niestety żona już zmieszała słonine z boczkiem,dlatego nie mam wyjscia,tylko nie wiem czy proporcje odpowiednie.

Wolał bym żeby kiełbasa nie była za sucha,bo wyjdzie twarda.

 

Tak to wygląda u mnie,proszęo jakąś poradę jak to wykorzystać teraz.

 

https://lh4.googleusercontent.com/-hXwHCM851GU/Vwik5imBg9I/AAAAAAAACAw/bSWR5w5No_AEtA6CYIWlzEqA3biL-1dVg/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B4

 

https://lh4.googleusercontent.com/-AxC9vk1nXPU/Vwik5u5tDLI/AAAAAAAACAw/8kC86cKkYGg6qLFrIzvIM6sL0EXc5l8RQ/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B3

 

https://lh4.googleusercontent.com/-N9HdT8vJ_AI/Vwik5r-F0TI/AAAAAAAACAw/Tuf4ZaKOx5EolkNV5aHCqKxcbn9cbWqLg/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B2

 

https://lh4.googleusercontent.com/-HNWMhabJ_Wc/Vwik5tKT_cI/AAAAAAAACAw/jrcydRKLiAkVjVhA4ryi3EmgbZnn8Tifg/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B1

 

Edytowane przez leonARL4x4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490372
Udostępnij na innych stronach

Jakie masz sitka to ładniejsze I na 10 II na 8 tłuszcz na 6. Przyprawy + czosnek dobrze wymieszać tak aby się kleiło nie oderwało od ręki. Do jelita i wędzenia. Na przyszłość kawałki do peklowania kroimy 3x3 4x4 czyli trochę większe. Przyprawy każdy dobiera pod smak. Możesz zrobić próbę tz przysmażyć bez tłuszczu na patelni kotlecik z farszu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490384
Udostępnij na innych stronach

...tej kiełbasy nie da się zepsuć - rób tak jak w SZCZEPAN w pierwszym poscie napisał i będzie ok.

Jak chcesz luźniejszą to ew. podwójną ilość wody (zamiast 0,5l na 10kg daj 1,0l - przelicz to na swoje kilogramy)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490386
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo za pomoc :)

 

Jeszcze pytanko,czy ten boczek+słonina też mam zapeklować skoro już jest zmielony ?

Bo jak póżniej dodam go do farszu to objętość się zwiększy i będzie za mało soli.

Chyba że tą ilość ktora powinna iść  do boczku rozdzielić na farsz  I i II gatunku ?

 

Czosnek zmieliłem świeży i dodałem do wody 0,5 l  czy przyprawy też dodać do tej wody ?

 

Zrobiłem trochę inaczej gdyż mięso w tych kawałkach zapeklowałem sól+peklosól 50/50.

 

A nie jak jest w przepisie,żeby zmielone zapeklować z czosnkiem 

Edytowane przez leonARL4x4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490388
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dzisiaj robisz to dodaj sól, jak jutro to może być peklosól. Dawka 18-20 gram na kg. Na przyszłość najpierw peklujemy później mielimy , sloninę solimy. Piszę z telefonu sorry za błędy.Tej wody to masz za dużo 100-250 ml to jest Twój przedział.przyprawy jak chcesz ale do właściwej ilości wody. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490389
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że słonina również 18-20g/kg ?

 

Dodam że farszu w sumie jest 3,3 kg łącznie ze słonina+boczek.

 

Do wody dodałem 8 ząbków czosnku(mam nadzieję że nie będzie za dużó :)  )

Według przepisu wychodzi że :

Majeranku powinienem dać 2 łyżki

Pieprz  1 łyżeczka ? chyba troche mało 

Cukier niecałą 1 łyżeczkę  ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490391
Udostępnij na innych stronach

To wody 160-330 ml. Przyprawy to przelicz 1/3 z przepisu na 10 kg.tak słonina +boczek 18-20 gr soli /1 kg. Z przyprawami weź z przepisu one są tak pod przeciętnego konsumenta, później zmienisz pod siebie np.ja daje mniej peklosoli niż w przepisach. Jak masz z przepisu to wiesz o ile zmieniać i czego Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490394
Udostępnij na innych stronach

Czy te przyprawy mogę  dodać dzisiaj do tej wody z czosnkiem ?

Czy dopiero jutro po zmieleniu dosypać  do farszu ?

 

Na 3,3 kg farszu

 

Cukru dam  0,5 łyżeczki

Majeranek 2 łyżki

Pieprzu zmieliłem 5g czyli wychodzi ok 1,5 łyżeczki

Czosnku było 8 ząbków

 

Jak zmiele mięso i wsypię przyprawy to zrobie mały kotlecik i usmaże,będzie to najlepszy sposób na sprawdzenie ilości przypraw

Edytowane przez leonARL4x4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490399
Udostępnij na innych stronach

O key ja się trochę pogubiłem, myślałem że wszystko masz zapeklowane i juz teraz robisz kiełbasę a la Szczepana . Rób tak jak jest napisane w przepisie. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490402
Udostępnij na innych stronach

dużo osób pisało że za łagodna wyszła,a teżlubie bardziej pikantne

Nic nie stoi na przeszkodzie byś przyprawił pod swój smak. Zwiększ ilość soli do 20 g/kg, pieprzu też o łyżeczkę na 10 kg, majeranku bym nie zwiększał, a czosnku możesz dać nawet 2x tyle. Jak komu smakuje. Ja dla siebie tak daję, a też lubimy mocniej przyprawione. Ale coś mi się zdaje że nie zrozumiałeś ilości soli. Zauważ że w przepisie SZCZEPAN'a sól jest podana w gramach na jeden kilogram mięsa wszystkich klas (nie gatunków, bo gatunek to coś innego), a reszta przypraw na całe 10 kg. Tak więc ważysz całość mięsa (razem wszystkie klasy, tj. chude+tłuste+słonina+itp), i i odważasz sól licząc np. 20 g/kg (w tym przypadku 20x3,3 kg = 66 g soli) i rozdzielasz tą ogólną ilość soli(lub peklosoli) proporcjonalnie na każdą klasę jeśli je peklujesz osobno. Skoro już masz wymieszane to policz i ewentualnie dosól. To na teraz.

 

A przed następnym podejściem to zapoznaj się na stronie głównej z tematami o klasyfikacji, peklowaniu, wędzeniu i obróbce termicznej. No i obwiązkowo z naszą "biblią dla początkujących" tj. z Akademią DZIADKA, gdzie masz wyłożone jak na talerzu krok po kroku cały proces powstawania wyrobów - od świniobicia po gotowe wyroby. Potem to już czytanie ze zrozumieniem przepisów to będzie przyjemność. A w razie wątpliwości zawsze można dopytać w odpowiednim temacie.

Czy dopiero jutro po zmieleniu dosypać  do farszu ?

Cię choroba , jak mawiał pewien sołtys. W takim razie rób zgodnie z przepisem. 

Edytowane przez frapio
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490403
Udostępnij na innych stronach

Frapio- dokładnie tak zrobiłem z solą,liczyłem  gramaturę pod łączną masę wszystkich klas mięsa.

Z tym że dałem 18g/kg 50/50  wyszło 54g


 

 

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.

 

Nic tutaj nie piszę o pieprzu i majeranku,więc nie wiem czy dodać je też do wody czy tylko wsypać do farszu,dlatego to pytanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490406
Udostępnij na innych stronach

A to?

... dodajemy powyżej wymienione przyprawy ...Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy...

Tak jak autor pisze.  Ja trochę mocniej przyprawiam, bo tak lubimy. I temperatura w lodówce niech nie przekracza 6 *C, a przed włożeniem do wędzarni niech kiełbaska ogrzeje się do temp. pokojowej.

Jeszcze co do teorii to poczytaj pierwsze 47 stron tutaj . Też dużo Ci pomoże.

Powodzenia

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490415
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc :)

 

Mam takie pytanie jeszcze,bo myślałem że uda mi się w niedzielę zmielić mięso i uwędzić,lecz nie dałem rady,w związku z tym czy mogę to mięso zapeklowane trzymać w lodówce do soboty ?

 

Mięso jest w kawałkach,jedynie co się zmieniło to kolor,ale to już zaobserwowałem w sobote 3 godziny po zapeklowaniu,czy jest to reakcja na peklosól+ sól ?

 

Bo jeśli trzeba będzie wędzić wcześniej to coś będę musiał wykombinować.

 

 

 

 

https://lh4.googleusercontent.com/-FETU4LuolxA/VwuXFXGBApI/AAAAAAAACBc/sO9tOZNeAQE4QeIdUKf7P9BtAXz5RUydw/w984-h553-no/11.04.2016%2B-%2B1

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490717
Udostępnij na innych stronach

Ubij mięso w pojemniku tak , aby była jak najmniejsza zawartość powietrza , przykryj szczelnie i daj do lodówki na +2 stopnie

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490723
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.