andrzej k Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 22 Lutego 2016 Na jelita każdy ma inny patent, Zgadza się Teraz to mam tak suche i pomarszczone kiełbaśnice że moczenie nawet 24 godziny by nic nie pomogło . Ciężko nakładać na lejek a przy nadziewaniu również ciężko z lejka schodzą Były w I gatunku , pewnie taka technika czyszczenia jelit . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-478361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hokej66 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 20 Marca 2016 Nie wiem, czy pisze w dobrym wątku. Jeżeli nie, to z góry proszę o wybaczenie... Przymierzam się właśnie do zrobienia już po raz trzeci kiełbasy chłopskiej wg w/w przepisu.Za pierwszym razem "nieco" przesadziłem z wędzeniem (i doborem drewna) i wyszła smaczna, ale twarda skórka.Za drugim razem (dzięki Waszym radom) wyeliminowałem te błędy i wyszła niemal super. Smaczna z łatwooddzielającą się skórką (jelitem).Dlaczego niemal? Pojawił się inny problem. Do nadziewania używałem elektrycznej maszynki do mięsa z lejkiem.Za pierwszym razem trochę miałem z tym problemu, długo mi zeszło. Za drugim razem nabrałem już wprawy,ale pojawił się pewien feler. Dziura w środku kiełbasy. Dziura o nieregularnych kształtach, ale jednak dziura.Na smak wpływu nie ma, ale psuje tzw. wrażenia estetyczne. Pytanie: co zrobiłem źle? Dlaczego za pierwszym razem "dziury" nie było, a za drugim jest mimoraczej podobnej "techniki" nadziewania? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-486078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) co zrobiłem źle? Gdybyś miał nadziewarkę to bym napisał, że źle ją nabiłeś.W Twoim przypadku w trakcie jak wkładałeś mięso do maszynki powstała bańka powietrzna i stąd ta dziura. Zwróć uwage na to jak nakładasz mięso do maszynki. Edytowane 20 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-486084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hokej66 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 21 Marca 2016 Czyli jednak trzeba pomyśleć o nadziewarce? Mniejsze ryzyko popełnienia takiego błędu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-486404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 21 Marca 2016 Mniejsze ryzyko popełnienia takiego błędu? Ja bym powiedział, że takie samo. Nadziewarkę też trzeba umiejętnie nabijać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-486411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 24 Marca 2016 Czy w przypadku tej kielbasy mieso zmielone moze polezec 24h a nastepnie osadzanie po nadzianiu przez 12h? Wygodniej by mi bylo czasowo sie wyrobic... ???? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-487305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 24 Marca 2016 Czy w przypadku tej kielbasy mieso zmielone moze polezec 24h a Może ,ale w chłodzie 4 - 6 C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-487318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord55 Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 25 Marca 2016 Wyrzezbiłem z 3,40 kg łopatki 2,5 kg jedynki . Do czego sie nadaje to co pozostało ? A więc , błony , tłuszcze . Czy to się wykorzystuje do kiełbasy ? Dotyczy to również błon ze schabu .Czy dla psa ? Mewy mam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-487641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) A więc , błony , tłuszcze . Czy to się wykorzystuje do kiełbasy ? Dotyczy to również błon ze schabu Błony, mizdra to III wp nadająca się po odpowiednim zmieleniu na klej do kiełbasy a tłuszcz a nie chude mięso jest nośnikiem smaku.Mew i psa bym tym nie karmił bo to marnotrawstwo. Edytowane 25 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-487679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonARL4x4 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam Jestem tutaj nowy dlatego chciałem się przywitać. Moje pytanie jest takie,chcę zrobić ww kiełbaskę,mam 3 kg karkówki podzielonej na 2 gatunki,do tego 600g boczku zmieszanego ze słoniną.Karkówka pokrojona w kostkę i jutro bedzie peklowana sól + peklosól 50/50 na 12 h. Głównie chodzi mi o to czy boczku + słoniny jest odpowiednia ilość na 3 kg mięsa. Oraz chciał bym żeby kiełbasa była pikantna w czosnek i pieprz,dlatego pytanko o ile zwiększyć gramature na 1 kg. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez leonARL4x4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam Jestem tutaj nowy dlatego chciałem się przywitać. Moje pytanie jest takie,chcę zrobić ww kiełbaskę,mam 3 kg karkówki podzielonej na 2 gatunki,do tego 600g boczku zmieszanego ze słoniną.Karkówka pokrojona w kostkę i jutro bedzie peklowana sól + peklosól 50/50 na 12 h. Głównie chodzi mi o to czy boczku + słoniny jest odpowiednia ilość na 3 kg mięsa. Oraz chciał bym żeby kiełbasa była pikantna w czosnek i pieprz,dlatego pytanko o ile zwiększyć gramature na 1 kg. Witaj, jeśli chcesz zrobić według w/w receptury to zrób jak napisane, słoniny nie ma w składzie. Ilość przypraw podana. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonARL4x4 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Wiem że ilość przypraw jest podana,lecz dużo osób pisało że za łagodna wyszła,a teżlubie bardziej pikantne. Niestety żona już zmieszała słonine z boczkiem,dlatego nie mam wyjscia,tylko nie wiem czy proporcje odpowiednie.Wolał bym żeby kiełbasa nie była za sucha,bo wyjdzie twarda. Tak to wygląda u mnie,proszęo jakąś poradę jak to wykorzystać teraz. https://lh4.googleusercontent.com/-hXwHCM851GU/Vwik5imBg9I/AAAAAAAACAw/bSWR5w5No_AEtA6CYIWlzEqA3biL-1dVg/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B4 https://lh4.googleusercontent.com/-AxC9vk1nXPU/Vwik5u5tDLI/AAAAAAAACAw/8kC86cKkYGg6qLFrIzvIM6sL0EXc5l8RQ/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B3 https://lh4.googleusercontent.com/-N9HdT8vJ_AI/Vwik5r-F0TI/AAAAAAAACAw/Tuf4ZaKOx5EolkNV5aHCqKxcbn9cbWqLg/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B2 https://lh4.googleusercontent.com/-HNWMhabJ_Wc/Vwik5tKT_cI/AAAAAAAACAw/jrcydRKLiAkVjVhA4ryi3EmgbZnn8Tifg/w984-h553-no/09.04.2016%2B-%2B1 Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez leonARL4x4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Jakie masz sitka to ładniejsze I na 10 II na 8 tłuszcz na 6. Przyprawy + czosnek dobrze wymieszać tak aby się kleiło nie oderwało od ręki. Do jelita i wędzenia. Na przyszłość kawałki do peklowania kroimy 3x3 4x4 czyli trochę większe. Przyprawy każdy dobiera pod smak. Możesz zrobić próbę tz przysmażyć bez tłuszczu na patelni kotlecik z farszu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 ...tej kiełbasy nie da się zepsuć - rób tak jak w SZCZEPAN w pierwszym poscie napisał i będzie ok.Jak chcesz luźniejszą to ew. podwójną ilość wody (zamiast 0,5l na 10kg daj 1,0l - przelicz to na swoje kilogramy) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonARL4x4 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki bardzo za pomoc Jeszcze pytanko,czy ten boczek+słonina też mam zapeklować skoro już jest zmielony ?Bo jak póżniej dodam go do farszu to objętość się zwiększy i będzie za mało soli.Chyba że tą ilość ktora powinna iść do boczku rozdzielić na farsz I i II gatunku ? Czosnek zmieliłem świeży i dodałem do wody 0,5 l czy przyprawy też dodać do tej wody ? Zrobiłem trochę inaczej gdyż mięso w tych kawałkach zapeklowałem sól+peklosól 50/50. A nie jak jest w przepisie,żeby zmielone zapeklować z czosnkiem Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez leonARL4x4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeżeli dzisiaj robisz to dodaj sól, jak jutro to może być peklosól. Dawka 18-20 gram na kg. Na przyszłość najpierw peklujemy później mielimy , sloninę solimy. Piszę z telefonu sorry za błędy.Tej wody to masz za dużo 100-250 ml to jest Twój przedział.przyprawy jak chcesz ale do właściwej ilości wody. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonARL4x4 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Rozumiem że słonina również 18-20g/kg ? Dodam że farszu w sumie jest 3,3 kg łącznie ze słonina+boczek. Do wody dodałem 8 ząbków czosnku(mam nadzieję że nie będzie za dużó )Według przepisu wychodzi że :Majeranku powinienem dać 2 łyżkiPieprz 1 łyżeczka ? chyba troche mało Cukier niecałą 1 łyżeczkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) To wody 160-330 ml. Przyprawy to przelicz 1/3 z przepisu na 10 kg.tak słonina +boczek 18-20 gr soli /1 kg. Z przyprawami weź z przepisu one są tak pod przeciętnego konsumenta, później zmienisz pod siebie np.ja daje mniej peklosoli niż w przepisach. Jak masz z przepisu to wiesz o ile zmieniać i czego Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonARL4x4 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Czy te przyprawy mogę dodać dzisiaj do tej wody z czosnkiem ?Czy dopiero jutro po zmieleniu dosypać do farszu ? Na 3,3 kg farszu Cukru dam 0,5 łyżeczkiMajeranek 2 łyżkiPieprzu zmieliłem 5g czyli wychodzi ok 1,5 łyżeczkiCzosnku było 8 ząbków Jak zmiele mięso i wsypię przyprawy to zrobie mały kotlecik i usmaże,będzie to najlepszy sposób na sprawdzenie ilości przypraw Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez leonARL4x4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) O key ja się trochę pogubiłem, myślałem że wszystko masz zapeklowane i juz teraz robisz kiełbasę a la Szczepana . Rób tak jak jest napisane w przepisie. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) dużo osób pisało że za łagodna wyszła,a teżlubie bardziej pikantneNic nie stoi na przeszkodzie byś przyprawił pod swój smak. Zwiększ ilość soli do 20 g/kg, pieprzu też o łyżeczkę na 10 kg, majeranku bym nie zwiększał, a czosnku możesz dać nawet 2x tyle. Jak komu smakuje. Ja dla siebie tak daję, a też lubimy mocniej przyprawione. Ale coś mi się zdaje że nie zrozumiałeś ilości soli. Zauważ że w przepisie SZCZEPAN'a sól jest podana w gramach na jeden kilogram mięsa wszystkich klas (nie gatunków, bo gatunek to coś innego), a reszta przypraw na całe 10 kg. Tak więc ważysz całość mięsa (razem wszystkie klasy, tj. chude+tłuste+słonina+itp), i i odważasz sól licząc np. 20 g/kg (w tym przypadku 20x3,3 kg = 66 g soli) i rozdzielasz tą ogólną ilość soli(lub peklosoli) proporcjonalnie na każdą klasę jeśli je peklujesz osobno. Skoro już masz wymieszane to policz i ewentualnie dosól. To na teraz. A przed następnym podejściem to zapoznaj się na stronie głównej z tematami o klasyfikacji, peklowaniu, wędzeniu i obróbce termicznej. No i obwiązkowo z naszą "biblią dla początkujących" tj. z Akademią DZIADKA, gdzie masz wyłożone jak na talerzu krok po kroku cały proces powstawania wyrobów - od świniobicia po gotowe wyroby. Potem to już czytanie ze zrozumieniem przepisów to będzie przyjemność. A w razie wątpliwości zawsze można dopytać w odpowiednim temacie.Czy dopiero jutro po zmieleniu dosypać do farszu ?Cię choroba , jak mawiał pewien sołtys. W takim razie rób zgodnie z przepisem. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez frapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonARL4x4 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Frapio- dokładnie tak zrobiłem z solą,liczyłem gramaturę pod łączną masę wszystkich klas mięsa.Z tym że dałem 18g/kg 50/50 wyszło 54g Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa. Nic tutaj nie piszę o pieprzu i majeranku,więc nie wiem czy dodać je też do wody czy tylko wsypać do farszu,dlatego to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 A to?... dodajemy powyżej wymienione przyprawy ...Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy...Tak jak autor pisze. Ja trochę mocniej przyprawiam, bo tak lubimy. I temperatura w lodówce niech nie przekracza 6 *C, a przed włożeniem do wędzarni niech kiełbaska ogrzeje się do temp. pokojowej.Jeszcze co do teorii to poczytaj pierwsze 47 stron tutaj . Też dużo Ci pomoże.Powodzenia Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonARL4x4 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Dzięki za pomoc Mam takie pytanie jeszcze,bo myślałem że uda mi się w niedzielę zmielić mięso i uwędzić,lecz nie dałem rady,w związku z tym czy mogę to mięso zapeklowane trzymać w lodówce do soboty ? Mięso jest w kawałkach,jedynie co się zmieniło to kolor,ale to już zaobserwowałem w sobote 3 godziny po zapeklowaniu,czy jest to reakcja na peklosól+ sól ? Bo jeśli trzeba będzie wędzić wcześniej to coś będę musiał wykombinować. https://lh4.googleusercontent.com/-FETU4LuolxA/VwuXFXGBApI/AAAAAAAACBc/sO9tOZNeAQE4QeIdUKf7P9BtAXz5RUydw/w984-h553-no/11.04.2016%2B-%2B1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Ubij mięso w pojemniku tak , aby była jak najmniejsza zawartość powietrza , przykryj szczelnie i daj do lodówki na +2 stopnie Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/38/#findComment-490723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.