grzes855 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Marca 2005 Nadziewana szyja gęsia (przepis z 1907r) Do dużej szyjki bierze się: pól funta siekanej wołowiny, 2-3 łyżek tartej bułki, 1 siekaną albo tartą cebulę, soli, pieprzu i 1-2 jajek. Nadziewa się tą dobrze zmięszaną massą szyjkę, zaszywa się od góry do dołu, następnie oparza, czyści i albo się dusi razem z podróbkami, albo piecze przy gęsi. Można nadziać także szyjkę massą bez mięsa, a złożoną z 3 drobno posiekanych bułek, dużej ilości pokrajanego tłuszczu, soli, pieprzu, 2 jajek, i garstki tymianku. Tylko tartej bułki nie bierzemy do tego nadzienia wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amic Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Maja 2005 Moja babcia kiedyś do szyjki gęsiej dawała podroby z niej tj wątróbkę, serce i żołądek oraz jajka i bułkę moczona w rosole + oczywiście przyprawy jak sól i pieprz ewentualnie inne w zależności od indywidualnych upodobań :wink: Cytuj Swojskie jest zdrowsze Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lutego 2010 Właśnie jestem w czasie pieczenia nadziewanej szyji gęsiej.Relację zdam trochę później, no i przepis jak wykonałem podam. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lutego 2010 Innymi słowy żydowskie "gęsie pipki" Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lutego 2010 Można i tak powiedzieć tylko że w żydowskim przepisie jest woda a ja znalazłem że do moczenia bułki używa sie mleka i ponoć było to stosowane na Kurpiach."Gęsimi pipkami "również nazywano potrawę wykonaną z gęsich żołądków, ale ją będę wykonywał w późniejszym czasie. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lutego 2010 tim masz racje Brachu, ale ortodoksyjna potrawa była z gęsich szyjek. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lutego 2010 Cytat z Wikipedi.Gęsi pipek, potrawa z pieczonej faszerowanej skóry z gęsiej szyi. Prosty farsz robi się najczęściej na bazie tartych ziemniaków. W południowej Polsce nazwę tę nosi potrawa z duszonych gęsich żołądków. Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, popularna była zwłaszcza na Kresach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lutego 2010 w żydowskim przepisie jest woda a ja znalazłem że do moczenia bułki używa sie mleka Zasady kaszrutu ( koszerności ) religii żydowskiej zabraniają łaczenia nabiału z mięsem. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lutego 2010 Oto mój przepis na gęsią szyję Składniki; 1 skóra z gęsiej szyi (od gąsiorka jest dłuższa) 1 wątróbka gęsia (czyli ok. 10 dkg) 1 cebula średnia 10 dkg pieczarek 1 żółtko gęsie (można zastąpić 2-3 kurzymi) 1 mała bułka (czerstwa) 1/2 szkl.mleka do namoczenia 2 łyżki smalcu gęsiego 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek wykałaczki lub nici do zaszycia Przygotowanie; Wątróbkę (parzymy),+bułkę (namoczoną w mleku, nadmiar mleka odciskamy),+pieczarki, +cebulę wszystko mielimy na maszynce.Wszystko wyrabiamy dodając smalec gęsi, żółtko gęsie i doprawiamy do smaku. Szyję gęsią zaszywamy (bądź spinamy wykałaczką) w cieńszym końcu, a następnie nadziewamy farszem nie za ciasno bo może podczas pieczenia pęknąć, następnie zaszywamy i pieczemy. A oto efekty dzisiejszego pichcenia. Wszystek farsz sie nie zmieścił do szyi wiec resztę nadziałem w kiełbaśnicę i sparzyłem Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lutego 2010 Innymi słowy żydowskie "gęsie pipki" A ja całe życie myślałem ,że "gęsie pipki " to żołądki gęsie :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Lutego 2010 No..no..gąski są teraz nr 1.Smaczne ,zdrowe..dietetyczne..mają jak widać wielu wielbicieli :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Lutego 2010 Jeszczę będzie kilka rarytasów z gęsiny :lol: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Lutego 2010 Jeszczę będzie kilka rarytasów z gęsiny :lol: Przecież wiemy, że tim to ................ :shock: "Gęsi Książe" :rolleyes: - więc jak mogłoby być inaczej :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Lutego 2010 tim - a może masz jakiś fajny przepis na "półgęski"? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Lutego 2010 Półgęski już się peklują razem z udami gęsimi, za tydzień jak pogoda dopisze będzie wędzenie a jak nie to je upiekę w brytfannie-i zdam relację Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Września 2010 tim, jak wiesz mam kilka gęsi i mam zamiar zrobić coś takiego jak w temacie. Ale nie wiem jaki jest czas pieczenia takiej szyi z farszem. chodzi mi o temp. i czas ? Będę wdzięczna za podpowiedź Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-124991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Listopada 2010 duduś, Przepraszam że tak długo nie odpowiadałem ale po awarii kompa przeoczyłem twoje pytanie.Co do czasu pieczenia to ja szyje piekłem na patelni aż skóra uzyska piękny podpieczony kolorek więc nie wiem w jakiej to było temperaturze jak to długo trwało. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Listopada 2010 A może się orientujecie gdzie mogę w pobliżu swojej chałupy takie szyje kupić?.Oczywiście ze skórą bo na niej najbardziej mi zależy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Listopada 2010 ,,Półgęski”Wykrawamy 2 piersi razem ze skórą posypujemy solą, pieprzem i odrobiną angielskiego ziela, składamy połówki mięsem do środka skórą na zewnątrz. Mocno ściskamy np. dwiema klapkami (deseczkami) obwiązujemy i odstawiamy na kila dni do lodówki.Po wyjęciu z lodówki wędzimy słabym zimnym dymem przez kilka dni. Po uwędzeniu kroimy w cieniutkie paseczki (plasterki) i rozkoszujemy się wspaniałym smakiem. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Listopada 2010 Jondek, dzięki za przepis, mam zamrożonych chyba z tuzin piersi gęsich więc na pewno przepis się przyda. tim, nie ma sprawy skóry z szyi mam zamrożone. Jeszcze nie nadziewałam ale myślałam, że robiłeś w piekarniku więc może i dobrze, że się wstrzymałam z robieniem. W najbliższym czasie przepis będzie wypróbowany. Pozd Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Listopada 2010 Wspaniałym smakołykiem jest OKRASA Gęsią pierś (bez skóry) siekamy nożem (lub mielimy dronym sitkiem) przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną majeranku po wymieszaniu zalewamy gorącym gęsim smalcem. Do tego koniecznie chlebek z pieca węglowego. [ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 20:18 ] tim składany nie zwijany. Rozbierając gęś staraj się aby skóra była w całości (w jednym kawałku) na obu częsciach piersi. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Listopada 2010 ,,Półgęski”Jondek, identycznie robiłam piersi kaczek wiejskich. Potraktowałam je jednak peklosolą a doprawiałam mocnym naparem świeżych ziół (rozmaryn, oregano, estragon). Wyszedł prawdziwy delikates. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Listopada 2010 Wspaniałym smakołykiem jest OKRASAJeszcze nie próbowałem więc wszystko przede mną Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Listopada 2010 Qurcze Jondek czy Ty musisz tak ludzi denerwować :devil: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Listopada 2010 Z gęsi można zrobić wspaniały pasztet. Obecnie jest sezon na gęsi więc zrobiłem ponad 50 słoików. Rodzinka jest zachwycona bo to jest rarytas do tego mam żurawinę, borówkę lub jarzębinę. BAJKA w g.........e Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.