Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nadziewana szyja gęsia (przepis z 1907r)

 

Do dużej szyjki bierze się: pól funta siekanej wołowiny, 2-3 łyżek tartej bułki, 1 siekaną albo tartą cebulę, soli, pieprzu i 1-2 jajek. Nadziewa się tą dobrze zmięszaną massą szyjkę, zaszywa się od góry do dołu, następnie oparza, czyści i albo się dusi razem z podróbkami, albo piecze przy gęsi. Można nadziać także szyjkę massą bez mięsa, a złożoną z 3 drobno posiekanych bułek, dużej ilości pokrajanego tłuszczu, soli, pieprzu, 2 jajek, i garstki tymianku. Tylko tartej bułki nie bierzemy do tego nadzienia wcale.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Moja babcia kiedyś do szyjki gęsiej dawała podroby z niej tj wątróbkę, serce i żołądek oraz jajka i bułkę moczona w rosole + oczywiście przyprawy jak sól i pieprz ewentualnie inne w zależności od indywidualnych upodobań :wink:
Swojskie jest zdrowsze
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-196
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Można i tak powiedzieć tylko że w żydowskim przepisie jest woda a ja znalazłem że do moczenia bułki używa sie mleka i ponoć było to stosowane na Kurpiach.

"Gęsimi pipkami "również nazywano potrawę wykonaną z gęsich żołądków, ale ją będę wykonywał w późniejszym czasie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98642
Udostępnij na innych stronach

Cytat z Wikipedi.

Gęsi pipek, potrawa z pieczonej faszerowanej skóry z gęsiej szyi. Prosty farsz robi się najczęściej na bazie tartych ziemniaków.

 

W południowej Polsce nazwę tę nosi potrawa z duszonych gęsich żołądków.

 

Potrawa wywodzi się z kuchni żydowskiej, popularna była zwłaszcza na Kresach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98653
Udostępnij na innych stronach

w żydowskim przepisie jest woda a ja znalazłem że do moczenia bułki używa sie mleka

Zasady kaszrutu ( koszerności ) religii żydowskiej zabraniają łaczenia nabiału z mięsem.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98661
Udostępnij na innych stronach

Oto mój przepis na gęsią szyję

Składniki;

1 skóra z gęsiej szyi (od gąsiorka jest dłuższa)

1 wątróbka gęsia (czyli ok. 10 dkg)

1 cebula średnia

10 dkg pieczarek

1 żółtko gęsie (można zastąpić 2-3 kurzymi)

1 mała bułka (czerstwa)

1/2 szkl.mleka do namoczenia

2 łyżki smalcu gęsiego

3 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek

wykałaczki lub nici do zaszycia

 

Przygotowanie;

Wątróbkę (parzymy),+bułkę (namoczoną w mleku, nadmiar mleka odciskamy),+pieczarki, +cebulę wszystko mielimy na maszynce.Wszystko wyrabiamy dodając smalec gęsi, żółtko gęsie i doprawiamy do smaku.

Szyję gęsią zaszywamy (bądź spinamy wykałaczką) w cieńszym końcu, a następnie nadziewamy farszem nie za ciasno bo może podczas pieczenia pęknąć, następnie zaszywamy i pieczemy.

A oto efekty dzisiejszego pichcenia.

Wszystek farsz sie nie zmieścił do szyi wiec resztę nadziałem w kiełbaśnicę i sparzyłem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98750
Udostępnij na innych stronach

Innymi słowy żydowskie "gęsie pipki"

A ja całe życie myślałem ,że "gęsie pipki " to żołądki gęsie :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98755
Udostępnij na innych stronach

Jeszczę będzie kilka rarytasów z gęsiny :lol:

Przecież wiemy, że tim to ................ :shock: "Gęsi Książe" :rolleyes: - więc jak mogłoby być inaczej :grin: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98779
Udostępnij na innych stronach

Półgęski już się peklują razem z udami gęsimi, za tydzień jak pogoda dopisze będzie wędzenie a jak nie to je upiekę w brytfannie-i zdam relację
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-98784
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
tim, jak wiesz mam kilka gęsi i mam zamiar zrobić coś takiego jak w temacie. Ale nie wiem jaki jest czas pieczenia takiej szyi z farszem. chodzi mi o temp. i czas ? Będę wdzięczna za podpowiedź
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-124991
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
duduś, Przepraszam że tak długo nie odpowiadałem ale po awarii kompa przeoczyłem twoje pytanie.Co do czasu pieczenia to ja szyje piekłem na patelni aż skóra uzyska piękny podpieczony kolorek więc nie wiem w jakiej to było temperaturze jak to długo trwało.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130299
Udostępnij na innych stronach

A może się orientujecie gdzie mogę w pobliżu swojej chałupy takie szyje kupić?.Oczywiście ze skórą bo na niej najbardziej mi zależy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130302
Udostępnij na innych stronach

,,Półgęski”

Wykrawamy 2 piersi razem ze skórą posypujemy solą, pieprzem i odrobiną angielskiego ziela, składamy połówki mięsem do środka skórą na zewnątrz. Mocno ściskamy np. dwiema klapkami (deseczkami) obwiązujemy i odstawiamy na kila dni do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki wędzimy słabym zimnym dymem przez kilka dni. Po uwędzeniu kroimy w cieniutkie paseczki (plasterki) i rozkoszujemy się wspaniałym smakiem.

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130303
Udostępnij na innych stronach

Jondek, dzięki za przepis, mam zamrożonych chyba z tuzin piersi gęsich więc na pewno przepis się przyda. tim, nie ma sprawy skóry z szyi mam zamrożone. Jeszcze nie nadziewałam ale myślałam, że robiłeś w piekarniku więc może i dobrze, że się wstrzymałam z robieniem. W najbliższym czasie przepis będzie wypróbowany. Pozd
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130306
Udostępnij na innych stronach

Wspaniałym smakołykiem jest OKRASA

 

Gęsią pierś (bez skóry) siekamy nożem (lub mielimy dronym sitkiem) przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną majeranku po wymieszaniu zalewamy gorącym gęsim smalcem.

 

Do tego koniecznie chlebek z pieca węglowego.

 

[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 20:18 ]

tim

 

składany nie zwijany.

Rozbierając gęś staraj się aby skóra była w całości (w jednym kawałku) na obu częsciach piersi.

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130307
Udostępnij na innych stronach

,,Półgęski”

Jondek,

identycznie robiłam piersi kaczek wiejskich. Potraktowałam je jednak peklosolą a doprawiałam mocnym naparem świeżych ziół (rozmaryn, oregano, estragon).

Wyszedł prawdziwy delikates.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130310
Udostępnij na innych stronach

Z gęsi można zrobić wspaniały pasztet.

 

Obecnie jest sezon na gęsi więc zrobiłem ponad 50 słoików. Rodzinka jest zachwycona bo to jest rarytas do tego mam żurawinę, borówkę lub jarzębinę.

BAJKA w g.........e

z ukłonami

 

Jondek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/36-nadziewana-szyja-g%C4%99sia/#findComment-130314
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.