salvado Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 13 Marca 2010 Polecam rozwiazanie kol. salvado, sama z niego skorzystałam: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81162#81162 Jakże miło :-) Dodam tylko, że "patent" przetestowałem już kilkukrotnie. Skuteczność stuprocentowa. W międzyczasie zmodernizowałem nieco końcówkę, poprzez zmniejszenie do minimum tej dość pojemnej komory. Teraz praktycznie cały farsz ląduje w osłonce. Skróciłem też rurkę do 12 cm. Praktyka pokazuje, że tyle wystarcza. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-104491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 8 Października 2010 Panowie i Panie może wie ktoś na jaką długość trzeba ciąć jelito białkowe 80mm ,żeby były kilogramowe kiełbasy szynkowe?? ps pewnie doświadczeni zadymiacze wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-127303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 8 Października 2010 Panowie i Panie może wie ktoś na jaką długość trzeba ciąć jelito białkowe 80mm ,żeby były kilogramowe kiełbasy szynkowe??Zależy od masy właściwej farszu, więc najlepiej wypróbuj na pierwszej kiełbasie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-127305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Października 2010 Używam do nadziewania kiełbas grubych nadziewarki kolanowej bez zakładania lejka Takiej: http://www.laskus.com.pl/katalog.php?gr=1&pr=096B Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-127308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Października 2010 Nie bardziej prostej firmy Porkert Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-127544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zrobiłam wczoraj szynkową. Dzisiaj degustacja, ale niestety potwierdziły się moje obawy co do parzenia szynkowej gdyż okazało się, że mój termometr się popsuł i pokazuje o 10 st. więcej i jest niedoparzona. Nigdy wcześniej tak nie miałam więc proszę Was o radę co zrobić z tym wyrobem ? Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Sparz ponownie nawet jak ją przekroiłeś.10 min/cm średnicy osłonki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Jak ją sparzysz ponownie to istnieje niebezpieczeństwo że będzie przeparzona, znam to z autopsji.Najlepiej wykorzystaj ją np. do fasolki po bretońsku, bigosu itd. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Dzięki. Sparzę jednak gdyż będzie to dla mnie doświadczenie na przyszłość. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Sparzę jednak gdyż będzie to dla mnie doświadczenie na przyszłość.Przy powtórnym parzeniu włożyłabym szynkową do osłonki barierowej. Żeby z niej nie wypłukało soków. Powietrze powinno być odessane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Grudnia 2010 EAnna, dziękuję tak też zrobiłam bo jeden baton niestety był rozkrojony ale dzięki temu sprawdziłam co jest w środku gdyż po twardości batona nie mogłam tego ocenić bo wydawał się dość twardy Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Sparz ,lepiej jeść trochę przeparzoną niż surową. P.SJa się chyba nie nauczę, że jesteś kobitką.Przepraszam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Grudnia 2010 arkadiusz, nic to na WD to Nas kobiet jest jest dość sporo ale na forum piwoszy to często piszą do mnie jak do mężczyzny ale ja się nie obrażam raczej niekiedy pozwolę sobie zwrócić im uwagę ale " z przymrużeniem oka". w każdym razie dzięki za porady i już sparzyłam a teraz studzę. Szkoda mi po prostu jej było do bigosu czy do innej potrawy. Jak będzie przeparzona to i tak się zje bo w smaku jest super Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Jestem właśnie po próbie szynkowej. Kiełbasa jest dobra bez oznak surowego mięsa , soczysta i taka jak powinna być nie przeparzona czyli niezamierzony eksperyment się powiódł. Dzięki za porady Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CADDYVW Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Lutego 2011 Czy ma ktos przepis na kiełbase szynkowa wedzona bez parzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-149218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Lutego 2011 Czy ma ktos przepis na kiełbase szynkowa wedzona?a wystarczy odrobina wysiłku i użycie funkcji SZUKAJ :devil: wystarczy popiec w wędzarni i po krzyku Ja robię wg przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=583 - jest ok Wczoraj zrobiłem mały eksperyment używając piersi z kurczaka jako I (1 kg) oraz mięso z podudzi jako III (250gram) 18 gram soli wędzonkowej i 5 gram zwykłej warzonki - proces jak w przepisie tylko bez wędzenia smak troszkę płaski (drób jednak wymaga mocniejszego przyprawienia) i nieco za mało słone ale dobre :thumbsup: PS Kolego, nie zmienia się reguł w czasie gry :rolleyes: - mały dopisek a jak zmienia sens wypowiedzi... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-149226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CADDYVW Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Lutego 2011 Wiem ,myslalem że jakieś nowe inspiracje znajde .Sprawdzone ! :thumbsup: [ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 22:09 ] Dzieki wielkie abratek za wskazówki . Wybacz , młodemu zawsze trudno! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-149228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Września 2012 Wczoraj zrobiłem troszkę szynkowej Mnie smakuje wczoraj na kolację i dziś na śniadanie baton 1kg został położony :grin: :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 16 Września 2012 wosiu, ja nieśmiało spytam: z jakiego przepisu? :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 16 Września 2012 Tak naprawdę to z przepisu wosiowego dużo gałki i resztę przypraw jak na szynkową.Jedynka krojona w kostkę następnie do mieszałki i dobre 10min w mieszałce z dodatkiem wody aż się dobrze wymasuje, masa wiążąca zrobiona na kutrze z golonki i troszkę IIB wp. Daję taką proporcję... dwie części Iwp i jedna część masy wiążącej.Jak się Iwp wymasuje dodaję masę i jeszcze troszkę w mieszałce do dobrego wymieszania.Podwędzanie i parzenie..... i tu jest ważne...ja w osłonkach fi 80 parzę 1h w temp. nie przekraczającej 72* najlepiej 70-72*C później chłodzenie i :thumbsup: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Września 2012 dwie części Iwp i jedna część masy wiążącej Czyli Misie powinny dać 8 kg Iwp. i 4 kg IIIwp :grin: .To ma prawo się związać.My daliśmy jak 8:1. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 16 Września 2012 Czyli Misie powinny dać 8 kg Iwp. i 4 kg IIIwp .To ma prawo się związać.My daliśmy jak 8:1. I tu jest pies pogrzebany teraz wiecie dlaczego się rozleciała..... za dobrą chcieliście zrobić Co miało związać tą jedynkę ???? Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 16 Września 2012 Co miało związać tą jedynkę Sprawdzony przepis i dobra mieszarka :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 16 Września 2012 Czyli Misie powinny dać 8 kg Iwp. i 4 kg IIIwp :grin: .To ma prawo się związać.My daliśmy jak 8:2.oj Arku... tracisz wiarę :rolleyes: teraz wiecie dlaczego się rozleciała..... za dobrą chcieliście zrobićwosiu ależ to była nie tylko proporcja "SZCZEPANA" ale również słynnej "16" - odmienny tylko nieco jest proces produkcji Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 16 Września 2012 oj Arku... tracisz wiarę Ja nic nie tracę tylko spać mi to nie daje :devil:, ale już mam pewien plan :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.