Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam rozwiazanie kol. salvado, sama z niego skorzystałam:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81162#81162

Jakże miło :-)

 

Dodam tylko, że "patent" przetestowałem już kilkukrotnie. Skuteczność stuprocentowa. W międzyczasie zmodernizowałem nieco końcówkę, poprzez zmniejszenie do minimum tej dość pojemnej komory. Teraz praktycznie cały farsz ląduje w osłonce. Skróciłem też rurkę do 12 cm. Praktyka pokazuje, że tyle wystarcza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-104491
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Panowie i Panie może wie ktoś na jaką długość trzeba ciąć jelito białkowe 80mm ,żeby były kilogramowe kiełbasy szynkowe??

 

 

 

ps pewnie doświadczeni zadymiacze wiedzą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-127303
Udostępnij na innych stronach

Panowie i Panie może wie ktoś na jaką długość trzeba ciąć jelito białkowe 80mm ,żeby były kilogramowe kiełbasy szynkowe??

Zależy od masy właściwej farszu, więc najlepiej wypróbuj na pierwszej kiełbasie :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-127305
Udostępnij na innych stronach

Używam do nadziewania kiełbas grubych nadziewarki kolanowej bez zakładania lejka

Takiej:

 

http://www.laskus.com.pl/katalog.php?gr=1&pr=096B

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-127308
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Zrobiłam wczoraj szynkową. Dzisiaj degustacja, ale niestety potwierdziły się moje obawy co do parzenia szynkowej gdyż okazało się, że mój termometr się popsuł i pokazuje o 10 st. więcej i jest niedoparzona. Nigdy wcześniej tak nie miałam więc proszę Was o radę co zrobić z tym wyrobem ?
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136051
Udostępnij na innych stronach

Sparz ponownie nawet jak ją przekroiłeś.10 min/cm średnicy osłonki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136064
Udostępnij na innych stronach

Jak ją sparzysz ponownie to istnieje niebezpieczeństwo że będzie przeparzona, znam to z autopsji.

Najlepiej wykorzystaj ją np. do fasolki po bretońsku, bigosu itd.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136072
Udostępnij na innych stronach

Sparzę jednak gdyż będzie to dla mnie doświadczenie na przyszłość.

Przy powtórnym parzeniu włożyłabym szynkową do osłonki barierowej. Żeby z niej nie wypłukało soków. Powietrze powinno być odessane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136084
Udostępnij na innych stronach

EAnna, dziękuję tak też zrobiłam bo jeden baton niestety był rozkrojony ale dzięki temu sprawdziłam co jest w środku gdyż po twardości batona nie mogłam tego ocenić bo wydawał się dość twardy
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136086
Udostępnij na innych stronach

Sparz ,lepiej jeść trochę przeparzoną niż surową.

 

 

P.S

Ja się chyba nie nauczę, że jesteś kobitką.Przepraszam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136095
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, nic to na WD to Nas kobiet jest jest dość sporo ale na forum piwoszy to często piszą do mnie jak do mężczyzny ale ja się nie obrażam raczej niekiedy pozwolę sobie zwrócić im uwagę ale " z przymrużeniem oka". w każdym razie dzięki za porady i już sparzyłam a teraz studzę. Szkoda mi po prostu jej było do bigosu czy do innej potrawy. Jak będzie przeparzona to i tak się zje bo w smaku jest super
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136110
Udostępnij na innych stronach

Jestem właśnie po próbie szynkowej. Kiełbasa jest dobra bez oznak surowego mięsa , soczysta i taka jak powinna być nie przeparzona czyli niezamierzony eksperyment się powiódł. Dzięki za porady
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-136118
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czy ma ktos przepis na kiełbase szynkowa wedzona?

a wystarczy odrobina wysiłku i użycie funkcji SZUKAJ :devil:

wystarczy popiec w wędzarni i po krzyku

 

Ja robię wg przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=583 - jest ok

 

Wczoraj zrobiłem mały eksperyment używając piersi z kurczaka jako I (1 kg) oraz mięso z podudzi jako III (250gram)

18 gram soli wędzonkowej i 5 gram zwykłej warzonki - proces jak w przepisie tylko bez wędzenia :cool:

smak troszkę płaski (drób jednak wymaga mocniejszego przyprawienia) i nieco za mało słone :cool: ale dobre :thumbsup:

 

 

PS Kolego, nie zmienia się reguł w czasie gry :rolleyes: - mały dopisek a jak zmienia sens wypowiedzi...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-149226
Udostępnij na innych stronach

Wiem ,myslalem że jakieś nowe inspiracje znajde .Sprawdzone

 

! :thumbsup:

 

[ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 22:09 ]

Dzieki wielkie abratek za wskazówki . Wybacz , młodemu zawsze trudno!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-149228
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wczoraj zrobiłem troszkę szynkowej

 

 

Mnie smakuje wczoraj na kolację i dziś na śniadanie baton 1kg został położony :grin: :grin:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237829
Udostępnij na innych stronach

wosiu, ja nieśmiało spytam: z jakiego przepisu? :blush:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237830
Udostępnij na innych stronach

Tak naprawdę to z przepisu wosiowego dużo gałki i resztę przypraw jak na szynkową.Jedynka krojona w kostkę następnie do mieszałki i dobre 10min w mieszałce z dodatkiem wody aż się dobrze wymasuje, masa wiążąca zrobiona na kutrze z golonki i troszkę IIB wp. Daję taką proporcję... dwie części Iwp i jedna część masy wiążącej.Jak się Iwp wymasuje dodaję masę i jeszcze troszkę w mieszałce do dobrego wymieszania.Podwędzanie i parzenie..... i tu jest ważne...ja w osłonkach fi 80 parzę 1h w temp. nie przekraczającej 72* najlepiej 70-72*C później chłodzenie i :thumbsup:
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237835
Udostępnij na innych stronach

dwie części Iwp i jedna część masy wiążącej

Czyli Misie powinny dać 8 kg Iwp. i 4 kg IIIwp :grin: .To ma prawo się związać.My daliśmy jak 8:1.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237836
Udostępnij na innych stronach

Czyli Misie powinny dać 8 kg Iwp. i 4 kg IIIwp .To ma prawo się związać.My daliśmy jak 8:1.

 

I tu jest pies pogrzebany teraz wiecie dlaczego się rozleciała..... za dobrą chcieliście zrobić

 

Co miało związać tą jedynkę ????

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237838
Udostępnij na innych stronach

Co miało związać tą jedynkę

Sprawdzony przepis i dobra mieszarka :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237839
Udostępnij na innych stronach

Czyli Misie powinny dać 8 kg Iwp. i 4 kg IIIwp :grin: .To ma prawo się związać.My daliśmy jak 8:2.

oj Arku... tracisz wiarę :rolleyes:

 

teraz wiecie dlaczego się rozleciała..... za dobrą chcieliście zrobić

wosiu ależ to była nie tylko proporcja "SZCZEPANA" ale również słynnej "16" :cool: - odmienny tylko nieco jest proces produkcji
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237840
Udostępnij na innych stronach

oj Arku... tracisz wiarę

Ja nic nie tracę tylko spać mi to nie daje :devil:, ale już mam pewien plan :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/4/#findComment-237842
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.