szejk Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Lutego 2009 Witam, Dzięki za szybkie odpowiedzi. Wszystkie inne wędzonki też robię tak Wy, ale jak wspomniałem pierwszy raz robię grubą kiełbasę i miałem obawy czy po zamrożeniu wew. "soku", masa mięsna później nie rozwarstwi się. Cytuj Pozdrawiam,Szejk---------------------------------------------------------"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-55685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 11 Lutego 2009 Pamiętaj tylko że proces zamrażania przeprowadzać jak najszybciej – czyli zawalenie na raz do pełna zamrażalki to nie najlepszy pomysł. Wsadzaj małymi porcjami tak żeby moment przejścia punktu zamrażania była jak najkrótszy.A z kolei proces rozmrażania odwrotnie, czyli rozmrażanie np. w lodówce żeby bardzo po woli się rozmrażała (24 godziny większe kawałki mięsa nawet 48h / 72h).Dzięki temu zminimalizujesz wycieki „soków” do minimum, prawie do zera. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-55686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 11 Lutego 2009 Jeśli wyjdzie Ci dobrze, a taka mam nadzieję, to na pewno nie będzie co zamrażać. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-55687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 11 Lutego 2009 Jeśli wyjdzie Ci dobrze, a taka mam nadzieję, to na pewno nie będzie co zamrażać. :grin: Jak bym robił tylko szynkową to pewnie by tak było. Cytuj Pozdrawiam,Szejk---------------------------------------------------------"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-55689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Dla kolegów początkujących przesyłam krótką foto relację z udanego robienia kiełbasy szynkowej wg rad kol. "Szczepana". Materiał jest z grudnia 2008 roku. Pozdrawiam. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-72332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 11 Października 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=13 .Może ktoś z moderatorów poprawi błąd w tym linku w przygotowaniu wieprzowiny III jest mowa o II.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-84064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Będę się przymierzał do szynkowej za tydzień w/g przepisu Szczepana http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1221 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-92132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Dzisiaj mogę tylko powiedzieć że udała się wspaniale, zmieniłem tylko odrobinę skład 7kg wieprz. I a 3 kg III, związana idealnie, była tak pyszna że nawet zdjęć nie zdążyłem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-94604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Musik Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 11 Marca 2010 Witam!Bardzo proszę o odpowiedz:dlaczego kiełbasa szynkowa zrobiona według przepisu (dokładnie według przepisu!)p.Szczepana ma kolor ciemno czerwony niczym wołowina?co mogło być żle zrobione? Z góry dziękuje za odpowiedz! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 11 Marca 2010 Użyłeś prawdopodobnie ciemnych mięśni Wp kl I .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Musik Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 11 Marca 2010 Bardzo dziekuję Dziadkowi za tak szybką odpowiedz dot.koloru szynkowej !Tak wieprzowina była z łopatki (ciemna!) Ja również pozdrawiam i jeszcze raz DZIĘKUJĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Marca 2010 Wczoraj przygotowałem mięso , a dzisiaj robię szynkową. Nie mogę powiedzieć , że ściśle wg. przepisu Szczepana , ale główne zasady zachowałem. Ponieważ nie miałem dużych osłonek białkowych ( 100-120 mm) użyję 65 mm. Wiem że trochę małe i dla tego szynkę zmieliłem na sitku 18 mm. Do przypraw dodałem kolendrę utłuczoną w moździerzu , tak jak jest w przepisie Maxella . Po południu wędzę gorącym dymem i część będę parzył , a część zamrożę. Mam 5 kg mięsa. Robię dokumentację foto , więc pokażę jak wyszło , chyba że nie wyjdzie :grin: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Marca 2010 Radek57 ja właśnie robię szynkową w osłonkach białkowych 65 i szynkę miele na szarpakui nie ma żadnych problemów,robiłem to kilkakrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Marca 2010 jacekn, Dziękuję za informację . Nie mam szarpaka do swojej ALFY 22 , ale niebawem kupię. Jak sobie radzisz z napełnieniem batonów ?. Ja mam tanią nadziewarkę pionową .W zestawie są tylko trzy lejki i szkoda by mi było jeden ciąć ,żeby powiększyć średnicę wylotową. Pozdrawiam. Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 Marca 2010 Mam dwie nadziewarki ido grubej kiełbasy używam starej nadziewarki produkcji radzieckiej w której lejek jest 40mm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 13 Marca 2010 Ja następnym razem , spróbuję może takim takim lejkiem http://sklep-masarski.pl/product_info.php?cPath=21_13&products_id=394&osCsid=772119bf17b82fdc53ef6f22760f34ad Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 13 Marca 2010 Ja następnym razem , spróbuję może takim takim lejkiem Lejki jakie pokazałeś, do nadziewania szynkowej nie za bardzo się nadają. Podobny kupiłem u Miro, i nadal nadziewam starym ponad 30-to letnim. Jest pewna różnica w konstrukcji i to robi dużą różnicę. Jaką? Ja już wiem, frycowe zapłaciłem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 13 Marca 2010 Lejki jakie pokazałeś, do nadziewania szynkowej nie za bardzo się nadają. Podobny kupiłem u Miro, i nadal nadziewam starym ponad 30-to letnim. Jest pewna różnica w konstrukcji i to robi dużą różnicę. Jaką? Ja już wiem, frycowe zapłaciłem. :grin: No dobra...rozłażą się na szwie :question: :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 13 Marca 2010 Miro ma faceta który dorabia porządne lejki do nadziewarek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 13 Marca 2010 Jak sobie radzisz z napełnieniem batonów ?. Ja mam tanią nadziewarkę pionową .W zestawie są tylko trzy lejki i szkoda by mi było jeden ciąć ,żeby powiększyć średnicę wylotową.Polecam rozwiazanie kol. salvado, sama z niego skorzystałam: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81162#81162 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 13 Marca 2010 Polecam rozwiazanie kol. salvado, sama z niego skorzystałam: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81162#81162Muszę szukać innego rozwiązania , bo ja mam pionową nadziewarkę (inny system mocowania lejków). Ale dziękuję :wink: . Teraz jakoś poradziłem. Batony już się osadzają , a wędzarnia wygrzewa :grin: . Pozdrawiam . Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 13 Marca 2010 Moje batony szynkowej mają 65 mm średnicy. Czy w związku z tym skrócić czas wędzenia gorącego :question: . Np. 2 godziny w 60*. Czy takie parametry będą właściwe :question: W oryginalnym przepisie jest 3 godziny w gorącym dymie , ale batony miały 100-120mm.Pozdrawiam . Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 13 Marca 2010 Używam do nadziewania kiełbas grubych nadziewarki kolanowej bez zakładania lejka , napełnianie jest bajecznie łatwe i szybkie. w farszu do szynkowej mam nawet pokrojone kawałki ładnej szynki 5x5cm nie ma żadnego problemu minimalna srednica osłonki która wchodzi na końcówkę nadziewarki to 40mm max robiłem 120mm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 13 Marca 2010 Zakończyłem "operację" szynkowa. Wygląda ładnie. Ale jak smakuje :rolleyes: Dowiem się jutro rano :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 13 Marca 2010 Nie wytrzymałem :grin: . Jest przepyszna. Ktoś napisał - smak z dzieciństwa. I tak właśnie smakuje :grin: . Wiem , że dla Was to rutyna , ale dla mnie nowe bardzo przyjemne doświadczenie. Pozdrawiam. Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.