Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Dzięki za szybkie odpowiedzi.

 

Wszystkie inne wędzonki też robię tak Wy, ale jak wspomniałem pierwszy raz robię grubą kiełbasę i miałem obawy czy po zamrożeniu wew. "soku", masa mięsna później nie rozwarstwi się.

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-55685
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pamiętaj tylko że proces zamrażania przeprowadzać jak najszybciej – czyli zawalenie na raz do pełna zamrażalki to nie najlepszy pomysł. Wsadzaj małymi porcjami tak żeby moment przejścia punktu zamrażania była jak najkrótszy.

A z kolei proces rozmrażania odwrotnie, czyli rozmrażanie np. w lodówce żeby bardzo po woli się rozmrażała (24 godziny większe kawałki mięsa nawet 48h / 72h).

Dzięki temu zminimalizujesz wycieki „soków” do minimum, prawie do zera.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-55686
Udostępnij na innych stronach

Jeśli wyjdzie Ci dobrze, a taka mam nadzieję, to na pewno nie będzie co zamrażać. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-55687
Udostępnij na innych stronach

Jeśli wyjdzie Ci dobrze, a taka mam nadzieję, to na pewno nie będzie co zamrażać. :grin:

Jak bym robił tylko szynkową to pewnie by tak było.

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-55689
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dla kolegów początkujących przesyłam krótką foto relację z udanego robienia kiełbasy szynkowej wg rad kol. "Szczepana". Materiał jest z grudnia 2008 roku.

Pozdrawiam.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-72332
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=13 .Może ktoś z moderatorów poprawi błąd w tym linku w przygotowaniu wieprzowiny III jest mowa o II.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-84064
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Dzisiaj mogę tylko powiedzieć że udała się wspaniale, zmieniłem tylko odrobinę skład 7kg wieprz. I a 3 kg III, związana idealnie, była tak pyszna że nawet zdjęć nie zdążyłem zrobić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-94604
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam!

Bardzo proszę o odpowiedz:dlaczego kiełbasa szynkowa zrobiona według przepisu (dokładnie według przepisu!)p.Szczepana ma kolor ciemno czerwony niczym wołowina?

co mogło być żle zrobione? Z góry dziękuje za odpowiedz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104139
Udostępnij na innych stronach

Użyłeś prawdopodobnie ciemnych mięśni Wp kl I .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104143
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj przygotowałem mięso , a dzisiaj robię szynkową. Nie mogę powiedzieć , że ściśle wg. przepisu Szczepana , ale główne zasady zachowałem. Ponieważ nie miałem dużych osłonek białkowych ( 100-120 mm) użyję 65 mm. Wiem że trochę małe i dla tego szynkę zmieliłem na sitku 18 mm. Do przypraw dodałem kolendrę utłuczoną w moździerzu , tak jak jest w przepisie Maxella . Po południu wędzę gorącym dymem i część będę parzył , a część zamrożę. Mam 5 kg mięsa.

Robię dokumentację foto , więc pokażę jak wyszło , chyba że nie wyjdzie :grin: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104367
Udostępnij na innych stronach

jacekn, Dziękuję za informację . Nie mam szarpaka do swojej ALFY 22 , ale niebawem kupię. Jak sobie radzisz z napełnieniem batonów ?. Ja mam tanią nadziewarkę pionową .W zestawie są tylko trzy lejki i szkoda by mi było jeden ciąć ,żeby powiększyć średnicę wylotową.

Pozdrawiam. Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104375
Udostępnij na innych stronach

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104380
Udostępnij na innych stronach

Ja następnym razem , spróbuję może takim takim lejkiem

Lejki jakie pokazałeś, do nadziewania szynkowej nie za bardzo się nadają. Podobny kupiłem u Miro, i nadal nadziewam starym ponad 30-to letnim. Jest pewna różnica w konstrukcji i to robi dużą różnicę. Jaką? Ja już wiem, frycowe zapłaciłem. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104392
Udostępnij na innych stronach

Lejki jakie pokazałeś, do nadziewania szynkowej nie za bardzo się nadają. Podobny kupiłem u Miro, i nadal nadziewam starym ponad 30-to letnim. Jest pewna różnica w konstrukcji i to robi dużą różnicę. Jaką? Ja już wiem, frycowe zapłaciłem. :grin:

No dobra...rozłażą się na szwie :question: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104393
Udostępnij na innych stronach

Jak sobie radzisz z napełnieniem batonów ?. Ja mam tanią nadziewarkę pionową .W zestawie są tylko trzy lejki i szkoda by mi było jeden ciąć ,żeby powiększyć średnicę wylotową.

Polecam rozwiazanie kol. salvado, sama z niego skorzystałam:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81162#81162

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104405
Udostępnij na innych stronach

Polecam rozwiazanie kol. salvado, sama z niego skorzystałam:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81162#81162

Muszę szukać innego rozwiązania , bo ja mam pionową nadziewarkę (inny system mocowania lejków). Ale dziękuję :wink: .

Teraz jakoś poradziłem. Batony już się osadzają , a wędzarnia wygrzewa :grin: .

 

Pozdrawiam . Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104406
Udostępnij na innych stronach

Moje batony szynkowej mają 65 mm średnicy. Czy w związku z tym skrócić czas wędzenia gorącego :question: . Np. 2 godziny w 60*. Czy takie parametry będą właściwe :question:

W oryginalnym przepisie jest 3 godziny w gorącym dymie , ale batony miały 100-120mm.

Pozdrawiam . Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104420
Udostępnij na innych stronach

Używam do nadziewania kiełbas grubych nadziewarki kolanowej bez zakładania lejka , napełnianie jest bajecznie łatwe i szybkie. w farszu do szynkowej mam nawet pokrojone kawałki ładnej szynki 5x5cm nie ma żadnego problemu minimalna srednica osłonki która wchodzi na końcówkę nadziewarki to 40mm max robiłem 120mm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104423
Udostępnij na innych stronach

Zakończyłem "operację" szynkowa. Wygląda ładnie. Ale jak smakuje :rolleyes: Dowiem się jutro rano :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104472
Udostępnij na innych stronach

Nie wytrzymałem :grin: . Jest przepyszna. Ktoś napisał - smak z dzieciństwa. I tak właśnie smakuje :grin: . Wiem , że dla Was to rutyna , ale dla mnie nowe bardzo przyjemne doświadczenie.

Pozdrawiam. Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/3/#findComment-104490
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.