arkadiusz Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 4 Listopada 2013 Czy miał któś z nimi doczynienia, jeżeli chodzi o nakładanie na lejek? Nadziewanie w osłonki colagenowe to bajka w porównaniu z barankami.Jak bardzo chcesz być cool to zastosuj baranie a jak chcesz sobie ułatwić pracę to colagenowe . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Listopada 2013 Osobiście do nadziewania kabanosów czy innych kiełbas w jelitach baranich używam pęsety Jelita moczę 12 godzin, wkładam końce pęsety i je naciągam, z lejka wypuszczam trochę farszu ( ma to na celu jego natłuszczenia aby jelita się lepiej nakładały ) i jelita wchodzą na lejek jak masełko Oczywiście przed nadzianiem jelit na lejek, przepłukuję je dwa razy od wewnątrz ( tu też pęseta aby je rozchylić )i dwa razy w ciągu tych 12 godzin zmieniam wodę w których się moczą. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Listopada 2013 Arkadiusz ma rację. Colagenowe nadziewa się super i dla przeciętnego zjadacza kabanosów tak na prawdę nie ma żadnej różnicy, a nadziewanie ich idzie w tempie błyskawicy. Kiedy pytam moich bliskich w jakiej oslonce sobie życzą, to odpowiadają zawsze że wedle uznania, tak jak mi wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Listopada 2013 Osobiście do nadziewania kabanosów czy innych kiełbas w jelitach baranich używam pęsety No i idzie sobie poradzić . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Listopada 2013 Tylko że kolagenowe są mało zjadliwe, niczym prezerwatywa na farszu. FUJ.Ale to tylko moje zdanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Listopada 2013 a ja wkładam mocniejsze okulary... Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 4 Listopada 2013 Tylko że kolagenowe są mało zjadliwe, niczym prezerwatywa na farszu. FUJ.Ale to tylko moje zdanie. Moje też . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 4 Listopada 2013 Taką radę udzieliłem kiedyś koleżance z forum: Na przyszłość:- koniec jelita obetnij nożem - jelito musi być długo moczone, proponuję całą nockę czyli jakieś 12h- odcinek jelita do garnuszka z wodą i podstawiamy pod koniec lejka i naciągamy rozwierając jak przy nakładaniu rajstop na nóżki- jak już założysz rajsto-jelitko na początek lejka, przesuwasz to cholerstwo na początek lejka- i delikatnie, delikatnie i delkatnie, jak z rajsotpką O co w tym chodzi ?O to aby jelito było mokre i prosto z wody naciągane na lejek.Jak na lejku się nie chce przesuwać, polewamy lekko wodą i pójdzie jak po maśle. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 4 Listopada 2013 Osobiscie nie ma problemu nakladania baranich oslonek, ale wiem ze dla tych ,ktorzy maja problem juz jest robione tak:http://www.flickr.com/photos/augustusgloop/3395489272/Wiecej kosztuje ,ale ulatwia prace Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 4 Listopada 2013 Wszystko zależy jakiej produkcji.Miałem rosyjskie i japońskie.Porównanie to jak syrenki do mercedesa, ale co baranki to baranki . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Jasne że jest mała różnica, głownie dla tych co wiedzą. Ale wstępne przygotowanie a następnie samo nakładanie jelit baranich jest szczególnie dla początkujących najzwyczajniej nie do przeskoczenia. Mój przyjaciel np. widząc u mnie całą tą zabawę wstępną przygotowywania 90 m. jelit baranich stwierdził że nigdy w życiu. Wolałby nie jeśc kabanosów. Więc z dwojga zlego?Jedne i drugie kupuję w PAKU Toruń, i obydwie wersje trzymają klasę. Edytowane 4 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Nic jak na razie nie zastąpi jelita naturalnego.Jak napisał Arek "co baranki to baranki " i nie wmawiajcie że jest inaczej. Trzeba tylko cierpliwości, trochę praktyki i wody, a nakładanie jelit baranich okaże się proste.Inaczej kabanosy i frankfuterki robione byłyby tylko w kolagenach. Edytowane 4 Listopada 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 5 Listopada 2013 Jak napisał Arek "co baranki to baranki " i nie wmawiajcie że jest inaczej. Nikt nikomu nie wmawia że jest inaczej. Jest po prostu jak jest, czyli tak jak opisane powyżej, czy to Ci się podoba, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-310939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Czy jelita baranie o kalibrze 28/30, nie sa za duze do produkcji kabanosow..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Takiego kalibru jelit baranich nie ma. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Prosty sposób. Komentaż zbędny.Miłego nakladania baranich oslonek. Takiego kalibru jelit baranich nie ma. Miro, to że Ty takich nie masz, to nie znaczy, że takich nie ma. Są. W mojej lodówce. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Baran nie ma takich jelit, chyba że mutant.Przelej proszę kawałek, napełnij wodą i zmierz średnicę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 A owcze..?Link sprzedajacego: http://www.ebay.de/itm/Schafsdarme-Schafsaitlinge-Kal-28-30-IA-gesalzen-100-yards-91-4-Meter-/151770542499?hash=item23563ab1a3 Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Owca, baran czy koza co za różnica ?Jak długo siedzę w handlu, takiego kalibru nigdy nie widziałem.Sama nazwa kaliber jest rzeczą umowną,Polski kaliber jelit baranich np 24/26 oznacza że trzeba odjąć 8 i wyjdzie nam średnica czyli około 16/18mm.Przy jelitach wieprzowych jest odwrotnie i dodaje się liczbę 8.Jedynie chyba chińskie kalibry są określeniem średnicy jelita.Kartka przyjmie wszystko. Dlatego dowiemy się średnicy jelit jak dyzio napełni jelito wodą i zmierzy średnicę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Mirku.. Czyli moge je smialo zakupic i kabanoski wyjda jak powinny.?Dla Ciebie zrobie to w spodniczce moro nwet.. muahhh... Daj Buzi.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie mogę Ci nic potwierdzić, bez przelania jelit.Ale widzę, ze to Niemiecka firma więc zadzwoń i zapytaj o średnicę a nie kaliber. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 No to juz sie boje, bo zamowilem jelita baranie/owcze kalibru 16/18.. Pocieszam sie jednak fajna nadziewarka i lejkiem 12mm..Akurat jelita byly w promocji za ok. 20 pln, o dlugosci lacznej 91 metrow..A co mi tam.. Wiem ze Qurfy i mhuje, obleca polowe osiedla.. Mam stracha tylko, jak mocno nadziewac te "slomki".. Prosze wiec o pomoc.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Gregtom juz Ci wspolczuje, 1 kg to moze tam jakos nadziejesz ale wiecej to przypuszczam ze nerwy Ci puszcza. Masz lejki plastykowe czy z nierdzewki? Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Yogus, z nierdzewkl mam lejki a sama nadziewarke mozna tutaj podziwiac.: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7872-licytacja-nr-2-na-rzecz-tereski/?hl=strampka Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Mam stracha tylko, jak mocno nadziewac te "slomki".. Wszystko zależy od nastawienia psychicznego ale jeszcze więcej od jakości jelit.Nabijaj jelita średnio. Zresztą ocenisz sam po pierwszym metrze.Czasami nadzieję 6kg kabanosów bez jednego pęknięcia. Kedyś jednak na podobną porcję parówek - z ledwością starczyło 90mb baranków Tamtego koszmaru to do śmierci nie zapomnę.Jak już nałożysz końcówkę jelita na lejek to natychmiast zrób "grzybka", aby nie nadwyrężać tego delikatnego jelita przy nabijaniu.Podczas nabijania cały czas jedną reką ściągaj aktywnie jelito z lejka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/369-kabanosy-jak-na%C5%82o%C5%BCy%C4%87-jelita-na-lejek/page/4/#findComment-439539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.