Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) dzisiaj ,,piekielna,, robota,tarcie chrzanu (płacz i zgrzytanie zębami ) :)  :tongue: 

 

próba od razu na ,,gorąco,, w ,,dekiel,, dobrze ,,wali,, myślałem,że uszczelka pod głowicą puści :tongue:

 

post-41869-0-92236000-1511785460_thumb.jpgpost-41869-0-11652400-1511785475_thumb.jpg

 

post-41869-0-94779700-1511785494_thumb.jpgpost-41869-0-01123400-1511785516_thumb.jpg

 

post-41869-0-27066900-1511785532_thumb.jpgpost-41869-0-10643600-1511785550_thumb.jpg

 

post-41869-0-97535200-1511785565_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-577263
Udostępnij na innych stronach

 

 

myślałem,że uszczelka pod głowicą puści
:thumbsup: ​Grzesiu ale Ty Twardziel jesteś i widać, że się nie "chrzaniłeś" :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-577281
Udostępnij na innych stronach

:) za dużo ,,żre,, mięsa trzeba było pójść w warzywa,ryż i kaszę jaglaną :)  :)  :tongue: 

 

post-41869-0-66216100-1511887271_thumb.jpgpost-41869-0-21256100-1511887286_thumb.jpg

 

post-41869-0-51958000-1511887304_thumb.jpgpost-41869-0-47492200-1511887322_thumb.jpg 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-577415
Udostępnij na innych stronach

:) Ja też łykam :)

 

:)  wędliny wędzone 16 listopada są już ,,jadalne,,( Kiełbasy grubej jeszcze nie próbowałem) :) 

 

post-41869-0-48300900-1511954613_thumb.jpgpost-41869-0-53802100-1511954627_thumb.jpg

 

post-41869-0-96248900-1511954643_thumb.jpgpost-41869-0-52655000-1511954659_thumb.jpg

 

post-41869-0-28469900-1511954675_thumb.jpgpost-41869-0-02359700-1511954690_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-577531
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie czemu na fotkach Twoj chrzan ma taki zolty odcien?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-577532
Udostępnij na innych stronach

:) bo dodałem majonez własnej roboty a olej do majonezu to był z rzepaku pierwszego tłoczenia  :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-577534
Udostępnij na innych stronach

kurcze nigdy nie dawalam do majonezu chrzan , trzeba sprobowac ,  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-577535
Udostępnij na innych stronach

:) daję odwrotnie,majonez do chrzanu,lub śmietanę  :)  :tongue: wtedy nie ciemnieje i nabiera gładkości  :) 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-577539
Udostępnij na innych stronach

Smietane to wiem ,bo u nas sie dodaje tez , ale z majonezem nie probowalam , 

Mam domowy chrzan( wykopany na polu taki dziki ) , tarty we lzach przez mojego TZ i majonez tez jest moj :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-577544
Udostępnij na innych stronach

:) po ponad trzech tygodniach wiszenia w garażu wędliny zaczynają ,,dochodzić,, :)  :tongue: 

 

post-41869-0-26402600-1512375577_thumb.jpgpost-41869-0-17629600-1512375591_thumb.jpg

 

post-41869-0-56782000-1512375610_thumb.jpgpost-41869-0-58858500-1512375626_thumb.jpg

 

post-41869-0-96985200-1512375648_thumb.jpgpost-41869-0-09456800-1512375665_thumb.jpg

 

post-41869-0-76571900-1512375687_thumb.jpgpost-41869-0-71545500-1512375707_thumb.jpg

 

post-41869-0-26783500-1512375728_thumb.jpgpost-41869-0-27843200-1512375746_thumb.jpg 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-578265
Udostępnij na innych stronach

 

 

po ponad trzech tygodniach wiszenia w garażu wędliny zaczynają ,,dochodzić,
Zawsze szybciej odchodzą niż dochodzą  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-578267
Udostępnij na innych stronach

 

 

po ponad trzech tygodniach wiszenia w garażu wędliny zaczynają ,,dochodzić,
byłem przed chwilą w garażu - pustki  :facepalm: kilka kabanosów na patyku  :facepalm:  - a gdzie te cuda ? ;)  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-578269
Udostępnij na innych stronach

:)  tak jak obiecałem to tak zrobiłem :)  termometr nie kłamie ( tylko nie piszcie,że robiłem zdjęcia kiedy temperatura mi odpowiadała bo mam zajady i nie mogę się śmiać ) :)

 

zrobiłem zdjęcia tuż przed wyjęciem :)

 

post-41869-0-48586000-1512653341_thumb.jpgpost-41869-0-39357500-1512653354_thumb.jpg

 

post-41869-0-01937900-1512653372_thumb.jpgpost-41869-0-10908400-1512653387_thumb.jpg

 

post-41869-0-53007600-1512653404_thumb.jpgpost-41869-0-16039700-1512653424_thumb.jpg

 

post-41869-0-51417300-1512653446_thumb.jpgpost-41869-0-62365300-1512653461_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-578753
Udostępnij na innych stronach

:)  a majonez dałaś czy tylko cytrynę,miesiąc na pewno wytrzyma,zrobiłem 3 słoiczki,1 już zjadłem do Świąt to chyba nie starczy :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-578757
Udostępnij na innych stronach

 

 

termometr nie kłamie

Termometr pokazuje ponad 60 st. C., czyli wyroby są upieczone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-578776
Udostępnij na innych stronach

:) a co ja wcześniej pisałem,że temperatury nie mierzę tylko patrzę jak tłuszcz się roztapia to kończę wędzenie :)  a czy to wędzenie ciepłe,gorące czy pieczenie to ja się na tym nie znam :)  pieczenie to dla mnie jak temperatura przekracza 100*C a ,że 60*C to jest pieczenie to bym nigdy na takie określenie nie wpadł :)


[Dodano: 07 gru 2017 - 21:30]

:) aż z ciekawości zerknąłem do książki co jest napisane o temperaturach wędzenia  :) 

 

post-41869-0-62650800-1512678611_thumb.jpgpost-41869-0-37440600-1512678624_thumb.jpg

 

post-41869-0-23051400-1512678640_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-578809
Udostępnij na innych stronach

 

 

pieczenie to dla mnie jak temperatura przekracza 100*C

Termometr pokazuje temperaturę wędzarni  czy wyrobu?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-578824
Udostępnij na innych stronach

:) a jak w wędzarni przez 3h jest temperatura 60*C to jaka będzie  w wyrobie, to tak jak z parzeniem jak włożę szynkę do wrzątku i szynka ma np wyjęta z wędzarni 50*C i włożę do gara na 0,5h to będzie miała 70*C i po 1h też 70*C  czy 90-100*C ( oczywiście zależy od wielkości szynki ) :)

 

Mi się wydaje,że jak kiełbasa wisi u mnie około 2,5h w temperaturze oscylującej 60-70*C to w środku tez powinna być około 60*C a boczek jak widać na zdjęciu w tym samym czasie ma 70*C.

 

Jak pisałem wcześniej u mnie w wędzarni panują różne temperatury. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-578830
Udostępnij na innych stronach

 

 

u mnie w wędzarni panują różne temperatury.
ale koloryt i smak Twoich wyrobów jest świetny  :thumbsup: ​- to moje osobiste zdanie - każdy może mieć inne  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/172/#findComment-578831
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.