Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

O ile się nie pomylę to im krócej peklujemy tym więcej dozujemy peklosoli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-100769
Udostępnij na innych stronach

sebastian,

jeśli korzystasz ze wspomnianej tabeli, to nie sposób nie zobaczyć różnic w ilości aplikowanej peklosoli.

 

Druga, i chyba ważniejsza różnica: dopiero po ok. 10 dniach peklowania następuje korzystne dla naszych wędzonek zjawisko. Mowa tu o powrocie do mięsa pewnych białek, które w pierwszych dniach peklowania "wywędrowaly" z mięska w ramach wyrównywania stężeń soli.

 

Tak więc, jeśli masz czas, to polecam co najmniej dziesięciodniowe peklowanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-100775
Udostępnij na innych stronach

No wiesz to jak z seksem.

Można 5 sekund a można ..... tu nie podam czasu bo zacznie się .... wiadomo co.

Twoim zdaniem co jest "smaczniejsze" :grin:

Tak samo jest w przypadku mięsa, całkowicie inaczej smakuje przy dłuższym peklowaniu.

Peklowanie "szybkie" zaproponowane przez Dziadka należy stosować w sytuacjach awaryjnych.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-100777
Udostępnij na innych stronach

sebastian,

jeśli korzystasz ze wspomnianej tabeli, to nie sposób nie zobaczyć różnic w ilości aplikowanej peklosoli.

 

To wiem.

Druga, i chyba ważniejsza różnica: dopiero po ok. 10 dniach peklowania następuje korzystne dla naszych wędzonek zjawisko. Mowa tu o powrocie do mięsa pewnych białek, które w pierwszych dniach peklowania "wywędrowaly" z mięska w ramach wyrównywania stężeń soli.

 

Tak więc, jeśli masz czas, to polecam co najmniej dziesięciodniowe peklowanie

Teraz kumam !!! Dzięki serdeczne.

 

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2010 22:40 ]

No wiesz to jak z seksem.

Można 5 sekund a można ..... tu nie podam czasu bo zacznie się .... wiadomo co.

Twoim zdaniem co jest "smaczniejsze" :grin:

Tak samo jest w przypadku mięsa, całkowicie inaczej smakuje przy dłuższym peklowaniu.

Peklowanie "szybkie" zaproponowane przez Dziadka należy stosować w sytuacjach awaryjnych.

Fanie wytłumaczone z tym sexem ;)

Więc teraz już wiem o chodzi i następne peklowanie będzie min. 10-cio dniowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-100778
Udostępnij na innych stronach

sebastian,

jest dość spory artykuł na ten temat.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=959&page=

 

Na Twoje pytanie odpowie najlepiej jego autor. Szukaj tych info pod linkiem:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=959&page=3

na samym dole, pkt "d" => zmiany zachodzące w mięsie podczas peklowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-100780
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pekluję dwa boczki wg tabeli Dziadka . Peklosól i zalewa na 5 dni. Chcę oba wędzić. Z tym ,że jeden miał być wędzony w zimnym dymie , prasowany i parzony, a drugi pieczony w wędzarni. I tu mały problem. Przyjeżdżają do mnie w sobotę syn i córka. Chciałem ich ugościć własnoręcznie zrobioną wędlinką , ale czas peklowania mija w sobotę około 14 , a dzieci w niedzielę wracają do swoich obowiązków nie zdążę na czas z wędzeniem ( obciekanie , osuszanie).

Pytanie : co się stanie , jak skrócę czas peklowania o kilkanaście godzin ?

Zepsuję robotę :question:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-102705
Udostępnij na innych stronach

Nie zepsujesz, rób jak Tobie pasuje . Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.

Pozdrawiam. Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-102709
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam serdecznie

Jestem nowy na tym forum, ale postanowiłem zaskoczyć żone, i zrobić własną szynkę i schab na święta.

Mam już zakupione mięso - 2 x szynki po 1,4kg każda , jedną karkówkę 1,7kg , oraz schab w dwóch kawałkach po 1 kg.

Proszę o pomoc w zrobieniu solanki.

Kupilem sól peklową Prymat - i co dalej?

Zamierzam wędzić w następny piątek.

Proszę o doradztwo w sparwie zalewy- bardzo późno trafiłem na to forum, więc jeżeli będzie Pan chętny w pomocy,to ewentualnie proszę podać telefon (żeby nie musiał Pan pisaać) a ja oddzwonię.

Bardzo liczę na Pana pomoc

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-106164
Udostępnij na innych stronach

Witaj :)

Proponuję szybką lekturę TUTAJ

 

A tak na marginesie do którego PANA pisałeś :question: :wink: :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-106167
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm... następny "orzeł" :devil:

ale niech tam, napiszę... serce mam ostatnio miękkie, a "urzekła mnie Twoja historia..." o tym że chcesz zaimponować kobiecie (jakież to samcze prawda? :grin: )

 

No to do rzeczy...:

mięsa masz 6,5 kg potrzebujesz więc teoretycznie 2,6litra zalewy (40 % wagi mięsa)plus jakieś 0,6 litra do nastrzyku(7-10% wagi mięsa)

upraszczając weź troszkę ponad 3 litry wody (najlepiej zagotuj i ostudź) rozpuść w niej 270 gram soli peklowej (peklosól)

- proponuję taką proporcję ale jest to "mój smak",...jednak odpowiadający wielu osobom, a samo stężenie jest w miarę bezpieczne dla mięsa

 

za pomocą strzykawki z solidną igłą wstrzyknij do mięsa po około 70-100ml na każdy kilogram i ułóż w odpowiednim naczyniu zalewając solanką....

mięso musi być przykryte i obciążone np. talerzem aby nie wypływało,

solanki powinno wystarczyć, ale zawsze możesz nieco dorobić gdy zajdzie taka potrzeba

mięso musi przebywać w temperaturze 4-6 stopni....

 

te kilka dni poświęć na przyswojenie wiedzy "co dalej"....

 

acha... co dwa dni obracaj mięso w solance

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-106172
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Podepnę sie pod wątek.

Wędziłem dziś polędwice. Peklowałem wg tabeli Dziadka, 3 dni (od soboty rano). Zmniejszyłem jednak ilość peklosoli o 20%. Powodem było narzekanie teściów i rodziców, że za słone. Własnie wyciągnąłem z parzenia. Organoleptycznie, nie widzę specjalnej różnicy w porównaniu z wyrobami peklowanymi we właściwej ilości peklosoli. Barwa bez zastrzeżeń. O ile procent maksymalnie mogę zmniejszyć ilość peklosoli, żeby proces peklowania nie poszedł w złą stronę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-109095
Udostępnij na innych stronach

O ile procent maksymalnie mogę zmniejszyć ilość peklosoli, żeby proces peklowania nie poszedł w złą stronę?

Ja czytając porady (DZIADKA i nie tylko) mieszam peklosól z solą 50%/50%.

czy mięso w czasie peklowania powinno być obciążone?

Tak , bo mięso nie może mieć kontaktu z powietrzem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-109097
Udostępnij na innych stronach

Ale ja chcę żeby było mniej słone, więc dałem 20% mniej, nie zamieniałem tej części na sól.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-109099
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem dziś polędwice.

Spróbuj ją jutro, dla mnie, wędliny próbowane tego samego dnia ( zaraz po wędzeniu / parzeniu ) są zawsze za słone.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-109100
Udostępnij na innych stronach

A tu :grin: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 poczytaj też tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2469 a także tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015 ze szczególnym uwzględnieniem modyfikacji Tabeli Dziadka zrobionej przez Dziadka na str 5 tego wątku

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-109122
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.Nauczcie mnie jeszcze.Też chcę dobrych szynek.Takich które można kroic na cieniutkie plasterki.No i najważniejsze dla diabetyka.Dieta diabetyka nakłoniła mnie do włsnej produkcji szynek bezpiecznych.Szukałam po omacku.kupiłam szykowar i tam była dołączona instrukcja Zrobiłam Dobre to było i cukry nie szalały ale kruszyło się.Teraz mam juz trzecią dzieki FORUM juz jakby lepiej kleiła ale chce jeszcze.Moje szynki mają byc smaczne pachnące bezpieczne dla cukrzyka ale jednoczęnie ładnie wyglądać.
chce sie nauczyć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-109129
Udostępnij na innych stronach

Przy stosowaniu mojej tabeli polędwicę wp. należy wyłączyć ponieważ do tego asortymentu stosuje się mniejsze stężenia solanki 8-10 %. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-109133
Udostępnij na innych stronach

Jak ja robię polędwicę, to biorę do peklowania dolną granicę peklosoli z tabeli Dziadka, a nastrzyk rozcieńczam 50/50 z czystą wodą i wtedy jest b.dobra.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-109157
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.Nauczcie mnie jeszcze.Też chcę dobrych szynek.Takich które można kroic na cieniutkie plasterki.

Nie wiem co wszyscy z tymi cieniutkimi plasterkami. Jak ktoś lubi dobre wędlinki i inne tego typu wyroby to chyba kroi sobie jak najgrubsze plastry, a czasem nawet nie zdąży pokroić :grin:

 

A jak ktoś nie lubi, to chyba zabłądził na to forum?

 

Czasem zauważam tutaj po wielu przeczytanych postach pewne oznaki rozdwojenia jaźni.

Chcemy mieć wyroby zdrowsze i smaczniejsze od sklepowych, ale zarazem takie, by je jak najbardziej przypominały we wszystkich pozostałych aspektach :)

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-109166
Udostępnij na innych stronach

cieniutkimi plasterkami

Jak masz dobrze dojrzałą wędlinkę to cieniutkie plasterki nie musisz tak długo żuć :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3712-czas-peklowania/#findComment-109168
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.