roj61 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Marca 2010 lisc laurowy(15listkow),Moim zdaniem stanowczo za dużo. Mam obawy co do poprawnej konsystencji poniewaz woda ma kolor ciemnyKolor i konsystencja to dwie różne sprawy. jaki jest ten kolor ? Jeśli jest ciemnoczerwony od mięska to nie ma się czego obawiać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Marca 2010 Wczoraj robilem zalewe do peklowaniaDo jakiej ilości mięsa i ile tej zalewy zrobiłeś? Jeżeli do 100kg to dodana ilość przypraw jest prawidłowa :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Marca 2010 musgrave, jadłeś już szynkę z dodatkiem przypraw do peklowania i smakują Ci takie ? Czy po prostu chcesz wypróbować ? Mnie np. najlepiej smakuje szynka bez dodawania przypraw przy peklowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Marca 2010 najlepiej smakuje szynka bez dodawania przypraw przy peklowaniu. Tak, słusznie prawisz. :grin: Ja dziś wędzę szynkę zapeklowaną 20 lutego bez dodatków. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Marca 2010 musgrave, Wymień zalewę zanim zepsujesz. Do zalewy ( nastrzyk ) można dać tylko liść laurowy ziele angielskie i czosnek. Pozostałe dodatki zakwaszą zalewę. Jeżeli robisz bez nastrzyku to podobnie tylko więcej czosnku. Pozostałe przyprawy, które dodałeś nic nie wniosą. Nośnikiem zapachów jest dodatek wina. Smak i zapach dużo zależy od sposobu wędzenia. Zapachowe szynki wędzi się troszkę w inny sposób, inaczej zgubisz cały smak i zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Marca 2010 Mnie np. najlepiej smakuje szynka bez dodawania przypraw przy peklowaniuU mnie na 100% tak samo :grin: To co koledzy tu opisują, przypomina mi bardziej marynowanie a nie peklowanie Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Marca 2010 a dziś wędzę szynkę zapeklowaną 20 lutego bez dodatków.To 3,5 tyg. na peklosoli czy 50/50 ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Marca 2010 czyli jak dodałem imbir, czosnek i rozmaryn do solanki to fachowo jak się to nazywa?to jest peklowanie, czy marynowanie? Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Marca 2010 zagotowalem saletre z sola nie wiem czy to dobry pomysł, bo skoro peklosól to nie powinna być gotowana , traci na właściwościach peklujących to z saletrą może być tak samo, ja bym nie ryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Marca 2010 już sam znalazłem odpowiedź:- peklowanie odbywa się w solance, ale można dodać przypraw, różnych, i też proces nazywa się peklowaniem-marynowanie odbywa się w occie Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Marca 2010 Bardzo trudno jest uzyskać odpowiedni smak szynki. Ja robię tylko wtedy kiedy mi się trafi mięso - kupione w sklepie z lekkim bukietem "paszowo-lekarskim" czyli nie ten smak. Uzyskanie smaku i bukietu kryjącego inne dodatki to cała zabawa łącznie z parzeniem w wędzarni. Do tych celów używam ziela angielskiego liści laurowych goździka - bardzo mało. Całość zaparzam dodaję 40 % wina czerwonego i odpowiednią ilość mieszanki peklującej do stężenia 6%. Całość obficie nastrzykuję i wkładam do 8% zalewy peklującej. Z zalewy do nastrzyku to co zostanie to dolewam i daję czosnek zmiażdżony. Pekluję około tygodnia w temp do 8 st. Wędzę w temp 45 st suchym drewnem z ograniczonym dostępem powietrza, gęstym dymie. po uzyskaniu koloru podnoszę stopniowo temperaturę na 85 st przez 40 min ( szynka myszka do 1.5 kg ) Następnie prosto z wędzarni wkładam do wrzątku i wyłączam gaz. Po 10 minutach schłodzę i wieszam do wyschnięcia. Kolor szynki po przekrojeniu jest mocno bordowy o ładnym zapachu i wyczuwalnym smaku przypraw. Przyprawy do nastrzyku robi się na dwa dni przed nastrzykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Marca 2010 ... dodaję 40 % wina czerwonego ... wino czerwone wprowadza niesamowity smak do mięsa, dałem kiedyś butelkę czerwonego wina mojej roboty koledze, on robił szynkę wołową, coś niezwykłego w smaku, ale moim zdaniem trochę przesuszył szynkę w wędzarni (może tak miało być) :question: , krojona była na bardzo cieniuteńkie plasterki i była dosyć twarda, ale smak super, nawet ta twardość specjalnie nie przeszkadzała :grin: Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Marca 2010 Smak szynki wołowej jest nieporównywalny ze smakiem szynki wieprzowej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Marca 2010 Wymienilem juz wszystko na nowo czyli mam ogolem 5,5kg szynki,5.5litra wody,660g soli,27 g saletry,dodalem kilka listkow laurowych,ziela angielskiego,to wszystko zagotowealem i teraz stygnie do tej samej temperatury co szynki.Chce dac jeszcze nastrzykowe peklowanie bo mam dwie szynki okolo 2kg jedna,60ml na 1.5kg czy to prawidlowo?do wstrzykawki wlac to zalewe co zrobilem tak?pomocy [ Dodano: Sro 17 Mar, 2010 14:54 ] aha dalem 5,50 l wody poniewaz mam szerokie dno w garnku i po rozloeniu szynek na calej plaszczyznie te 2,5litra ktore powinno byc prawidlowo nie przykryloby tych szynek w calosci Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Marca 2010 musgrave, Pogubiłem się czytając twój post. Nie wiem ile masz wody, w ciągu ilu dni chcesz peklować mięso oraz ile waży cały wsad mięsa, który masz zamiar peklować. Wg jakiej metody peklujesz? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Marca 2010 te 2,5litra ktore powinno byc prawidlowo nie przykryloby tych szynek w calosci Jeżeli nie masz odpowiedniego naczynia to próbuj wypełnić butelkami z wodą względnie woreczkami tak żeby była odpowiednia ilość wody - solanki i przykryła mięso . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Marca 2010 musgrave, powiedz skąd czerpałeś dane by użyć tyle soli ? Poczytaj kolego o peklowaniu, beleczka na stronie głównej. Załóż sobie wpierw ile dób chcesz peklować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Marca 2010 Strona glowna ,,peklowanie,, wybralem peklowanie na mokro i jest na 1kg miesa 0,5l wody,0,06kg soli czyli 60g soli dlatego tyle wyszlo bo mam 5,5kg szynki.Wedlug tej receptury powinienem dac 2,750lwody na moje mieso ale mam szerokie naczynie wiec podwoilem wode wraz z sola poniewaz nie przykryloby calej szynki,nie wiem czy dobrze zrobilem,zaraz ostygnie zalewa i chce jeszcze dac nastrzykowe peklowanie 60ml na 1,5kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Marca 2010 Smak szynki wołowej jest nieporównywalny ze smakiem szynki wieprzowej. tzn.? dużo lepszy smak wołowej czy wieprzowej? Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Marca 2010 na peklosoli czy 50/50 ? Będę wiedział wieczorem, jak spojrzę w zapiski na zbiornikach. Zapeklowałem dwie szynki z kością, jedna w peklosoli, druga saletra + sól. Ta chyba była na peklosoli. A druga się jeszcze moczy, od poniedziałku w świeżej solance. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Marca 2010 -Jak dlugo wedzic kielbase? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Marca 2010 musgrave, na stronie jest temat kiełbasy i tam wszystko znajdziesz. A tak na szybko to powiem, że możesz wędzić do pierwszej wizyty Gardy, czyli bardzo krotko. Troszkę wysiłku i szukaj w odpowiednich tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Marca 2010 Tak długo aż do pożądanego przez Ciebie koloru . Nadmieniam że nie raz jest to nie możliwe zwłaszcza gdy zrobimy tłustą kiełbasę i chcemy ją uwędzić na ciemny kolor. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Marca 2010 -Jak dlugo wedzic kielbase? Ja nie mogę - o czym jest temat postu ??? Czytam... i zaczyna się robić z szynki (powoli) kaszanka Rozumiem ze chcesz sie dowiedzieć czegoś nt. kiełbas, ale w takim wypadku przejrzyj tematy "kiełbasa" lub poszukaj tu: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=39 Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-105150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Marca 2010 Czesc witajcie.Jest wiele postow na temat czasu wedzenia szynki,w sumie nie wiem jak dlugo mam ja wedzic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/2/#findComment-106356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.