Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tomaj77, :grin: :grin: :grin:

lub

NIKITA MARGARYNY SIĘ NIE TYKA :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-195010
Udostępnij na innych stronach

A skoro wkradł się tutaj Pan Sting to zapewne tą wersję znacie ....

 

[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 01:42 ]

myth napisał/a:

Koszu wiedziałem, że wpadnie "w ucho"

 

 

Albo w oko

żeby tylko w ucho i w oko ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-195013
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, ktoś tut j miał iść i dać się nogami komuś pobawić, a nie Youtube i te sprawy ... :D:cool:

Ojoj..poprawiam się ..z YT :cool: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-195014
Udostępnij na innych stronach

Ludzie troszkę powiewa paranoją z nowego Klubu Z tematów i postów wynika,że nic nie można chleba piwa misiowej margaryny, teraz masła i mleka wieprzowiny bo nie wiadomo jak hodowla przebiegała drobiu A trójka naszych nowatorów podchodzi do swojego tak fanatycznie że aż brzydko

 

Może ktoś zacznie znów wyrób tego czy tamtego i się skończy ta dysputa ni jaka bo konkretów Typu diet nie ma myślę tu o przepisach na posiłki

 

Misiu też o swojej margarynie milczy co z nią nie tak tylko że zła ale co w niej złe

 

 

Ogólnie to jest" głodne" wygłaszanie manifestów bez merytorycznego działania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-195594
Udostępnij na innych stronach

Tomaj, po prostu temat dodaj do ignorowanych i po problemie. Z tego co wiem kilka osób tak zrobiło.

To są opinie ludzi, z którymi można się zgodzić lub nie. Dopóki nie dochodzi do sytuacji łamania regulaminu, wszystko jest ok.

Poza tym, z takich dyskusji przynajmniej człowiek wyniesie jakąś wiedzę, w przeciwieństwie do np. przedwczorajszych pyskówek. :D

Jak już wczoraj pisałem, jest to temat nowy, więc wzbudza duże zainteresowanie. Niebawem wszystko wróci do normy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-195599
Udostępnij na innych stronach

tomaj77, tak przepisy to istotna sprawa przy dużej i powtarzalnej produkcji. Podczas takiej produkcji selekcjonuje się mięsko na gatunki itd. więc można i należy taką produkcje realizować.W amatorskiej produkcji mamy do czynienia z tym co kupimy i potem naciągamy to do przepisów. To jest podstawowy błąd. Powielanie za wszelka cenę przepisów i uzyskiwanie różnych wyrobów tuszkę stresuje. Dlatego ja robię kiełbasy i przyprawiam w zależności od mięska, które dostanę. Dopasowuję się do składu mojej kiełbasy i często awaryjnie muszę dokupić mięsko, żeby moje wyroby były z najwyższej półki. Jak widzę mięsko na stole zastanawiam się nad ilością, przewagą gatunku mięska, stratami przy obróbce termicznej , wędzenia, ilością przypraw itd. Z tego wszystkiego wychodzą wyroby nic nie mającego wspólnego z przepisami. Kieruje się smakiem, wyglądem i trwałością wyrobów. Wszystko zamykam odpowiednim wędzeniem :wink: Spróbuj zrobić raz i poszaleć na kiełbasie wymyślonej pod własny smak i gust zachowując podstawy technologii.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-195613
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie to jest" głodne" wygłaszanie manifestów bez merytorycznego działania

Merytoryczne na forum to mogą być argumenty.

Ale gdyby naprawdę miały być merytorycznymi to musiałyby być naukowe. A to będzie niezrozumiałe dla ogółu zdymiaczy.

Ten nowy dział przeznaczony jest dla osób zainteresowanych.

Jeżeli ktoś nie ma żadnych kłopotów ze zdrowiem, nadmierną tuszą itp. to szkoda jego czasu na czytanie. Chyba, że jako człowiek przezorny myśli o profilaktyce.

Zawsze można wyłączyć śledzenie tematu lub dać ignora osobom, których wypowiedzi uznajemy za fanatyczne.

Proszę zwrócić uwagę, że model odżywiania, propagowany przez aktywnych uczestników tego klubu pokrywa się z podstawowymi produktami będącymi podmiotem tego forum, czyli (tłuściutkimi) wędlinami domowymi.

Równocześnie pokazane są zagrożenia dla organizmu jakie niesie równoczesne spożywanie tychże smakowitości z nadmierną ilością niektórych węglowodanów.

Gdyby takich zagrożeń nie było, nie istniałby wśród Braci Wędzarniczej klub 100+.

Człowiek powinien (ale nie musi) posługiwać się rozumem, o czym napisano nawet w Biblii w przypowieści o talentach :grin: .

Można np. nie interesować się swoją cukrzycą aż do momentu amputacji stopy.

Są na tym forum ludzie, którzy prześledzili proces produkcji np. margaryny, wiedzą jakie skutki dla związków organicznych niesie obróbka wysoko-termiczna i znają się na biochemi aby ocenić wpływ na nasz organizm utwardzanych chemicznie olejów. Być może, nawet naocznie widzieli skutki tychże trucizn w czasie sekcji ( :devil: ). Ale co najważniejsze, chcą się tą wiedzą podzielić z innymi.

Ten ostatni aspekt jest tak cenny, że - nawet gdy się z nimi nie zgadzamy, a mamy do tego pełne prawo - nie powinniśmy oceniać ich wkładu malkontenckimi uwagami.

Kol. tomaj77,

proponuję kontrargumenty a nie "głodne" kawałki :cool: .

Tak przy okazji:

Prawie wszystko można jeść, tylko w niewielkich ilościach i nie codziennie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-195619
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Pisz na PW jak Ci braknie to coś Ci podeślę ,żebyś nam z głodu nie padł :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197366
Udostępnij na innych stronach

Jak ja to lubię :wink: :grin: :grin: :grin: :grin:

http://www.youtube.com/watch?v=5awp1DbfTYg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197442
Udostępnij na innych stronach

A w Biedronce polędwiczki wieprzowe - 23.99 za KG :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197457
Udostępnij na innych stronach

he... ale dziś w telewizorni jaki rozbudowany spot reklamowy Biedronki był :rolleyes: - Miśkowi nasercowe trzeba szykować :lol:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197465
Udostępnij na innych stronach

Violka, 84 pln ... hmmm.... to trochę dużo jak za mięsko na gulasz ... już wolę świnkę z ekologicznego chowu od mojego wujka ..... oczywiście podczas pobytu w Ojczyźnie ... ;) ... no chyba, że znajomy coś ustrzeli... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197467
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

 

Sezon budowlany u syna Maćka rozpoczęty . Wprawiamy okna :grin:

 

 

Te drzwi są na jutro do wstawienia , może jeszcze coś się uda zrobić . :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197636
Udostępnij na innych stronach

O widzę profil aluplast :) a z jakiej fabryki ??? I na jakich okuciach ???

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197648
Udostępnij na innych stronach

O widzę profil aluplast :) a z jakiej fabryki ??? I na jakich okuciach ???

 

Fabryka koło Poznania . Okucia jak się nie mylę Maco . Jutro się jeszcze upewnię :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197658
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wstawione drzwi i jedno mniejsze na klatce schodowej . Na jutro pozostały jeszcze cztery w piwnicy .

 

 

 

Jacku , były takie małe "tygrysiki " , nie duże księgi . :D :D

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197776
Udostępnij na innych stronach

Widzę Andrzejku że sąsiadowi chleb odbierasz :lol: i nie dasz nic zarobić :lol: pozdrawiam jak zawsze serdecznie
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197779
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanie w jakiej temperaturze trzeba wędzić parówki i jak długo oraz po zakończeniu czy schładzać powietrzem czy od razu do wody gorącej szukałem WĘDZENIE PARÓWEK i nie znalazłem z wyszukiwarki.Dziękuje
nowy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/66/#findComment-197976
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.