Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a tu niespodzianka 2,7 stopnia.

 

Nie kumam , co to za niespodzianka :question: Przecież w tropiku nie mieszkamy . Dolna granica niskiej temperatury i tyle .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137507
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilą zapeklowałem płat boczku łuskanego ok. 5kg na sucho, myślę zrobić roladę i pytanie z czym?

-schab, polędwiczka, farsz kiełbasiany i nic - to wszystko już było. Przyszedł czas na coś bardziej dziwnego zapakowanego w boczku, ładnie zawiniętego. Ale co by wybrać? Musi to być mięsko i pewna myśl już kiełkuje... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137750
Udostępnij na innych stronach

Ozory

Tak, trafiony , nie jestem wprawdzie do końca przekonany o przydatności kulinarnej tego zioła w boczku. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137753
Udostępnij na innych stronach

Ozory

Tak, trafiony , nie jestem wprawdzie do końca przekonany o przydatności kulinarnej tego zioła w boczku. :cool:

Ja bym sparzył i lekko ponacinał wzdłuż przed zawinięciem w boczek :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137754
Udostępnij na innych stronach

Przed momentem skończyłem nadziewanie polskiej modyfikowanej, na focie po lewej i kiełbasy uniwersalnej, widoczna po prawej. A u dołu kiełbaska na śniadanie - testowa. :cool:

 

 

A tu niżej foty polskiej robionej tydzień temu. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137892
Udostępnij na innych stronach

A fota przedstawia boczek rolowany z polędwiczką, last product. :cool:

 

 

Chcę zrobić taki boczek na święta i mam pytanko. Czy jak zapekluję na sucho każde mięso z 2% peklosoli będzie ok? Na peklowanie 24h mam tylko-wystarczy?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138378
Udostępnij na innych stronach

Chcę zrobić taki boczek na święta i mam pytanko.

Na pytanko nie odpowiedziałem, bo od poniedziałku roboty dużo. Od dziś wędzę, dla siebie prawie nic, bo mam mięska na co dzień, ale znajomych i rodziny okazuje się mam wiele... :grin:

Dziś plan wykonany w 90%, foty całości może jutro. A dziś tylko namiastka. :cool:

 

 

 

Boczek rolowany miał 56cm i do parzenia musiałem go przeciąć, największy gar okazał się za mały. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138844
Udostępnij na innych stronach

ale znajomych i rodziny okazuje się mam wiele... :grin:

He he he, tak to jest :lol:

Wędzonki jak zwykle superaśne :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138850
Udostępnij na innych stronach

Boczek rolowany miał 56cm i do parzenia musiałem go przeciąć,

 

No to w moim największym garnuszku by się zmieścił .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138851
Udostępnij na innych stronach

Dziś plan wykonany w 90%, foty całości może jutro. A dziś tylko namiastka. :cool:

No to się'' nadreptałeś '' pisie :grin:

Na temat Twoich wyrobów nie trzeba nic mówić tylko się oblizywać :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138852
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję piękna wyrobów wędzonych. Ale najwyższy czas pokazać je po parzeniu . Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138857
Udostępnij na innych stronach

Ale najwyższy czas pokazać je po parzeniu

Jutro, ale do "zbójeckich " im daleko...oczywiście są ciemniejsze, nieco. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138860
Udostępnij na innych stronach

oczywiście są ciemniejsze, nieco. :cool:

Bardziej niż nieco :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138862
Udostępnij na innych stronach

oczywiście są ciemniejsze, nieco.

I matowe .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138864
Udostępnij na innych stronach

To fotka wyrobów chłodzących się po parzeniu na powietrzu i inne co nie co. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-139365
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze udka, uwędzone i upieczone. Temperatura końcowa wewnątrz od 72 do 76 stopni w zależności od miejsca biwakowania w wędzarni. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-139770
Udostępnij na innych stronach

Zwracam się z prośbą o przepis na kiełbasę, w której głównym składnikiem była by polędwica wieprzowa zwana schabem bez kości. :cool:

Mam do dyspozycji:

- ponad 10 kg polędwicy

Dodatkowo mogę dodać - 2,5 kg wp. kl.II - karkówka i wołowina I lub II klasy.

 

Wy dajecie przepis, ja społecznie morra, wykonam go osobiście, celem sprawdzenia. Może być przepis nie sprawdzony lub taki, który jest pewny. :cool:

 

No to czekam, bo trzeba mi dziś jeszcze peklowanie wykonać.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-140385
Udostępnij na innych stronach

Zwracam się z prośbą o przepis na kiełbasę, w której głównym składnikiem była by polędwica wieprzowa

Justowska lub Tyniecka kol. Ligawy.

Tylko zrób klej dokładnie tak, jak w przepisie jest.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-140389
Udostępnij na innych stronach

Tyniecka bardziej mi pasuje, tylko ta ilość peklosoli mnie zastanawia? :cool:

 

Przyprawy - dkg/1 kg farszu

 

 

1. Pieprz mielony czarny - 0,10

2. Pieprz mielony biały - 0,10

3. Gałka muszkatołowa - 0,10

4. Kolendra mielona - 0,15

5. Czosnek świeży - 0,20

6. Cukier kryształ - 0,10

7. Cząber zmielony - 0,05 (dla smakoszy)

8. Sól - 1,50

9. Peklosól - 0,312

 

W przepisie też jest krojenie na małe kawałki, a na przekroju kiełbasy widać, że są co najmniej ze dwa razy większe. :question:

 

Czy mizdrę można wykorzystać do innej wędliny jako kl.III, czy lepiej nie używać?

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-140410
Udostępnij na innych stronach

Tyniecką robiłem wiele razy, w smaku zawsze super, czasami mi się rozwalała (nie sklejone duże kawałki schabu), ale po ostatnich podpowiedziach kolegów z forum (dzięki Wosiu :-) zawsze jest sklejona. Co do ilości peklosoli to ja daję 19g na kilo mięsa. Jak ma być podsuszana, to można mniej. Nigdy nie dawałem cząbru (ma dość charakterystyczny smak i myślę, że zdominował by smak całej kiełbasy). Schab kroję na takie kawałki, co by przez lejek nadziewarki mi przeszły. Najlepsza jest podpiekana i suszona przez kilka dni. Niestety, nigdy mi nie wyszła tak jak na zdjęciu, tzn. w przekroju zawsze kolorystycznie była bardziej jednolita, u mnie te duże kawałki schabu tak ślicznie się nie przebarwiały. Kolega Bagno tłumaczył mi kiedyś, że kolega Ligawa może czegoś dodawał dla koloru.

Z mizdry zawsze zdejmuję tyle tłuszczu i mięsa ile się da, dodaję do warkoczów pozostałych z wykrawania i po zmieleniu jest towar na mielone, ewentualnie do spagheti. Samą błonę wyrzucam.

W tej kiełbasie sztuką jest zrobienie dobrej emulsji, podstawa udanego wyrobu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-140421
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.