andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 15 Grudnia 2010 a tu niespodzianka 2,7 stopnia. Nie kumam , co to za niespodzianka :question: Przecież w tropiku nie mieszkamy . Dolna granica niskiej temperatury i tyle . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Przed chwilą zapeklowałem płat boczku łuskanego ok. 5kg na sucho, myślę zrobić roladę i pytanie z czym?-schab, polędwiczka, farsz kiełbasiany i nic - to wszystko już było. Przyszedł czas na coś bardziej dziwnego zapakowanego w boczku, ładnie zawiniętego. Ale co by wybrać? Musi to być mięsko i pewna myśl już kiełkuje... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 16 Grudnia 2010 pytanie z czym? Ozory :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ozory Tak, trafiony , nie jestem wprawdzie do końca przekonany o przydatności kulinarnej tego zioła w boczku. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ozory Tak, trafiony , nie jestem wprawdzie do końca przekonany o przydatności kulinarnej tego zioła w boczku. Ja bym sparzył i lekko ponacinał wzdłuż przed zawinięciem w boczek :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Przed momentem skończyłem nadziewanie polskiej modyfikowanej, na focie po lewej i kiełbasy uniwersalnej, widoczna po prawej. A u dołu kiełbaska na śniadanie - testowa. A tu niżej foty polskiej robionej tydzień temu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-137892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Kiełbasa uniwersalna po wędzeniu i sparzeniu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gasmil Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 19 Grudnia 2010 A fota przedstawia boczek rolowany z polędwiczką, last product. Chcę zrobić taki boczek na święta i mam pytanko. Czy jak zapekluję na sucho każde mięso z 2% peklosoli będzie ok? Na peklowanie 24h mam tylko-wystarczy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Chcę zrobić taki boczek na święta i mam pytanko. Na pytanko nie odpowiedziałem, bo od poniedziałku roboty dużo. Od dziś wędzę, dla siebie prawie nic, bo mam mięska na co dzień, ale znajomych i rodziny okazuje się mam wiele... :grin: Dziś plan wykonany w 90%, foty całości może jutro. A dziś tylko namiastka. Boczek rolowany miał 56cm i do parzenia musiałem go przeciąć, największy gar okazał się za mały. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 22 Grudnia 2010 ale znajomych i rodziny okazuje się mam wiele... :grin:He he he, tak to jest :lol: Wędzonki jak zwykle superaśne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Boczek rolowany miał 56cm i do parzenia musiałem go przeciąć, No to w moim największym garnuszku by się zmieścił . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Dziś plan wykonany w 90%, foty całości może jutro. A dziś tylko namiastka. No to się'' nadreptałeś '' pisie :grin: Na temat Twoich wyrobów nie trzeba nic mówić tylko się oblizywać :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Gratuluję piękna wyrobów wędzonych. Ale najwyższy czas pokazać je po parzeniu . Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Ale najwyższy czas pokazać je po parzeniu Jutro, ale do "zbójeckich " im daleko...oczywiście są ciemniejsze, nieco. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 22 Grudnia 2010 oczywiście są ciemniejsze, nieco. Bardziej niż nieco :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 22 Grudnia 2010 oczywiście są ciemniejsze, nieco.I matowe .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Jest fota paru szynek po parzeniu. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-138867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Bardzo, bardzo, gratulacje :clap: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-139112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 27 Grudnia 2010 To fotka wyrobów chłodzących się po parzeniu na powietrzu i inne co nie co. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-139365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Dzisiejsze udka, uwędzone i upieczone. Temperatura końcowa wewnątrz od 72 do 76 stopni w zależności od miejsca biwakowania w wędzarni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-139770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zwracam się z prośbą o przepis na kiełbasę, w której głównym składnikiem była by polędwica wieprzowa zwana schabem bez kości. Mam do dyspozycji:- ponad 10 kg polędwicyDodatkowo mogę dodać - 2,5 kg wp. kl.II - karkówka i wołowina I lub II klasy. Wy dajecie przepis, ja społecznie morra, wykonam go osobiście, celem sprawdzenia. Może być przepis nie sprawdzony lub taki, który jest pewny. No to czekam, bo trzeba mi dziś jeszcze peklowanie wykonać. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-140385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Rób "lisiecką" :lol: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-140387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zwracam się z prośbą o przepis na kiełbasę, w której głównym składnikiem była by polędwica wieprzowaJustowska lub Tyniecka kol. Ligawy. Tylko zrób klej dokładnie tak, jak w przepisie jest. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-140389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Tyniecka bardziej mi pasuje, tylko ta ilość peklosoli mnie zastanawia? Przyprawy - dkg/1 kg farszu 1. Pieprz mielony czarny - 0,10 2. Pieprz mielony biały - 0,10 3. Gałka muszkatołowa - 0,10 4. Kolendra mielona - 0,15 5. Czosnek świeży - 0,20 6. Cukier kryształ - 0,10 7. Cząber zmielony - 0,05 (dla smakoszy) 8. Sól - 1,50 9. Peklosól - 0,312 W przepisie też jest krojenie na małe kawałki, a na przekroju kiełbasy widać, że są co najmniej ze dwa razy większe. :question: Czy mizdrę można wykorzystać do innej wędliny jako kl.III, czy lepiej nie używać? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-140410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Tyniecką robiłem wiele razy, w smaku zawsze super, czasami mi się rozwalała (nie sklejone duże kawałki schabu), ale po ostatnich podpowiedziach kolegów z forum (dzięki Wosiu :-) zawsze jest sklejona. Co do ilości peklosoli to ja daję 19g na kilo mięsa. Jak ma być podsuszana, to można mniej. Nigdy nie dawałem cząbru (ma dość charakterystyczny smak i myślę, że zdominował by smak całej kiełbasy). Schab kroję na takie kawałki, co by przez lejek nadziewarki mi przeszły. Najlepsza jest podpiekana i suszona przez kilka dni. Niestety, nigdy mi nie wyszła tak jak na zdjęciu, tzn. w przekroju zawsze kolorystycznie była bardziej jednolita, u mnie te duże kawałki schabu tak ślicznie się nie przebarwiały. Kolega Bagno tłumaczył mi kiedyś, że kolega Ligawa może czegoś dodawał dla koloru.Z mizdry zawsze zdejmuję tyle tłuszczu i mięsa ile się da, dodaję do warkoczów pozostałych z wykrawania i po zmieleniu jest towar na mielone, ewentualnie do spagheti. Samą błonę wyrzucam.W tej kiełbasie sztuką jest zrobienie dobrej emulsji, podstawa udanego wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/15/#findComment-140421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.