Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

co by wymasować same kawałki pokrojonego schabu, przed dodaniem emulsji

Spróbuj, tak zrobić i oceń, czy pomogło. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128014
Udostępnij na innych stronach

Rolę spoiwa pełni emulsja zrobiona z mięsa golonkowego i tłuszczu

Robisz masę wiążącą .Emulsję robi się ze skórek i to dobrze odtłuszczonych. . Mięso z golonek to wp kl.III .Do robienia masy wiążącej nie używa się tłuszczy . Pozdrawiam

Napisałem tak, powołując się na recepturę Kiełbasa Tyniecka. Żyłem w przeświadczeniu, że kleistość (zwartość gotowej kiełbasy) daje właśnie mięso III kl którą pozyskuję z golonki i następnie miksuję ją (lekko zmrożoną) razem z mocno zmrożoną wodą (50% lód,50% woda po wyjęciu z zamrażarki) i zmrożonym tłuszczem. Wszystko jest miksowane w blenderze, 14 000 obr/min. Jeśli nie jest to emulsja, ani masa wiążąca, to jak można by to nazwać ?

 

Przy produkcji tej kiełbasy zawsze myślałem, że kluczem do sukcesu (spoistości kiełbasy) jest owa "emulsja" zmiksowana w jak najniższej temperaturze. Sposobem miksowania sugerowałem się korzystając z Dziadka kutrowanie sposobem domowym.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128024
Udostępnij na innych stronach

Pools, Czy pamiętasz proces produkcji kiełbasy grubej w SDM?

Bardzo często wady mięsa występują w najdłuższym mięśniu grzbietu, tutaj upatrywałbym również powodu do słabego związania kawałka mięsa polędwicy z farszem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128085
Udostępnij na innych stronach

Na focie jeszcze schab i szynki przygotowane do jutrzejszego wędzenia. Pływały w solance z dodatkiem piwa, zapach piwa czuć trzeźwym nosem. W niedzielę ocena organoleptyczna i wnioski. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128138
Udostępnij na innych stronach

Na focie jeszcze schab i szynki

Patrzę i jakoś nie mogę dojrzeć tych schabów i szynek. Czyżby nie zmieściły się na zdjęciu. Piękne robisz wyroby ale jeszcze piękniej prowadzisz prowokacje .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128159
Udostępnij na innych stronach

Pools rozumiem że polędwicę kroisz nożem,więc ja przed mieszaniem farszu potraktował bym te dość duże kawałki mięsa tłuczkiem,i wtedy powinno być dużo lepiej spróbuj nic nie zaszkodzi.Ja często robię szynkową i tak postępuję nie ma problemu z rozwarstwianiem batonu.Oczywiście mieszanie do wyciągnięcia tzw.włosów.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128181
Udostępnij na innych stronach

Patrzę i jakoś nie mogę dojrzeć tych schabów i szynek. Czyżby nie zmieściły się na zdjęciu. Piękne robisz wyroby ale jeszcze piękniej prowadzisz prowokacje .

Te szynki to szynki, a polędwica to schab, bo ja nie wiem, czy polędwica to poędwica, a szynka to kulka czy mięsięń półbłoniasty czy czterokanciasty. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128184
Udostępnij na innych stronach

Na focie jeszcze schab i szynki

Pis nie zrozumiałeś o co chodzi . Jedno zdjęcie a w opisie dwie nieprawdy . Pierwsza to ja widzę jedną szynke, a chyba jest różnica mieć jedną a kilkanaście szynek. Druga wiadomo o co chodzi. Myślę ze od takiego dzentelmena to można wymagać prawidłowości w nazwach jak również w liczeniu. A może sprawdzasz czy uważnie czytami Twoje posty. Serdecznie pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128206
Udostępnij na innych stronach

Te szynki to szynki, a polędwica to schab, bo ja nie wiem, czy polędwica to poędwica, a szynka to kulka czy mięsięń półbłoniasty czy czterokanciasty. :grin:

Dla mnie bomba :grin:

Pojechałeś na maksa :lol: :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128233
Udostępnij na innych stronach

No to foty tych szynek i polędwicy. Przy okazji odświeżyłem dymem salami i zważyłem kiełbaskę kontrolną. :cool:

 

URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2b87d87fbae856c.html][/url]

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128305
Udostępnij na innych stronach

No to foty tych szynek i polędwicy.

Kol. jesteś wielki :clap:

Dużo na Twoich wędlinkach nie zarobisz(przy tej wydajności :wink: )

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128306
Udostępnij na innych stronach

Dużo na Twoich wędlinkach nie zarobisz(przy tej wydajności :wink: )

Ja robię dla siebie, oszczędzam wiele, nie kupując w sklepach, wiem co jem i tak dalej, dalej i dalej. :cool: A jutro próba zjadliwości. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128308
Udostępnij na innych stronach

A jutro próba zjadliwości.

Mam nadzieję, że tylko tych extra wędlinek. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128339
Udostępnij na innych stronach

Foty szynki i polędwicy peklowanej z piwkiem domowym, peklowanie 6dni w temp. 6-8stopni, bez nastrzyku, stężenie solanki 8%, udział piwa w solance 12,5%. Jest nieźle, bardzo delikatna słoność i mało wyczuwalny, delikatny smak goryczki chmielu. Myślę, że piwa do solanki nie ma potrzeby dawania więcej niż 15%, smak mięska mógłby ulec zbytniej deformacji. Dla domowych piwowarów - można spoko sobie wypróbować solankę z piwem do mięsa, na początek na kawałku mięsa. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128394
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :clap:

A już się nie potrzebnie bałem że będzie gorzkie :wink:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128403
Udostępnij na innych stronach

A już się nie potrzebnie bałem że będzie gorzkie

Gorzkie nie jest, czuć posmak piwka, delikatny. :cool:

Jutro coś zrobimy... :thumbsup:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128427
Udostępnij na innych stronach

Gorzkie nie jest, czuć posmak piwka, delikatny. :cool:

Jutro coś zrobimy... :thumbsup:

Pisie piękna szyneczka, teraz już wiesz w jaki sposób możesz mi dostarczyć . Chyba że wolisz osobiście :grin:

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128434
Udostępnij na innych stronach

piękna szyneczka, teraz już wiesz w jaki sposób możesz mi dostarczyć . Chyba że wolisz osobiście

Na razie z dostarczenia nici, jutro brykam za morze. A odnośnie osobistego dostarczenia - to skąd wiesz, że lubię starsze kobiety? :grin:

 

Dziś uwędziłem oscypki otrzymane od Endrio, i wrzuciłem do solanki polędwice i szynkę, jak wrócę z jesiennych wakacji, do wędzenia jak znalazł coś będzie.

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128542
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

A może goloneczką jestem , he he

 

 

Nie bój, wyniki już są znane, wygrałaś, gratuluję. :cool:

:shock: :shock: :shock:

to skąd wiesz, że lubię starsze kobiety? :grin:

:clap: :clap: :clap:

Jeżeli jest to nagroda, której gratulowałeś Koleżance, to gratuluję Koledze taktu!

Niech żyją dżentelmeni!!!

 

 

Mimo wszystko - udanego urlopu :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128680
Udostępnij na innych stronach

A odnośnie osobistego dostarczenia - to skąd wiesz, że lubię starsze kobiety? :grin:

Oj pisie '' głodnemu chleb na myśli '', a skąd wiesz że lubię młodszych mężczyzn :grin:

Godne podziwu są tylko Twoje wędzonki.....

Czy to jest strona z ofertami matrymonialnymi??

 

Pozdrawiam i życzę udanego urlopu. Powodzenia wśród młodych :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128726
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam i życzę udanego urlopu. Powodzenia wśród młodych :tongue:

Arabki są piękne , wszystkie młode i zawsze je można do knajpki zaprosić na spagetti :grin: Powodzenia wśród młodych .

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128741
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.