pis67 Opublikowano 14 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 14 Października 2010 co by wymasować same kawałki pokrojonego schabu, przed dodaniem emulsji Spróbuj, tak zrobić i oceń, czy pomogło. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 14 Października 2010 Ok, serdeczne dzięki, już nie mogę się doczekać kolejnej tynieckiej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 14 Października 2010 jak dziadek tak mówi to tak jest napewno Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 14 Października 2010 Rolę spoiwa pełni emulsja zrobiona z mięsa golonkowego i tłuszczuRobisz masę wiążącą .Emulsję robi się ze skórek i to dobrze odtłuszczonych. . Mięso z golonek to wp kl.III .Do robienia masy wiążącej nie używa się tłuszczy . Pozdrawiam Napisałem tak, powołując się na recepturę Kiełbasa Tyniecka. Żyłem w przeświadczeniu, że kleistość (zwartość gotowej kiełbasy) daje właśnie mięso III kl którą pozyskuję z golonki i następnie miksuję ją (lekko zmrożoną) razem z mocno zmrożoną wodą (50% lód,50% woda po wyjęciu z zamrażarki) i zmrożonym tłuszczem. Wszystko jest miksowane w blenderze, 14 000 obr/min. Jeśli nie jest to emulsja, ani masa wiążąca, to jak można by to nazwać ? Przy produkcji tej kiełbasy zawsze myślałem, że kluczem do sukcesu (spoistości kiełbasy) jest owa "emulsja" zmiksowana w jak najniższej temperaturze. Sposobem miksowania sugerowałem się korzystając z Dziadka kutrowanie sposobem domowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 15 Października 2010 Pools, Czy pamiętasz proces produkcji kiełbasy grubej w SDM? Bardzo często wady mięsa występują w najdłuższym mięśniu grzbietu, tutaj upatrywałbym również powodu do słabego związania kawałka mięsa polędwicy z farszem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 15 Października 2010 Na focie jeszcze schab i szynki przygotowane do jutrzejszego wędzenia. Pływały w solance z dodatkiem piwa, zapach piwa czuć trzeźwym nosem. W niedzielę ocena organoleptyczna i wnioski. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 16 Października 2010 Na focie jeszcze schab i szynkiPatrzę i jakoś nie mogę dojrzeć tych schabów i szynek. Czyżby nie zmieściły się na zdjęciu. Piękne robisz wyroby ale jeszcze piękniej prowadzisz prowokacje .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 16 Października 2010 Pools rozumiem że polędwicę kroisz nożem,więc ja przed mieszaniem farszu potraktował bym te dość duże kawałki mięsa tłuczkiem,i wtedy powinno być dużo lepiej spróbuj nic nie zaszkodzi.Ja często robię szynkową i tak postępuję nie ma problemu z rozwarstwianiem batonu.Oczywiście mieszanie do wyciągnięcia tzw.włosów.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 16 Października 2010 Patrzę i jakoś nie mogę dojrzeć tych schabów i szynek. Czyżby nie zmieściły się na zdjęciu. Piękne robisz wyroby ale jeszcze piękniej prowadzisz prowokacje . Te szynki to szynki, a polędwica to schab, bo ja nie wiem, czy polędwica to poędwica, a szynka to kulka czy mięsięń półbłoniasty czy czterokanciasty. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 16 Października 2010 pis67, czekam z niecierpliwością na relację bo u mnie ostatnio też piwa pod dostatkiem :wink: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 16 Października 2010 Na focie jeszcze schab i szynki Pis nie zrozumiałeś o co chodzi . Jedno zdjęcie a w opisie dwie nieprawdy . Pierwsza to ja widzę jedną szynke, a chyba jest różnica mieć jedną a kilkanaście szynek. Druga wiadomo o co chodzi. Myślę ze od takiego dzentelmena to można wymagać prawidłowości w nazwach jak również w liczeniu. A może sprawdzasz czy uważnie czytami Twoje posty. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 16 Października 2010 Te szynki to szynki, a polędwica to schab, bo ja nie wiem, czy polędwica to poędwica, a szynka to kulka czy mięsięń półbłoniasty czy czterokanciasty. :grin:Dla mnie bomba :grin: Pojechałeś na maksa :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 16 Października 2010 No to foty tych szynek i polędwicy. Przy okazji odświeżyłem dymem salami i zważyłem kiełbaskę kontrolną. URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2b87d87fbae856c.html][/url] Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 16 Października 2010 No to foty tych szynek i polędwicy.Kol. jesteś wielki :clap: Dużo na Twoich wędlinkach nie zarobisz(przy tej wydajności :wink: ) Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 16 Października 2010 Dużo na Twoich wędlinkach nie zarobisz(przy tej wydajności :wink: ) Ja robię dla siebie, oszczędzam wiele, nie kupując w sklepach, wiem co jem i tak dalej, dalej i dalej. A jutro próba zjadliwości. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 17 Października 2010 A jutro próba zjadliwości.Mam nadzieję, że tylko tych extra wędlinek. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 17 Października 2010 Foty szynki i polędwicy peklowanej z piwkiem domowym, peklowanie 6dni w temp. 6-8stopni, bez nastrzyku, stężenie solanki 8%, udział piwa w solance 12,5%. Jest nieźle, bardzo delikatna słoność i mało wyczuwalny, delikatny smak goryczki chmielu. Myślę, że piwa do solanki nie ma potrzeby dawania więcej niż 15%, smak mięska mógłby ulec zbytniej deformacji. Dla domowych piwowarów - można spoko sobie wypróbować solankę z piwem do mięsa, na początek na kawałku mięsa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 17 Października 2010 :thumbsup: :clap: A już się nie potrzebnie bałem że będzie gorzkie :wink: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 17 Października 2010 A już się nie potrzebnie bałem że będzie gorzkie Gorzkie nie jest, czuć posmak piwka, delikatny. Jutro coś zrobimy... :thumbsup: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 17 Października 2010 Gorzkie nie jest, czuć posmak piwka, delikatny. Jutro coś zrobimy... :thumbsup: Pisie piękna szyneczka, teraz już wiesz w jaki sposób możesz mi dostarczyć . Chyba że wolisz osobiście :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 18 Października 2010 piękna szyneczka, teraz już wiesz w jaki sposób możesz mi dostarczyć . Chyba że wolisz osobiścieNa razie z dostarczenia nici, jutro brykam za morze. A odnośnie osobistego dostarczenia - to skąd wiesz, że lubię starsze kobiety? :grin: Dziś uwędziłem oscypki otrzymane od Endrio, i wrzuciłem do solanki polędwice i szynkę, jak wrócę z jesiennych wakacji, do wędzenia jak znalazł coś będzie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 19 Października 2010 @halusia@ napisał/a: A może goloneczką jestem , he he Nie bój, wyniki już są znane, wygrałaś, gratuluję. :shock: :shock: :shock: to skąd wiesz, że lubię starsze kobiety? :grin: :clap: :clap: :clap: Jeżeli jest to nagroda, której gratulowałeś Koleżance, to gratuluję Koledze taktu! Niech żyją dżentelmeni!!! Mimo wszystko - udanego urlopu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 20 Października 2010 A odnośnie osobistego dostarczenia - to skąd wiesz, że lubię starsze kobiety? :grin: Oj pisie '' głodnemu chleb na myśli '', a skąd wiesz że lubię młodszych mężczyzn :grin: Godne podziwu są tylko Twoje wędzonki..... Czy to jest strona z ofertami matrymonialnymi?? Pozdrawiam i życzę udanego urlopu. Powodzenia wśród młodych :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 20 Października 2010 @halusia@ :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Z "chentelmenami" trzeba krótko :grin: Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 20 Października 2010 Pozdrawiam i życzę udanego urlopu. Powodzenia wśród młodych :tongue: Arabki są piękne , wszystkie młode i zawsze je można do knajpki zaprosić na spagetti :grin: Powodzenia wśród młodych . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/10/#findComment-128741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.