Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

gdzie znaleźć taką świnkę

Jak to gdzie, u Piotrka w NML. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601070
Udostępnij na innych stronach

Takie chude?

Jak dla mnie to za chuda to metka.

Dla mnie też za chuda. :)

Chyba że weźmiemy mięso ze starszej sztuki z bardzo dużą ilością tłuszczu śródmięśniowego bo jak sądzę te 10% to tłuszcz zewnętrzny.

Wiem, że chuda, ale w dzisiejszej modzie fit, towar na czasie. Można zrobić z większą ilością tłuszczu, kręcenie nosem konsumenta zapewnione,

no chyba że, zaprawimy mięsko barwnikami i wtedy mamy chude i w dodatku tanie. :cool:

 

Obecnie dopracowuję przepis na metkę cebulową tatarską, będzie jeszcze mniej tłuszczu. :cool:

 

Przepis na sukces - mało tłuszczu, szczególnie ukrytego, zero konserwantów i innych śmieci, naturalne przyprawy.

Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu, który przedstawiłem, na próbę, w miseczkę bez napychania w osłonkę. :cool:

 

Gwarantuję, nie będzie za chuda.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601121
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu, który przedstawiłem, na próbę, w miseczkę bez napychania w osłonkę.

 

A jak to podwędzić bez osłonki? :( , ale to małe piwo.Co do przepisu to pokazał nam autor metkę dla mas nie dla smakoszy metki.Ja rozumiem ,że jak się prowadzi masarnię to żeby mieć zbyt trzeba robić wyroby pod gust klientów, ale my robimy dla siebie i ja pozostanę przy metce z mielonego wędzonego boczku  i podgardla bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku o czym przeciętny kupujący nie ma pojęcia.Nieraz jak mam ładną wędzoną pachwinę to z niej też robię metkę.Zauważyć należy ,że metka Kostka od której zaczęła się ta dyskusja też do chudych nie należy

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601135
Udostępnij na innych stronach

Mięso wp. kl.II 90/10 - Mięso wp kl I ma dopuszczalną  większą ilość tłuszczu. Wyobrażam sobie że to są małe kawałki chudego mięsa bez tłuszczu ,ale tak małe że nie można by było z tego mięsa zrobić k. szynkowej dlatego zaliczono do kl II.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601146
Udostępnij na innych stronach

A jak to podwędzić bez osłonki?

Piszecie chyba o cebulowej ,więc... ;)

Tak, piszemy o cebulowej, której nigdy nie wędziłem...., która to chudą jest i zawsze była. :cool:

 

A metka prawdziwa, to zupełnie inny model, który wkrótce przedstawię. :cool:

 

 

.Co do przepisu to pokazał nam autor metkę dla mas nie dla smakoszy metki.Ja rozumiem ,że jak się prowadzi masarnię to żeby mieć zbyt trzeba robić wyroby pod gust klientów, ale my robimy dla siebie i ja pozostanę przy metce z mielonego wędzonego boczku i podgardla bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku o czym przeciętny kupujący nie ma pojęcia.

Arkadiuszu, dla mas to robią inni, ja robię dla koneserów i wymagających klientów, którzy wbrew temu co piszesz wiedzą sporo

o tłuszczu.... . A masarnia, cóż, nie przeszkadza mi w wytwarzaniu dobrych wyrobów - zapewne wiesz, że jesteśmy jedynym zakładem

w W-M, który w produkcji nie stosuje żadnego syfu, i tego się trzymam. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601226
Udostępnij na innych stronach

 

 

Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu,

Wczoraj zapeklowałam 1kg mięsa i w weekend będzie degustacja rodzinna. 

Obawiam sie, że będzie trochę mało, bo najstarszy wnuk konsumuje na jedno posiedzenie 0,5 kg tatara a ta metka na pewno mu spasuje :D 

Ale czy 0,4l wody na kg mięsa to nie jest jakaś pomyłka?

Jeszcze jedno pytanie: czy przed mieleniem podmrażamy mięso?

Z góry dziekuję za dodatkowe instrukcje  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601238
Udostępnij na innych stronach

 

 

0,4 l /5 kg mięsa
 

Czyli 80 ml wody/kg mięsa  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601248
Udostępnij na innych stronach

Tak, piszemy o cebulowej, której nigdy nie wędziłem.

 

W przeciwieństwie do mnie.Ja wszystkie metki podwędzam, ale tak jak napisałem to szczegół, który nie każdy musi stosować.Jakoś tatar z wieprzowiny nam nie pasi.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601251
Udostępnij na innych stronach

wieprzowina surowa mowimy nie..chyba ze wedzony boczek ale czy  jeszcze surowym mozna go nazwac.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601269
Udostępnij na innych stronach

 

 

wieprzowina surowa mowimy nie..chyba ze

peklowany i przyprawiony  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601273
Udostępnij na innych stronach

 

 

peklowany i przyprawiony    

 

Szczerze mówiąc nie znalazłem w swoich zbiorach przepisu branżowego na metkę z niewędzonego mięsa, ale jak ktoś lubi.Tatara wolę z wołowiny. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601282
Udostępnij na innych stronach

niech  bedzie sobie i peklowana i z przyprawami  jestem na nie , jestem takiego samego zdania jak Arkadiusz tatar wolowy !namiastki moga ewentualnie byc ze sledzia solonego badz lososia dzikiego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601297
Udostępnij na innych stronach

Ale czy 0,4l wody na kg mięsa to nie jest jakaś pomyłka?

0,4 l /5 kg mięsa

czy przed mieleniem podmrażamy mięso?

Nie ma potrzeby... :cool:

 

Jakoś tatar z wieprzowiny nam nie pasi.

wieprzowina surowa mowimy nie..

peklowany i przyprawiony :thumbsup:

niech bedzie sobie i peklowana i z przyprawami jestem na nie , jestem takiego samego zdania jak Arkadiusz tatar wolowy

Jest wieprzowina i wieprzowina... , nie każde mięso się nadaje na ten rodzaj produktu. Nie to dla surowego drobiu, wieprzowina, wołowina, jeleń - tak. :cool:

Metka cebulowa, to żaden tatar... :cool: Ważne - surowiec wysokiej jakości z pewnego źródła, zapeklowany co najmniej 48 godzin, i po zmieleniu i wymieszaniu z przyprawami - temperatura pokojowa - kilka godzin,

by ładny kolorek złapała i... :cool:

 

EAnna wykona, przetestuje i może napisze - jak było..... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601351
Udostępnij na innych stronach

EAnna wykona, przetestuje i może napisze - jak było.

 

 

Tak, zrobiłam i przetestowałam razem z największymi amatorami surowizny w rodzinie, czyli moimi starszymi wnukami.

Nieznacznie potłuściłam jednak tę metkę i to wyłącznie ze względu na chwilową dostępność surowca.

 

post-40040-0-44626200-1530560989_thumb.jpg

 

Zrobiłam dwa batony po 55 dkg każdy.

 

 post-40040-0-64401600-1530561037_thumb.jpg

 

Przyznam się, że w niedzielę rano sama zjadłam 1/2 batonu na śniadanie. Odlot  :tongue:

Drugi baton zawiozłam wczoraj do Krakowa wnukom. Dzisiaj rano było już posprzątane i dostałam pilną prośbę o jak najszybsze przysłanie przepisu na tę za....stą metkę  :laugh:

Chciałam zrobić zdjęcie farszu (piekny, czerwony, skontrastowany z białymi kropkami tłuszczu) ale metka zniknęła  :rolleyes:

No cóż, nawet A, który nie dotknie ręką surowego mięsa nie mógł się oprzeć tej apetycznej metce.

Panie Piotrze, chylę czoła przed Pana metkowym mistrzostwem i nie tylko.  :clap:

Smak i zapach wspaniały, uzależniający powiedziała bym.

Idealna słoność i ostrość. Wyraźnie wyczuwalna cebulowa nuta.

Cebulę osobiście wysuszyłam z młodej, tegorocznej.

Dodałam jej trochę więcej niż w recepturze i nic nie było przesadzone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601661
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak, zrobiłam i przetestowałam

A możesz napisać dokładnie z jakiego mięsa robiłaś? Czy to była łopatka, szynka czy boczek?

I z przypraw tylko suszona cebula i pieprz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601667
Udostępnij na innych stronach

możesz napisać dokładnie z jakiego mięsa robiłaś?

(Piotr robi tę metkę z szynki.)

 

1. chuda biodrówka "I"  - 50%

2. Karkówka dokładnie obrana z błon i "twardego" IIA - 50%

3. Peklosól - 20g/kg

4. pieprz - 3g/kg

5. cebula suszona domowa  6g/kg

 

Pieprz mam bardzo dobrej jakości.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601673
Udostępnij na innych stronach

Aniu czy dodatkowy tłuszcz jest z karkówki ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601691
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy dodatkowy tłuszcz jest z karkówki ?

Tak. Wyłącznie z karkówki.

Piotr podaje w przepisie mięso z 10% tłuszczu. U mnie na oko wyszło nieco więcej.

To "twarde" to są kawałki ścięgnistego mięsa, które występują w karkówce.

Przy klasyfikacji posługuję się wzrokiem, dotykiem, czasami rozumem też :D 

O zębach nie piszę, bo to jest prywatna część klasyfikacji, której nie mogę się oprzeć  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601695
Udostępnij na innych stronach

Szkoda ,że jednego batonu nie podwędziłaś.Można by wtedy porównać,. która lepsza

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601698
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szkoda ,że jednego batonu nie podwędziłaś.

Jeszcze to zrobię.

W połowie miesiąca przyjadą głodomory, to zaczniemy wędzenie  :)

Spróbuję jeszcze zrobić metkę wg Twojego przepisu, czyli z wędzonego boczku.

Ale tę Piotra mogę polecić z czystym sumieniem. To, co w niej doceniam to subtelność aromatów i czysty, wyważony  smak z wyraźną nutą cebuli.

Obawiam się, że dym mógłby te wartości spacyfikowć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601708
Udostępnij na innych stronach

 

 

dym mógłby te wartości spacyfikowć.
nawet na pewno - natomiast z podwedzanego boczku - już nie zmieni tylko wzmocni. Robiłem metkopodobne z jelonka - i podwędzane nie były tak smaczne jak tzw surowizna - ale to inne mieso

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601712
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.