Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  Półgęsek cztery razy wędzony- lekko ciągnący, ale nadal surowy, puszcza różowy soczek, do tego rozpada się przy krojeniu ,nie dałem żadnego kleju, pewnie dlatego.

 

 

U mnie wędzony jednokrotnie - dał się kroić na cienko nożem . Bez dodatku "sklejaczy."

post-41581-0-15985000-1515146055_thumb.jpg

post-41581-0-41627500-1515146064_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-582894
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie wędzony jednokrotnie - dał się kroić na cienko nożem . Bez dodatku "sklejaczy."

 

Piękny, soliłeś na sucho: :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-582897
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pięć dni - owinięte w folię i codziennie wałkowanie na stole .

 

I myślę, że peklowanie na sucho owinięte w folię i wałkowanie jest lepsze od solanki - mięsko się sklei, tak zrobię jesienią, kiedy będą nowe gąski....   :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583044
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak zrobię jesienią, kiedy będą nowe gąski....

 

 

Jeszcze możesz zrobić kacze ....... w środę były jeszcze w Lidelku :D

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583054
Udostępnij na innych stronach

eszcze możesz zrobić kacze ....... w środę były jeszcze w Lidelku :D

 

 

Andrzeju, Lidelek dobry, ale nasze wiejskie ....   :cool:

 

Dziś Święto, na tą okoliczność otworzyłem z próżni trochę wyrobów, bo stają sie coraz bardziej leciwe...  :cool:

 

Karkówka zapakowana 19.01.2015

łopatka - 03.02.2016

krakowska z jelenia - 12.02.2017

 

post-41160-0-70226800-1515239315_thumb.jpg

 

karkówka - nigdy nie była w zamrażarce - leżała te lata w lodówce...

 

post-41160-0-41702200-1515239265_thumb.jpg

 

łopatka

 

 

post-41160-0-80793600-1515239356_thumb.jpg

 

 

Krakowska z łosia z 10% dodatkiem boczku...

 

post-41160-0-28835700-1515239395_thumb.jpg

 

 

Polska - podsuszana - wisiała sobie od Świąt BN w piwnicy...  :cool: 

 

post-41160-0-21222600-1515239430_thumb.jpg

 

 

 

No i przekąska przedobiednia dla gości...   :cool: 

 

 

post-41160-0-65209200-1515239467_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583126
Udostępnij na innych stronach

 

 

przekąska przedobiednia dla gości... 

Czyżby to były listki barwinka na tych zacnych wędlinach?   :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583131
Udostępnij na innych stronach

 

 

karkówka

 

łopatka
:frantics:  :w00t:  pięknie poprzerastane nośnikiem smaku jak to DZIADEK mówi  - no właśnie z tym barwinkiem - zawsze słyszałem ,że wszystko podane na talerzu powinno być jadalne - a barwinek też ? czy też Piotrze  położyłeś do foto ? :D  ;)  Towarek jak zawsze mistrzówka :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583143
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszystko podane na talerzu powinno być jadalne - a barwinek też ?

Jadalne jest wszystko, tylko czasami jeden raz  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583159
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jadalne jest wszystko, tylko czasami jeden raz
:yes:  cyt za wiki.: Cała roślina jest lekko trująca: Zawiera wininę, pubescynę i minorynę. Objawami zatrucia są: zmniejszenie ciśnienia krwi, zaburzenia pracy serca i oddychania - Za młodych lat u rodziców było takie spore skupisko - ze 20m2 barwinka - i zawsze rodzice mówili - barwinek  to trujące - ale ładnie kwitnie :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583275
Udostępnij na innych stronach

Ale z drugiej strony, każda trucizna, podawana w niewielkich dawkach jest lecznicza. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583276
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy też Piotrze położyłeś do foto ?

 

Tak, jest zawsze pod ręką i zawsze zielony, a fota ma kontrast z zielonym....  . :cool: 

 

A poza tym jak piszecie, że trujący to za Wikipedią :

  • Skład: Zawiera alkaloidy: winkaminę, izowinkamina, perwincynę; kwas ursolowy, gorycz (wincynę), leukoantocyjanidyny, flawonoidy (robininę), garbniki, kwasy organiczne, pektyny, trójterpeny, sole mineralne.
  • Działanie: obniża ciśnienie krwi (hypotonicum), stosuje się go w przypadkach krwawień, stanów zapalnych błon śluzowych oraz w leczeniu egzem. Napar ziela stosuje się w zakrzepowym zapaleniu żył, stanach osłabienia oraz niedotlenienia serca i mózgu, zawrotach głowy, uporczywych migrenach, szumie w uszach, nerwicach wegetatywnych, padaczce, chorobach płuc, krwawieniach wewnętrznych i macicznych[6].

Zjedzone, wszyscy zdrowi, trzeba było dokroić jeszcze jedną porcję.......   :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583279
Udostępnij na innych stronach

 

 

Działanie

Wiadomo, wsystkie rośliny lecznicze sa poniekąd trujące. Przykład: marycha :D

Przyznam, że moja uwaga o barwinku była nieco prowokacyjna.

Znam tę rośline i od lat rośnie w moim ogródku, zwana lokalnie ziem-zielon.

 Jest w naszym otoczeniu wiele roślin leczniczo-trujących, o czym właściciele ogrogów często nie mają pojęcia.

Rącznik, wilczomlecze, naparstnice, kopytnik, oleander, wrotycz, glistnik - to pierwsze z brzegu.

Wspaniałe rośliny z bożel apteki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583370
Udostępnij na innych stronach

Piotr a jak w takiej oslonce do salcesonu sprawdzic temeperature podczas parzenia????? Ja ostatnio jak wbilem termometr to mi cala pekla :(

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583642
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piotr a jak w takiej oslonce do salcesonu sprawdzic temeperature podczas parzenia?????

 

Ja używam takiej z materiału i nie pęka nigdy, nie mam dostępu do kątnic wołowych. :cool: 

A Ty w co pakujesz mięsko, że pękła?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583811
Udostępnij na innych stronach

Piotrek a ta z nadrukiem z tym prosiaczkiem to jest materialowa ?????? ja mam folie barierowa sie chyba nazywa 

 

post-77484-0-05198700-1515678644_thumb.jpg

Edytowane przez Sla100

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583828
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam , że sprawdziło by się tutaj parzenie na ''czas'' i temperaturę wody albo wbicie sondy w miejscu wiązania 'batona'... :cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583854
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ta z nadrukiem z tym prosiaczkiem to jest materialowa ?????? ja mam folie barierowa sie chyba nazywa
  

 

Barierowych to lepiej nie dziurawić i kobitka młoda i sprytna dobrze radzi:

 

 

 

że sprawdziło by się tutaj parzenie na ''czas'' i temperaturę wody albo wbicie sondy w miejscu wiązania 'batona'...

 

 

 

 

 

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583924
Udostępnij na innych stronach

Piotrek, masz już tę stronę internetową zakładu?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-583925
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.