JaGra Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3951 Opublikowano 26 Czerwca 2018 gdzie znaleźć taką świnkę Jak to gdzie, u Piotrka w NML. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3952 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Takie chude? Jak dla mnie to za chuda to metka. Dla mnie też za chuda. Chyba że weźmiemy mięso ze starszej sztuki z bardzo dużą ilością tłuszczu śródmięśniowego bo jak sądzę te 10% to tłuszcz zewnętrzny. Wiem, że chuda, ale w dzisiejszej modzie fit, towar na czasie. Można zrobić z większą ilością tłuszczu, kręcenie nosem konsumenta zapewnione, no chyba że, zaprawimy mięsko barwnikami i wtedy mamy chude i w dodatku tanie. Obecnie dopracowuję przepis na metkę cebulową tatarską, będzie jeszcze mniej tłuszczu. Przepis na sukces - mało tłuszczu, szczególnie ukrytego, zero konserwantów i innych śmieci, naturalne przyprawy. Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu, który przedstawiłem, na próbę, w miseczkę bez napychania w osłonkę. Gwarantuję, nie będzie za chuda.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3953 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu, który przedstawiłem, na próbę, w miseczkę bez napychania w osłonkę. A jak to podwędzić bez osłonki? , ale to małe piwo.Co do przepisu to pokazał nam autor metkę dla mas nie dla smakoszy metki.Ja rozumiem ,że jak się prowadzi masarnię to żeby mieć zbyt trzeba robić wyroby pod gust klientów, ale my robimy dla siebie i ja pozostanę przy metce z mielonego wędzonego boczku i podgardla bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku o czym przeciętny kupujący nie ma pojęcia.Nieraz jak mam ładną wędzoną pachwinę to z niej też robię metkę.Zauważyć należy ,że metka Kostka od której zaczęła się ta dyskusja też do chudych nie należy Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3954 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Mięso wp. kl.II 90/10 - Mięso wp kl I ma dopuszczalną większą ilość tłuszczu. Wyobrażam sobie że to są małe kawałki chudego mięsa bez tłuszczu ,ale tak małe że nie można by było z tego mięsa zrobić k. szynkowej dlatego zaliczono do kl II. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3955 Opublikowano 27 Czerwca 2018 A jak to podwędzić bez osłonki? Piszecie chyba o cebulowej ,więc... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3956 Opublikowano 27 Czerwca 2018 A jak to podwędzić bez osłonki?Piszecie chyba o cebulowej ,więc... Tak, piszemy o cebulowej, której nigdy nie wędziłem...., która to chudą jest i zawsze była. A metka prawdziwa, to zupełnie inny model, który wkrótce przedstawię. .Co do przepisu to pokazał nam autor metkę dla mas nie dla smakoszy metki.Ja rozumiem ,że jak się prowadzi masarnię to żeby mieć zbyt trzeba robić wyroby pod gust klientów, ale my robimy dla siebie i ja pozostanę przy metce z mielonego wędzonego boczku i podgardla bo to tłuszcz jest nośnikiem smaku o czym przeciętny kupujący nie ma pojęcia. Arkadiuszu, dla mas to robią inni, ja robię dla koneserów i wymagających klientów, którzy wbrew temu co piszesz wiedzą sporo o tłuszczu.... . A masarnia, cóż, nie przeszkadza mi w wytwarzaniu dobrych wyrobów - zapewne wiesz, że jesteśmy jedynym zakładem w W-M, który w produkcji nie stosuje żadnego syfu, i tego się trzymam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3957 Opublikowano 28 Czerwca 2018 w produkcji nie stosuje żadnego syfu, i tego się trzymam. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3958 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Proponuję zrobić sobie 0,5kg metki według przepisu, Wczoraj zapeklowałam 1kg mięsa i w weekend będzie degustacja rodzinna. Obawiam sie, że będzie trochę mało, bo najstarszy wnuk konsumuje na jedno posiedzenie 0,5 kg tatara a ta metka na pewno mu spasuje Ale czy 0,4l wody na kg mięsa to nie jest jakaś pomyłka?Jeszcze jedno pytanie: czy przed mieleniem podmrażamy mięso?Z góry dziekuję za dodatkowe instrukcje Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3959 Opublikowano 28 Czerwca 2018 czy 0,4l wody na kg mięsa to nie jest jakaś pomyłka? 0,4 l /5 kg mięsa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3960 Opublikowano 28 Czerwca 2018 0,4 l /5 kg mięsa Czyli 80 ml wody/kg mięsa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3961 Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Tak, piszemy o cebulowej, której nigdy nie wędziłem. W przeciwieństwie do mnie.Ja wszystkie metki podwędzam, ale tak jak napisałem to szczegół, który nie każdy musi stosować.Jakoś tatar z wieprzowiny nam nie pasi. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3962 Opublikowano 28 Czerwca 2018 wieprzowina surowa mowimy nie..chyba ze wedzony boczek ale czy jeszcze surowym mozna go nazwac. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3963 Opublikowano 28 Czerwca 2018 wieprzowina surowa mowimy nie..chyba ze peklowany i przyprawiony Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3964 Opublikowano 28 Czerwca 2018 peklowany i przyprawiony Szczerze mówiąc nie znalazłem w swoich zbiorach przepisu branżowego na metkę z niewędzonego mięsa, ale jak ktoś lubi.Tatara wolę z wołowiny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #3965 Opublikowano 28 Czerwca 2018 niech bedzie sobie i peklowana i z przyprawami jestem na nie , jestem takiego samego zdania jak Arkadiusz tatar wolowy !namiastki moga ewentualnie byc ze sledzia solonego badz lososia dzikiego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3966 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Ale czy 0,4l wody na kg mięsa to nie jest jakaś pomyłka?0,4 l /5 kg mięsa czy przed mieleniem podmrażamy mięso? Nie ma potrzeby... Jakoś tatar z wieprzowiny nam nie pasi. wieprzowina surowa mowimy nie..peklowany i przyprawiony niech bedzie sobie i peklowana i z przyprawami jestem na nie , jestem takiego samego zdania jak Arkadiusz tatar wolowy Jest wieprzowina i wieprzowina... , nie każde mięso się nadaje na ten rodzaj produktu. Nie to dla surowego drobiu, wieprzowina, wołowina, jeleń - tak. Metka cebulowa, to żaden tatar... Ważne - surowiec wysokiej jakości z pewnego źródła, zapeklowany co najmniej 48 godzin, i po zmieleniu i wymieszaniu z przyprawami - temperatura pokojowa - kilka godzin, by ładny kolorek złapała i... EAnna wykona, przetestuje i może napisze - jak było..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #3967 Opublikowano 2 Lipca 2018 EAnna wykona, przetestuje i może napisze - jak było. Tak, zrobiłam i przetestowałam razem z największymi amatorami surowizny w rodzinie, czyli moimi starszymi wnukami.Nieznacznie potłuściłam jednak tę metkę i to wyłącznie ze względu na chwilową dostępność surowca. Zrobiłam dwa batony po 55 dkg każdy. Przyznam się, że w niedzielę rano sama zjadłam 1/2 batonu na śniadanie. Odlot Drugi baton zawiozłam wczoraj do Krakowa wnukom. Dzisiaj rano było już posprzątane i dostałam pilną prośbę o jak najszybsze przysłanie przepisu na tę za....stą metkę Chciałam zrobić zdjęcie farszu (piekny, czerwony, skontrastowany z białymi kropkami tłuszczu) ale metka zniknęła No cóż, nawet A, który nie dotknie ręką surowego mięsa nie mógł się oprzeć tej apetycznej metce.Panie Piotrze, chylę czoła przed Pana metkowym mistrzostwem i nie tylko. Smak i zapach wspaniały, uzależniający powiedziała bym.Idealna słoność i ostrość. Wyraźnie wyczuwalna cebulowa nuta.Cebulę osobiście wysuszyłam z młodej, tegorocznej.Dodałam jej trochę więcej niż w recepturze i nic nie było przesadzone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #3968 Opublikowano 2 Lipca 2018 Tak, zrobiłam i przetestowałam A możesz napisać dokładnie z jakiego mięsa robiłaś? Czy to była łopatka, szynka czy boczek?I z przypraw tylko suszona cebula i pieprz? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #3969 Opublikowano 2 Lipca 2018 Z przypraw jeszcze peklosol. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #3970 Opublikowano 2 Lipca 2018 (edytowane) możesz napisać dokładnie z jakiego mięsa robiłaś?(Piotr robi tę metkę z szynki.) 1. chuda biodrówka "I" - 50%2. Karkówka dokładnie obrana z błon i "twardego" IIA - 50%3. Peklosól - 20g/kg4. pieprz - 3g/kg5. cebula suszona domowa 6g/kg Pieprz mam bardzo dobrej jakości. Edytowane 2 Lipca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #3971 Opublikowano 3 Lipca 2018 Aniu czy dodatkowy tłuszcz jest z karkówki ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #3972 Opublikowano 3 Lipca 2018 czy dodatkowy tłuszcz jest z karkówki ? Tak. Wyłącznie z karkówki.Piotr podaje w przepisie mięso z 10% tłuszczu. U mnie na oko wyszło nieco więcej.To "twarde" to są kawałki ścięgnistego mięsa, które występują w karkówce.Przy klasyfikacji posługuję się wzrokiem, dotykiem, czasami rozumem też O zębach nie piszę, bo to jest prywatna część klasyfikacji, której nie mogę się oprzeć Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #3973 Opublikowano 3 Lipca 2018 Szkoda ,że jednego batonu nie podwędziłaś.Można by wtedy porównać,. która lepsza Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #3974 Opublikowano 3 Lipca 2018 Szkoda ,że jednego batonu nie podwędziłaś. Jeszcze to zrobię.W połowie miesiąca przyjadą głodomory, to zaczniemy wędzenie Spróbuję jeszcze zrobić metkę wg Twojego przepisu, czyli z wędzonego boczku.Ale tę Piotra mogę polecić z czystym sumieniem. To, co w niej doceniam to subtelność aromatów i czysty, wyważony smak z wyraźną nutą cebuli.Obawiam się, że dym mógłby te wartości spacyfikowć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #3975 Opublikowano 3 Lipca 2018 dym mógłby te wartości spacyfikowć. nawet na pewno - natomiast z podwedzanego boczku - już nie zmieni tylko wzmocni. Robiłem metkopodobne z jelonka - i podwędzane nie były tak smaczne jak tzw surowizna - ale to inne mieso Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/159/#findComment-601712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.