Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jojo - piwo z puchy jest proste do zrobienia - w puszce masz nachmielony już słód w postaci gęstego syropu - tą puchę wstawiasz najpierw do wody i trochę ją ogrzewasz aż zawartość w środku zacznie bulkać - potem do zadajesz do gara, puchę popłukujesz wodą, uzupełniasz wodę o zadaną ilość, dodajesz jeszcze dodatkowy słód (tego w nachmielonym ekstrakcie jest za mało). Jak ja robiłem swoje 2 pierwsze piwa - pierwszy zestaw to była pucha i kilogram specjalnego słodu do piwa, przy drugim była pucha i druga pucha ze słodem. Najczęściej masz już do puchy dołączone drożdże.

Reszta procesu jest taka jak przy robieniu piwa  - czyli fermnetacja burzliwa, potem cicha, potem przygotowanie butelek, rozlewanie i kapslowanie.

Na pewno musisz popełnić na początek pewne koszta - jak fermentatory, kapsle, kapslownica, wężyki itp. Jakby co to pytaj czy tu pisa, czy w specjalnie dedykowanym do tego wątku.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335205
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo z 16 litrów 8 oscypków i krążek sera to trochę dużo ;)

 

 

 Jak serki będą po 150g + krążek sera twarogowego to tak w sam raz . :tongue::)

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335277
Udostępnij na innych stronach

Dokonałem pomiaru wagi i po tym zrozumiałem, że wczoraj dostałem mleko od najlepszych krów, zawsze brałem z większej obory, a wczoraj z mniejszej, gdzie tylko osiem krów stało, a ciotka na odchodnym klepnęła - dziś masz mleko nasze najlepsze.

Oscypki były w solance, ale od rana już ociekły - 1850g

ricotta - 1100g ale jeszcze parę gram ocieknie

krążek sera w prasce - 1100g

No i jeszcze będzie twaróg z 4l mleka, o śmietanie nie wspomnę. :cool:

Teraz już wiem, które krowy w przyszłości będą zaopatrywać mnie w mleko.

A niżej fota sera dojrzewającego, zrobiony 8 lutego bez żadnych dodatków typu chlorek, annato czy bakterii. Ważył wtedy niecałe

900g, teraz 670g. :cool:

 

post-41160-0-87295700-1392997594_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335315
Udostępnij na innych stronach

Pis Ty jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335328
Udostępnij na innych stronach

Pis Ty jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych .

Dziadku jak to słusznie zauważyłeś ("...umiesz..."), to kwestia

tego, co tak bardzo nienawidzą pewne "osobniki".  :w00t:  :frantics:

 

Widzę jak się "gotują" czytając mego posta skromnego.  :D

 

Ale, wracając do sera, Pis położył nacisk na odpowiednie

Mleko, Krowę, Paszę, Właściciela Krowy itp. :clap: 

 

Nigdy nie będzie dobrego sera z pospolicie marnej 

jakości "wytworu" imitującego Szlachetne Mleko.  :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335330
Udostępnij na innych stronach

jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych .

 

 

Z mlekiem czysty przypadek, zawsze jeździłem na początku uboju, teraz będę się spóźniał. Szczęściu trzeba pomagać...  :cool:

 

 

 

Widzę jak się "gotują" czytając mego posta skromnego.

 

 

Ja tam lubię poczytać Twoje skromne posty, czyżbym był w mniejszości? :cool:

 

No to na początek ricotta, niecałe 1,1kg, część dałem swojej mamie, część siostrze, a z reszty jutro zrobię blenderem ser smarowny po dodaniu śmietany, pieprzu, czosnku i soli. :cool:

 

post-41160-0-31722700-1393020010_thumb.jpg

 

 

Z formy wyjąłem ser i zatopiłem w solance, niech popływa z dobę. :cool:

 

post-41160-0-36717800-1393020095_thumb.jpg

 

W siatki wrzuciłem oscypki, jutro dym zadam. :cool:

 

post-41160-0-08640600-1393020175_thumb.jpg

 

 

Boczki dla koleżanki z pracy, polędwica dla kolegi podzielona na trzy części wedle życzenia nadziane na sznurki, jutro też zadymię. :cool:

 

 

 

post-41160-0-52251000-1393020330_thumb.jpg

 

Siostra dostarczyła szynkę i polędwicę do obróbki, zatopiłem w solance na jakiś czas. :cool:

 

post-41160-0-32437200-1393020446_thumb.jpg

 

Na koniec sprawdziłem mleko, po 30-tu godzinach zsiadło się bez wspomagaczy, temperatura mleka 28 stopni, jutro robię drugie podejście do twarogu. :cool:

 

post-41160-0-35999100-1393020563_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335446
Udostępnij na innych stronach

część dałem swojej mamie,

 

 

Boczki dla koleżanki z pracy, polędwica dla kolegi

 

 

Siostra dostarczyła szynkę i polędwicę do obróbki,

 

a co zostało dla Ciebie? :cool:

wygląd serków ''zwala'' z nóg :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335450
Udostępnij na innych stronach

 

 

a co zostało dla Ciebie?

 

Satysfakcja, mam zapasy, ale jutro zapekluję mięska i w poniedziałek zrobię parówy, połowa dla siebie. :cool:

 

 

 

wygląd serków ''zwala'' z nóg

 

Jam początkujący teraz, po roku od czasu kiedy w szkole SDM kurs serowarski odbyłem przyszło natchnienie, niestety wiadomości poszły w p.... , jak powiadał siara siarowski. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335452
Udostępnij na innych stronach

Dziś popracowałem nad mięskiem, zapeklowałem na poniedziałek 7,5kg mięska na parówy, na wtorek 3,7kg mięska na salami, zapeklowałem kawałek szynki na szynkoszpek, zanurzyłem w solance trzy kawałki szynki, zamarynowałem karkówkę do dojrzewania i więcej nie pamiętam. Może jakieś foty: :cool:

 

post-41160-0-09437200-1393105881_thumb.jpg

 

post-41160-0-36166900-1393105917_thumb.jpg

 

post-41160-0-55980500-1393105955_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335752
Udostępnij na innych stronach

na kijach z Waści wędzarni można by kocioł grochówki na wędzonce uskutecznić... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335764
Udostępnij na innych stronach

Wczorej twaróg robiłem, ten po lewej 1,5 godziny grzany w temp. 39 stopni, zabrałem połowę i resztę podgrzałem do 60 stopni pozostawiłem na pół godziny. Dziś rano były jeszcze dość mokre, użyłem

docisku, a wieczorem i tak były dośćwilgotne, nie wiem czy mają prawidłowy wygląd, konystencja sklepowych jest inna. :cool:  Coś twarogi to nie moja specjalność.

 

 

post-41160-0-90349800-1393195189_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336079
Udostępnij na innych stronach

Ech pis67, jak zwykle nie ma się do czego przyczepić. Oj zjadła bym takiego serka................

Konsystencja w brzuszku się wyrówna, smak zapewne niebiański :thumbsup:

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336109
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczki dla koleżanki z pracy, polędwica dla kolegi podzielona na trzy części wedle życzenia nadziane na sznurki, jutro też zadymię. :cool:

 

 

attachicon.gifP1250230.JPG

 

 

 

Sorry za lamerskie pytanie, ale czy ta polędwica jest z warkoczem ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336130
Udostępnij na innych stronach

ale czy ta polędwica jest z warkoczem ?

Tak, widać go nawet. :cool:

 

 

smak zapewne niebiański

Jeszcze tak naprawdę nie jadłem, smakuje inaczej niż ze sklepu, nie wiem czemu? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336175
Udostępnij na innych stronach

Pis podpuszczasz czy nie wiesz czemu?

To kup sobie takiego sera jeśli kupujesz i porównaj smaki, ja nie kupuję tego badziewia ze sklepu bo nawet nikt by nie jadł.

Kupuję mleczko 4 lub 5 litrów od gospodarza i robię sama, jak zawsze każdy serek wychodzi inaczej. Teraz nie mam chwilowo miejsca na mleko bo obie krówki gospodarza są cielne.

 

Pozdrawiam i nie wybrzydzaj tylko smacznego na ten serek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336183
Udostępnij na innych stronach

 

Tak, widać go nawet. :cool:

 

 

 

 

 

Mnie kiedyś ktoś zbeształ, że nie odkroiłem warkocza, ale jeśli uchodzi miszczowi to i mnie również.  ;)  :hmm:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336196
Udostępnij na innych stronach

To kup sobie takiego sera jeśli kupujesz i porównaj smaki,

Mnie kiedyś ktoś zbeształ, że nie odkroiłem warkocza, ale jeśli uchodzi miszczowi to i mnie również.

Ja tam jak robię dla siebie przygotuję polędwicę odpowiednio, ale mięso było kolegi, to tylko podzieliłem, zapeklowałem

i uwędziłem, nie bawiłem się w odchudzanie. :cool:

 

Mój się nie kruszy i w domu problem. :cool:

 

A dziś kiełbasa, korzystając z przerwy obiadowej zmieliłem mięso, chudego mamy 4,2kg 3x4mm, tłustego 3,30kg 1x4mm - tak wyszło.

Po pracy mieszanie, potem piłka, późnym wieczorem nadziewanie. :cool:

Jeszcze wymyślę, jakie przyprawy zadać. :cool:

 

post-41160-0-05975600-1393256041_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336209
Udostępnij na innych stronach

co będziesz ciął ? :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336211
Udostępnij na innych stronach

To zaczniemy od rozdrabniania :cool:

 

post-41160-0-07404700-1393328859_thumb.jpg

 

Fota po nadzianiu w jelita.... :cool: ponad 9kg

 

 

post-41160-0-25364200-1393329016_thumb.jpg

 

 

Z rana na krótko do wędzarni... :cool:

 

 

 

post-41160-0-92667800-1393329148_thumb.jpg

 

Potem pływanie ... :cool:

 

 

post-41160-0-29302700-1393329368_thumb.jpg

 

 

Grubszy pływa dłużej.... :cool:

 

 

post-41160-0-61741600-1393329533_thumb.jpg

 

 

 

Potem ochładzający prysznic... :cool:

 

 

 

post-41160-0-62175400-1393329711_thumb.jpg

 

 

 

post-41160-0-62679300-1393329858_thumb.jpg

 

 

I poranna konsumpcja zwana oceną organoleptyczną... :cool: Na ciepło 5 sztuk

 

 

post-41160-0-17317600-1393330091_thumb.jpg

 

 

 

Na koniec podział.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336382
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na ciepło 5 sztuk

Przesadziłeś. :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336384
Udostępnij na innych stronach

I poranna konsumpcja zwana oceną organoleptyczną.

 

Przepraszam, ale nie mogę tego oglądać :cool: zżera mnie zazdrość ... jak widzę Twoje dokonania :facepalm:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336386
Udostępnij na innych stronach

Anuś, ja mam to samo, o czym już wcześniej pisałem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336388
Udostępnij na innych stronach

A dziś kiełbasa, korzystając z przerwy obiadowej zmieliłem mięso, chudego mamy 4,2kg 3x4mm, tłustego 3,30kg 1x4mm

 

Albo przerwa obiadowa taka długa albo maszynka szybka ;)

 

 

pis67, dnia 25 Lut 2014 - 13:10, napisał: Na ciepło 5 sztuk Przesadziłeś.   

 

 

Porcja odpowiednia na śniadanko a ja się już martwiłem co Pis zrobi z tą ilością parówkowej  :D

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336398
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.