KURP Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1951 Opublikowano 20 Lutego 2014 Jojo - piwo z puchy jest proste do zrobienia - w puszce masz nachmielony już słód w postaci gęstego syropu - tą puchę wstawiasz najpierw do wody i trochę ją ogrzewasz aż zawartość w środku zacznie bulkać - potem do zadajesz do gara, puchę popłukujesz wodą, uzupełniasz wodę o zadaną ilość, dodajesz jeszcze dodatkowy słód (tego w nachmielonym ekstrakcie jest za mało). Jak ja robiłem swoje 2 pierwsze piwa - pierwszy zestaw to była pucha i kilogram specjalnego słodu do piwa, przy drugim była pucha i druga pucha ze słodem. Najczęściej masz już do puchy dołączone drożdże.Reszta procesu jest taka jak przy robieniu piwa - czyli fermnetacja burzliwa, potem cicha, potem przygotowanie butelek, rozlewanie i kapslowanie.Na pewno musisz popełnić na początek pewne koszta - jak fermentatory, kapsle, kapslownica, wężyki itp. Jakby co to pytaj czy tu pisa, czy w specjalnie dedykowanym do tego wątku. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1952 Opublikowano 21 Lutego 2014 Ricotta już ocieka, skrzep był tym razem dość gruby i wyjątkowo zwarty. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1953 Opublikowano 21 Lutego 2014 bo z 16 litrów 8 oscypków i krążek sera to trochę dużo Jak serki będą po 150g + krążek sera twarogowego to tak w sam raz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1954 Opublikowano 21 Lutego 2014 Dokonałem pomiaru wagi i po tym zrozumiałem, że wczoraj dostałem mleko od najlepszych krów, zawsze brałem z większej obory, a wczoraj z mniejszej, gdzie tylko osiem krów stało, a ciotka na odchodnym klepnęła - dziś masz mleko nasze najlepsze. Oscypki były w solance, ale od rana już ociekły - 1850g ricotta - 1100g ale jeszcze parę gram ocieknie krążek sera w prasce - 1100g No i jeszcze będzie twaróg z 4l mleka, o śmietanie nie wspomnę. Teraz już wiem, które krowy w przyszłości będą zaopatrywać mnie w mleko. A niżej fota sera dojrzewającego, zrobiony 8 lutego bez żadnych dodatków typu chlorek, annato czy bakterii. Ważył wtedy niecałe 900g, teraz 670g. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1955 Opublikowano 21 Lutego 2014 Pis Ty jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1956 Opublikowano 21 Lutego 2014 Pis Ty jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych .Dziadku jak to słusznie zauważyłeś ("...umiesz..."), to kwestiatego, co tak bardzo nienawidzą pewne "osobniki". Widzę jak się "gotują" czytając mego posta skromnego. Ale, wracając do sera, Pis położył nacisk na odpowiednieMleko, Krowę, Paszę, Właściciela Krowy itp. Nigdy nie będzie dobrego sera z pospolicie marnej jakości "wytworu" imitującego Szlachetne Mleko. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1957 Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych . Z mlekiem czysty przypadek, zawsze jeździłem na początku uboju, teraz będę się spóźniał. Szczęściu trzeba pomagać... Widzę jak się "gotują" czytając mego posta skromnego. Ja tam lubię poczytać Twoje skromne posty, czyżbym był w mniejszości? No to na początek ricotta, niecałe 1,1kg, część dałem swojej mamie, część siostrze, a z reszty jutro zrobię blenderem ser smarowny po dodaniu śmietany, pieprzu, czosnku i soli. Z formy wyjąłem ser i zatopiłem w solance, niech popływa z dobę. W siatki wrzuciłem oscypki, jutro dym zadam. Boczki dla koleżanki z pracy, polędwica dla kolegi podzielona na trzy części wedle życzenia nadziane na sznurki, jutro też zadymię. Siostra dostarczyła szynkę i polędwicę do obróbki, zatopiłem w solance na jakiś czas. Na koniec sprawdziłem mleko, po 30-tu godzinach zsiadło się bez wspomagaczy, temperatura mleka 28 stopni, jutro robię drugie podejście do twarogu. Edytowane 21 Lutego 2014 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1958 Opublikowano 21 Lutego 2014 część dałem swojej mamie, Boczki dla koleżanki z pracy, polędwica dla kolegi Siostra dostarczyła szynkę i polędwicę do obróbki, a co zostało dla Ciebie? wygląd serków ''zwala'' z nóg Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1959 Opublikowano 21 Lutego 2014 a co zostało dla Ciebie? Satysfakcja, mam zapasy, ale jutro zapekluję mięska i w poniedziałek zrobię parówy, połowa dla siebie. wygląd serków ''zwala'' z nóg Jam początkujący teraz, po roku od czasu kiedy w szkole SDM kurs serowarski odbyłem przyszło natchnienie, niestety wiadomości poszły w p.... , jak powiadał siara siarowski. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1960 Opublikowano 22 Lutego 2014 Fota z akcji... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1961 Opublikowano 22 Lutego 2014 Dziś popracowałem nad mięskiem, zapeklowałem na poniedziałek 7,5kg mięska na parówy, na wtorek 3,7kg mięska na salami, zapeklowałem kawałek szynki na szynkoszpek, zanurzyłem w solance trzy kawałki szynki, zamarynowałem karkówkę do dojrzewania i więcej nie pamiętam. Może jakieś foty: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1962 Opublikowano 22 Lutego 2014 na kijach z Waści wędzarni można by kocioł grochówki na wędzonce uskutecznić... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1963 Opublikowano 23 Lutego 2014 Wczorej twaróg robiłem, ten po lewej 1,5 godziny grzany w temp. 39 stopni, zabrałem połowę i resztę podgrzałem do 60 stopni pozostawiłem na pół godziny. Dziś rano były jeszcze dość mokre, użyłemdocisku, a wieczorem i tak były dośćwilgotne, nie wiem czy mają prawidłowy wygląd, konystencja sklepowych jest inna. Coś twarogi to nie moja specjalność. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1964 Opublikowano 24 Lutego 2014 Ech pis67, jak zwykle nie ma się do czego przyczepić. Oj zjadła bym takiego serka................Konsystencja w brzuszku się wyrówna, smak zapewne niebiański Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1965 Opublikowano 24 Lutego 2014 Boczki dla koleżanki z pracy, polędwica dla kolegi podzielona na trzy części wedle życzenia nadziane na sznurki, jutro też zadymię. P1250230.JPG Sorry za lamerskie pytanie, ale czy ta polędwica jest z warkoczem ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1966 Opublikowano 24 Lutego 2014 ale czy ta polędwica jest z warkoczem ? Tak, widać go nawet. smak zapewne niebiański Jeszcze tak naprawdę nie jadłem, smakuje inaczej niż ze sklepu, nie wiem czemu? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1967 Opublikowano 24 Lutego 2014 Pis podpuszczasz czy nie wiesz czemu?To kup sobie takiego sera jeśli kupujesz i porównaj smaki, ja nie kupuję tego badziewia ze sklepu bo nawet nikt by nie jadł.Kupuję mleczko 4 lub 5 litrów od gospodarza i robię sama, jak zawsze każdy serek wychodzi inaczej. Teraz nie mam chwilowo miejsca na mleko bo obie krówki gospodarza są cielne. Pozdrawiam i nie wybrzydzaj tylko smacznego na ten serek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1968 Opublikowano 24 Lutego 2014 Tak, widać go nawet. Mnie kiedyś ktoś zbeształ, że nie odkroiłem warkocza, ale jeśli uchodzi miszczowi to i mnie również. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1969 Opublikowano 24 Lutego 2014 To kup sobie takiego sera jeśli kupujesz i porównaj smaki,Mnie kiedyś ktoś zbeształ, że nie odkroiłem warkocza, ale jeśli uchodzi miszczowi to i mnie również. Ja tam jak robię dla siebie przygotuję polędwicę odpowiednio, ale mięso było kolegi, to tylko podzieliłem, zapeklowałem i uwędziłem, nie bawiłem się w odchudzanie. Mój się nie kruszy i w domu problem. A dziś kiełbasa, korzystając z przerwy obiadowej zmieliłem mięso, chudego mamy 4,2kg 3x4mm, tłustego 3,30kg 1x4mm - tak wyszło. Po pracy mieszanie, potem piłka, późnym wieczorem nadziewanie. Jeszcze wymyślę, jakie przyprawy zadać. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1970 Opublikowano 24 Lutego 2014 co będziesz ciął ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1971 Opublikowano 25 Lutego 2014 To zaczniemy od rozdrabniania Fota po nadzianiu w jelita.... ponad 9kg Z rana na krótko do wędzarni... Potem pływanie ... Grubszy pływa dłużej.... Potem ochładzający prysznic... I poranna konsumpcja zwana oceną organoleptyczną... Na ciepło 5 sztuk Na koniec podział.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1972 Opublikowano 25 Lutego 2014 Na ciepło 5 sztuk Przesadziłeś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1973 Opublikowano 25 Lutego 2014 I poranna konsumpcja zwana oceną organoleptyczną. Przepraszam, ale nie mogę tego oglądać zżera mnie zazdrość ... jak widzę Twoje dokonania Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1974 Opublikowano 25 Lutego 2014 Anuś, ja mam to samo, o czym już wcześniej pisałem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1975 Opublikowano 25 Lutego 2014 A dziś kiełbasa, korzystając z przerwy obiadowej zmieliłem mięso, chudego mamy 4,2kg 3x4mm, tłustego 3,30kg 1x4mm Albo przerwa obiadowa taka długa albo maszynka szybka pis67, dnia 25 Lut 2014 - 13:10, napisał: Na ciepło 5 sztuk Przesadziłeś. Porcja odpowiednia na śniadanko a ja się już martwiłem co Pis zrobi z tą ilością parówkowej Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-336398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.