Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wyjaśnijcie mi proszę kwestię rozdrabniania mięsa kl.I do białej kiełbasy. W przepisie jest 1. Krajanie- mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje na kawałki 5-6 cm. Tak właśnie pokroiłam.. Następnie, 2.Rozdrabnianie : zgodnie z recepturą. Nie wiem ,czy mam jeszcze te kawałki jakoś rozdrabniać? Przepraszam za być może naiwne pytanie ale nie zrozumiałam tego. Kiełbasa już się robi a ja nie wiem co zrobić z tą kl.I. Czytam dużo ale tego nie zrozumiałam. Pozdrawiam i z góry dziękuję. :blush: :smile:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

anerka,

Trudno, żeby w białej kiełbasie były kawałki 5-6cm skoro jelito jest Φ32.

Poniższy fragment jest recepturą na rozdrabnianie:

C. Postać produktu po obróbce

Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104110
Udostępnij na innych stronach

EAnno, niestety w recepturze występuje punkt:

1. Krajanie:
Mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje ręcznie na kawałki 5-6 cm.
jet to faktycznie nie zrozumiałe.... :shock: , choć na mój skromny rozumek może tu chodzić o stopniowanie rozdrobnienia...

w każdym razie w domowych warunkach możemy śmiało od razu przystąpić do mielenia na 13 lub ręcznego pokrojenia (w przypadku małej ilości :wink: )

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104111
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ,czy mam jeszcze te kawałki jakoś rozdrabniać?

Najpierw rozdrabniasz na małe kawałki krojąc lub na szarpaku, a potem mielisz na 13mm, ja do białej I kl rozdrabniam na 10mm, jest inna. A po co najpierw kroimy, to chyba wiesz... :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104113
Udostępnij na innych stronach

No właśnie o to mi chodzi, czyli muszę to jeszcze zmielić lub drobniej pokroić. Korzystam z przepisu Maxella na stronie głównej. Maszynkę do mięsa mam niestety taką domową Zelmera, więc szarpak nie zdaje egzaminu. Dziękuję za odpowiedzi.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104115
Udostępnij na innych stronach

Kroimy mięso na 5 cm kawałki lub puszczamy przez szarpak po to aby dobrze mięso się zapeklowało a następnie dało się włożyć - na przykład do maszynki zelmer.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104117
Udostępnij na innych stronach

aby dobrze mięso się zapeklowało

To jest biała kiełbasa. Chodzi zapewne o pokrojenie wstępne mięsa przed mieleniem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104120
Udostępnij na innych stronach

Kyzimol, hmmm... przeczytaj o jaki wyrób chodzi.... :lol: :tongue: :wink:

zastanawiam się teraz jaką różnicą jest założenie sitka 13 a szarpaka .... i tak przecież trzeba doprowadzić mięso do wymiarów gardzieli :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104121
Udostępnij na innych stronach

Kroimy mięso na 5 cm kawałki lub puszczamy przez szarpak po to aby dobrze mięso się zapeklowało a następnie dało się włożyć - na przykład do maszynki zelmer.

No wiesz, Ty piszesz peklowało, do białej, oj nieładnie wkręcasz nowych. Druga część znacznie lepiej. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104122
Udostępnij na innych stronach

Zawsze pekluję mięso do białej kiełbasy. Sprawdź większość przepisów dopuszcza peklowanie.

co to znaczy "większość"? - bo tak jest wygodniej i ładniej?

specyfiką tego wyrobu jest właśnie to że produkuje się go z mięsa niepeklowanego (i nie solonego)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104129
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa "idzie do jelita", moim zdaniem jest ok. natomiast temat "wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.Może się zdarzyć, że jeszcze będzie jakiś kłopot przy produkcji innej kiełbasy np. z kurczaka.Zamierzam taką zrobić ale pierś i uda kurczaka chyba pokroję :question: czy co? Mam wrażenie,że maszynka Zelmer właśnie zgniata delikatne mięso .Robiłam już wcześniej kiełbasy ale raczej tak "na oko"i różnie się zdarzało, lepsze, gorsze ,dlatego dopytuję bo nie chcę strzelać kolejnych gaf.W każdym razie dziękuję za zainteresowanie temat i pomoc tym samym.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104137
Udostępnij na innych stronach

'wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.

np:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=35

www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104138
Udostępnij na innych stronach

1. Krajanie:

Mięso rozdrabnia się przez szarpak lub kraje ręcznie na kawałki 5-6 cm.

 

jet to faktycznie nie zrozumiałe.... , choć na mój skromny rozumek może tu chodzić o stopniowanie rozdrobnienia...

w każdym razie w domowych warunkach możemy śmiało od razu przystąpić do mielenia na 13 lub ręcznego pokrojenia (w przypadku małej ilości )

I o to właśnie mi chodzi "rozdrabnianie zgodnie z recepturą", tylko na jakim sitku/siatce/ bo chyba różne mięsa w kiełbasach różnie są rozdrobnione. Skąd wiedziałabym, że np.na trzynastce gdybyście mi o tym nie powiedzieli?

 

[ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 19:17 ]

Kyzimol, ja właśnie z tego korzystam.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104141
Udostępnij na innych stronach

temat "wg.receptury rozdrabniania" nadal mnie męczy, nie wiem gdzie to znależć, tzn.te receptury.

użyte sformułowanie odnosi się do fragmentu:

C. Postać produktu po obróbce
Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy.
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104142
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Nie wiem o jaka biala kielbase ci chodzi.

Patrzylem w moich niemieckich receptach i co do rozdrabniania miesa prawie wszystkie sa podobne .

Wiep.kl.1 sitko 8mmW

Wiep.kl.2i3,cielecina sitko 3mm albo kutrowac.

Drob krojony na kostke.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104145
Udostępnij na innych stronach

C. Postać produktu po obróbce

Wieprzowina kl I rozdrobniona na wilku (w maszynce) przez siatkę 13 mm, wieprzowina kl II - przez siatkę 10 mm, wołowina kl I lub II - przez siatkę 2-3 mm i kutrowana. Wystarczy przepuścić przez siatkę 2-3 mm dwa razy.

Dziękuję a byłam pewna że czytałam dokładnie. postaram się więcej takich gaf nie popełniać. Przepraszam za zamieszanie :blush: , teraz wszystko jasne.Pozdrawiam i życzę dobrej nocy.

 

[ Dodano: Czw 11 Mar, 2010 22:06 ]

W każdym razie kiełbasa jest pyszna i to dzięki Waszej pomocy również .

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104211
Udostępnij na innych stronach

Śmiem twierdzić, że całe "zamieszanie" z tymi 5-6 cm kawałkami ma swe źródło w nieumiejętnym (cóż, nie jest to wcale niemożliwe) kopiowaniu tzw. "stałych fragmentów przepisów" receptur. W zdecydowanej większości przepisów na kiełbasy mamy właśnie owe 5-6 cm kawałki mięs jako optymalne do peklowania. Poszło "copy" => "past", zabrakło korekty i mamy to, co mamy :-).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104218
Udostępnij na innych stronach

Salvado, kiedy była tworzona np "16" nie używano komputerów :lol:

ale faktycznie też podejrzewam że to wynik "automatycznego przepisywania"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104220
Udostępnij na innych stronach

Masz 16-tkę, to zobacz. Ten przepis tam jest w nietrwałych surowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104221
Udostępnij na innych stronach

Do Olka.P

 

Olku , nam chodzi o "Kiełbasę Białą", a nie o jakąś namiastkę typu " Bratwurst".

Co kraj to obyczaj, i nijak niemiecka bratwurst ma się do naszej "BIAŁEJ".

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104222
Udostępnij na innych stronach

16 i 21 mają ten sam błąd

w schematach więc nowszej wersji rozdrobnienie

Iwp -siatka 20mm

II wp - --- 10mmm

woł - 3mm. + kuter

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104231
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, Bardzo dziękuję, teraz już jasne. Wiem, że dla większości z Was jest to proste ale dla kogoś kto chce zrobić kiełbasę wg. podanej receptury a nie praktykował wcześniej to czasem czarna magia. Już wcześniej robiłam kiełbasy i choć wydawało mi się że są dobre, to nie było to. Teraz kiełbaska super i w głowie się rozjaśniło. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104252
Udostępnij na innych stronach

ja do białej I kl rozdrabniam na 10mm, jest inna

.

 

A resztę czyli II na 8 mm ?.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3839-rozdrabnianie-mi%C4%99sa-do-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/#findComment-104655
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.